Macau İtalyan Ortaklığının Amerikan ile Japonya Seferi: Bruno Carneiro’nun Geleceği

Hong-Kong’lu emlak milyarderi Teddy Yip’in 1973’te kurduğu Theodore Racing, 1976 – 1983 arasında Formula 1’de yarışmak başta olmak üzere açık tekerlekli serilerde gözükmenin ardından; oğul Theodore “Teddy” Yip Jr. ile 2013 Macau Grand Prix’inde hayata geri döndü. Macau’lu takım isminin o yarışta Theodore Racing by Prema olması ünlü İtalyan genç seriler takımı Prema Powerteam ile ortaklığı anlatıyordu. Aynı zamanda twitter profillerinde Macau GP, GP2, F3 ve F4’te yarışıyor yazmaları, Prema takım hesabını ve pilotlarını retweet etmeleri, GP2 araçlarının üzerindeki Theodore Racing logosu, birbirlerinin internet sitelerinin altında logolarını bulundurmaları, Theodore Racing sitesinde Prema’nın yarıştığı tüm şampiyonaların fotoğraflarını tutmaları ve haberlerini yapmaları; ortaklığın epey sıkı fıkı olduğunu gösteriyordu.

(Buna ek olarak Teddy Yip Jr.’ın liderlik ettiği, halen twitter’larında Theodore Racing’in kardeş takımı yazan ve 2005’te A1 Grand Prix’ten başlayarak, 2010-2015 arasında GP3’te ve 2015’te GP2’de yarışmış; ancak 2016 sezon öncesi testler ardından çekilen Status Grand Prix diye başka bir takım daha bulunuyor. Takım ortaklarından Mark Galleger ekibin Prema Powerteam ile birleştiğini söyledi twitter’dan bana.)

Hockenheim'de GP2 yarışında çekilmiş bu fotoğrafta Pierre Gasly'nin aracında Theodore Racing logosunu görmekteyiz. Bazı yarışlarda da Theodore'nin sponsorlarından Asya kökenli oyun ve yazılım firması BBIN logosu görmekteyiz.
Hockenheim’de GP2 yarışında çekilmiş bu fotoğrafta Pierre Gasly’nin aracında Theodore Racing logosunu görmekteyiz. Bazı yarışlarda da Theodore’nin sponsorlarından Asya kökenli oyun ve yazılım firması BBIN logosu görmekteyiz.

Theodore Racing ile Prema Powerteam arasındaki sıkı ortaklığa yeni bir boyut da geçtiğimiz hafta geldi. Autosport’un 2 Mart 2017 tarihli haberine göre Theodore’nin üst düzey yöneticisi David Kennedy (Status GP’nin ortağı, eski Theodore ile de Formula 1 yarışlarına katıldı yer ne kadar sıralama turları barajını geçemese de) sayesinde Prema Powerteam’e ait, Mercedes-Benz’in DTM ve Formula 3’teki motor ortağı HWA AG’nin geliştirdiği 2.0 litrelik Mercedes-Benz F3 414 takılı 2015 model Dallara F315/005 (Jake Dennis 5. şasi içinde 2015 F3 Avrupa’yı 3. ve Ralf Aron 2016 F3 Avrupa’yı 7.kapadı) ve Dallara F315/006 (Felix Rosenqvist 6. şasi içinde 2015 F3 Avrupa’yı 1. ve Maximilian Günther 2016 F3 Avrupa’yı 2.kapadı) araçları Japonya F3 takımları Petit LeMans (genel adı Team LeMans olan ekip SuperGT ve SuperFormula’da da yarışıyor) ve Albirex Racing Team’e satıldı (Niigata kökenli Albirex’in futbol, basketbol ve beyzbol takımı olmasının yanında; Japonya genelinde spor mağazaları bulunuyor). Japon Yoshiaki Katayama bahsedilen ilk takımın doğrulanan pilotu olurken, Albirex RT’nin doğrulanan ilk pilotu ise bu metni yazmamızın ana nedeni: 2016 Çin F4 şampiyonu Bruno Carneiro.

