Eski bir Honda Mühendisinin İtirafları

Aşağıda okuyacağınız yazıyı, Honda yarış departmanı’ndan emekli olmuş bir mühendis f1technical.net forumlarında bu yazılanlar tamamen hayal ürünüdür, gerçek olaylar ve kişilerile alakası yoktur uyarısı ile paylaşsa da McLaren ve Honda’nın şu anki durumu için bir çok şeyi açığa çıkartıyor. Hep beraber okuyalım:

Eh, geçen Cuma HRD’de (Honda Racing Development, Honda’nın Formula 1 projesinin yürütüldüğü yer. Şu an Milton Keynes orijinli.) son günümdü. Kişisel nedenlerden ötürü emeklilik kararımı aldım. Honda’ya karşı sahip olduğum kişisel hislerle alakası yok. Bana karşı hep oldukça iyi oldular ve otomotiv endüstrisindeki 40’tan fazla yılımda en iyi zamanlarımı sanırım Honda’da geçirdim. Bu benim buraya son gönderim olacak. Zaman zaman yine ziyaret edeceğim. e-posta adresimi bilenleriniz de iletişim kurmaktan çekinmesin lütfen. Emekli olup yıllardır yapmak isteyip de yapamadığım işlerime odaklanma zamanının geldiğini hissediyorum. Bazılarınız benim gibi birinin bu forumda takılmasını saçma bulabilir. Burası benim için iyi bir dikkat dağıtma, eğlence ve terapi kaynağı oldu. Geçtiğimiz 1.5 yılda mental olarak zor zamanlar geçirdim ve bu forum o zor zamanlarımda benim için iyi bir kaçış oldu. Güzel sözleriniz, hatta zaman zaman beni epey güldüren hakaretleriniz için teşekkür ederim. Sizler tarafından omurgasız, olan biten hakkında hiç bir fikri yok,  hilebaz, dolandırıcı, idiot, eğitimsiz olarak etiketlenmek bana sinir yerine neşe kaynağı oldu. Eğer bunları kaldıramıyorsanız zaten F1’de yeriniz yok demektir.

Aşağıda yazdıklarım (Honda’nın son F1 macerası hakkındaki) belgeler, toplantılar ve yeğenimin de dahil olduğu Honda personeli ile yaptığım görüşmeler ışığında deneyimlerimin özetidir.

2013 yılbaşında yeğenim bana gelip Honda tekrar F1’e dönüyor dediğinde epey şaşırmıştım. Çünkü bu inanılmaz bir kaynak ve para aktarımı demekti. Honda’nın bunun için neden yüzlerce milyon dolar harcayacağını tam anlayamasam da, yine de beni heyecanlandırmaya yetmişti. 2014’te gelecek kural değişiklikleri ve yeni konsept için gereken Ar-Ge süresini düşününce, Honda’nın 2017’de giriş yapacağını öngörüyordum. Honda’nın 2015’te McLaren ile giriş yapacağını öğrenince ise şok olmuştum. Japonca’da çevirmesi oldukça zor olan “無理” (Muri, Google Translate’ten İngilizce’ye çevirince impossible çıkıyor. Yani imkansız) diye bir kelime var. Görünüşe göre Honda bu kelimenin ne anlama geldiğini tamamen unutmuştu. Diğerleri yeni motor için en az 48 ay çalışacakken, Honda’nın yalnızca 20 ayının olması bu işi zaten son derece göz korkutucu yapıyordu. Dahası, bir sezonda kullanabileceğiniz motor sayısı sınırlaması ve token sistemini (Türk F1 yazarları buna dümdüz, jeton sistemi demekte ama biz sınırlı gelişim diyelim. 2017 sezonunda kaldırıldı.) de hesaba katarsınız, bunun iyi sonuçlanmayacağı başından belliydi.

