2017 Malezya Grand Prix – Yarış Analizi #15

1857’de Çinli Madenciler tarafından kurulmuş ve etrafındaki nehirlerin kesişim noktası olmasıyla çamurlu kavşak anlamındaki Kuala Lumpur öbeğiyle isimlendirilmiş Malezya başkentine 60 kilometre uzaklıktaki Sepang şehrinde konuşlu Sepang International Circuit, 1999’da başladığı Formula 1 takviminde 2017’de son defa yer alıyor. Bu sebeple yarışı bayram havasında geçirmek için organizatörler başlangıça çok kısa bir süre kalmasına rağmen trübünleri doldurmak için devasa kampanyalar düzenlemişlerdi.

Hafta sonu başlangıcındaki resmi basın toplantısında ilk yarışını 2003’te burada kazanan ve 2017 grid’inde 15 Malezya Grand Prix’iyle (McLaren’dan Fernando Alonso’dan bir yarış eksik.) en çok Malezya Grand Prix’ine çıkan pilotlardan biri olan Kimi Raikkönen, biri Ferrari ile ilk zaferi 2015 olmak üzere Malezya’da 4 kere kazanan Sebastian Vettel ve 2016’da burada ikinciliği bulunan Red Bull’dan Max Verstappen’in katıldığı basın toplantısında; pistin yapısı, Singapur’a benzer iklimiyle her an yağmura sahne olabilmesi, olaylı yarışları ve zorlayıcı hava sıcaklıkları ile Sepang’ın özleneceği genel fikirdi. Buna rağmen havaalanı, otel ve pist üçgeni yüzünden Raikkönen genel anlamda Malezya’da özlenecek bir şey bulamamıştı.

Belirsiz havanın özlenip özlenmeyeceğini bir de yoğun yağmurdan dolayı kurulum turlarından sonra ertelenmesi ve sonrasında da pilotlara geçiş lastikleriyle yaklaşık 30 dakika boyunca tur atma imkanı vermesiyle Formula 1 arabalarıyla beraberliği kısa süren Renault yedek pilotu Sergey Sirotkin, Sauber ile ilk defa antrenmanlara çıkan 2016 GP3 şampiyonu Charles Leclerc, Toro Rosso’nun daimi FP1’cisi konumuna gelmiş Sean Gelael, Red Bull tarafından denenmek için Toro Rosso koltuğuna Daniil Kvyat yerine oturtulmuş 2017 GP2 şampiyonu Pierre Gasly ve Haas’ın daimi test pilotu Antonio Giovinazzi’ye sormak lazımdı. Çünkü önemli tur tecrübeleri kaybedilmişti. Mesela 37 numara ile piste çıkan Leclerc sadece 10 tur atabilmiş ve hafta sonu devamını Sauber pit duvarında geçirmişti.

İlk antrenman sonucunda Red Bull, İtalyan Grand Prix’i sıralama turlarında gördüğümüz güçlü yağmur performansını kaybetmeyerek ilk iki sırayı aldılar. Onları Alonso takip ediyordu İngiltere Grand Prix’inde sıralama turları ilk bölümünde lider olmasına selam çakarak. Ferrari’ler 4 ve 5. sırayı kaparlarken, Mercedes’lerden Lewis Hamilton 6 ve Valtteri Bottas 7. olarak sona kalan üç büyükler üyesi oluyordu. İtalya Grand Prix’i sıralama turu ve Singapur yarış esnasında gördüğümüz üzere yağmurda iyi olanlardan Mercedes’in bu sonucu bir soru işareti oluşturuyordu.

İkinci antrenmanlara geçtiğimizde pist kurumaya zaman bulmuştu ve takımlar orijinal programlarına devam etme umuduyla piste çıktılar ama yine antrenman turları yarıda kesilecekti. Bu sefer 19 yaşında olmanın verdiği yorgunlukla 13. viraj girişinde kerb üzerinde bulunan rögar kapağının kaynağı sökülecek ve Formula 1 arabaları tarafından çıkarılacak, bunun en büyük kurbanı da lastiği yarıldıktan sonra duvara yapışan Haas pilotu Romain Grosjean olacaktı. Charlie Whiting’in güvenlik aracı Mercedes-AMG GTS’ye atlayarak kapağı incelemesinin ardından antrenmanlar 20 dakika önceden bitirildi.

Burada en önemli detay Mercedes’lerin birbirleri takiben çakıl alana yaptığı ziyaretler ve tutunma şikayetleriydi. Hamilton lider Vettel’den 1.416 ve Bottas 1.459 saniye uzakta en yavaş üç büyükler üyeleri olmaya devam ettiler. Süper yumuşak lastikler ile yumuşak lastiklerin taze ve kullanılmış hallerini tecrübe ederek başarılı bir gün geçiren Vettel sorunsuz bir şekilde liderliği kazandı.

Günün ikinci yarısının Alman pilot için güzel geçtiğini henüz seansın 15. dakikası olmadan Fernando Alonso’nun 2005 Malezya Grand Prix’i ilk sıralamalarda elde ettiği 1:32.582’yi geçmesi ve rekoru 1:31.261’e indirmesiyle anlayabiliyorduk. Raikkönen onu 0.604 saniye ile bir sıra geriden takip etti. Red Bull’lar üç ve dördüncü sıraya düştüler. Daniel Ricciardo, Vettel’in 0.838 saniye gerisinde yer alırken; Verstappen ile kendisini sadece 0.010 saniye ayırıyordu. Üçüncü antrenmanlarda bu sefer Raikkönen Ferrari’yi lider yapan kişi ve Vettel 0.162 saniye geriden takip ederek ikinci olandı. Ricciardo 0.211 saniye farkla üçüncü olsa da takım arkadaşı Verstappen antrenman turlarının son dakikalarında Renault pilotu Jolyon Palmer’in kendisine vurması nedeniyle süresini daha da iyileştiremeyerek liderin 0.659 saniye gerisinde altıncı olarak kaldı kaldı. Araya ise Mercedes’ler girdi. Kuru geçen iki antrenmanlar ve Mercedes’lerin normalde elinin güçlü olduğu yağmurda Mercedes’in yavaş kalması ile Ferrari ve Red Bull mücadeleleri bize Singapur yarış öncesi seansları hatırlatmaktaydı. Ya da biz öyle sanıyorduk.

Üçüncü antrenmanların sonunda Vettel elektronik problemi yaşadı. Ferrari mekanikerleri aracı sıralama turları ilk seansına dördüncü motoru takarak yetiştirmeyi başardılar. Ancak Alman pilot çıkış turunda telsizden çekişi kaybettiğini belirtiyordu ve takımın bataryadan besleme önerisi durumu daha da kötüleştirmekteydi. Aracını garaja getirdikten sonra bir kere daha onarım yapılmasına rağmen, piste tekrar çıkarak hızlı tur atmaya zaman kalmamıştı ve Alman pilot zamansız sıralama turunda sonuncu olarak kaldı. Yaşananlar pit duvarında üzüntü yaratırken, Vettel’in çalışanlarını tebrik etmesi de çok önemli bir detaydı.

