Takım İçi Rekabet – Avustralya GP

 

 

Geçtiğimiz dönemlerde (geçen yıl) takım içi rekabet dosyası hakkında şöyle demişiz:

“İki F1 pilotunu karşılaştırırken, karşılaştırmanın tıkandığı belli başlı noktalar vardır: “ya onun arabası iyi, bakma sen”, “o sene lastik şeetmeseydi şeyolmayacaktı” falan derken, en sonunda muhabbet “ya onu bunu bırak da bi şumayer vardı noldu duruyo mu o”na gelir. Bütün bunların olmadığı, üstelik daha geçen yıl Schumacher’in bile olduğu takım içi rekabet dosyası, bir pilotun en önemli karşılaşmasına, en zorlu rakibine göre durumuna ışık tutuyor.

Değerlendirme şöyle çalışıyor, eğer bir pilot:

-Sıralama turlarında takım arkadaşından iyi bir yer elde etmişse 2 puan

-Yarışı takım arkadaşından önce bitirmişse 4 puan

-Yarıştaki en hızlı turu takım arkadaşınınkindne hızlı ise 1 puan alıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Alonso’nun Massa’ya, Glock ve Kovalainen’in şimdi ismini hatırlamadığım takım arkadaşlarına olan inanılmaz üstünlükleri bu ölçekte de sayısal olarak ortaya çıkmıştı.”

Sezonun ilk yarışında belirsizliklerin ve beklenmedik sorunların da etkisiyle değişik bir tablo karşımıza çıkıyor, görelim:

 

McLaren

pilot S Y HT AU
MAG 1 1 1 7
BUT 0 0 0 0

Sezon öncesinde kural değişikliklerine en kolay alışacak pilotlardan biri olarak gösterilen Button’ın daha tulumunu dolduramayan genç Magnussen’in karşısında süpürüldüğünü gördük. Button genel olarak takım içi rekabeti domine eden bir pilot değil zaten, ancak Magnussen’in ilk yarışındaki podyumunun yanında takım içindeki bu ezici üstünlüğü de gözden kaçmamalı. Burada Magnussen’i överken Button’ın sinsice yükselişini de gözden kaçırmamak gerek ancak çaylak pilotları biraz daha övüyoruz doğal olarak. 10.başladığı yarışta doğru zamanda doğru yerlerde olarak (ki en iyi yaptığı iş değil de nedir) takım arkadaşının arkasında kendine yer buldu. Yarış bittikten sonra Ricciardo’nun diskalifiye edilmesi ile Magnussen ayrıca ilk yarışındaki en başarılı pilot da oldu (Önceki rekor Hamilton’a ait üçüncülüktü).

 

Mercedes

pilot S Y HT AU
ROS 0 1 1 5
HAM 1 0 0 2

Rosberg’in ne kadar rahat bir biçimde ve ne kadar büyük bir farkla kazandığını seyrederken Hamilton garajda muhtemelen elinde yemedik tırnak bırakmamıştır. Sorun yaşamasaydı tablo tamamen onun lehine olabilecekken hem de. Takım kış testlerindeki tahminleri yanıltmazken en sağlam görünen, en tahmin edilmeyecek parçasında sorun çıktı (ki ben daha önce böyle bir şey duyduğumu hatırlamıyorum).

 

Red Bull

pilot S Y HT AU
VET 0 0 0 0
RIC 1 1 1 7

Yıllardır hayalini kurduğumuz, yatarken olması için dua ettiğimiz tablo ile karşı karşıyayız. Podyumda fingerbang görmemek bir yana, Avustralyalı bir pilotun orada olması da herkesi mutlu etti fazlasıyla. Daha sıralama turlarında 3. seansa kalamayarak elenen Vettel’in hayal kırıklığı yarışta da devam etti ve o da muhtemelen Hamilton gibi kenarda tırnaklarını yemiştir yarış boyu. Yazının yazıldığı sıralarda Ricciardo’nun yakıt debisi ile ilgili inceleme devam ediyordu, bu incelemenin sonucunda ne ceza alacağını kestiremesek de Vettel’in bu yıl işinin zor olduğunu rahatça kestirebiliriz. Yazıyı bitirmeden kontrol ettiğimde Ricciardo yarıştan diskalifiye edilmişti. Bu durum tablomuzu etkilemeyecek, keyfini çıkartalım şimdilik.

 

Ferrari

pilot S Y HT AU
RAI 0 0 0 0
ALO 1 1 1 7

Alonso’yu bu tip tablolarda görmeye alışığız ancak karşısındaki Raikkonen olunca iş ilginçleşiyor. Pit sırasında Raikkonen’e ikinci pilot muamelesi yapılmasına ve ortaya çıkan bu puan tablosuna en son takılacak pilotun yine Raikkonen olması da burada ilginç bir detay olarak göze çarpıyor. İlerleyen yarışlarda kaza vs. olmadıkça böyle bir tablo göreceğimizi sanmıyorum, hem arabada ilerleme kaydedildikçe hem de iki pilot da yeni düzene alıştıkça daha sıkı bir rekabet bizi bekleyecektir (diye umuyorum).