Daha sonra McLaren’in boyutlar için çeşitli kısıtlamalar ve parametreler sunduğunu öğrendim. Kişisel deneyimlerime göre geçmişte hep önce motoru, daha sonra etrafındaki şasiyi oluştururdunuz. Görünüşe göre bu kez tam tersi olacaktı. Bu yöntemi kabul ettiği için bence Honda %100 suçludur. Yeni güç ünitesi için 4 aday konsept vardı. İki konseptte türbin ve kompresör motorun arka kısmındaydı, ikisinde ise yukarıda “V” kısmının içindeydi. Bunlardan yalnızca biri McLaren’in taleplerine uygundu ve bu konu tartışılmadı bile. “Sıfır beden” konseptinin ne kadar gerekli olduğu üzerine çok tartışmalar döndü. Honda ise güç ünitesini mümkün olduğu kadar kompakt yapmaya odaklanmıştı. Aslında bu göründüğü kadar basit değil. 2016 için artık bu konseptin bir zorunluluk olmadığını söyleyebilirim, zira token sistemi nedeniyle 2015-2016 arası büyük değişiklikler yapmak da mümkün değildi. Yine bu konuda Honda’yı %100 suçlu buluyorum; bu kadar kısa sürede ve bu kadar kısıtlı tasarım imkanlarıyla başarılı olmanın imkansız olduğunu biliyorlardı. 3 bacaklı bir atla dünyanın en önemli yarışını kazanamazsınız.

Geçtiğimiz baharda 2017 güç ünitesi üzerine çalışan ekibe dahil oldum. Bazı konseptlerin 2016’da uygulamaya konmasını umuyordum ama bunu yapamadık. Test ve geliştirme için yeterli zamana sahip olmadığımızdan Malezya’da sahip olabileceğimiz güncellemeyi yapamadık. Dolayısıyla bu 2017’ye ötelendi. Önceki tasarımın başarılı olmadığını biliyordum ve zaman da onun başarılı olamayacağını göstermişti. Tasarımda temel değişiklikler gerekliydi ve hem McLaren hem Honda kendi parçalarında büyük değişikliklere gitmişti. Bence bu 2015’te yapılması gereken bir şeydi, yani 1.5 yıl önce. Bu açıdan bu kadar kısa bir sürede Honda’nın bu noktaya gelmesinden kendimce gurur duyuyorum. Bu yılın motoru dinamometre testlerinde çok etkileyici sonuçlar verdi, benim beklediğimden de daha iyi. Dayanıklılık şu anki bir çok yeni ve test edilmemiş parça için büyük bir sorun. Sonuçta yeni güç ünitesinin işlenmemiş bir elmas olduğu fikrindeyim. Yeni patlama yöntemi, yeni motor bloğu, pistonlar, krank, biyeller, pistonlar, ERS, MGU-H… Hepsi yeni. Bu yolda çok sorun çıkacaktır ama bence Mercedes’i alt etmenin tek yolu bu. Tartışmasız olarak hedefte onlar var ve Ferrari, Renault ve Honda onların performansına erişmeyi başaramadı. Yapılması gereken işler olarak en büyük yük Honda’da. Ne kadar zaman gerekli? Gerçekçi olmak gerekirse dayanıklılık sorunları içln 4-6 aya ihtiyaç var. Testlerin ilk haftasında farkettiğimiz silindir kafası sorunu büyük sorunlardan biri. Güç ünitesi çok zorlanan bir bileşen ve motorun üst kısmındaki komponentlerin bağlantı metodlarının tekrar gözden geçirilmesi kanaatindeyim.

İşi yaptıkları süre göz önüne alınırsa, Honda bir şeyler başardı, ben olaya bu yönden bakıyorum. Kim ne derse desin HRD’den çok gurur duyuyorum. Ne aptallar ordusuyuz, ne de yaptığımız iş hakkında hiç bir fikrimiz yok. Evet hatalıyız, ısrarcıyız, rekabetçiyiz ve büyük bir kazanma hırsına sahibiz. Honda bu işi eğlence olsun diye ya da sadece araştırma için yapmıyor, kazanmak için oradalar. Bundan eminim. Peki kazanacaklar mı? Bunu zaman gösterecek. McLaren ve Honda arasındaki iletişim de bence çok daha iyi olabilir. Kaeru-san artık gitmeli. Hayalim, 2019’da Williams Honda (??? Orijinal dildeki metinde de böyle yazmış) için bir sürücüler şampiyonluğu.

Mitsuru

Şimdiye kadar Honda’nın problemleri, McLaren’in “sıfır beden” zorlaması hakkında çok spekülasyon olsa da sanırım ilk kez içeriden birinden haber alıyoruz. Testlerdeki titreşim problemlerini, amatör gibi görünen hataları, motoru tam performans çalıştıramamalarını, McLaren’deki gerginliği, arada gelen iyimserlik havasını hep doğruluyor. Bu çalışanın kim olduğu Honda tarafından şıp diye bulunacak olsa da, isim bilgisinin gerçek olmayabileceğini düşünüyorum.

 

Hakan