Böylece normal şartlar altında Vettel’in alabileceği pole, serbest antrenmanlarda süper yumuşak lastiklerinde tempolu gitmeye odaklanmış Hamilton’a gitti. İngiliz pilotun üçüncü bölümde attığı ilk turu 1:30.076 sıralama turlarının en iyi zamanı olmanın dışında, hafta sonunun en iyi zamanı ve pistte atılmış en hızlı tur olacaktı. Raikkönen Hamilton’u 0.045 saniye geriden takip etti.

Doğum günü çocuğu Verstappen ise 0.420 saniye geride üçüncü sıradaydı. Ricciardo ve Bottas 4 ve 5. sırayı alarak kendi takımlarının kaybedenleri oldular. Force India’dan Esteban Ocon sadece 9. sıralanan takım arkadaşı Sergio Perez’den 0.180 saniye hızlı olmakla kalmamış, aynı zamanda üç büyüklerden sonraki en hızlı isim olmuştu. Kendisi için sakin ve yavaş geçen cuma gününün ardından Singapur’daki puanlı formunu boşuna almadığını cumartesi antrenmanlarında ilk 10’a girerek gösteren McLaren pilotu Stoffel Vandoorne 10. sıradaki abisi Alonso’nun 0.122 saniye önünde yedinci sıraya çıkmayı başarmıştı ve bu sonuç Singapur ardından tekrar iki arabasını sıralama turları üçüncü bölümüne çıkarmayı başarmış McLaren için sevindirici bir gelişmeydi. Renault’tan Nico Hülkenberg ise bu sefer McLaren’lardan sadece birini geçerek sekizinciliği kaptı.

Takvim 1 Ekim 2017’yi gösterdiğinde artık yarış günü gelmişti. Sepang padoku içinde şemsiyesi olmayanların sırılsıklam koşturmasını ve şemsiyesi olanların sakince yürümesinin sağlayıcısı, basın toplantısında bahsedilen ve cuma günü de deneyimlediğimiz tropik Malezya havasıydı. Yine cuma gününde olduğu gibi yağmur etkisini öğleden sonraya geldiğimizde yitirecekti. Yağmurda ıslanmış başlangıç düzlüğüne yağ akıtan antika arabalar eşliğinde pilotların gösteri turu atmasının ardından, Formula 1 arabaları kuru havada koşulacak bir yarış için garajlarından ayrıldılar. Yarışta beklenen 20. sırada başlamanın grid cezalarını anlamsızlaştırmasıyla cumartesi gecesi beşinci motorunu takan, turbo ve MGU-H’ını değiştiren Vettel’in tam gaz yükselmeye çalışması ve ilk altı sırayı tamamen kaplamış üç büyüklerin podyum ile galibiyet mücadelesiydi. Ancak iki kuru antrenman seansında birikmiş kauçukları temizleyen yağmur, Ferrari’nin kötü şansını temizlememişti.

Arabasını başlangıç düzlüğüne doğru götüren Raikkönen’den turbo sorununu belirten mesaj geldi. Aracı yarışa başlayacağı alana çekildikten sonra tamir edilmeye çalışılsa da sorun büyüktü ve gerisin geriye garaja ittirildi.

Raikkönen’siz teker teker yanan ve bir anda sönen beş kırmızı ışığın ardından Hamilton yerini korudu. Bottas Ricciardo’yu hemen geçerek üçüncü sıraya yükseldi. Dördüncü tura girdiğimizde Verstappen yarış sonrasında özetle Zorlandığını gördüm ve geçtim. diyeceği Hamilton’a ilk virajda başarılı bir atak yaparak liderliği aldı.

Hollandalı pilot yarışın devamında sadece geç pite giren Ricciardo’nun iki tur boyunca arkasında seyretmesi dışında liderliğini damalı bayrağa kadar götürdü. Hamilton’un ikinciliği rahat aldığı söylenebilirdi. Ricciardo’nun pite girmeden önce liderliğe kadar yükselmesinin sağlayıcısı ise sadece geç pitstop taktiği değil, kalkışta geçildiği Bottas’tan intikamını dokuzuncu turdan onuncu tura geçerken almasıydı.

Özlenen bir şekilde başarılı kalkış yaparak ilk turda 8 sıra yükselen, sekizinci tura gelmeden Ocon’un piti ve Alonso’yu pist üstünde geçmesi sayesinde puan potasına dalan ve yarışa yumuşak lastikler ile başlamasından faydalanarak oluşturduğu ilk uzun turlar bütününden sonra pitten dördüncü çıkan ve bir süre Ricciardo’dan bir saniyeden daha hızlı turlar atan Vettel yarışı dördüncü sırada kapadı. Sezon başındaki analizlerimizde ilk turun önemine değindiğini anlattığımız Perez ilk virajı dışarıdan dönerek ikinci virajı içeriden girmeye hak kazandı ve Williams’tan Felipe Massa ile Ocon’dan sıyrılarak altıncı sıraya oturdu.

Ardından kendisine neden nükleer denizaltı dediğimi hatırlatacak şekilde süper yumuşak lastiklerle 30 tur atarak (Söz konusu lastiklerle en uzun atılan turlar bütünüydü.) önündeki Vandoorne’u geçmeyi başardı. Vettel’e geçilmesi çok normal olan Meksikalı, damalı bayraklar sallandığında geri kalanların en iyisiydi. Vandoorne’un yarışı yedinci bitirmesinin sağlayıcıları başlangıç konumu ve kendi aralarında Acaba hangimiz önde seyretsek? diye kararsızlığa düşen Williams’ları değerlendirerek ikisini birden geçmesiydi. Williams’ın Lance Stroll’u lastikleri bir tur taze olduğu için öne geçirilerek, yarışı sekizinci bitirdi. Massa’ya da yarışı dokuzuncu bitirmek düştü.

İlk virajda Perez ile Massa’nın arasında kaldığında buradan lastiği patlak şekilde ayrılan Ocon pite dalmanın ardından 53 tur boyunca yavaşlığıyla tanınan yumuşak (Neredeyse yarışın tamamını bu lastikle götürdü ve en uzun turlar bütününe sahipti.) lastiklerle tur attı. Toro Rosso’dan Carlos Sainz ile verdiği sekizincilik mücadelesinde balerine dönerek konumunu kaybetmenin ardından uzun bir süre de Williams’lar ile tekerlek tekerleğe mücadele etti. Sainz’in elektrik sorunuyla yarış dışı kalması, Fransız pilotu puana taşıdı ve savaşçı ruhunu ödüllendirdi.

