Force India 2014 sezonundan beri Nico Hülkenberg ve Sergio Perez ikilisi ile sabit pilot kadrosunun kaymağını yiyor, böylece şampiyona sırasında da 5/6 arasında gidip gelebiliyorlar. Takım 2017 sezonunda da pilotlarını koruyacaklarını belirtse de İngiltere Grand Prix’i cuma antrenmanları süresince genç pilotları testlerde kullanma, onları keşfetme ve genç pilotları destekleme konusunda da epey cömertler. 2012’de Hintli kart pilotları Tarun Reddy, Arjun Maini ve Jehan Daruvala’yı Avrupa Karting şampiyonalarında destekleme kararı almışlarken, halen Davuvala Formula Renault 2.0’da Force India desenli araba ve tulumla yarışıyor. 2014 Şubat’tan geçen sezon ortasında iflas edene kadar GP2 takımı Hilmer Motorsport da Force India deseniyle yarışmış, pilotlardan Nick Yelloly ise takımla Barcelona’da teste çıkmıştı. Günümüzde ise Meksikalı Alfonso Celis Junior takımın 19 Kasım 2015’ten beri resmi test/geliştirme pilotu olmakla beraber, 2015 Aralık’taki Abu Dhabi lastik testlerinin yanında 2016 sezonunda hem serbest antrenmanlar; hem de sezon içi testlerde Formula 1 koltuğuna oturmuştu. Son olarak 1 Şubat 2016’da Force India ikinci bir test/geliştirme pilotları olacağını açıkladı, Silverstone’daki sezon içi testlerinde 2 gün direksiyon başında olacak Nikita Mazepin.
İnternet sitesindeki biyografisine göre 2 Mart 1999 Moskova doğumlu, Forbes’a göre 2 sene öncesinde 1.4 milyar dolar servete sahip babası Dmitry Mazepin tarafından desteklenen pilotun; ilk kart tecrübesini 7 yaşında memleketi Moskova’da tattığını, pist üzerinde yapılan her yarışı kazandığı için aile dostu tavsiyesi ile profesyonelliğe adım atarak 60 cc mini kategorisinde mücadeleye adım attığını görmekteyiz. 2009 yılında Mazepin, Rusya şampiyonluğunu elde etmesi sayesinde uluslararası arenada boy göstermiş. Mart 2011’de düzenlenen 22° Trofeo Andrea Margutti’de aldığı 27.lik ilk örneklerinden biri iken söz konusu uluslarası şampiyonaların (sonuç listesinde dikkatimi geçen sonuçlar: Türk Berkay Besler 4., Nikita’nın F3’teki rakibi Callum Illot 20., Mika Hakkinen’in oğlu Hugo Hakkinen ise 28. sırada bitirmiş), 2013 İtalyan Karting şampiyonasında KF3 kategorisinde sezonu 7. olarak kapamış (şampiyon Alessio Lorandi 2016 F3 Avrupa şampiyonasını 14. sırada götürüyor bir zafer ile) Mazepin.
Karting günlerinden en önemli başarısı ise 2014’te CIK-FIA WORLD KF’yı 2 saniye farkla bitirmesiymiş (Şampiyon Lando Norris 2015 İngiltere F4, 2016 Toyota Racing şampiyonu ve Eurocup Formula 2.0’ı lider götürüyor. Yarışta Jehan Daruvala, Callum Illot, Niko Kari gibi pilotlar da yer alıyordu). Söz konusu karting kariyeri zirvesinin ardından Mazepin 2014 Ekim ile 2015 Şubat arasında Katar – Bahreyn – Hindistan’da toplam 12 adet yarışta koşulan MRF Challenge Formula 2000 şampiyonasında 2.0 litre 210 HP’lik Renault motoru takılı Dallara Formulino şasisiyle Katar’daki 4 yarışa katılarak açık tekerlekler şampiyonasına ilk adımını atacaktı. Çıktığı ikinci yarışta podyumda olması ise gayet büyük bir başarıydı.
MRF şampiyonasındaki tecrübenin ardından Mazepin soluğu 2015 Toyota’da alacaktı. Lance Stroll’un şampiyon olduğu sezonda 4 pilottan oluşan ETEC motorsport’un en iyi 3. pilotuydu sezonu 18. bitirerek Şu an İngiltere F3’ü 3. sırada götüren Thomas Randle 10. sırada, halen rakibi Callum Ilott 16. sırada, 2016 Formula Alps 2.0’ı 10. sırada götüren Matteo Ferrer 19. sırada olduğu sezonda; Force India’nın öncelikli test pilotu Alfonso Celis Jr. 25 puanla Nikita’nın 1 sıra önünde yer almıştı ve bir önceki yazımda konu aldığım sezona sonradan katılan Sergio Sette Camara’nın toplam puanı düşük olsa da bitirme pozisyonu 14.3’e 10.6 olmak üzere daha iyiydi. Hemen ardından Mazepin Kuzey Avrupa Formula 2.0’da mücadele etmeye başladı Josef Kaufmann Racing adına. Rus pilot tüm takım arkadaşlarının gerisinde kalırken bu sefer, bir 3.lükle 12. sıradaydı sezon sonunda. Şu an Formula V8 3.5 (eski adı Formula Renault 3.5) ikincisi takım arkadaşı Louis Delétraz sezonu şampiyon bitirirken, 2016 GP3 sezonunu 13. götüren Kevin Jörg 2., Audi ile GT3 sınıfında yarışan Dries Vanthoor 6. sıradaydı. Ayrıca Force India’nın kartta destek olduğu Daruvala da şampiyonayı Mazepin’in 7 sıra önünde bitirmişti.
2016’daki performansına baktığımızda Avrupa Formula 3’te Hitech adına yarışan 3 pilottan biri olarak sezonu 1 puanla 20. sırada götürüyor (takım arkadaşları George Russell 4. ve Ben Barnicoat 6. sırada) Rus pilot. Red Bull’un yeni nesil genç pilotları Sergio Sette Camara, Niko Kari, Force India desteği ile karting yapmış Hint Arjun Maini ve Mazepin’le hep rakip olmuş Callum Illott (3 sırada götürüyor) Mazepin’in önünde yer almakta. Bu arada belirtmeliyiz ki Macaristan F3 haftasonunun antrenmanlarında birbirini engelleme nedeniyle padokta tartışma anında Mazepin, Illott’a fiziki müdahalede bulunduğu için ilk yarışa katılmama cezası almış.
Her ne kadar haftaiçinde Silverstone’da düzenlenecek antrenmanlarda Mazepin kendini Formula 1 arabasıyla gösterecek olsa da, daha önce aynı arabayı kullanmış Alfonso Celis Junior ile tepkileri karşılaştırılacak olsa da; önünde Nico Hülkenberg ve Sergio Perez ikilisiyle sabit bir pilot kadrosu varken, alt serilerde genç pilotlar arasında sıyrılamazken (konu ettiğimiz karting başarısı harici), takımın desteklediği Daruvala alt serilerde daha başarılıyken Rus pilotun Formula 1’de yarışmasını pek de olası görmüyorum. Ancak babası ile bağlantılı sponsorları kimyevi madde sağlayıcısı UralChem, gübre üreticisi UralKali ve polimer üreticisi Halo Polymer’den akan paralar kariyerinin devamını sağlayacaktır.
Kişisel sitesi için;
http://nikitamazepin.com/
Twitter profili için;
Instagram profili için;
https://www.instagram.com/nikita_mazepin/
Tunç ARAS
tuncaras@f1grid.com