Çölde Dönüp Dolaşanların Analizi: Birinci 2017 Sezon İçi Testleri

15 – 16 Nisan tarihlerinden sonraki haftaiçi salı ve çarşamba günü Formula 1 sezon içi testleriyle geçti. Takımların yeniliklerini denediği, arabaya taktıkları metal ızgara görünümlü hız ölçerler ile araç etrafındaki hava akışının seyredildiği, takımların yedek pilotlarının yeni araçlar ile tur atma fırsatını bulduğu organizasyonda neler döndüğünü; takım takım internet sitelerinde dolaşarak ve Auto Motor und Sport’un (AMUS) 2. günü canlı anlattığı sayfasından yararlanarak sizlere anlatacağız.

Ferrari

Ferrari takımı Bahreyn sezon içi testlerinde ilk gün Antonio Giovinazzi’yi denerken, ikinci gün Sebastian Vettel’i kullandılar. Çin Grand Prix’inden önce Antonio Giovinazzi’nin genç pilot ünvanını kaymetmemesi için 2 yarıştan fazla yarışmaması gerektiğinden bahsetmiştik. Giovinazzi Avustralya ve Çin’de Sauber ile tecrübelenirken, Bahreyn sezon içi testlerinde Ferrari’yi tam olarak tatmış oldu. Sportif kurallarda belirtildiği gibi en az 2 gün genç pilota fırsat vermesi gereken takımda, tecrübeli bir Giovinazzi yararlı olabilir. Ancak önümüzdeki sezon içi testlerinde takımın Charles Leclerc, Antonio Fuoco gibi alternatifleri olduğu gibi; bunları Haas ve Sauber’e de koyabilir.

Antonio Giovinazzi – 1. Gün

İtalyan takım testin ilk günü 2 arabayla pistte bulunuyordu. Garajın bir bölümü Sebastian Vettel pilotajında Pirelli için test yaparken, diğer bölümü de takımın yedek pilotu Antonio Giovinazzi ile Ferrari’nin olağan programını yürütüyordu. İtalyan pilot Sauber’in ana pilotu Pascal Wehrlein’in yokluğunda Avustralya ve Çin GP’lerinde Sauber adına kayıtlı 36 numarayla yarışsa da Ferrari ile çıktığı ilk resmi testte kullandığı SF70H şasisinde, kendi seçtiği 99 numara bulunmaktaydı. Giovinazzi daha önce 2017 Şubat başında 2 gün boyunca kuru zemin ve ıslak zeminde Fiorano’da 2015 model SF15-T direksiyonunda iken 99’a sahipti.

Antonio Giovinazzi asıl numarası ve orijinal takımıyla göreve hazırdı.

Giovinazzi’nin Bahreyn testi ardından internetteki açıklamalarında Her bir turdan zevk aldım. Son yarışı kazanan ve şampiyonayı lider sürdüren arabayı sürmek, Scuderia Ferrari mühendis ve mekanikerleri ile çalışmak sadece güzel bir duygu değil, kartlarda yarışırken bile sahip olduğum bir rüya ve gerçeğe dönüştü. diyecekti. Takım ise yukarıda 2017’de tattığı Sauber ve 2015 Ferrari tecrübelerine rağmen, Giovinazzi’nin ilk gerçek test tecrübesinin 18 Nisan 2017 günü Bahreyn’de gerçekleştiğini ve 93 tur boyunca her Ferrari pit duvarı bölmesi önünden geçerken kaskının içinde bir sırıtış olduğunu yazmaktaydı sitesine. Takım tarafından olgun ve profesyonel olarak nitelenen İtalyanın en hızlı tur zamanı 1:31.984 ile günün en iyi 2. Zamanıydı ve süper yumuşak lastiklerle atılmıştı. Ancak Giovinazzi, masaj ve kahvaltı ile başlayan günün büyük bölümünü orta lastikler ile mühendislere feedback yaparak geçirmişti.

Sebastian Vettel – 1. Gün – Pirelli Testi

Ferrari’nin şampiyonayı lider götüren pilotu Sebastian Vettel, yere basma kuvveti günümüze uyarlanmış bir SF15-T ile Pirelli adına 2017 yağmur lastiklerini Fiorano’da 9 Şubat 2017’de test etmiş ve hatta aynı gün içerisinde kaza da yapmıştı. Alman pilot Ferrari direksiyonunda Pirelli için bir kere daha Bahreyn’de çıktı. Yeni hedef 2018’deki lastik hamurunu denemekti. Ancak Ferrari öğleden sonra arızalanınca, diğer takım ve pist yetkililerinden lastik testinin 3 saat daha uzatılarak 21:00’da bitirilmesi izni çıkınca; test programı aksamadı. Böylece Vettel üzerinde, alışık olduğumuz renkli yazılı Pirelli lastikleri aksine yazısız lastiklerle 130 tur atmayı başardı. AMUS’un dediğine göre Vettel, daha tur atma izni olmasına rağmen 19:44’te yorularak arabadan indi ve aslen 140 tur atması planlanmıştı.

Sebastian Vettel’in akşamın karanlığında Pirelli 2018 lastiklerini test ettiğini ancak Glenn Dunbar’ın bu eseri iyi anlatabilirdi.

Pirelli’nin yarış müdürü Mario Isola’nın üreticinin sitesinde yaptığı açıklamaya göre Sebastian Vettel’in yaptığı test tatmin ediciydi. Mekan olarak Bahreyn’in seçilmesinin nedeni hava sıcaklığının dengeli olması, pist karakteristiğinin aşırı ısınmayı fark ettiren yapısıydı. Pirelli farklı bileşkeye sahip hamurları denedi, Milano’da firma merkezinde analiz etmek için bilgileri topladı ve 16 – 17 Mayıs 2017 günü Barcelona’da Renault ve Toro Rosso’nun katılımıyla 2018 lastiklerini test etmeye devam edecek.

Sebastian Vettel – 2. Gün

Vettel 19:44’e kadar direksiyon salladığı günü, güvenlikle beraber Real Madrid – Bayern Münih  şampiyonlar ligi maçını izleyerek noktalamanın ardından, testin ikinci günü Ferrari için test yapmakla geçirecekti. Alman pilot 09:00’da Pascal Wehrlein, Kevin Magnussen ve Stoffel Vandoorne ile beraber piste çıkan ilk pilotlardan olacaktı ve ilk dakikalarda yumuşak ve süper yumuşak lastiklerle 1:32’lik turlar atıyordu. Ancak 1.5 saatte attığı toplam 8 tur ardından aracını garaja çekti, 3.5 saat sonra tekrar piste çıktı, 8 tur daha attı ve yine garajına döndü ve tekrar tur atmaya başladığında saat 15:00’e gelmişti bile. Bu saatten sonra süper yumuşak ve yumuşak lastiklerle kısa ve uzun turlar atarak geçirecekti günü. Ardından takım sayfasında Vettel’in aşağıdaki açıklaması; motor, şanzıman ve lastikleri tamamen sökülmüş halde garajda uzun süre bekleyen Ferrari’nin nedenini açıklayacaktı;

Vettel sadece Pirelli hayrına da test yapmıyordu. Bu sefer 2017’nin yumuşak lastiği vardı kendisinde.