İlk 10’a giren pilotların lider Max Verstappen’e oranla saniye olarak zaman farkları.

Takımlar analizine geçmeden önce İtalya Grand Prix’inde paylaştığım gibi ilk 10’a giren pilotların lidere olan saniye bazındaki tur farklarını paylaşmak isterim. Gördüğünüz gibi Hamilton ikinciliğe düşmenin ardından 20. turlarda rakibiyle olan farkı ortalama 10 saniye olarak turuyor. Kendisinin pit çıkışı hızlı turları ve 49. turda arabayı keşfetmek için hızlanması dışında bu fark korunuyor. Ricciardo Bottas’ı geçmenin ardından pitine kadar Hamilton gibi davranıyor ama Vettel’in hızlandığı kendisine duyurulunca temposunu 40. tura kadar arttırmaya çalışıyor. 46. turda aralarında bir saniyeden az zaman farkı olmasına rağmen (ki Ferrari bölümünde atağını da göstereceğiz.) Vettel geçemeyeceğini anlayınca gazdan ayağını çekiyor ve Ricciardo da biraz ihtiyatlı şekilde damalı bayrağı geçiyor. Bottas Verstappen’le arasındaki farkı sadece yarışın ikinci yarısında sabit tutabiliyor. Perez’in ilk viraj sayesinde yalnız bir yarış çıkardığı da grafikte gözüküyor.

Red Bull

17 yıl 166 günlükken 2015 Avustralya Grand Prix’inde yarışa çıkmış en genç ve 18 yıl 228 günlükken 2016 İspanya Grand Prix’inde yarış kazanmış en genç pilot olan Verstappen’in en mutlu hafta sonu Malezya’da geçmiştir muhtemelen. Bunun bir sağlayıcısı artık ergen (teenager) olmayışını simgeleyen 20. yaş bitirişini kutlamasıydı. Takım patronu Christian Horner, şef aerodinamist Rob Marshall, takım arkadaşı Ricciardo gibi isimlerin de bulunduğu Hollandaca doğum günün kutlu olsun ile pilotlarının önemli gününde onu yalnız bırakmadı. Ayrıca basın toplantısında ortamın pasta yiyemeyecek kadar sıcak olduğunu belirtmiş Verstappen, buna rağmen pasta ve kendisine uzatılan pastacıklar ile poz vermeyi ihmal etmedi.

Bağladığımız tweet’te Sıralama turlarında sürpriz gelmesinden rahatsız olmam. yazmıştı ve cumartesi antrenmanlarında bir hediye de Renault pilotu Jolyon Palmer’dan geldi. Antrenman turlarının sonlarında hızlı turunu atarken frenlerini kitleyen İngiliz doğrudan Verstappen’e çarptı. Burada Verstappen’in aracının büyük bir hasar almaması şanstı ve sıralama turlarında alacağı asıl hediye üçüncülük boşa gitmedi.

Bundan sonrasında önceki 14 yarışın yarısında yarış dışı kalmasına yol açan kötü şansı yanına uğramadı ve 2017’deki ikinci podyumunu ve kariyerinin ikinci zaferini elde etti. Kız kardeşi Victoria Verstappen mutluluktan ağlamış, Hollanda televizyonu yorumcuları sevinçten zıplarken tavan kaplamasına kafa atmış, Verstappen’in mekanikerinden Lee Stevenson yarış dışı kalmalara orta parmağını göstermiş, yaşlı kurtlar takım menejeri Jonathan Wheatly ve takım danışmanı Helmut Marko bile zafer kutlamasında genç delikanlı gibi gülmüştü. Zafer ve üçüncülüğün tüm takım tarafından kutlanması kadar doğal bir şey yoktu.

Twitter’da paylaştıkları bu fotoğrafı Red Bull an itibariyle profillerinde kapak fotoğrafı olarak kullanıyor.

Yarış öncesi taraftar buluşmasında Verstappen’in çalışmayan mikrofonunu eline aldıktan sonra Kardeşim açmamışsın mikrofonu. Sen arabayı da açmıyordun bu sezondiyen Ricciardo’nun da yarıştaki performansı kutlamanın parçasıydı.

These two ☝️ at it again… great to watch ????? #Formula1 #F1 #MalaysiaGP

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Bottas ile uzun mücadelesi sayesinde galip ayrıldı ve Lastiklerim tatile çıktı. mesajıyla tutunma problemlerini işaret etse de yarışın ikinci yarısında Vettel’in yaklaşacağı ama geçemeyeceği kadar aralık açmayı başardı. Takımın bundan önceki çifte podyumu 2 Ekim 2016’da koşulan Malezya Grand Prix’indeydi ve bu istatistiği silen anda Ricciardo, Singapur’da gördüğümüz vurarak şampanya açma tekniğini Malezya başbakanı ve başbakan yardımcısının da bulunduğu heyet üstünde denedi bu sefer.

Mercedes

Mercedes’lerin cuma antrenmanlarındaki tutunma problemlerini örnekleriyle göstermiştik. Takımdan hafta sonu boyunca ve analizimizi yazdığımız hafta içinde gelen açıklamalar Avustralya Grand Prix’inden beri gördüğümüz, lastiği uygun pencerede çalıştırmaktayı becerememeyi işaret ediyordu. Hamilton aracından güncellemeleri çıkardıktan sonra güvenilir parçalarla üçüncü antrenmanlara çıktı ve Toto Wolff’un işaret ettiği üzere cumartesi hava sıcaklıklarının düşük olması, Hamilton’un pole mücadelesi içinde olmasını sağladı. Ancak sıralama turları üçüncü bölümünde attığı ikinci turun, ilkinden yavaş olması Mercedes’in soruna tam bir çözüm bulmadığını gösteriyordu. Raikkönen’in attığı en hızlı turunda hata yapması ve Vettel’in hızlı tur atamaması pole’ü bir anda kucağına bıraktı ve kendisine sağlam bir başlangıç konumu verdi. Bu konum; Raikkönen’in yokluğu, Vettel’in sonuncu başlaması ve Ricciardo’nun Bottas ile uğraşmak zorunda kalması ile birleşince Hamilton ikinciliği elde etti. Verstappen’e geçildikten sonra aradaki zaman farkını belli seviyede tutmayı sağladığını da grafiğimizde göstermiştik.

Mark Thompson’ın yarış başlangıcında çektiği bu fotoğrafta Mercedes’lerden biri pole’den aldığı liderliği kaybetti. Diğeri de yarış başında aldığı üçüncülüğü.