Prema - Theodore sıkı fıkılığı ile Macau 2015'i de kazanan Felix Rosenqvist'in Dallara F315/06 şasisini Bruno Carniero kullanabilir (diğer ihtimal 005 şasi). Geçmiş başarıları muhteşem olan bu özel 2 şasinin sadece renkleri kırmızı beyaz yerine, mavi turuncu olacak.
Prema – Theodore sıkı fıkılığı ile Macau 2015’i de kazanan Felix Rosenqvist’in Dallara F315/06 şasisini Bruno Carniero kullanabilir (diğer ihtimal 005 şasi). Geçmiş başarıları muhteşem olan bu özel 2 şasinin sadece renkleri kırmızı beyaz yerine, mavi beyaz turuncu olacak.

Brezilya asıllı Amerikan pilotun geleceği hakkında Merdiven Basamağı: FIA Onaylı Formula 4 Serileri Analizi yazımızda;

2016’da Formula 3 eşleniği Pro Mazda arabasıyla Amerika’daki Goodyear West Coast bölgesel şampiyonu da oldu. Formula Car Challenge diyorlarmış şampiyona adına. 2017’de Indycar yolları için kendisine finans kaynağı aramakta ve hatta yarıştığı Pro Mazda’yı bile satmış. 1 Mart’ta yarışacağı şampiyonanın duyurusunu yapacak.

şeklinde bahsetmiştik ancak Türk saatine göre 1 Mart gecesi Carneiro, Albirex RT ile yarışacağını duyurdu.

Carneiro'nun basın toplantısında yanındakiler soldan sağa doğru Alan Wilson, Denise Wilson ve genç pilotumuzun daimi destekçilerinden Utah kökenli Rodizio Grill'in kurucusu Brezilya asıllı Ivan Utrera'ymış.
Carneiro’nun basın toplantısında yanındakiler soldan sağa doğru Alan Wilson, Denise Wilson ve genç pilotumuzun daimi destekçilerinden Utah kökenli Rodizio Grill’in kurucusu Brezilya asıllı Ivan Utrera’ymış.

Kendi evi Utah’ta yerel kanal ABC4 News’in de katıldığı bir basın toplantısıyla planları açıklayan Carneiro’nun Theodore Racing – Prema Powerteam ile bağlantısı, 2016 Kasım sonlarındaki Macau GP’sine dayanıyordu. Pilot Mika Hakkinen, Sergio Sette Camara gibi isimlerle fotoğraf çektirmenin yanında Theodore Racing ve Prema gömleği giymiş Jacques Heckstall-Smith (Status GP’nin ticari pilot menejeri, Theodore Racing’de muhasebe yöneticisi) ve David Kennedy ile de fotoğrafları vardı Facebook’ta. Bahsettiğimiz ortaklığın garajında yarışı takip etmiş ve teknik ekiple de iç içe olmuştu.

Carneiro Prema - Theodore'nin garajında ve yanındaki kişi Albirex'e yeni Dallara şasisini ayarlayan David Kennedy.
Carneiro Prema – Theodore’nin garajında ve yanındaki kişi Albirex’e yeni Dallara şasisini ayarlayan David Kennedy. En sağdakinin Prema kurucularından Giorgio Piccolo olduğunu düşünüyorum. Ancak ortadaki büyük göbekliyi tanıyamadım.

Twitter’da yazılı olarak da paylaşılan açıklamada Riverton, Salt Lake County’li pilot, Hangi şampiyonada yarışacağıma ve hangi takımla ilişkide olacağıma karar vermek çok zordu. Başarılı olacağınız, öğreneceğiniz, kendinizi gelecekte konumlandırmak için fark edilmenizi sağlayan fırsatlar için bütçenizi denkleştirmeniz de gerekir. Albirex tam uyuyor. diye başladığı açıklamanın devamında Alan ve Desire Wilson (Desire Wilson bayan Formula 1 pilotlarından, eşi Alan ise yarış pisti tasarımcısı bir mimar), Theodore Racing yetkilileri David Kennedy (İrlanda’nın ilk Formula 1 pilotlarından, Theodore Racing ile bağlantılı GP2 ve GP3 takımının ortaklarındandı), Jacques Heckstall-Smith ve Kaori Shiu (Theodore yöneticilerinden), Utah Motorsports Campus (Alan Wilson’un tasarladığı devasa bir yarış kompleksi, Carneiro evi olarak görüyor ve destek alıyor), Mitime’a (Carneiro’nun Çin F4’teki sponsoru, Gelly’e bağlı bir yatırım firmasıymış) teşekkür ediyordu.

