Formula 1 takımlarının başka serilerde yarıştığına özellikle 90’lı yıllarda çok şahit olmuştuk… Williams takımının hazırladığı Renault Laguna’lar İngiltere Binek Otomobiller Şampiyonası (BTCC)’de 1995 – 1999 arası yarışırken, aynı zamanda İngiliz takımı o günlerde motor sağlama anlaşması imzaladığı BMW ile 1998 senesinde dayanıklılık serilerine de dalmıştı. BMW’nin daha önce dayanıklılık serilerinde beraber çalıştığı bir Formula 1 takımı daha vardı: 2005 senesine kadar pistlerde gözüken F1 GTR’ların geliştiricisi McLaren.
Ancak benim Van KTM subay misafirhanesinde geçirdiğim 3 gün boyunca karşılaştığım ilginç bir örnek de eklenebilir yukarıda saydıklarıma. Geçtiğimiz cumartesi günü yani 17 Ocak 2015 günü Dakar Rallisi’ni bitirdiğimize göre, yeni yazımızı kaleme alabiliriz.
Yıllardan 1986… O günler cidden Paris’ten başlayıp, Cezayir’e geçen ve Senegal’in başkenti Dakar’da son bulan ve günümüzde Güney Amerika’da koşulan Dakar rallisinin katılımcıları arasında henüz 1 senelik bir Formula 1 takımı da var: Minardi! 1985 yılında kendi tasarladığı M185 şasisiyle 1985 Formula 1 sezonunda pistlerde yarışmaya başlayan İtalyan ekip, 16 yarışlık sezonun sadece 3 yarışını bitirmenin ardından yeni bir macera aramıştı kendine kızgın çöl kumlarında.
Minardi’nin Dakar projesinin temelini CVS FM2230 marka bir vinç kamyonu oluşturuyordu. 8 supaplı bir Iveco motoruna sahip kamyonun önde %40, arkada %60’lık ağırlık oranı Gian Carlo Minardi’nin yaptığı açıklamaya göre kum tepelerinin üzerinden yüksek hızla hoplamasına imkan tanıyordu. Tüm Formula 1 tecrübelerinin aktarıldığı Minardi’nin kamyonunu kullanacak ekip ise tam kadro İtalyan’dı: Pilot Gaudenzio Mantova, eski bir Formula 2 pilotu, yardımcı pilot Denis Biffi ve yol bulucu Adriano Antolini…
Kasım 1985’te Faenza’da meydanlarda tanıtılan kamyonun törenine sadece pilotlar ve Giancarlo Minardi değil, Faenza belediye başkanı Giorgio Boscherini da katılmıştı.
4 tekerleğinden dönebilme kabiliyeti olan, tepesinde 4 ayrı yedek lastik – jant taşıyan kamyonun testleri İtalyan köy yollarında ve tarlalarda test edilmişti. Artık araç 650 kapı numarasını taşıyarak rakipleri Liaz, Tatra, Mercedes ve Renault ile karşılaşabilirdi.
Ancak projenin sonu küllere dönmek olacaktı. Öykünün anlatıldığı Minardi sitesinde yayımlanan habere göre ekip kategorisinde 2. giderken, kökeni tasarım aşamasına dayanan bir elektronik sorun yaşayacak ve o günlerin Minardi rengi sarı-mavi’yi taşıyan kamyondan geriye siyah metal parçaları kalacaktı. Gian Carlo Minardi sebebi bu tip dayanıklılık serilerine tecrübesizlik olarak nitelendiriyordu. Ancak henüz ilk sezonunu geçirmiş bir Formula 1 takımının bu işe kalkışması büyük cesaretti.
Tunç Aras