Hamilton galibiyet için mücadele edebilir miydi peki? Zaman farkını belli seviyede tutabilen pilot yetişmeye çalışabilirdi de. Fakat, Verstappen’in podyum röportajlarında bahsettiği üzere, Hamilton’un şampiyonluk savaşında böyle risklere ihtiyacı yoktu. 2016 Malezya Grand Prix’inde yarış dışı kalışı halen akıllardaydı. Ferrari’lerin 2017 Singapur ve Malezya’da başına gelenlere şahit olmuştu. Bunlar göz önüne alındığında, Vettel’e karşı oluşturacağı 34 puan farkı oldukça tatlıydı. Yarışı kazanınca olacak 41 puan farkı, yarış dışı kaldığında olacak 13 puan farkıyla kıyaslandığında önemsizdi.

Singapur’da da Hamilton’un performansına yetişemese de podyumda olan Bottas’ın kendisine özel dengesiz temposu Malezya’da da devam etmişti. Fin pilot yaptığı açıklamalarda araçlarının Hamilton’unkiyle tamamen aynı ayarlandığını belirtmesine rağmen, sezonun içinde rastlamadığı bir şekilde viraj ortasında arabanın önünü kontrol edememesi; sürüş tarzını değiştirmesi gerektiği fikrini ortaya çıkardı. Bottas’ın performansını sekteye uğratanlardan biri de çalışmayan yeni parçaları kullanmaya devam etmesiydi. Ancak yarışı bitirdiği göz önüne alındığında Fin pilotun takıma güncellemelerin neden çalışmadığı konusunda önemli verileri yarışta sağladığını belirtmeliyim. Ayrıca Mercedes’in Pascal Wehrlein ve Esteban Ocon olmak üzere iki adet genç pilota sahip olmasına rağmen, söz konusu pilotların yaş ile daha sonra bahsedeceğim tutumları (özellikle Ocon) sebebiyle Bottas’ın koltuğunun orda vadede tehlikede olduğunu düşünmüyorum. Kesin olan bir şey var ki pozisyonlarını korumaya çalışmak Mercedes’e iyi gelmeyecektir. Yukarıdaki tweet’te Almanca yazdığı gibi Sepang’taki problemi anlamalılar.

Bu arada Auto Motor und Sport’un, Ferrari arabasının fotoğrafını çeken Mercedes çalışanı fotoğrafı, sporda rakibin elini görmenin önemini gösteriyor.

Ferrari

2017 Singapur yarış analizimde Vettel’in geri dönebileceğine dair Tabi geri dönüşlerinde Fernando Alonso’lu Ferrari’ye karşı, 2009’dan beri sezon içinde şahane gelişim gösterdiğini tecrübe ettiğimiz Red Bull kullanırken; şimdi elinde 2007’den sonraki şampiyonluk mücadelelerinde son yarışların kaybedeni Ferrari’ye sahip olması şampiyonluk olasılığını azaltıyor. cümlesini kullanmıştım. Sebebini ise Malezya Grand Prix’inde gördük. Ferrari’nin şampiyonluk için savaşan pilotu Vettel, Herşey yolundaderken kendisini sıralama turu öncesi arabasını telaşlı bir şekilde tamir edilirken buldu.

Ferrari mekanikerleri sıralama turlarına kadar Vettel’in arabasını üçüncü motordan dördüncü motora geçirmeyi başararak önemli bir çalışmaya imza attılar. Pilotları sıralama turlarına çıkabilmişti ama analizimizde belirttiğimiz gibi zaman turu atamadılar. Çünkü dördüncü motorda dış tedarikçiden alınan, turbo ile motor arasında iletim sağlayan karbon boruda problem vardı.

Ertesi gün geldiğinde Vettel’in yenilenmiş motor parçalarına ek olarak, daha önce kullandığı üçüncü tip debriyaj pedalı yerine sezon başındaki tasarımı kullanması ve seanslar boyunca denediği farklı eldivenleri başarılı bir şekilde kullanarak (Önceki kalkışlarının iyi olmadığını da doğruluyor bu.); yukarıdaki video’da görüldüğü gibi yükseldi. Ricciardo’yu Ricciardo’ya dişlerini geçirmek istese de deposundaki yakıt miktarı ve lastiklerinin ömrü yetmedi.

Mercedes’in simülatöründe beş veya dördüncü olabileceği tahmin edilen Alman, kaybını en aza indirmiş olmanın rahatlığına sahipti. Yarışın en hızlı turunu rekordan uzak bir derece olan 1:34.080’le atması ve yarışın en hızlı lastik değişiminde rol alması sevinci ile damalı bayraklar ardından aracını pit alanına park etmek üzere tur atarken; bu sefer de Stroll’un kendisine çarpmasıyla kendisini telaşe sardı. Çünkü Stroll ile kazadan ceza alabilirdi. Üç tekerleğe düşen arabasını bırakıp, direksiyonu ile beraber Pascal Wehrlein’in araç üstüne çıkması da ceza ile sonuçlanabilirdi. En kötüsü vites kutusu zarar aldıktan sonra, Suzuka’da değiştirilirse; grid cezası gelebilirdi.

Car share, F1 style . #Vettel #Wehrlein #MalaysiaGP #Sepang #F1 #Formula1

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Korkulanların hiç biri gerçekleşmedi. Hakemler ağırlıklarını arttırmak için lastik kalıntılarını kovalayan ve birbirlerinin üzerine çıkan pilotlara, ağırlıklı olarak hatalı taraf bulunmadığı gerekçesiyle ceza vermediler. Araç üstünde seyahatte inceleme bile gelmedi. Çünkü binenin kınanması ile sonuçlanan 2013 Singapur’da Alonso’nun Mark Webber’e yaptığı taksi hizmetinin tam tersi şekilde Vettel pist gönüllü görevlilerinin Etraf temiz. onayını almıştı. Vites kutusu da Maranello fabrikasında yapılan incelemeden temiz çıktı ve Suzuka’da değiştirilmeden kullanılması planlanıyor, hepsinden sıyrılmasında. Belki de ayakkabısına taktığı şanslı parası işe yaramıştır.

Eğer Vettel’in ayakkabısına taktığı şanslı parası işe yarıyorsa bunlardan bir tane de Raikkönen’e hediye etmeli. Çünkü Ferrari’nin güçlü olduğu bir hafta sonunda belki de üç yarış önce Macaristan’da aldığı podyumu tekrarlayabilmenin tam tersine, Vettel’in karbon boru sorununu yaşayarak; kalkış bile yapamadı.

Singapur’da Vettel’in tetiklediğine inandığım zincirleme reaksiyon ardından şanssız bir şekilde iki arabasıyla 0 puan çeken, Malezya’da iki arabasıyla aynı motor problemini yaşamanın ardından şampiyonluk mücadelesinde bulunanda zararı en aza indirmeyi başaran ve oluşabilecek ekstra sorundan sıyrılan Ferrari’yi bitime beş yarış kala daha gergin günler bekliyor.