Carneiro'nun sponsorlarını da görebileceğimiz taze bir koltuk ayarlama görüntüsü.
Carneiro’nun sponsorlarını da görebileceğimiz taze bir koltuk ayarlama görüntüsü.

Açıklama sonrası hemen Delta Havayolları ile Tokyo’ya uçan Amerikan pilot, 4 Mart’ta yeni arabası Dallara F315 şasisinde koltuk ayarlarını yaptırdı. Ardından 6 Mart’ta Niigata’daki takım merkezinde başlıca Japon basın mensupları önünde takım tanıtımına katıldı. Takım arkadaşı Ryoya Hasegawa’nın (長谷川 良哉) geçen sene de Albirex RT’ye ait olan Toyota TOM’S 3S-GE motorlu (2.0 litrelik atmosferik motor RAV-4’ten Celica’ya kadar geniş çerçevede kullanıldı ve yarış hali TOM’s tarafından hazırlandı) 20 numaralı Dallara F308 ile sezonu devam ettireceği Amerikan pilot, ilk resmi testlerini 7-8 Mart 2017 günlerinde Suzuka’da gerçekleştiriyor ve sezon boyunca 21 numara ile yarışacak.

Yukarıdaki görüntü de Niigata'daki basın toplantısından. Pilotların burnuna oturduğu 22 numaralı araç Ryoya Hasegawa’nın TOM's motorlu Dallara F308'i iken, Bruno'nun 21 numarasını gördüğümüzde onun Mercedes motorlu 2015 model Dallara F3 şasisi olduğunu bileceğiz.
Yukarıdaki görüntü de Niigata’daki basın toplantısından. Pilotların burnuna oturduğu 22 numaralı araç Ryoya Hasegawa’nın TOM’s motorlu Dallara F308’i iken, Bruno’nun 21 numarasını gördüğümüzde onun Mercedes motorlu 2015 model Dallara F3 şasisi olduğunu bileceğiz.

Albirex RT ile ilk başta 2 senelik anlaşma imzalayan Carneiro ile takımının 5 senelik bir planı var. Açıklama metinlerini takım açısından da incelediğimizde Çin F4 ve Pro Mazda zaferleriyle sükse yapmış ve Macau’da da kendini Theodore Racing’e beğendirmiş pilot hakkında Beraber büyüyeceğiz. İlk sene F3’e alışma senesi olup, 2018’de de şampiyonluk için savaşacağız. cümlesini kurdu Albirex Niigata lideri Toshikazu Nakamura. Amerikan pilot eğer kolay adapte olup, geçmişteki hızına Japonya’da da yaklaşabilirse; özellikle mention’ladığı Theodore Racing (dolayısıyla Prema Powerteam) ile ortaklığını uzun vadeye taşıyacaktır. Avrupa’nın karışık ortamında koltuk bulamayan eski Prema Powerteam ve Theodore şampiyonu Felix Rosenqvist (2015 Macau ve F3 Avrupa’yı kazanmıştı) ile Pierre Gasly (2016 GP2 şampiyonu) gibi kariyerini Super Formula’da, ancak onlardan daha küçük yaşta devam ettirip; Formula 1’e batıdan değil de doğudan dalması mümkün gözüküyor. Ayrıca HWA motoru için yeni işe alınmış Japon teknisyenlere tam destek olacak Alman firmasının başarısı Mercedes’in Asya serilerindeki iştahını açacaktır da.

Tunç ARAS