Avusturya’da Siftah Yapanlar 2: Antonio Fuoco

Her Ferrari genç pilotu Ferrari’yi tadacaktır. mottosu Ferrari Driver Academy’nin (Ferrari Sürücü Akademisi, FDA) 2015 yılında genç pilotlarından Raffaele Marciello’nun sadece test ve yedek pilotluğunu yaptığı Sauber ile değil, Mayıs ayı içerisindeki Barcelona sezon içi testlerinde Ferrari F-15T ile de gün geçirmişti. Ancak şahlanan atlar geçtiğimiz haftadaki Avusturya sezon içi testlerinde Marciello’yu ait olduğu Sauber’e vermiş, yarış pilotları Raikkönen ve Vettel’i dinlenmeye göndermiş; 2 günlük testin ikincisinde 3. pilotları Esteban Gutierrez’i direksiyon başına geçirme kararı almıştı. İlk gün direksiyonu kim sallayacaktı?

İtalyan Autosprint dergisi Avusturya Grand Prix’inden önce 9 Haziran 2015’te FDA üyesi Antonio Fuoco’nun F-15T’yi ilk gün kullanacağını duyurduğu haberinde, Ferrari’nin kararını sürpriz olarak yorumluyordu. Çünkü Marciello Barcelona’da ardı ardına Ferrari ve Sauber’in direksiyonuna oturduğu için, yeniden oturacağı beklentisi vardı kulislerde. Ferrari, Sauber’in kararları kendi programını etkilemesin diye kendi genç pilotlarından birini daha koltuğa alıştırmak istiyordu belki de. Böylece FDA’nın kararıyla simülatöründe Ferrari kullanmışlığı bulunan Fuoco Formula 1 tecrübesini ilk defa Avusturya testlerinde yaşamış oldu.

Karttan, Ferrari Desteğine Kadar Kariyer Basamakları

Calabria'lı pilotun şahsi internet sitesinden indirebileceğiniz broşüründe kariyerinin de güzel bir özeti geçilmiş.
Calabria’lı pilotun şahsi internet sitesinden indirebileceğiniz broşüründe kariyerinin de güzel bir özeti geçilmiş.

İtalyan Yangın’ın (Fuoco İtalyanca yangın anlamına geliyor) Formula 1 siftahının detaylarına inmeden önce kariyer basamaklarını nasıl tırmandığından bahsedelim. İnternet sitesinde kariyerinin detaylarını anlatan hoş şekilde tasarlanmış broşürde karting önemli bir bölümü kaplıyor; Calabria bölgesinin Cosenza kentinin Cariati ilçesi’nde 20 Mayıs 1996 yılında doğmuş Güney İtalyan pilotun. 4 yaşında karting ile motorsporları kariyerine erkenden giriş yapan Fuoco 50 cc’lik ve 60 cc’lik minik kartlar ile Calabria ve Puglia bölgelerinde şampiyonluklar yaşamasının yanında 2009 yılına kadar; 2007 yılında 60 cc kategorisinde Avrupa şampiyonluğu da yaşamış. 2009 yılında KF3 kategorisine terfi ettiğinde İtalya Karting Federasyonu ve İtalya Motorsporları Federasyonu’nun organize ettiği İtalya sınırları içerisinde nitelendirebileceğimiz Italian Open Masters ve küreselleşme şansınızın olduğu WSK (İtalya Formula 4 şampiyonası -Formula Abarth tarafından destekli) serilerinde yarışacaktı.

2011 yılında Antonio Fuoco WSK Master Series'i kazanıyordu KF3 kategorisinde ve ödülü FDA yöneticisi Luca Baldisseri'den alıyordu.
2011 yılında Antonio Fuoco WSK Master Series’i kazanıyordu KF3 kategorisinde ve ödülü FDA yöneticisi Luca Baldisseri’den alıyordu.

Tamamını KF2 kategorisinde geçireceği 2012 yılında ise WSK EuroSeries’te 3. olacak (Şampiyon Monaco’lu Charles LeClerc 2015 F3 Avrupa’yı Norisring yarışları ardından lider götürüyordu. Fuoco Max Verstappen’in önünde sezonu bitirmişti ayrıca.), CIK-FIA Avrupa KF3 şampiyonasında ise sezonu 4. bitirecekti (yine Max Verstappen’in önündeydi). Kullandığı arabaları büyütmesinin sağlayıcısı da 2011 ve 2012’deki başarılı performanslarıydı Fuoco’nun: FDA ile federasyonun yaptığı gözlemler sonucunda Fiorano, Missano, Vallelunga pistlerinde farklı zamanlarda Formula Abarth aracını kullanma şansına erişecekti.