Mekanikerlerin Singapur’da Mark Webber’e yansıttıkları ve sonrasında Malezya’da Raikkönen’in arabasını yerine yerleştirirken Singapur Grand Prix’i organizatörüne fırlattığını gördüğümüz bu gerginliğin kaynağı ise Red Bull’un En hızlı şasi olmaya yaklaşarak (Ricciardo’nun lafı) tek başına kazanabilmesi. Malezya’da görüldüğü gibi iki Red Bull podyumda yer alıyor ve Hamilton aradan sıyrılarak podyuma çıkıyorsa, Vettel’e yer kalmıyor. Bu sebeple yakalamak için değil de konumunu korumak için gelişmesi Ferrari’nin daha çok çalışmasına sebep oluyor. Sinirler de doğal olarak geriliyor.

Gelişebiliyorlar mı peki? Vettel ile Raikkönen’in farklı süspansiyon – direksiyon şekilleri denemesi buna en büyük gösterge. Ancak 34 puan farkı kapatmanın yanında Hamilton’un 7 galibiyetine yaklaşılması ve hatta geçilmesi de gerekiyor, puan eşitliğinde şampiyon olunması için.

Force India

İki araçlarıyla da puan almaları Malezya Grand Prix’inin Force India için başarılı geçtiğinin göstergesi. 15 yarışın 14’ünde her iki arabasıyla puan alarak bu konuda lider olan Mercedes’i bir yarış fark ile takip ediyorlar ve arkalarında 11 yarışta çifte puan almış Ferrari yer alıyor. Başarıya rağmen hafta sonları kusursuz sayılmazdı. Yarış analizimizin başında ilk virajda bahsettiğimiz Perez ve Massa’nın arasında sıkıştırılan Ocon ikinci turda pite girdi. Sonunculuğa kadar düşmesine rağmen, önündeki pite girenler sayesinde dokuzunculuğa kadar yükseldi ve 25. turda Sainz’in ensesine geldi. Tam ilk virajda dışarıdan geçiyordu ki İspanyol pilotun hedefi oldu.

A bump for @estebanocon, then a nudge from his team ? sound ON ?#MalaysiaGP #Formula1 #F1

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Sainz dümdüz yoluna devam ederken, Ocon’u suçlamaktaydı. Ocon ise Massa’nın gerisinde 11.liğe kadar düşmesine rağmen telsizden şikayet etmemişti. Sainz’in şikayet ettiğini duyan Force India ile Ocon arasında da şu diyalog yaşandı:

Takım: Sainz sana vurdu mu? Sainz sana vurdu mu?

Ocon: Kesinlikle, kesinlikle Sainz bana vurdu.

T: E bize söylesene.

O: Yeterince açık değil mi?

T: Evet, radyodan bize söylemen gerek.

Hakemler bu olayı inceleme altına bile almadılar muhtemelen Ocon’un hemen şikayet etmemesi ve Sainz’in yarış dışı kalması sebebiyle. Dersini alan Fransız pilot, devam eden turlarda arkasında Renault ikilileri varken; Massa ile dokuzunculuk mücadelesi verdiği savaşta dışarı atıldığını birden fazla kez dışarı atıldığını söyleyecekti. Burada da hakemlerin bir incelemesi olmadı. Galiba uyuyorlardı. Fransız pilot ilahi adeletin de etkisiyle puanları kapmıştı. Yalnız Belçika ve Singapur ardından Malezya’da da girdiği ikili riskli mücadelelerde Ocon’un kendisini nasıl koruyacağını ve sakinliğini nasıl sağlayacağını öğrenmesi gerekiyor.

Ocon lastik değiştirmek için pite girerken takım arkadaşı Perez’in ortamdan nasıl sıyrıldığını da analizimizin başında konu aldık. Sağlam kalkışının yanında, sekizinci tura gelmeden Vandoorne’u geçebilmesi üç büyüklerden sonraki en iyi olmasının sağlayıcılarıydı.
Sergio Perez rakibi Stoffel Vandoorne’u savaşarak geçti. Ardından uçarak gelen Sebastian Vettel’e geçilecekti ama bu üç büyüklerden geri kalanların en iyisi olmasına engel değildi.

Perez’in süper yumuşak lastikler ile en uzun süre giderek nükleer denizaltı yakıştırmasına sahip olduğunu anlatmıştık. Ancak orta sıraların en önünde olmak için mücadele eden Perez aynı zamanda kendisiyle de savaşmaktaymış ve bunu yarıştan sonra öğrendik. Mide enfeksiyonu (Massa’nın Macaristan’daki sıkıntısı) nedeniyle cuma ve cumartesi serumlar yemiş ve en büyük korkusu yarışı yarıda bırakmakmış. Artık sadece lastiği dayandırma başarısı değil, aynı zamanda dayanıklılığı ile kendisine benzetme yapmaya devam edeceğim pilot; instagram’ında doktorlardan, aşçı ve garsonlara, takım üyelerine kadar herkese teşekkür etmiş.

Sabía que iba a ser un gran premio difícil pero no pensé que tanto. Físicamente ha sido el fin de semana más difícil de mi carrera en la F1. Gracias a los médicos, los cocineros, a las chicas del catering y todos los compañeros del equipo que estuvieron muy al pendiente de mí y me ayudaron a llegar de la mejor forma posible al día de hoy. Me voy muy contento con este gran resultado y quiero dedicárselo a todo mi país para que sigamos fuertes en estos tiempos difíciles. #NeverGiveUP #FuerzaMéxico ••• I knew it was going to be a hard grand prix but not that much. It’s been the most physically demanding weekend in my F1 career. Thank to the doctors, the chefs, the girls of the catering and all my teammates who took care of me all the weekend and helped me to get to the race day in the best possible shape. I leave Malaysia very happy with a great result and I want to dedicate it to all my country to continue strong in this difficult times. #NeverGiveUP ????

A post shared by Checo Pérez (@schecoperez) on

Singapur Grand Prix’i sonrası Perez’in Meksika depreminin yaralarının sarılması için yapılan bağış kampanyasına eşlik ettiğinden bahsetmiştik. Malezya’da da sosyal sorumluluk projeleri devam etti. Meksikalı sigorta firması INTERprotección araç radyatör öncesi kanatçıklardaki yerini YaşaMeksika hashtagleriyle kapladı. Bu arada takımın ana sponsoru BWT de yaklaşık 3 milyon 490 bin Meksika pezosu (678 bin TL) Perez’in derneğine bağışlayarak, yardımlara katıldı.

