Gizemli Ferrari Geri Dönerse

F1 Grid’e ara sıra neler yazılmış diye takip edenler Ferrari’nin Fiorano’da Kasım ayının sonlarında gizemli arabasıyla attığı turlar hakkında yazımı okumuşlardır.

Özet geçecek olursam şahlanan at, güncel süperspor makinası LaFerrari; daha doğrusu F150 prototipini kamoflajlayarak kendi test pistine atmıştı. Söz konusu arabada 2014 Formula 1 kurallarına uygun motorun test edildiği basını çalkalayan bir söylentiydi. İleriki zamanlarda ise; yeni motor kurallarının LeMans programına da önayak olabileceği ve Scuderia takımını gelecek senelerde tamamen kendi tasarımı LMP1 sınıfı prototipe bu motorları takarak yarışabileceği belirtiliyordu. 2 konuyu birleşik halde 26 Aralık 2013 günü kaleme almışım.

Hafızamızı tazeledikten sonra, finallere çalışırken İtalyan basınında (ki daha önceki söylentiler de büyük oranda İtalyan basını çıkışlıydı) fark ettiğim güncel bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum hazır yüküm hafiflemişken: Bizim meşhur gizemli arabamız tekrar pistte görüldü. Ne duruyorum o zaman onun da ayrıntılarına girelim.

2 Ocak 2014’te Autosprint dergisinde çıkan habere göre Ferrari bu sefer Mugello’da gizemli arabanın dizginlerini salmıştı (Ferrari’ye ait bir mülk olduğunu, Scuderia’nın Formula 1 testlerine sahne olan bir diğer pist olarak geçtiğini hatırlatalım). Kaynağa göre arabamızın pilotu kariyerinin yarısını İtalyan firmalar Ferrari ve Maserati 2’lisinin GT sınıfı arabalarıyla dayanıklılık yarışlarına katılan, 2012 24 Saat LeMans yarışında AF Corsa takımının Ferrari 458 GTC’si ile sınıfının 4.lüğünü elde eden İtalyan pilot Andrea Bertolini’ydi.

Ancak Ferrari’nin güncel test aracı, önceki gizemli arabamızın evrim geçirmiş hali gibi durmaktaydı. Önceki yazıda da bahsettiğim, motorun rahat nefes alabilmesi için tavanda açılan büyük hava girişi yerini koruyordu ama bu sefer arabanın aerodinamik paketi daha da geliştirilmişti. Kaynağımda büyük arka kanattan bahsedilmiş, motordan edinilen devasa gücü yere bastırabilmek için. Kaynağımda bahsedilmeyen ama gecenin bu saatinde bir kez daha fark ettiğim değişiklikler ise; ön tarafa entegre edilmiş etek ve kanatçıklar ve daha geniş çamurlukları kapsıyor.

Worldcarfans’ın casus fotoğraflar hanesinde ise arabanın özelliklerine çok ayrıntı vermeden Autosprint’ten daha fazla fotoğraf sunmuşlar okuyuculara. Gizemli makinamızın arka tasarım F150 konseptiyle arka far, arka ızgaralar ve kaportadan fışkıran 2 sağ, 2 sol egzoz çıkışları ile benzeşiyor. Ama farların arasındaki 2’li hava girişinin tam ortasında dairesel biçimde delik hakkında “Acaba 2014 kurallarının emrettiği tek egzoz çıkışı burası mı?” diye sormaktan kendimi alamadım. Arka kanat arkasında devasa hava girişlerini de fark etmemek imkansız. Yani karşımızda yarış arabasına daha yakın bir makine var artık.

İtalyanların tartıştığı ve üzerinde anlaşamadığı bir konudan da bahsedelim: arabaya takılı motor hakkında herkes farklı bir söz söylemekte. Daha önce kullanılan 2014 model V6 turbo motor olasılığına bir de kardeş eklendi; günümüzde Ferrari 458 GTC’de kullanılan 90 derecelik açıya sahip 4.5 litrelik motorunun V8 motorun kompresör ile aşırı beslenmiş ve aynen 2014 motorunda olduğu gibi 2 tane enerji geri kazanım sistemine sahip (toplayınca ERS ediyor) bir türevinin kullanıldığı söylentisi. Yani standart güç 465 HP’den güçlü bir alet. Ama tekrar hatırlatalım 2 durum da mümkün olan bir olasılık ve İtalyan basını işin ayrıntısına inene kadar 458 GTC ile gizemli arabamızın tek ortak yanının 7 kollu koyu renk jantlar olduğunu söyleyelim.

Bu gelişmeyle Ferrari’nin gelecekte LeMans’ta yarışacağı söylentisinin gerçeği yansıtacağı sonucunu açığa çıkarabiliriz. Her ne kadar motorun ne olduğu açığa çıkmış olmasa da Ferrari’nin hem 2014 motoruna olabildiğince fazla kilometre yaptırarak testler esnasında dayanıklılığını arttırmaya çalıştığı hem de “Madem o kadar tur atıyoruz. Bu arada zamanımızı değerlendirip LeMans prototipi tasarlayabilir miyiz görelim. Ne koparırsak kardır.” düşüncesi taşıdığını söyleyebilirim. Ama kafamı kurcalayan kısım olan egzoz çıkışları, makinaya havasını tek borudan dışarı vermek zorunda olan 2014 V6 motorunun, hem de başka bir motorun dönüşümlü olarak kullanıldığı fikrini getiriyor ciddi biçimde modifiye edilmiş F150 konseptine.

Kulisler şahlanan atın en erken 2015, neredeyse kesin olarak 2016’da prototipini resmi olarak tanıtacağını da fısıldıyorlar etrafa. Son olarak 25 Ocak 2014 günü arabanın adının internet oylaması bittiği an açıklanacağını, 28 Ocak 2014 günü Jerez’de yapılacak sezon öncesi testlerin ilk ayağında 2014 motorlarımızın tıslamasını resmi olarak duyacağımızı hatırlatalım.

Tunç Aras

Not: Ferrari’nin oylama bölümünde F166 Turbo ve F14 T isimleri %29’ar oyla liderliği paylaşmaktalar. Henüz oy vermeyenler için;

http://2014f1car.ferrari.com/en/#choose