FDA'nın Formula Abarth test çocukları: ön tekerlek üzerinde Antonio Fuoco ve arka tekerlek üzerinde Alessio Santili.
FDA’nın Formula Abarth test çocukları: ön tekerlek üzerinde Antonio Fuoco ve arka tekerlek üzerinde Alessio Santili.

2013 yılında ise bir FDA pilotu olarak İtalyan Prema takımı ile Formula Renault 2.0 Alps sezonunu takip edeceği kesinleşmiş, takım patronu Angelo Rosin’in 16 Mart 2013 tarihli Kış testlerinde kanıtladığı üzere hızlı ve ilginç bir İtalyan olan Antonio’nun yeteneklerini arttırmak için Ferrari tarafından seçilmemize gurur duymaktayım. Açık tekerlekli serilerde ilk sezonunu geçirecek çok genç bir pilot olduğu için 2013 yılını bir öğrenme periyodu olarak geçirecek. Öte yandan Formula Renault 2.0 genç pilotlar için uluslararası motorsporlarının en iyileriyle mücadele fırsatı veriyor. demeciyle sezona başlamıştı Fuoco. Sezonun bittiği 6 Ekim 2013 günü ise sezonu takım arkadaşlarında Luca Ghiotto’nun (aynı zamanda 2015 GP3 lideri kendisi) 35 puan önünde şampiyon olarak bitirecekti). 6 zafer ve 11 podyum ile söz konusu konularda sezonu en iyi olarak kapatırken; ilk podyumunu ikinci olarak henüz ilk yarışında ve ilk zaferini de henüz ikinci yarışında kazanmıştı.

2013 Formula Renault 2.0 ALPS ilk yarışı sonucu. 1) Antonio Fuoco 2) Bruno Bonifacio 3) Luca Ghiotto... Prema'nın pilotları aynı zamanda şampiyona sonunda da ilk 3'te yer alacaklardı.
2013 Formula Renault 2.0 ALPS ilk yarışı sonucu. 1) Antonio Fuoco 2) Bruno Bonifacio 3) Luca Ghiotto… Prema’nın pilotları aynı zamanda şampiyona sonunda da ilk 3’te yer alacaklardı.

FDA genç pilotunun 2014 kariyeri ise Prema takım menejeri Rene Rosin’in Büyük bir potansiyele sahip ve şu ana kadar kariyeri Raffaele Marciello’yu andırıyor. Prema onun ikinci evi ve Formula 3’e zıplaması ilişkimizin devamını gösteriyor. Dallara-Mercedes arabası ve Hankook tekerleklerine alışmakta sorun yaşamayacaktır. cümlelerinden anlaşılacağı üzere FIA F3 Avrupa Şampiyonası’nda geçecekti. Ancak İtalyan pilot sezonu kendisi gibi çaylak pilotlar Esteban Ocon (şampiyon ve takım arkadaşı) ve Max Verstappen’in arkasında 5. sırada bitirecekti.

2014 F3 Avrupa Şampiyonası Silverstone 2. yarışı podyumundaki Max Verstappen artık Formula 1'de, Esteban Ocon ise Mercedes desteği altında testlerde. Fuoco da nihayet 2015 Avusturya sezon içi testlerinde siftahını yaptı.
2014 F3 Avrupa Şampiyonası Silverstone 2. yarışı podyumundaki Max Verstappen artık Formula 1’de, Esteban Ocon ise Mercedes desteği altında testlerde. Fuoco da nihayet 2015 Avusturya sezon içi testlerinde siftahını yaptı.

Ancak 2014 yılındaki aldığı sonuç belki de kariyerinin bitişi anlamına gelebilirdi. Kasım 2014’te İtalyan pilotun önümüzdeki sezonlarda nerede yarışacağı haberleri yapılırken FDA’nın Fuoco ile yollarını ayıracağı söylentisi de kulislerde yer alıyordu. İtalyan pilot 2014 GP3 sezonu bitince düzenlenecek Abu Dhabi testlerinde ART, Carlin ve Korianen GP takımlarında test yapacak ve sonucuna göre ya uygun olan takımda 2015 GP3 sezonunda yarışacak ya da tek başına kalacaktı. FDA’nın sorumlusu Luca Baldisseri eğer GP3’te yarışırsa Fuoco’ya olabilecek katkısını GP2 Formula 1 için çok iyi bir hazırlıktır ve GP3’te yarışması Pirelli lastiklerine alışmasını sağlayabilir. sözleriyle açıklayacaktı.