Singapur’daki dinazor kemiği benzetmeli kanatlarıyla yere basma kuvveti elde etme eylemlerini Malezya’ya taşıyan Force India’yı gelecek adına en çok umutlandıranlar, takımın getirdiği güncellemelerin çalışması ve Malezya’da kullandıkları güncel Mercedes motoru ile onun dayanıklılığı. İspanya Grand Prix’i ardından hedeflerinin Red Bull olduğunu gizlemiyorlardı ve Malezya kendilerine güven vermiş durumda. Üzerilerindeki araç renkleriyle aynı pembe bulutlar nasıl siyaha dönebilir peki? Takım patronu Vijay Mallya, kendi ülkesinde işlediği söylenen kara para aklamaya kadar varan suçlar sebebiyle; heimatlos olarak yaşadığı İngiltere’de 3 Ekim 2017 günü hapse atıldı. Force India’nın benzer formunu koruyacak zengin bir müşteri bulamazlar ise takımın durumu hukuki süreçler içerisinde Lotus Racing/Team Lotus/Caterham’a dönebilir.

McLaren

Yüksek yere basma kuvvetli Singapur, McLaren’in puan umutlarının bulunduğu bir yarıştı. Alonso’nun yarışı henüz ilk virajda bitmiş olsa da Vandoorne kariyerinin en iyi sonucuyla ayrılarak McLaren’a önemli puanlar kazandırdı. Malezya’da takımın güçlü temposu devam ediyordu. Alonso’nun başlıca ıslak zemindeki performansı cuma günü antrenmanlarda ilk beşte olmasını sağladı. Cuma günkü antrenmanlarda 12 ve 13. sıralarda yer alan Vandoorne ise cumartesi günü antrenmanlarda ilk 10’a girerek, takım arkadaşına yetişmekten daha fazlasını yaparak; bir sıra geride bıraktı. Sıralama turlarında başarısı daha da gelişecek ve Alonso’nun üç sıra önünde yedinci sırada yer alacaktı. Formula 1 kariyerinin en iyi sıralama sonucu olan bu konumun ardından Hollandalı pilot; Raikkönen’in kalkış yapamaması, kalkışta Ocon’un önünde ilk virajı dönmesi, Williams’ların kafasının kimin önünde olacağına dair karışması, sadece Perez ve Vettel’e geçilmesi sayesinde başladığı yerde yarışı bitirdi. Malezya’da kariyerinin en iyi derecesini tekrarlarken, pilotlar sıralamasında Alonso’nun üç puan önüne geçti. Bu sebeple Formula 1 kariyerimin en iyi hafta sonuydu. demekte haklıydı.

Sıralama turlarında Vandoorne’a geçilen Alonso’nun, yarış öncesi Sky Sports F1 spikerlerinden Martin Brundle ile yaptığı röportajdaki İyi hissediyorum ama dürüst olmak gerekirse yağmuru şansımız açısından hoş karşılarım. İlk önce starttan sağlam ayrılmamız gerekiyor. Kirli tarafın (Alonso’nun kalktığı mekan) daha ıslak olmasından umarım ilk viraja girişte çok etkilenmeyiz. Saf tempo olarak puan almak zor olacak. Yani yağmurdan medet umuyoruz. demesi kötümserlik yerine realistlikti. Malezya pistinin ana trübünlerinin sundurma görevi görmesiyle kuru zeminden kalkan Williams’lara kalkışta geçildi. Takım arkadaşından 13 tur daha fazla pistte kalarak yedinciliğe kadar yükseldi. Ancak 4.4 saniye lastik değiştirmeli piti kendisini 15.liğe kadar düşürdü. Bundan sonra Magnussen, Palmer, Hülkenberg üçlüsünün arasından sıyrıldı ve yarışı Ocon’un 2.739 saniye arkasında  11. bitirdi. Vandoorne’dan 1.218 saniye ve Ocon’dan 1.342 saniye daha fazla zaman kaybetmesi, tur bindirmeler ve Haas pilotu Kevin Magnussen’le giriştiği savaş birleştiğinde puan alabilirdi belki. 

Magnussen’le verilen 13.lük mücadelesinde Danimarkalı pilot ilk viraj çıkışında Alonso’nun üzerine kırarak ikinci virajı dönmek istedi. Alonso da intikamcı bir tavırla Benim üzerime kırdın, seni oradan döndürmem. düşüncesiyle Magnussen’i dışarı doğru fırlattı. Magnussen telsizden şikayetçiydi ama burada kendisi hatalıydı. Alonso’nun tepkisi sadece Magnussen’i dışarı fırlatmak değil, telsizden Magnussen için söylediği Ne kadar gerizekalı. Hülkenberg haklı. mesajıydı.

Tur bindirme esnasında Vettel Alonso’nun kendisini engellediğini Has… Haydi Alonso! Harbi mi? Senin bundan daha iyi olduğunu düşünüyordum. telsiz mesajıyla gösterdi ama burada Alonso kendi yarışını düşünüyordu ve önündeki Renault’tan Nico Hülkenberg’e (daha sonra ikinci kere pite girecekti Hülkenberg) yetişmesi lazımdı. Yarış sonrası açıklamalarında Williams’lara geçildikten sonra, öndekileri geçmek için yeterli performansları olmadığını ve Suzuka’da geri dönmeleri gerektiğini belirttikten sonra; Vettel’in mavi bayrak mavi bayrak diye şikayet etmesinin alışıldık olduğunu da anlatacaktı.

2018’de McLaren Renault

Yarışın sürücüsü olarak oyumu kullandığım Vandoorne hakkında, Suzuka öncesi hafta sonunda Alonso’nun Benden iyi kullandı. demesi oldukça önemli bir detay. Honda’nın probleminin her sezon motor geliştirme felsefesini değiştirmek olduğunun altını çizen İspanyol pilot, Red Bull’un Renault ile aldığı zaferin gelecekte McLaren Renault için baskı yarattığının da altını çizdi. 2018’de Formula 1’e devam etmediği takdirde, rakiplerinin açıklamalarına kadar takip eden bir pilot olarak; güzel bir yarış yorumcusu olacaktır. İkinci yarıdaki sağlam sürüşleriyle Vandoorne, 2018’de Alonso’suz bir McLaren’da puan ve podyumlarda olacağının işaretini verdi bence.

Williams

Williams’ların hafta sonu başlangıcı ilk seansta diplerde oldukları Singapur kadar kötü değildi ve Malezya’da 11 ile 13. sıralarda başladılar. Beklendiği gibi takımın tecrübeli tarafı olan Massa, çaylak Stroll’dan öndeydi. Nispeten kuru olan temiz taraftan başlamaları avantajlarınaydı. İlk virajlarda önemli miktarda pozisyon kazanıp, düzgün olan yarış tempolarıyla yerlerini koruyabilirlerdi. Ancak kalkışta Vandoorne’un hizasında 6.lık için zorlama hedefindeki Massa, Ocon’un darbesi ardından kazandığı konumları kaybetti ve takım arkadaşı Stroll’a da geçildi.