Daha fazla tur atmak iyi olabilirdi ama sabahleyin arabamızda sorunlar yaşadık, ki bu testlerde başınıza gelecek olağan bir durum. Ardından öğleden sonra takım garajında elektrikler gitti. Bu da testlerde duyulmamış bir şey değil. Çünkü çok fazla lastik seti kullanıyoruz, elektriği bol çeken çok sayıda lastik ısıtıcı battaniye kullanmamız gerekiyor. Bu arabayı her an kullanmak güzel. Diğerlerinin programlarını bilmediğimiz için, tur zamanları pek önemli değil.

Günü 63 turla sınırlı kalan şampiyona liderinin en hızlı turu yumuşak lastikle atılmış 1:31.574’tü. Söz konusu turu saat 17:30 civarı, kendisinin 50. turunda attığını ve bu arada o an, pistin Mercedes’in güçsüz tarafı olan 2. sektördeki en hızlı zamanı attığını AMUS arşivlerinden öğrenmekteyiz.

Mercedes

Mercedes’in test günlerinden bahsetmeden önce, birebir yarış pilotlarıyla 2 günü geçirdiğini belirtelim. 2016 Silverstone genç pilotlar testlerini, o günlerde henüz Formula 1 yarışına çıkmamış Esteban Ocon’a 2 gün boyunca direksiyon emanet ederek geçiren takımın; önümüzdeki sezon içi testlerde hangi genç pilota direksiyonu emanet edeceğini merakla bekliyorum.

Lewis Hamilton – 1. Gün

Bahreyn Grand Prix’ini ikinci bitiren Lewis Hamilton, Bahreyn sezon içi testlerinin ilk gününde W08 şasisi direksiyonundaydı. Ancak testin ilk 15 dakikasında elektrik problemi nedeniyle Mercedes’in pistte kalması, kırmızı bayrakları çıkartacaktı. Pist yetkililerinin aracı pite döndürmesi 25 dakika alacak ve sıkıntının giderilmesiyle geçen süre takımın programını aksatacaktı. Hamilton günün ilk yarısında 1:32.822 ile pistin en hızlısı Red Bull pilotu Daniel Ricciardo’nun 0.473 saniye gerisinde kaldı. Ardından günün ilerleyen saatlerinde hammer time faktörüyle yumuşak lastikleri takılı halde 1:31.358 ile günün en hızlı zamanını elde edecekti ve ikinci Giovinazzi ile arasında 0.626 fark bulunuyordu.

Lewis Hamilton’un arkasında yerleşik olanlar İngiliz literatüründe “aero rake” diye geçse de “hava tırpanı” demek pek eğlenceli bir ifade olmadığı için, biz dümdüz sensörler demekteyiz. Orta lastikle yapılan bu sürüşte Hamilton’ın araç yanları, yüzgeci, T-wing ve motor kapağından geçen havanın yoluna devam edişi gösteriliyor.

Atılan 97 turun ardından Hamilton açıklamalarında aşırı rüzgar ve sıcak nedeniyle zorlu bir gün geçirmelerine rağmen bir çok iş döndürdüklerini belirtiyordu. 2017 Avustralya’da Hamilton’un galibiyeti kaçırması ve 2017 Bahreyn’de Bottas’ın pole’ü zafere çevirememesinin sebebi olarak lastikler öne sürülürken, Hamilton testin ilk gününde amaçlarının lastikleri ve aracın arkasını anlamak olduğunu söylemekteydi. Bu sayede özellikle yarış esnasında süper yumuşak lastikler takılı halde yaptıkları uzun sürüşlerde gelişeceklerdi. İngiliz pilotun Mercedes sitesindeki açıklaması Sochi daha yumuşak bir pist ve lastikleri daha az aşındırıyor. Bu sayede lastikler daha uzun süre dayanabiliyor. Umarım lastikleri kullanmaktan çok aracımızın performansına güveniriz. diye bitiyordu.

Valtteri Bottas – 2. Gün

Bahreyn’de kariyerinin ilk pole’ünü kazanan ancak yanlış basınç nedeniyle arka lastiklerinde yaşadığı tutunma kaybı nedeniyle 3.lüğe düşen Mercedes’in ikinci pilotu Valtteri Bottas, çarşamba günü Mercedes’i temsil etmekteydi. Fin pilotun AMUS arşivine göre 09:04’te başladı. Kısa keşiflerin ardından 09:17’de Bottas’a yeni tasarıma sahip ön kanat takılırken, hava akışı görebilmek için ön aksa sensörler yerleştirilmişti ve turlar orta hamurla atılmaktaydı. Günün genelini süper yumuşak ve yumuşak lastiklerle geçiren Fin pilot turların çoğunu öğleden önce atacaktı. Çünkü hava koşulları Hamilton’un dün bahsettiği durumla aynıydı. Günün ilk yarısındaki en hızlı turu 11:23’te yumuşakla atılmış 1:31.791 olurken, 17:37’te süper yumuşakla attığı 1:31.280; aynı zamanda günün en hızlı turuydu. AMUS Bottas’ın ilk 2 sektörde pistin en hızlısı olduğunu ancak üçüncü sektörde lastiklerin tutunmasını kaybetmesi yüzünden yavaşladığını belirtiyorlardı. Mercedes için turlar dışında kayda değer olaylar ise Fin pilotun 11.23’te direksiyon problemi nedeniyle aracını 4. virajda kenarıya çekmesi ve yarış ile 1. günden farklı olarak araçta T-Wing kullanmamış olmalarıydı.

Burada da ön aksa takılı sensörleri görmekteyiz, ön kanat üzerinden akan havayı gözlemlemek için. Bottas’ta 2. gün T-Wing takılı değildi.

Atılan toplam 143 turun ardından takım açıklamalarında Bottas’ın uzun sürüşlere odaklandığı belirtiliyordu. Bottas ise Bugün çok güzeldi. Epey tur attık ve pazar günleri Ferrari’ye kıyasla zayıf noktamız olan uzun sürüşlere odaklandık. Aynı zamanda yarış temposu ile lastik kullanımını geliştirmek için değişik çözümler denedik. Akşam analiz edeceğimiz epey verimiz olacak. şeklinde açıklama yapıyordu. Fin pilot Bahreyn’de yarış esnasındaki performans düşüklüğünün üzerine gittiğini Aynı zamanda bugün birkaç çakallık da öğrendim. diyerek belirtecekti.

