Giovinazzi’de Sauber Geleceği

2017 Avustralya Grand Prix’i, Sauber’in ana yarış pilotlarından Pascal Wehrlein’in uzun sürüşlerde kendisini dayanıklı hissetmemesi nedeniyle Antonio Giovinazzi’nin ilk yarışına çıkmasına sahne oldu. İtalyan pilot sadece bir serbest antrenman (FP3) ve bir sıralama turunun ardından ilk defa yarıştığı pistte, 12. bitirerek büyük bir ilgi toplamıştı ki yarış analizimizde İtalyan pilotun kendisini zorlamadığına yer vermiştik.

Giovinazzi yarıştan sonraki anlık açıklamalarında 7 Nisan 2017’de koşulacak Çin Grand Prix’inde ana görevi olan Ferrari yedek pilotluğuna geri döneceğini ve kırmızı gömlek giyeceğini belirtse de, pilotun Avustralya performansını çok beğenen Sauber yönetimi, Wehrlein’in tekrarlanabilecek yarışamama durumunda Giovinazzi’yi tekrar yarıştırabileceğini belirtti. 29 Mart günü Motorsport.com’da takım patronu Monisha Kaltenborn’un Ferrari ile anlaşmamız, resmi bir üçüncü pilotumuzun olmaması durumunu kapatıyor. Yeni bir çözüm bulmamıza gerek yok. özetli açıklaması konu hakkında bir kanıt oluşturmakta.

Wehrlein’in yarışacak gücü kendinde hissetmemesi durumunda Giovinazzi’nin Sauber’in mavilerine bürünemeyecek olması, hemen arkasındaki kırmızı arabalar ile alakalı.

Her ne kadar Barcelona ikinci sezon öncesi testlerinde yer almış, Avustralya Cuma günü ilk serbest antrenmanlarındaki fark 1.2 saniyeyi, bir sonraki antrenmanda 0.5 saniyeye indirse de Wehrlein’in, tam iyileşene kadar yarışmama kararı mümkün ve Alman pilot bu konuda eleştirilmemeli. Çünkü 1994 sezon öncesi testlerde boynunu kıran JJ Lehto tam iyileşemeden çıktığı İmola’da takım arkadaşı Schumacher’in 0.8 saniye gerisinde kalıp, üstüne yarış kalkışında Pedro Lamy’nin darbesine maruz kalınca; bir daha eski performansına erişememişti ve Formula 1 kariyeri 1994’te çıktığı 8 yarış sonrası bitecekti. Yani iyileşmeyi beklemek hem Wehrlein’in, hem Sauber’in yararına olacaktır.

Ancak Wehrlein Çin ve Bahreyn’de yarışmama kararı verirse, yerine pilot bulma konusu Sauber’in sandığı kadar kolay olmayacakmış gibi gözüküyor. Bugün İsviçre kökenli Speedweek’ten Mathias Brünner’in haberine göre Ferrari, Giovinazzi’nin Çin ve Bahreyn’de yarışmasına olumlu yaklaşmıyor. Çünkü 2017 Formula 1 takviminde ayrılan toplam 6 günlük 18 – 19 Nisan Bahreyn, 1-2 Ağustos Macaristan sezon içi testleri ve 28 – 29 Kasım Abu Dhabi sezon sonrası testlerinin en az 2 gününde genç pilot kullanmak zorundalar. Bu zorunluluğu sağlayan Sportif Kurallar’ın 10.5 maddesinin b bölümünde ayrıca genç pilotluğun tanımı International A lisansına sahip olmak ve 2 Grand Prix’ten fazlasına katılmamış olmak şeklinde açıklanıyor. Ferrari ise elindeki en yetenekli ve yaşlı gencin Formula 1 tecrübesini 3 yarışa çıkarmasına pek hevesli olmayıp, genç pilotlara ayrılan günlerde Giovinazzi’den en yüksek geri bildirimi almak istiyor.

Ancak Ferrari’nin hemen çağrılırsa teste koşacak, Formula 1 aracı tatmış 2 FDA pilotu var: Antonio Fuoco ve Charles Leclerc.

Buna rağmen Ferrari’nin Giovinazzi’yi kendi sezon içi testleri için saklaması hem bencilce, hem de geleceği düşünmeden karar verilmiş bir hamle olacaktır. Sürekli duraksamalarla geçen rutin bir testten ziyade, değişen koşulların içinde kendini geliştiren bir Giovinazzi’nin hem kendisine faydası dokunacağı gibi; Ferrari için yarış pilotluğu yaptığında 2017 sonrasında, takıma da yararı olacaktır. Ayrıca Ferrari Genç Sücürü Programı (FDA) içinde bulunan pilotları genç pilotlar da kıvama getirilecektir Giovinazzi yerine teste koyarak. Bunlar arasında 10 Mayıs 2016’da Fiorano’da Ferrari F14-T ile Formula 1 siftahı yapan, 2016 Silverstone sezon içi testinde Haas ve Ferrari kullanan Charles Leclerc benim aklıma ilk gelen isim. Speedweek’in Ferrari Giovinazzi’yi vermeyebilir. haberini Ferrari için bu konu durum problem olmamalı. Giovinazzi’nin tecrübe kazanmasına izin versinler ve Leclerc’i sezon içi testlerde kullansınlar. diye tweet’e eklediğimde Monaco’lu pilot anında beğenmişti, an itibariyle Bahreyn’deki GP2 testleri içinde olsa da. Ancak Ferrari’de seçenekler Leclerc ile de sınırlı değil. 2 Temmuz 2015’te blog’umuzda tanıttığımız, Charles Leclerc’in GP2’deki takım arkadaşı Antonio Fuoco da o dönemki Avusturya sezon içi testlerinde yer almasıyla; daha önce Formula 1 arabası kullanma fikrine sahip. Sonuç olarak Ferrari Giovinazzi’nin yarışmasına izin vererek Sauber’de, Ferrari müşteri takımlarında acil durumda yarışabilecek toplamda 3 pilota sahip olacak. Hatta Haas’ta Silverstone’da teste çıkmış Santino Ferrucci’yi eklediğimizde Formula 1 arabası tatmış pilotları 4’e bile çıkartabiliyoruz.

Tunç ARAS