Çarpışmadan dolayı lastiği sönmeye başlayan ve ön kanadının bir bölümü kırılan Ocon, ilk virajlarda hasar alan tek kişi değildi. Massa’nın da tabanının bir bölümü hasar almıştı ve temposunu düşürmüştü. Takım tarafından bir tur erken pite alınan pilotun Stroll arkasından devam etmesi istendi. Bu karar Williams’ları Vandoorne’un arkasına yolladı bir anda.

Sonrasında Massa, Ocon’la yakın temaslar yaşasa da rakibinin Sainz ile çarpışmasını değerlendirdi ve ardından yarış bitimine kadar 16.508 saniyelik fark oluşturdu. Çaylak Stroll’un tek hatası ise Vettel ile çıkış turunda çarpışmasıydı. Ceza verilmediğini belirttiğim bu durum hakkında son olarak Vettel Japonya öncesi durumu kişisel algılamadığını söyledi ve büyütmedi. Sky Sports F1 de Stroll’un kokpitinden yeni bir görüntü paylaşarak, çaylak Kanadalı’nın direksiyonu çoktan viraj yönüne doğru çevirdiğini gösteriyordu. Yani hata Stroll’da değildi ama Malezya’daki hakemlerin hatayı Vettel’e yıkmaya da cesaretleri yetmedi ve zaten hasar alan Vettel olmuştu.

Haas

Singapur’da Haas’lardan en azından bir tanesi sıralamada ikinci seansa kalmıştı ancak Malezya’da sıralama turu sonuçları çok daha kötüydü. Vettel’in sıralama turu atamaması avantajlarına işlemesine rağmen iki Williams önlerindeydi. Peki takım arkadaşının bir sıra gerisinde 17. sırada başlayan Magnussen, başlangıç konumundan rahatsız mıydı? Sanmıyorum. Çünkü bir şekilde ilk tur sonrasında 9.luğa kadar yükseldi. Bundan sonra da kendisinden hızlı arabala geçilmemek için, bir daha yaşamayacakmışçasına savaşmaya başladı.

Alonso’yla yaşananlardan bahsettiğimiz pilot Palmer’in spin atışında da sahnelerdeydi. Ancak burada Kahrolası çılgın. lafını söyleyen Magnussen yerine virajdan hemen önce arkasını kaybeden Palmer’in hatası vardı. Verstappen’in dikiz aynasından izlerken heyecanlandığı, kahramanlarının da yarış dışı kalmadığı olayın ardından pilotlar konuşarak, durumu tatlıya bağladılar. Geçtiğimiz 15 yarışta açılış turunda 36 pozisyon kazanarak (Yarış başına 2.4) sezonun rekorunu elinde bulunduran Magnussen’in yarışı Alonso’nun 2.862 saniye arkasında 12. bitirmesini sağlayan da bu başarılı kalkışlardı. Bunları tekrarladıkça ve takımdan destek aldıkça; agresif kullanımlarına ve jeneriklik anlara imza atacaktır. Ancak kendisinden çok daha olaylı bir hafta sonu çıkaran Grosjean’in, Magnussen’den sadece 0.823 saniye geride yarışı 13. bitirmesi Danimarkalı pilotun genel temposu için devasa bir soru işareti.

Cuma antrenmanlarında pistten kaynaklı lastik patlamasından sonra aracı motor ve parçaları dışında tamamen hasar alacaktı ama FIA’nın gece çalışma izniyle, mekanikerler aracı baştan yaratarak; pilotlarını üçüncü antrenmanlar ve ardından sıralama turlarına çıkmasını sağlamışlardı. Haas’ın Carbon Industries diskleri önden duman atıyor ve Grosjean alışılmış fren sorunlarını yaşıyordu ama sıralamada Magnussen’in 0.126 saniye önünde olmayı başarmıştı. Doğal olarak mekanikerlerine teşekkür etmek boynunun borcuydu.

İlk turda Toro Rosso’ların davranışları sebebiyle dördüncü virajda dışarı uçan Grosjean’ın sona düşerkenki anı Mark Sutton tarafından çekildi.

Grosjean yarışın ilk tur dördüncü virajında Toro Rosso’lardan kaçmak isterken, dördüncü virajda dışarı uçarak sonunculuğa kadar düştü. Telsizden Toro Rosso’lar başta olmak üzere yeni pilotlardan şikayet ederken, Toro Rosso patronu Franz Tost da Grosjean’a Sky üzerinden Çok şikayet etme, yarışına bak. eleştirisinde bulundu. Fransız pilot bu geriye düşüşü sebebiyle iki pitstop taktiğine döndüç İkinci pitinden sonra uyguladığı araç ayarlarına kadar, hiç memnun değildi arabasından ki bu cuma antrenmanlarındaki kısıtlı turlarınden kaynaklanıyordu. Üçüncü turlar bütününceki süper yumuşakları, 13.lüğe kadar tırmanmasını sağladı. FIA’dan cuma günkü kazadan kaynaklanan 750 bin dolar kaybın karşılanmasını talep eden takımın sorgulaması gereken durum, pilotlarını neden verimli kullanamadıkları olmalı.

Toro Rosso

Toro Rosso’da Malezya Grand Prix’inde yeni pilot heyecanı vardı. 26 Eylül 2017’de ana pilot Daniil Kvyat kenarıya çekildi ve yerine 2016 GP2 şampiyonu Pierre Gasly oturtuldu. Böylece İtalya Grand Prix’inde ortaya çıkan Gasly Malezya’da yarışacak söylentileri gerçeğe dönüşmüş oldu. Takımın hedefi Gasly’i yarıştırarak onun potansiyelini keşfetmekti. Bu arada Kvyat olası süperlisans puanı cezalarından uzak tutulacak ve dinlendirilecekti.

Gasly 2017 Formula 1 sezonunda Grosjean’ın ardından ikinci Fransız pilot olurken, hemşehrisinden Hoşgeldin dostum. tebriğini aldı. 2016 GP2’de son etkinlikte şampiyonluğu Gasly’e teslim eden Giovinazzi, rakibini Büyüksün. şeklinde tebrik etti. Eski Caterham pilotu Giedo van der Garde esprili bir fotoğraf paylaşarak kutladı. GAS kısaltmasını alacağı ve kalıcı olarak 10 numarayı taşıyacağı (Zidane için) açıklanması sonucunda, 10 numarayla Kamui Kobayashi de Gasly’i kutlayanlar arasındaydı. Gasly’nin tüm bu tebriklere teşekkür ettiği konum ise Sepang’dı.