Red Bull

Red Bull testin ilk günü yarış pilotları Daniel Ricciardo’ya direksiyonu emanet ederken, ikinci gün görevi genç pilotlarının en kıdemlisi Pierre Gasly devraldı.

Daniel Ricciardo – 1. Gün

Red Bull’un rüzgar tüneli – pist – CFD uyum sorununu Bahreyn yarış analizimizde belirtmiştik (http://f1grid.com/?p=2236). Avusturya kökenli takım, önümüzdeki Rusya Grand Prix’inden sonraki yarış İspanya Grand Prix’inde sorunları çözmüş olmayı hedeflerken, Bahreyn sezon içi testlerinde bu amaçla çalıştılar. Takımın Avustralyalı pilotu Daniel Ricciardo seri turlara odaklanmıştı. Öğlene kadar attığı 43 turun en hızlısı, süper yumuşakla gerçekleştirilen 1:32.349 iken; bu tur epey bir süre günün en hızlısı olacaktı. Ancak Red Bull’un Tag Heuer isim sponsorluğuna sahip Renault motoru arızalanınca program yarım kaldı ve toplamda 48 tur atılabildi.

Takımın internet sitesinde Ricciardo günün aerodinami departmanı için epey iyi geçtiğini, özellikle ilk 1 saatte bol veri elde ettiklerini, ancak pistte sadece dönüp durduğu için; aerodinami testlerinin pilotlara çekici gelmediğini belirtiyordu. Ardından yumuşak lastikler ve süper yumuşak lastiklerle, pilotun deyimiyle ilginç mekanik güncellemeleri test etmişlerdi. Avusturyalı bunlardan da memnun olduğunu Yeni şeyler keşfettiğimizi düşünüyorum. diyerek anlatacaktı ve ekliyordu Yarış hafta sonunda deneyeceğinizden daha büyük ayar değişiklikleri uygulayabiliyorsunuz testlerde ve bunların sonuçlarını görmek çok ilginç. Günün devamında uzun turlar atacaktık ama motor olayı bizi engelledi.

Daniel Ricciardo testte boğaları en üst düzeyde temsil eden isimdi.

Takımın kıdemli Proje Mühendisi Jeff Calam’ın aynı sayfadaki açıklamaları ise Sezonun ilk 3 yarışında öğrendiğimiz her şeye bakmak ve bu verileri RB13’ü en iyi şekilde anlayıp, aracı geliştirmek için takımın ilk gerçek şansıydı ilk gün. Bahreyn hafta sonunda takımın ve kendisinin nereye ulaştığını karşılaştırma açısından, Daniel’in bugün arabayı sürmüş olması çok hoştu. şeklinde başlıyordu. Ardından aerodinami testleri, lastik testleri, ayar denemeleri ve gerçekleştirilemeyen uzun sürüşlerden oluşan programı tekrarlıyordu.

Pierre Gasly – 2. Gün

Red Bull’un genç pilot yetiştirme programı üyesi Pierre Gasly, 2015’te Barcelona’da düzenlenen sezon içi testlerde Toro Rosso ile ilk Formula 1 aracı deneyiminin ardından; ana takım Red Bull için de birçok kez göreve çağrıldı. 2016 GP2 şampiyonu eğer Daniil Kvyat’ın Toro Rosso’ya kaydırıldığı günlerde, Formula 1 koltuğu hakkında yorum yapmasaydı 2017’de Formula 1 koltuğunda da görebilirdik. Normandiya’lı pilot bunun yerine 22 – 23 Nisan’da ilk hafta sonu koşulacak Japonya kökenli Super Formula’da şampiyonluk mücadelesi verecek. Ama takım en tecrübeli genç pilotunu çağırmayı ihmal etmedi. Gasly’nin Red Bull RB13 ile buluşmasının yoğun geçeceği, takımın salı günkü test programı yarım kaldığından dolayı belliydi. Ancak Red Bull’un problemleri devam etmekteydi ve Fransız sabah en iyisi 1:34.407 olan 51 tura, gün bitiminde ancak 16 adet daha ekleyebilecekti ama tur zamanını 1:32.568 ile 2 saniye iyileştirerek.

Tekrar Formula 1 arabası içinde olmak çok hoş. Her zaman heyecanlı olmuştur zaten, hele 2016 arabalarından çok daha hızlı 2017 arabalarıyla. Dün kaybedilen zamandan dolayı yoğun bir programa sahiptik. Sabah aero testleri ve uzun sürüşler yaparak çok iş başardık. Ancak sabahleyin yaşadığımız mekanik problem bizi beklediğimizden erken durdurdu ve öğleden sonra da zaman kaybettik. Buna rağmen mükemmel bir tecrübeydi. Bu araçlardan birini sürmek dehşet bir duygu. Şimdi iple çektiğim Super Formula ilk yarışı için Japonya’ya seyahat edeceğim. diyordu Gasly.

Sadece dikkatli gözler bu arabada Pierre Gasly’nin olduğunu farkedebilir. Fransız pilot şimdilik 15 numaraya sahipken, Ricciardo 3 numaraya ve Max Verstappen 33 numaraya sahip.

Jeff Calam ise Bu sabah çok dolu bir test programımız vardı, dün üzerinden geçemediğimiz hususların bazılarının üzerinden geçtiğimiz için. Yani aero analizleri yaptık, veriler edindik, yarış simülasyonları ve uzun turlar yaptık. Ancak öğle yemeği saatlerine yaklaşırken yaşadığımız mekanik problem, dünü telafi etmemizi karmaşıklaştırdı. Ama adamlarımız muhteşem bir iş başararak, aracı test bitimine 1 saat kala piste çıkarmayı başardılar ve kalan zamanı edinebildiğimiz kadar bilgi edinmekle geçirdik. Kendisinin bu araçla ilk tecrübesi olduğunu ve pist üzerindeki sınırlarını göz önüne aldığımızda Pierre bugün güzel bir iş çıkardı. Bahreyn’den çok şey öğrendik ve önümüzdeki yarışlarda işimize yarayacak şekilde RB13’ün iç yüzünü öğrendik. diyerek Red Bull’un açıklamalarını bitiriyordu.

Force India

Hint kökenli takım, Bahreyn sezon içi testlerin ilk gününde geliştirme pilotları Alsonso Celis Junior’u göreve çağırırken; ikinci gün programı yarış pilotları Esteban Ocon ve Sergio Perez arasında bölüştüler. Sponsorları mutlu edeceği göz önüne alınırsa, Force India önümüzdeki sezon içi testlerinde yazılarımıza konuk ettiğimiz Nikita Mazepin’e şans verebilir (http://f1grid.com/?p=1664).