 

Williams

pilot S Y HT AU
MAS 1 0 0 2
BOT 0 1 1 5

Mercedes’te Hamilton, Red Bull’da Vettel ve Williams’ta Massa takım arkadaşlarının neler yapabildiğini görüp kahrolanları oluşturuyor. Yine kış testlerindeki tahminleri doğrulayan takımda özellikle Bottas’ın lastiği patladıktan sonraki yükselişi takdiri fazlasıyla hakediyor. Button’ın pitlerde sağladığı avantaj biraz “yine mi pit savaşlarına döneceğiz” diye korkutsa da bu korkumuzu Bottas yatıştırıyor.

 

Force India

pilot S Y HT AU
PER 0 0 0 0
HUL 1 1 1 7

Alonso ve Button’ı uzun süre arkasında tutmayı başaran Hulkenberg pitlerde teslim olsa da sırf cüssesi için onu tercih etmemenin ne kadar büyük bir hata olacağını tekrar gösterdi. Perez açısından ise geçtiğimiz yılla karşılaştırıldığında pek bir gelişme yok, yine puan barajının dışında kaldı ilk yarışta (gerçi geçen yıl Button’dan 1 puan çalmıştı bu tabloda).

 

Toro Rosso

pilot S Y HT AU
VER 1 1 0 6
KVY 0 0 1 1

İsminin nasıl okunması gerektiği henüz netleşmeyen Rus çaylak beklentilerin üstüne çıkıp yarışı takım arkadaşının hemen arkasında bitirdi ve bu sırada ondan daha iyi bir en hızlı tur zamanı attı. İki pilotuyla birden puan alan üç takımdan biri olan Toro Rosso’da pilotlar araçtan gayet memnun olduklarını belirttiler. Kvyat bu arada puan alan en genç pilot rekorunu da Vettel’in elinden almış oldu.

 

Sauber

pilot S Y HT AU
SUT 1 1 0 6
GUT 0 0 1 1

14 pilotun bitirebildiği yarışta iki pilot ile de finişi görüp puan alamamak Sauber’in bu yılki konumu hakkında pek iç açıcı bir tahmin sunmuyor ne yazık ki. Yarışları kendi arasında geçecek ikiliden Sutil sürprize izin vermeyerek hafta sonunu kazanan taraf oldu.

 

Lotus

pilot S Y HT AU
GRO 1 1 1 7
MAL 0 0 0 0

Formula1’in en uzun ömürlü paydriver’ı Maldonado şimdiye kadarki en dişli rakibi ile karşı karşıya. Williams yıllarını ve Lotus’un şu anki halini görünce insan ister istemez Maldonado’nun “denize düşen yılana sarılır”daki yılan olduğunu düşünüyor. Kazalar, teknik aksaklıklar vb. başına gelmediği sürece Grosjean’ın Maldonado’ya yenileceğini sanmıyorum. Yarış hakkında iki pilotun uzlaştığı ortak bir nokta var ki fazlasıyla açıklayıcı: “bu kadar tur atabileceğimizi tahmin etmiyorduk”.

 

Marussia

pilot S Y HT AU
BIA 0 0 1 1
CHI 1 1 0 6

Kalkış problemi konusunda beraberliği anında sağlayan ikilinin bu klasman için çok bir şey ifade etmeyen rekabetinde ilk yarışı Chilton kazandı. Marussia’nın sınıfındaki bir takımın pilot kadrosunu bozmaması oldukça şaşırtıcı ve biz ne yazık ki bu tabloya bakarak bunun nedenini anlayamıyoruz. Herhalde bir bildikleri vardır. İki pilotun da finişi gördüğünü de belirtmek gerek.

 

Caterham

pilot S Y HT AU
ERC 0 1 1 5
KOB 1 0 0 2

Tecrübeli pilot olarak Kobayashi’yi getiren takım kendisinin tecrübelerinden yarış başlar başlamaz faydalanmaya başladı. Yarışın ilk bölümünde Sutil’i geçmeyi başaran Ericsson ise bu sezonun izlemeye değer pilotlarından olduğunu gösterdi.

 

Genel Durum

pilot Total
MAG 7
RIC 7
ALO 7
HUL 7
GRO 7
VER 6
SUT 6
CHI 6
ROS 5
BOT 5
ERC 5
HAM 2
MAS 2
KOB 2
KVY 1
GUT 1
BIA 1
BUT 0
VET 0
RAI 0
PER 0
MAL 0