2014 Kasım ayı, Yas Marina GP3 testleri... 3 günde 3 takımın ilki ve Fuoco'nun ilk GP3 arabası tecrübesi... Takım ise Koiranen GP.
2014 Kasım ayı, Yas Marina GP3 testleri, 3 günde 3 takımın ilki ve Fuoco’nun ilk GP3 tecrübesi… Takım ise Koiranen GP. Kaspersky ise Fuoco sayesinde geçici olarak sponsor.

GP3 testlerinin ilk gününde öğlen seansında Koiranen ile test yapan 3 pilot arasında 2., 23 pilot arasından da 12. olacaktı Fuoco. Öğlen seansında takımın sonuncusu, herkesin 15.si olmasına rağmen derecesini 0.2 saniye iyileştirmeyi başaracaktı. Testlerin ikinci günü Fuoco Carlin’e geçerek öğleden önce 23 pilottan en hızlı 2.si olma şerefine erişecek (ilk günü

n sabahına göre 0.8 saniye ilerleme) ve diğer Carlin pilotlarını da ezecekti. Öğlen seansında ise genelde 6.lığa düşse de derecesinde 0.5 saniyelik bir ilerleme daha vardı. Testlerin sonuncu günü ise en iyi performansını gösteriyordu Fuoco: öğleden önce günün lideri ve öğleden sonra günün 2.siydi. ART takımı adı altında attığı dereceler aynı zamanda 3 günlük testte attığı en sağlam turlardı.

Yas Marina GP3 testleri 2. gününde bu sefer Fuoco Arden takımı ile testlerde. Red Bull deseni kullanmalarına rağmen Kaspersky sponsorluğu yine araç yanında.
Yas Marina GP3 testleri 2. gününde bu sefer Fuoco Arden takımı ile testlerde. Red Bull deseni kullanmalarına rağmen Kaspersky sponsorluğu yine araç yanında.

Ancak İtalyan pilot toplam 161 tur attığı test süresince en iyi dereceyi elde ettiği ART’ta değil, 59 ile en fazla tur attığı Carlin’de yarışacaktı 2015 GP3 sezonunda. Yeni takımının patronu Trevor Carlin Antonio Abu Dhabi’deki testlerde sağlam iş çıkardı. Kariyerinin başka bir aşamasında FDA bize güvendiği için minnettarız. Tek hedefimiz ardı ardına ikinci sezonda takımlar ve pilotlar şampiyonasını kazanmak ve Antonio ile hedefimizi gerçekleştirme yeteneğine sahip en az bir pilota sahibi olduğumuzu biliyoruz. demekteydi 2015 sezonuna girerken.

Antonio Fuoco ilk GP3 haftasonunda arkasındaki Ferrari desteği ile Arden'in araba desenini değiştirmeyi de başarmış. Ferrari kırmızısı ve mavi eklenmiş Red Bull seseni yerine.
Antonio Fuoco ilk GP3 haftasonunda arkasındaki Ferrari desteği ile Arden’in araba desenini değiştirmeyi de başarmış. Ferrari kırmızısı ve mavi eklenmiş Red Bull seseni yerine.

Antonio Fuoco an itibariyle 4 yarışını bitirdiğimiz GP3 şampiyonasında bir 2.liğin de getirdiği 30 puan ile 24 pilot arasında sezonu 6. sırada götürüyor. Carlin pilotlarından, aynı zamanda Nissan’ın LeMans pilotu Jann Mardenborough Fuoco’nun 3 puan önünde 5. sırada ve son Carlin pilotu Mitchell Gilbert ise puansız şekilde 19. sırada bulunuyor. Liderlik ise 3 podyum, 1 zafer ve 66 puan ile Luca Ghiotto; Fuoco’nun karting zamanlarndan beri rakibi ve 2013 Formula Renault 2.0 Alps sezon 2.si…

Fuoco ilk Formula 1 tecrübesini yaşayacağı pist Red Bull Ring'de ilk GP3 yarışında podyumda. Zirvedeki Luca Ghiotto da gelecek vaat eden İtalyanlardan. 3. pilot ise Esteban Ocon.
Fuoco ilk Formula 1 tecrübesini yaşayacağı pist Red Bull Ring’de ilk GP3 yarışında podyumda. Zirvedeki Luca Ghiotto da gelecek vaat eden İtalyanlardan. 3. pilot ise Esteban Ocon.