Alfonso Celis Jr. – 1. Gün

2015 Kasım’dan beri Force India takımının geliştirme pilotları arasında geçen Meksika’lı Alsonso Celis Junior, genç pilot testlerinde takımın sık başvurduğu bir isim olmasına ek olarak; sezon içindeki serbest antrenman turlarında ve sezon öncesi testlerde de Force India adına direksiyon sallıyordu. 2017’de, daha önce 2 tam sezon yarıştığı Formula V8 3.5 (Formula Renault 3.5) kariyerine devam etmekte. Celis Jr. 2017 model VJM10-03’u sezon öncesi testlerde 1 Mart 2017 günü Barcelona’da tatmış ve 71 tur atmayı başarmıştı. Bahreyn’de ise günün ilk yarısında en hızlısı 1:37.661 olan 21 tur atacaktı. Bitiminde ise toplam tur sayısı 70’e çıkarken 1:33.939’e geliştirecekti süresini.

Pembe panter Force India’nın test pilotu da 1 numaralı yarış pilotları Sergio Perez gibi Meksikalı, Alfonso Celis Jr. Takım pilotlarınn pembe tonlu kasklarınn arasında Alfonso’nun Meksika temalı kaskı epey belirgin. Ayrıca burada gözükmese de 2017 sezon içi testlerde pilotun 34 numaraya sahip olduğunu hatırlıyorum.

Force India sitesinde Benim için olaysız bir gündü ve yarış mesafesinden fazla yol kat ettim. Barcelona’da kullandığımdan beri araçta çok değişiklik olmuş ve bu yüzden ilk birkaç tur öğrenme süreciydi. Şansıma, yaptığımız aero programında arabaya tekrar alışma fırsatım da oldu. Öğleden sonra performans turları atmaya fırsat bulduk ama trafik yüzünden arabanın suyunu çıkaramadım. Sıcaklık daha önce bu lastik tipini tecrübe ettiğimden çok daha fazlaydı ancak onları nasıl yönetip, koruyabileceğimi öğrenmiş oldum. Sonucunda arabada çok rahat hissettim ve sürüşümden memnun kaldım. demekteydi Fonz lakaplı pilot.

It was not a trouble-free day with our programme disrupted by the numerous red flags for other cars, which always seemed to come out at the worst possible times. Despite this, we managed to work through our priority test items and will try and catch up with the remaining tasks tomorrow. We had a busy programme with aerodynamic rakes fitted to the car carrying out mapping and correlation work, even though the windy conditions made the latter quite difficult. Alfonso quickly settled back into the VJM10 and drove very sensibly to help us get through our test programme. He didn’t make any mistakes and showed good improvement. Our race drivers will be back in the car tomorrow for the final day of testing.”

Takımın şef yarış mühendisi Tom McCullough ise günü Diğer araçları neden olduğu kırmızı bayraklar programımızı böldüğü için problemsiz bir gün değildi. Buna rağmen öncelikli test edeceğimiz şeylerin üzerinden geçtik ve kalanla yarın uğraşacağız. Rüzgar çok zorlu kılsa da araca aerodinami sensörleri takılı halde havanın akışını gözlemlemek ve uyum (Red Bull’da da bahsettiğimiz rüzgar tüneli – pist – CFD eş güdümü) meşguldük programımızda. Alsonso VJM10’a hemen alıştı ve programımıza devam etmemize yardımcı olmak için çok duyarlı sürdü. Hatasız sürdü ve gün boyu ilerleme kaydetti. sözleriyle özetliyordu.

Esteban Ocon – Sergio Perez – 2. Gün

Testin ikinci günü Force India’da araca ilk olarak, sezonun ilk 3 yarışında da 10.lukla puan alan Esteban Ocon bindi. Fransız pilot AMUS arşivlerine göre 09:04’te pistte olan pilotlardandı. Yoğunlukla süper yumuşak lastiklerle olmak üzere 60 tur atarken, bunlardan en iyisi 1:32.142; sabahın en hızlı 2. zamanı olup Bottas’ın turundan 0.371 saniye yavaştı. Ocon’un turlarının istikrarlı olduğunu, ultra yumuşak lastikleri de kullandığını notlarımıza ekleyelim.

Sarı renk yumuşak lastiği ifade ederken, mor renk ultra yumuşak lastiğin takılı olduğunu gösteriyor ve Force India’ya çok yakışıyor. İkinci gün direksiyonda Perez olacacktı.

Ardından VJM10’un pistte bulunan şasisi üzerinde yapılan koltuk değişikliğine ek olarak, frenlerin değiştirilmesi ve yeni sensörlerin eklenmesiyle beraber direksiyonu devralan Sergio Perez’in attığı 1:35’li turlar ise sanıyorum ki yarış performansını arttırmaya yönelikti. Meksikalı’nın 70 turundan en hızlısı 1:35.015 olurken takım toplamda 130 tur atabilmişti.

Gittikçe pembeleşmeye başlayan kasklarda Force India’nın pilotlarından Esteban Ocon, son görev alandı.

Ocon takım sitesinde yaptığı açıklamada odak noktasının seri ve hızlı turlar olduğunu söylemekteydi ve birkaç gün önce yarışın koşulmasının, iyi bir karşılaştırma ortamı sağladığını ve değişikliklerin etkilerini daha kolay hissedebildiklerini belirtecekti. Ocon’a göre hava sıcaklıkları yüksek olsa da aracın bu koşullardaki tepkileri şahaneydi ve yaz mevsimine yaklaştığımız bu günlerde işlerine yarayacaktı bu özellik. Perez de AMUS arşivinden anladığımızı teyit ederek zaten iyi olan yarış performanslarını daha da geliştirmeye çalıştıklarını anlatıyordu. 13 yarıştır puan alan Meksikalı açıklamasını 70 tur yarış mesafesinden daha fazla ve önümüzdeki yarışlarda işimize yarışacak bilgiler edinmiş olduk. diyerek bitirecekti. McCullough da teknik anlamda pilotlarının sözlerini teyit ediyordu.

Williams

Williams takımı testte bir gün yarış pilotlarının her 2’sine de görev vermenin ardından, kalan günde de genç pilota araç kullandıran takımlardan bir diğeriydi. İşin ilginci Bahreyn sezon içi testlerinin ikinci gününde görev yapan Gary Paffett 36 yaşıyla (Alonso ile aynı yaştalar) hiç de genç değildi ve hiç Grand Prix’e katılmamış olması sayesinde testlere katılabiliyordu. Her 2 günde de pilotlar FW40-01 şasisi kullandılar.

Lance Stroll – Felipe Massa – 1. Gün

Williams’ta ilk 3 yarışında henüz puan kazanamamış pilot Lance Stroll sabahleyin test görevini sürdürecekti. Öğleden sonra ise Felipe Massa’nın tecrübesini konuşturması planlanıyordu. Brezilya’lı pilot ardından ailesiyle beraber Dubai’ye geçerek kısa bir tatil yapacaktı. Stroll’un attığı 35 turun en iyisi 1:33.729 iken, Massa’nın attığı 56 turun en iyisi 1:32.509 olacaktı.