Fransız pilot Toro Rosso yarış koltuğuna ilk defa oturduktan sonra yağmurun hüküm sürdüğü ilk antrenman turunda ilk 10’a girerek, hafta sonuna hızlı bir başlangıç yaptı. İkinci antrenmanlarda Sainz’den 0.062 saniye önündeydi. Üçüncü antrenmanda Sainz’den 0.282 saniye ile 1 sıra gerisindeydi. Sıralama turları ilk bölümünde Sainz’in 0.103 saniye ilerisinde sekizinciydi. Ancak ikinci bölümde Sainz’den 0.156 saniye geride kalması, takım arkadaşından bir sıra geride 15. olarak başlamasına yol açtı. Yarışta ilk turda Vettel’e geçilenlerdendi. Erken pite girenler sayesinde 12.liğe yükseldi ama kendisi de 13. turda pite girdikten sonra 18. sıraya kadar düştü. Bundan sonra aşama aşama yükselerek yarışı 14. bitirdi. Kendisinden geride başlayan Haas’ların gerisinde kalması ama Renault’ların önünde bitirmesi ise gayet olumluydu. Yarıştan sonraki açıklamalarında koltuğuna tam oturamadığı için belinin ağrıdığını, içecek hanesinin suratına su fışkırttığını, lastik korumayı öğrenmesi gerektiğini ve mavi bayraklarda yol vermede kendisini geliştirmesi gerektiğini belirten Fransızın göze çarpan bir hatası yoktu. Performansı takım patronu Tost ve Red Bull motorsporları danışmanı Marko’yu tatmin etmesi geleceği için gayet önemli. Bunun dışında Gasly’nin açıklamalarda Kvyat’ı karşına almaması ve Ondan iyi yapacağımı söyleyemem. Kendi işime bakarım. tarzında konuşması, daha önce erken öten horoz konumundan ders aldığını da anlatıyor.

Takımın tecrübeli pilotu Sainz’ın yarışının motorda oluşan elektronik bir arıza ile bittiğini yazımızın başlarında anlatmıştık. İşin ilginci cuma antrenmanlarında motor problemleri yaşamasının son hızını etkilediğini de söylemişti. Perez gibi geç pit taktiğini uygulayarak 28. turda yedinciliğe kadar yükselmeyi başardı ve yarış dışı kalmasaydı puan potasına girebilirdi. MGU-H, turbo ve motoru Suzuka’da değiştirileceği duyurulan pilotun Japonya Grand Prix’i de ne yazık ki başlamadan bitecek potansiyele sahip.

Renault

Hülkenberg’in yarış dışı kalana kadar podyum adayı olarak götürdüğü ve Palmer’in de kariyerinin en iyi derecesi altıncılığı kaparak, 2017’de ilk defa puanla tanıştığı Singapur’un ardından Malezya’da puanlar hedefleniyordu. Sıralama turlarında sonrasında takım danışmanı Alain Prost araçlarında denge problemleri olduğunu ama yarış tempolarının iyi olacağını tahmin ediyordu. Böylece 12. sırada başlayan Palmer ve 8. sırada başlayan Hülkenberg’in yükselebileceğini umut etmişlerdi. Ancak Hülkenberg ilk tur sonrasında 13.lüğe düştü ve 9. turda kumar oynamak için pite girdi. Bundan sonra hedefi damalı bayrağa yumuşak lastikle gitmekti. Oynadığı erken pit taktiğinin tutma sinyali verdiği yarış ortalarında 11. sırada ilerliyordu. Erken frenle nasıl temiz atak yapılır ve Magnussen sorunsuz geçilir? dersini Palmer’e verdi. Ancak bu yükselme çabaları ve ataklar lastiğini eskitti. Bitime 5 tur kala güvenlik amaçlı lastik değişikliğine gitmek zorunda kalan Alman pilot, kumarın patladığı yarışı 15. bitirebildi.

Palmer da Renault’un beklediği ilk tur yükselmesini sağlamak yerine ilk turu 14.lüğe düşmüş halde bitirdi. Öndekilerin pite girmesi kendisini puan potasına getirecekti ama bu sefer de Renault’un 4.1 saniyelik piti ile kendini 17. sırada buldu. Tekrar 12.liğe kadar yükselmeyi başarsa da biri yan rüzgar ve diğeri cumartesi antrenmanlarında gördüğümüz fren dengesizliklerinden kaynaklanan, aynı turdaki iki spin ile 15.liğe geriledi. Hülkenberg’in güvenlik gerekçeli piti, İngiliz pilotu 14.lüğe taşıdı.

Sauber

Son iki sıranın daimi takımı Sauber’in bu sırada bulunmadığı tek an ilk antrenmanlardı. Haas’ları ve hidrolik sorunla tur atamayan Massa’yı geçmeyi başardılar. GP3 ve F2 yıldızı Charles Leclerc’in bir Formula 1 hafta sonu içerisinde ilk defa direksiyon salladığı bu ortamda, arabayı sezon boyunca kullanan Wehrlein’e 0.372 saniye fark atması dikkat çekti. Leclerc emanet aldığı arabasını diğer ana pilot Marcus Ericsson’a verirken, takım arkadaşı Wehrlein’le geri kalan seanslarda sonuncu olmamak için savaştılar. Yarışa Wehrlein 18. ve Ericsson 19. başladı. Aynı taktiği kullanan pilotlar, damalı bayrağı da 17. ve 18. sırada geçtiler.

2017 sezonuna kendileri açısından baktığımızda McLaren’in gün geçtikçe daha fazla puan almasıyla, Sauber’in geri kalan beş yarışta boşuna sürdüğünü düşünebiliriz. Ama Ferrari genç pilotu Leclerc’i denemeye başlamaları, şasilerini geliştirmek için tur atmaları ve 2018’de kimin yarışacağına dair karar vermeleri bu süre içerisinde olacak. Takıma 2017’deki puanlarının hepsini kazandıran Wehrlein’in Mercedes desteğiyle Williams’a gidebileceği konuşuluyor. Bu arada yaklaşık 1.80’e erişen boyu ile Wehrlein’e karşı ağırlık dezavantajı ve yavaş kalmasında bunu bahane eden Ericsson’un koltuğunun riskte olduğunu yine hatırlatmak gerekiyor.

Arkadaşımız Oltan İzmirli’nin, Tunç söylemeyi unuttum. Analize yarışın sonucunu da koysana. önerisi uygulamanın ardından Malezya analizimizi; Japonya ile çok karışmasın diye bitiriyoruz. Sıralama cumartesi Türk saatiyle 09:00 ve yarış da 08:00’da olacak. Ardından kendimizi 20 – 22 Ekim hafta sonunda cumartesi saat 00:00’da sıralama ve 22:00’da yarışı seyredeceğimiz ABD Grand Prix’ine geçeceğiz.

Tunç ARAS

 

Leave a Reply