Siftah Zamanı

Antonio Fuoco’nun siftah günü öğlen saatlerinde Scuderia Ferrari internet sitesinde gelişmeleri Fuoco daha önce Davide Rigon’un 2012 yılında Magny Cours’ta ve ardından 2013 Silverstone’da açtığı yolu izlerken, resmi test şansı verilen genç İtalyanlar arasına katılıyor. yazısıyla veriyordu ve ekliyordu Akademi pilotlarından Marciello da 2014 Abu Dhabi ve 2015 Barcelona testlerine çıktı. Fuoco’nun siftahı öğlen arasından önce çalışmasını engelleyen ağır yağmur şartlarından etkilendi. Bu yüzden sadece ayar turları yapıldı ancak zaman turları atılmadı.. Genç İtalyan için günün ilk şanssızlığıydı Spielberg’de sağanak…

Yağmurun miktarına bakarsak, muhtemelen Fuoco F15-T ile ilk turlarını "atamıyor".
Yağmurun miktarına bakarsak, muhtemelen Fuoco F15-T ile ilk turlarını “atamıyor”.

Öğleden sonra nihayet yağmur durma seviyesinde gelirken sıra zaman turları atmaktı. Fuoco’nun gün istatistiği en hızlısı 1:11.331 olan 71 tur iken günü lider kapatan Mercedes yedek pilotu Pascal Wehrlein’den sadece 0.3 saniye yavaş kalacaktı İtalyan pilot. İtalyan pilot belki de daha sağlam tur zamanlarına ve tur sayısına erişebilirdi ancak en hızlı turunu atmasının ardından yeni tur başlangıcında halen ıslak kerblerin bulunduğu ilk virajda pist dışına çıkacak, bariyerlere vuracak ve arabanın önüne hasar verdiği için; günü erken bitirecekti.

Hava güzelleşince mavi renk ıslak ile yeşil renk geçiş lastikleri yerine sarı renk yumuşak lastik takmış bir Fuoco ile karşılaşıyoruz. Taaa ki kaza yapana kadar.
Hava güzelleşince mavi renk ıslak ile yeşil renk geçiş lastikleri yerine sarı renk yumuşak lastik takmış bir Fuoco ile karşılaşıyoruz. Taaa ki kaza yapana kadar.

1 numaralı viraja girerken hata yaptım. Arabanın arkasını kaybettiğimde bir daha toparlayamadım ve lastik bariyerlere çarptım. Belki başka bir virajda toparlamak mümkün olabilirdi ama edindiğim tecrübe arabada geçireceğim başka zamanlarda işime yarayacaktır. Olaya kadar sağlam iş yaptığımı düşünüyorum, her piste çıkışımda daha fazla zorluyordum. Çocukluk hayalim olan Ferrari Formula 1 testini gerçekleştirmek muhteşem bir his ama şimdi daha fazlasını istiyorum. Hatanın arabanın sürüş zorluğu ile alakası yok, birkaç virajdan sonra hemen alışmayı başarmıştım. Daha hızlı gittiğimde daha fazla yere basma gücünün kullanımı kolaylaştırdığı hissine de kapıldım. Programı tamamen bitiremememiz yazık oldu. Hem benim hatamdı hem de olağanüstü hava koşulları nedeniyleydi. Tabi ki hatamdan memnun değilim ama bunlar hep olabilecek şeyler. diyerek günün tüm detaylarını anlatıyordu Antonio Fuoco.

Fuoco'nun siftahı ne yazık ki pit alanında değil bariyerlerde sonlanıyordu.
Fuoco’nun siftahı ne yazık ki pit alanında değil bariyerlerde sonlanıyordu.

İtalyan Federasyonu, İtalyan Federasyonu’na danışmanlık yapan eski patron GianCarlo Minardi ve FDA tarafından karting günlerinde İtalya’nın gelecekteki Formula 1 pilotları olması için keşfedilen Fuoco; böylece yarış pilotu olma bir adım atmış oldu. Her ne kadar Formula 3 ve GP3’te beklenen başarıyı elde edememesi, FDA’dan kovulma ihtimali, ilk Formula 1 testinde kaza ile günü bitirmesi, FDA’dan Raffaele Marciello’nun ve FDA dışında çok sağlam bir İtalyan olan Luca Ghiotto’nun varlığı; genç Calabria’lı için ileride sıkıntı yaratabilir. Ancak bir kesinlik var ki; 4 senedir Formula 1 pistlerinde test edilmeyen İtalya’nın, gelecekte 1’den fazla pilotu olabilir… Çoğunlukla da FDA, Ferrari ve Ferrari motorlu takımlar sayesinde. Fuoco dikkatle izlenmeyi hak ediyor.

 

Tunç ARAS

 

One comment

Comments are closed.