Massa kullanır, Stoll konuşur… Testin ilk gününün ikinci yarısı böyle geçmiş.

İlk gün için yorum yaparken Stroll bir çok lastikle, bir çok ayar değişikliği ile kendisi için tur attığını söylüyordu. Hedefi ayar değişiklikleriyle arabadan ve kendisinden maksimumu nasıl çıkaracağını öğrenmekti. Felipe Massa ise pistin rüzgarlı olmasından yakınıyordu ve koşulların sürekli değişmesinden ötürü araçta yapılan değişikliklerin neyle sonuçlandığını anlamanın zorluğunu belirtiyordu. Massa testin zorlu olduğunu da belirtse de genel olarak hoş tur attıklarını söyleyerek günü kapatacaktı.

Felipe Massa ise kullandığı zaman aracı, engin tecrübesiyle takımı ilerletmeye çalışmaktaydı.

Takımın Şef Destek ve Yarış Mühendisi Rod Nelson ise spot ışıkları altında sürdükleri sıralama turları ve yarışa nazaran sürekli sıcak altında sürmelerinin farklı bir durum olduğunu belirtmekteydi. Başkaları için sevindirici, başkaları için de zorlu koşullar yaratan sert rüzgarın yanında, kendilerinin sevmediği 45’li santigrat derecelerdeki pist üstü sıcaklığı ile günün ilginç geçtiğini de ekleyecekti. Açıklamaya göre Lance ile seri turlar atarken, Massa ile yarış simülasyonu, aero testi ve ayar denemeleri yapmışlardı. Hava koşulları nedeniyle sorunlar yaşasalar da kendileri için yararlı bir test geçirmişlerdi.

Gary Paffett – 2. Gün

1999 McLaren Autosport BRDC ödül sahibi İngiliz pilotun, 2005 DTM şampiyonu olduğu, 2001 ile 2013 arasındaki resmi Formula 1 testlerinde 4971 tur atarak 22745 km’lik tur attığı ve daha önce McLaren test pilot olduğu; 2 Şubat 2016’da Williams’a simülatör sürücüsü olarak alınması ilanında belirtiliyor. 2017’de Mercedes adına DTM’de yarışmak ana görevi olan pilot 2013’ten sonra ilk defa Formula 1 arabası kullandığı Bahreyn’de AMUS arşivine göre istikrarlı bir şekilde sektör sektör tur zamanlarını iyileştirmekteydi. Sabahleyin 11:02’de süper yumuşak lastiklerle 1:33.157’ü buldu ve 59 kere pisti turladı. Öğleden sonra attıklarıyla beraber tur sayısı 126’yı bulacak ve en iyi zamanı 1:32.253’i gün sonlarında atacaktı.

Williams’ın çok genç test pilotu Gary Paffett’i de Bahreyn’de görmek güzel oldu. Araç fotoğrafını koymamış olsak da Paffett’in testte 41 numarayı kullandığını söyleyelim.

Paffett takım sitesinde Formula 1 arabasında tam gün test yapmayalı uzun zaman geçtiğini ve tekrar geri dönmenin şahane olduğunu söylüyordu. Arttırılmış yere basma kuvveti ve lastiklerde artmış tutunma ile sürüşünün şahane olduğunu ekleyecekti İngiliz. Çok tur atarak tüm testi tamamlamayı başarmamız muhteşem. Amacımız da buydu zaten, tüm programı tamamlayıp; bunları simülatörde onaylamak. Yani sonuç olarak arabayı sürmek mis gibiydi ve testin gidişatından mutluydum. cümleleriyle açıklamasını sona erdiriyordu.

Rod Nelson ise Günü oldukça yararlı bulmuştu. Sabahı aerodinamik gözlemlere ayırmışlar ve öğleden sonra ise biraz daha aero çalışması, şasi ve lastikleri kapsayan ayar çalışmaları ve  yarış startlarıyla geçirmişlerdi. Nelson aynı zamanda araca başka bir pilotun bakış açısıyla değerlendirmenin ve pilotlar arasındaki sürüş tarzı farklarını incelemenin ilginç olduğunu belirtiyordu. Ayrıca Nelson, Paffett’in tecrübesi sayesinde verdiği geri bildirimlerin takımın ileri atılım yapmasını sağlayacağı söylenmekteydi.

Toro Rosso

Toro Rosso ilk gün Sean Gelael’e STR12 şasisini emanet ettikten sonra ikinci gün yarış pilotları Carlos Sainz Jr. ve Max Verstappen’e direksiyonu verecekti. Sean’in ismini Red Bull’un B takımında 2017 sezonu içerisinde önümüzdeki aylarda yine duyacağız çünkü Endonezyalının Macaristan sezon içi ve Abu Dhabi sezon sonu testlerinde de Toro Rosso kullanacağı açıklandı 22 Mart günü.

Ünlü Fast Food zinciri KFC’nin Endonezya’daki işlerini yürütmesiyle tanınan babası Ricardo Gelael sayesinde Jagonya Ayam (Türkçe’si Tavuk Uzmanları demekmiş) ve Endonezya devletine ait Petrol ve doğal gaz şirketi Pertamina logolarıyla Formula 3, GP2 ve dayanıklılık serilerinde gördüğümüz ve halen Formula 2’de yarışan Gelael’in ismi Manor’u kurtarma operasyonunda olası 2017 pilotları arasında da geçmekteydi. Testte neler döndüğünü anlatmadan önce Toro Rosso ile Gelael arasındaki ilişkinin kazan/kazan olduğunun altını çizmek gerekiyor. Ayrıca Toro Rosso ilk günün ilk turlarında Renault motorunda bir elektrik arızası yaşayınca (kablo yanığı) motorlarını yenilerken zaman kaybettiler ve bu pilotların açıklamalarına da yansıyacaktı.

Sean Gelael – 1. Gün

15 – 16 Nisan’da 2017 Formula 2 sezonu ilk hafta sonunda Bahreyn’de 2 yarışta da 17. bitiren Sean Gelael geçtiğimiz salı ilk Formula 1 tecrübesini yaşadı. 1 Kasım 1996 doğumlu pilot sabah seansında 27 tur attı ve 1:38.111 ile günü sonuncu kapadı. Ancak öğleden sonra attığı 1:33.885’lik tur kendisini üst sıralara taşıyacaktı.

Toplamda 78 turla günü kapayan pilot Formula 1 arabası sürmenin tüm pilotların hayalini süslediğini, Toro Rosso ile bu rüyayı gerçekleştirmenin çok özel olduğunu ve ilk Formula 1 test gününü hiç unutmayacağını belirtiyordu ilk olarak. Koltuğuna oturmuş, arabaya hemen alışarak ilerleme kaydettiğini söylemişti açıklamasında. 2017 Formula 1 arabalarını hızıyla bir canavar olarak niteleyen Endonezyalı araçların güç ve tutunma seviyesini muazzam olarak nitelendiriyordu. Formula 2 arabaları ile karşılaştırma yaptığında ise fren esnasındaki tutunma ve kerbler üzerindeki gidişatını çok beğenmişti 2017 araçlarının. Dürüst olmam gerekirse kullanmak çok zevkliydi ve sürmemi sağlayan herkese teşekkür ederim! STR12’yi önümüzdeki aylarda koşulacak Macaristan’daki sezon içi testlerde tekrar sürmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. diye sonlandıracaktı cümlelerini Gelael.

Bahreyn’de düzenlenen testte yolda kalmak Bahreyn’de çöl sıcaklarına maruz kalmak demek. Sean Gelael ilk Formula 1 tecrübesinde zor bir durumda kaldı. Ayrıca Toro Rosso’da son L’nin hizasındaki kanatta pilot numarası yazarken, Gelael’de numara yoktu. Ama sitede 38 verildiği söylendi.

Araç Performans lideri Jody Egginton ise testin ilk günü araçlarını geliştirmek için parçalar denediklerini belirtiyordu ilk önce. Ardından Gelael’in Formula 1 arabası kullanmasını muhteşem bir şans olarak nitelendirecekti. Endonezyalı pilot kullandığı birbirinden farklı lastik hamurlarına hemen alışması, dengeli ve hatasız sürüşü, takıma yararlı veriler sağlaması ile tebrik edildi.

Daniil Kvyat – Carlos Sainz Jr. – 2. Gün

Sabah piste çıkarak Esteban Ocon’la sürekli zaman ve sektör sürelerini yarıştırdığı AMUS kayıtlarına geçen Kvyat, anlık atılan hızlı turların ardından sabahın ilerleyen saatlerinde uzun sürüşlere geçecekti. Rus pilot en iyisi 1:32.213 olan 61 tur attı. Saat 2’ye gelmişken Sainz Jr. ise giydiği şortunu yarış üniformasıyla değiştirip, direksiyona geçti Kvyat yerine. Lance Stroll’a vurmasıyla yarış dışı kalarak kötü bir pazar günü geçirmiş İspanyol pilot en hızlısı 1:31.884 olan 68 tur atarak Kvyat’la benzer bir programı üstlendi.

Ancak süper yumuşaklı Kvyat’ın 26 numarası gözükmekteydi.

Kvyat Kendi ve takımım adına üretken bir gün geçirdik ve epey tur attık. O yüzden mutlu olabiliriz. şeklinde başladığı açıklamasına Her şey olumlu seyretti ve araç da dayanıklıydı. Uzun 3 haftanın ardından mekanikerlere bugünkü emekleri için teşekkür ediyorum. Yorulmalarına rağmen kusursuz iş yaptılar. Test, yarış hafta sonlarındaki serbest antrenmanlarda denenmesi riskli olan eylemleri denemek adına kullanışlıydı. cümlelerini de ekleyecekti. Sainz Jr. de testin gidişatından memnuniyetini belirtiyordu takım açıklamalarında çünkü kendisinin dışında Kvyat ve Gelael de hatasız kullanmışlardı ve denenmesi gereken tüm parçalar denenmişti. Sainz Renault’a da teşekkür ediyordu, takımla beraber.

Yine 55 numaralı yumuşak lastikli Sainz Jr’ın da öyle.

Egginton ise 2. gün test programlarının aerodinami testleri, yeni parçaların ayarlanması ve bunların yarıştaki davranışlarının incelenmesi, mekanik ayarların yapılması ve lastik testleri olduğunu açıklıyordu takım sitesinde. Takımın planlandığı gibi giden testi ayrıca kendilerine ilerlenecek yolları da göstermişti. Önümüzdeki yarışlarda araba ayar seçeneklerine yardımcı olacaktı testteki edinimler.

Renault

Renault’un fabrika takımı Bahreyn sezon içi testlerinde R.S.17 – 01 şasisini kullandılar ve direksiyonda ilk gün yarış pilotu Nico Hülkenberg otururken, ikinci gün Rus pilot Sergey Sirotkin yer almaktaydı. Blog’umuzu hortlattığımız 2013’te Sirotkin’in ismi Sauber yarış koltuğunda geçiyordu ve takımla bol bol test yapmış, söylentiler ile de ismini çok duyurmuştu. Rus pilot 2016’da Renault ile Rusya’da serbest antrenmanlara katılmaya ek olarak Silverstone’daki genç pilot testlerinde de Fransız fabrika takımındaydı. 2017’de ise artık takımın resmi test ve yedek pilotu konumunda. Yani parasıyla değil, takım tarafından bilinmesi ve sevilmesiyle hem testlerde, hem de serbest antrenmanlarda kendisini göreceğiz. Bu görevi elde ettikten sonra Sergey Sirotkin, 2 sene ardı ardına 3. bitirdiği GP2 şampiyonasından ayrılmış oldu.

Resmi sitesinde hava sıcaklığı bilgileri, şasi bilgileri, nelerin test edildiğine dair gayet bilgilendirici paylaşımlar yapan Renault takımı hakkında haberlere de yer verelim gün gün incelemeden önce. Takımın Şef Teknik Müdürü Bob Bell, hedeflerinin sıralama turlarında sahip oldukları şahane performansı yarışa aktarmak olduğunu belirtti 22 Nisan günü. 20 Nisan günü ise Force India’nın takım patron vekili Bob Fernley, Renault’un geçen seneye göre muhteşem bir ilerleme kaydettiğini ve orta sıraların eğlenceli bir mücadelede olduğunu belirtiyordu. Test öncesinde de Renault F1 yöneticisi Cyril Abiteboul, üretici Renault’un Bahreyn testlerine daha hafif ve daha kolay soğuyan yeni bir MGU-K (frenden enerji kazanan sistem) getireceğini belirtmişti.

Nico Hülkenberg – 1. Gün

Renault sitesinde ilk gün test programı olarak aerodinamik fikir ve ilerlemeleri incelemek ve lastik performansını yazan takımda Hülkenberg ilk test günü sabah seansında en iyisi 1:33.624 olan 43 tur attı. Alman pilot günü toplamda 74 turla kapasa da tur zamanında ilerleme olmadı. Muhtemelen sitelerinde yer alan sekteye uğrama nedenleri hanesindeki vites kutusu çalışmaları günün 2. yarısında az tur atmalarının sebebiydi. AMUS ise 2. günü anlattığı arşivinde Renault’un yeni ön kanatla geldiğini, Hülkenberg’in araçtaki problem nedeniyle yakıtının boşaltılması sebebiyle 3 saat tur atamadığını notlarına eklemişti.

Ön kanat etkisini ölçen takımladan biri de 27 numaralı Nico Hülkenberg’i barındıran Renault’tu. Yalnız kendilerinde yumuşak lastik takılıydı önce gördüğümüz sensörlü Mercedes’lerden farklı olarak.

Hülkenberg’in açıklamalarında Günümüz çok güzeldi. Öğleden sonraki ilk anlarda garajda zaman kaybetmemiz dışında araçta ilginç değişiklikler yaptık. Araca eklenen her şeyin dayanıklı ve istediğimiz gibi çalıştığını gördük ki bunlar aracı daha iyi tanımamızı ve gelişmemizi sağlayacak. Enteresan şeyler öğrendik, güzel gündü ve olumluydu genel olarak. sözlerini okuyabiliyoruz.

Takımın sportif direktörü Alan Permane ise (pist üstü aktivitelerin sorumlusu bu abimiz senelerdir Enstone’da) sabahleyin denenen aerodinamik güncellemelerden memnun olduklarını ve bu parçaların aracın genel hızı ve yarış hızına önemli katkılar getireceğini söylemekteydi. Takımın lastik testlerini öğleden sonra icra ettiğini ve gün boyunca aracın güzel çalışmasıyla beraber, Nico’nun da olumlu tepkilerinden de bahsedecekti.

Sergey Sirotkin – 2. Gün

İlk günü incelemeden önce kariyer gelişiminden de kısaca bahsettiğimiz Rus pilotun seansın ilk dakikalarında piste çıkmayan tek pilot olduğundan bahsedilmiş AMUS arşivlerinde. Ancak Sirotkin 41 dakika rötarla kendini piste atacaktı. 21 yaşındaki pilot yeni ön kanadı, ön akslarda takılı sensörlerle beraber gezdirmekle başlayacaktı sabah seansına. Günün ilk saatlerinde 1:36’larla gezerken, öğlen yemeğine doğru 1:34’lere gelişecek ve günün son dakikalarında ise Red Bull’dan Pierre Gasly ile yaptığı hızlı tur mücadeleleri AMUS arşivine eklenecekti. Rus pilot sabahleyin en iyisi 1:34.174 olan 44 tur atacak ve toplamda günü, en iyisi 1:32.287 olan 90 turla kapatacaktı. Renault test programını süspansiyon, aerodinamik – lastik – ayar çalışmaları ve rüzgar tüneli uyum çalışmaları olarak belirtirken, programı aksatan bir sorun olmadığını da ekleyecekti.

Pit yolunda, havalanmaya doğru ilerleyen Renault’ta 2. gün 46 numarasıyla Sergey Sirotkin devredeydi.

2016 araçlarıyla da tecrübesi olduğundan bahsettiğimiz Rus pilot internet sitesindeki açıklamalarda, test programlarının sürücüler için pek eğlenceli olmasa da araçta bulunduğu her saniyeden zevk aldığını belirtecekti, çünkü 2017 araçlarının önceye göre çok daha hızlıydı ve sahip olduğu yüksek tutunma hemen fark ediliyordu. Ayrıca sahip olunan fazladan hıza hemen alışabiliyordu. Sirotkin ayrıca günün dolu bir programa sahip olmasına rağmen epey iyi geçtiğini ve tekrar arabada olmanın şahane olduğunu açıkladı.

Renault’tan Alan Permane ise günün tamamen planlara uygun geçtiğini belirtmekle başlıyordu açıklamasına. Yıl sonundan beri araç sürmemiş olmasına rağmen Sirotkin’in hiçbir hata yapmadığını, hemen performansı yakaladığını ve kendilerini çok etkilediği de söylüyordu sitede. Permane ayrıca test programında muhteşem zaman turları atmak yerine gelecek yarışlardaki yüksek performanslar için iyi bir temel atmaya çalıştıklarını ve yaptıkları çalışmaların hedeflerine ulaşma konusunda güven verici olduğunu söyleyecekti son olarak.

Haas

2017’de ikinci tam sezonunu geçirmekte olan Amerikan takımının test incelemesinden önce, takım yönetiminden güncel haberleri verelim yine. Takım patronu Günther Steiner de orta sıralarda takımların performans olarak birbirlerine yakın olduğunu belirtirken, sıralamayı değiştiren faktörün; güvenlik aracı gibi ön görülemez durumlardaki strateji farklılıkları olduğunu söylemekte ayrıca takımın hedefinin seneler boyunca yarışmak olduğunu da ayrı tarihli bir haberde belirtiyor.

Amerikan takım sezon içi testlerin ilk ayağında, birbirlerini takip eden yarışlar Çin ve Bahreyn’de teker teker 8. bitiren Romain Grosjean ve Kevin Magnussen ile katıldılar. Bahreyn testlerinin takım için bir önemli yanı da kullandıkları Brembo fren diskleri yerine daha önce Brezilya’da denemiş oldukları Carbon Industries takılacak olmasıydı. Sürüş tarzında fren hissiyatına önem veren Romain Grosjean başta olmak üzere Haas takımı frenlerde sıkıntı yaşarlarken, Brembo da sürekli yeni güncellemeler getirmekteydi takıma. En son Bahreyn’de yarışta kullanılmış ürün, Grosjean’in sezondaki ilk puanlarını almasını da sağladı. Testin ilk günü öğleden sonra Grosjean CI’nın ürettiği diskleri ise 7-8 tur boyunca denedi ve şu an kullandıklarından daha iyi olduğunu belirtti. Kevin Magnussen’in de test edip, yorumlamasının ardından Brembo’nun değiştirilmesi kararı verilirse; Rusya’da Haas’ı farklı disklerle görebiliriz. Ancak yine Grosjean önemli olanın kullanılan diskin haritalanması olduğunu ve Rusya’da serbest antrenmanların aksama riski varsa CI’yı göremeyeceğimizi belirtti. Son olarak Haas’ın Ferrari’nin Formula 1 tecrübesine sahip genç pilotları Charles Leclerc ve Antonio Fuoco veya kendi Amerikan genç pilotları Santino Ferruci ile önümüzdeki testlerde bir araya geleceğini düşünüyorum.

Romain Grosjean – 1. Gün

Herkesin robotlaştığı, bol kasklı ve gergin yarış pitstoplarına karşın; testlerde daha rahat pitstoplar yapıldığını da Romain Grosjean sayesinde öğrenmiş olduk.

Bahreyn’de Haas adına ilk gün teste çıkan Romain Grosjean ilk başta orta hamurlu lastiklerle keşif turu attıktan sonra yumuşak lastiklerle, toplamda 39 tur sürecek 5’er uzun tur denemesi yaptı. Sabahki en iyi turu 1:33.848 ile 19. turda gerçekleştirilmişti. Öğleden sonra 4 adet uzun tur denemesini daha yumuşak lastikle gerçekleştiren Fransız pilotun programı, süper yumuşak lastiklerin takılmasıyla devam etti. Her 3 uzun sürüşünde ayrı taze süper yumuşak lastiği kullanan Grosjean, günü son bir kullanılmış süper yumuşak lastikle 7 tur koşarak kapadı. Kendisi için günün en iyi zamanı 71 tur’da atılmış 1:32.452 oldu. Aslında uygulanan bir yarış simülasyonuyken, Grosjean Bu bir test. Performans peşinde koşmuyoruz. Programımızdakilerin çoğunun üstünden geçtiğimiz için günümüz hoş geçti. diyordu gün için.

Kevin Magnussen – 2. Gün

Takımın Danimarkalı pilotu Magnussen 2. günün hemen başında piste ilk çıkan pilot olurken Vettel ve Vandoorne onu takip edecekti.

Takım arkadaşı Grosjean ile benzer programı takip etti Magnussen.

Pilotun günü yine orta lastikle 3 kere keşif ve kurulum turu atarak başladı. Ardından kullanılmış yumuşak lastik takarak 10 tur çekti. Hemen sonrasında her seferinde taze yumuşak lastikle başlayan ve 24 turdan oluşan 4 bölümlü bir koşu gerçekleştirdi. Sabah attığı 37 turun en iyisi 1:33.192 iken, bu 21. turunda yumuşak lastiklerle gerçekleştirilmişti. Öğleden sonraki program ise kullanılmış yumuşak lastikle atılan 3 stint ile başlayacaktı Magnussen için. Dördüncü koşusunda ise taze yumuşak lastiğe sahipti. Sonrasında taze süperyumuşak lastik başlangıçlı 20 turdan oluşan programa başladı Haas pilotu bitime 90 dakika kala. Son attığı turlar aynı zamanda kendisinin Bahreyn’deki en iyi sürüşlerinden biriydi AMUS’a göre. Danimarkalı pilotun en iyi zamanı 70. turda super yumuşakla attığı 1:32.120’ydi. Pilot aynı zamanda Grosjean’dan kalan Carbon Industries testlerini yürütmüştü. Kısa açıklamasında Kevin Magnussen gününün dünden yarım kalan işleri tamamlamakla başladığını ve sonra yeni denemelerle devam ettiğini anlatacaktı. Yararlı ve olumlu bir gün geçirdiğini belirtiyordu Danimarkalı.

Sauber

İsviçreli takımda test görevinde yarış pilotları Marcus Ericsson ilk günde hazır bulunurken, ikinci günde Sauber C36-01’in direksiyonunu takımla ilk yarışına çıkan Pascal Wehrlein devralacaktı. Alman pilot ayrıca fiziksel gücünün iyi olduğunu ve Avustralya Grand Prix’i serbest antrenmanlarından sonra aldığı yarışmayıp, iyileşmeyi bekleme kararının Mercedes ve Sauber tarafından desteklendiğini söyleyecekti. Şimdi test günü yorumuna geçelim.

Marcus Ericsson – 1. Gün             

İsveçli pilotun içeriği temel olarak ayarlar üzerine kuruluyken, aynı zamanda pilot lastik ve fren çalışmaları da gerçekleştirdi. Sabahleyin attığı 52 turun en iyisi 1:35.317 iken öğleden sonra tur sayısını 106’ya çıkaracaktı ve en hızlı zamanı 1:34.550 olup, ultra yumuşak lastiklerle atılmıştı.

Marcus Ericsson, gerisinde kaldığı “anlık pilot” Antonio Giovinazzi’den sonra asıl takım arkadaşı Pascal Wehrlein ile de karşı karşıya. O yüzden bu test kendisini geliştirmesi için önemli.

Ericsson takıma yaptığı açıklamada gününün güzel geçtiğini, programlarını tamamladıklarını ve herkesten fazla tur attıklarını söylemekteydi ilk olarak. Lastikleri istedikleri şekilde çalıştırmak için uygun aralığı yakalamakla çok uğraşmışlardı, farklı ayarlar deneyerek ve konu hakkında ilerleme kaydetmişlerdi. Daha önceki yarışlarda deneyemediklerini uygulamaya fırsatları olmuştu ve önümüzdeki yarışlar için umutları artmıştı.

Pascal Wehrlein – 2. Gün

Pascal Wehrlein’de günü aerodinami testlerinin yanında ayar çalışmaları ve lastik testleriyle geçirecekti. Kullanılan lastik seçenekleri de Marcus gibiydi; yumuşak lastik, süper yumuşak lastik ve ultra yumuşak lastik. Alman pilot öğlene kadar en iyisi 1:35.212    olan 4 tur attıktan sonra, en hızlı zamanını toplamda 91 attığı günde 1:34.462’e çıkaracaktı ve bu tur için ultra yumuşak kullanılmıştı.

Hemen hemen aynı açı ve aynı virajda testin ikinci günü Pascal Wehrlein direksiyonda.

Wehrlein takımın internet sitesinde gününden memnun olduğunu söyleyen bir çok pilottan biriydi. Arabayla ve takımla daha fazla tecrübe kazandığını belirtecek ve günü sorunsuz geçirdiğini, ayarların nasıl yapıldığını öğrendiğini ekleyecekti.

McLaren

Geçen sene olduğu gibi bu sene de Honda’nın motor problemleriyle uğraşan McLaren takımında ilk olarak bahsetmemiz gereken husus, takımın süper bir test arşivine sahip olması. Hemen haberler bölümüne ulaşamasanız da test arşivinde günün özeti, pilotun açıklaması, McLaren’dan açıklama ve Honda’dan açıklama görebiliyorsunuz. Böyle eylemler kesinlikle taraftarların spora daha yakın hissetmesini sağlayacaktır. Sezon içi test öncesi Honda’nın motorda yeni fikirler denemeyi planlamış olduğunu ve test analizimiz yazılırken Bahreyn yarışında özellikle Vandoorne’un başını ağrıtan MGU-H’ın (turbo tarafındaki enerji geri kazanım sistemi) dayanıklılığını arttırmak için Rusya’da güncellemeler getireceğini söyleyelim.

Köklü İngiliz takımda ilk test pilotu genç olmayan ama sportif kurallara göre genç sayılan, 1980 doğumlu Oliver Turvey iken, ikinci gün Stoffel Vandoorne’un direksiyonunu emanet alacaktı. 2006 BRDC ödülünün sahibi Turvey’in, 2014 24 Saat LeMans’ta LMP2 kategorisinde lider ve 2015’te 2. olduğunu, ilk defa 2010’da McLaren ile Formula 1 testine çıktığını, 2012’den beri takımın resmi test pilotu olduğunu, 2017’de Formula E’de tam sezon yarıştığını ve aynı zamanda aerodinami üzerine Master yapan Cambridge mezunu bir mühendis olduğunu belirtelim.

Oliver Turvey – 1. Gün

McLaren sitesinde anlatılana göre 2 sene aranın ardından ilk defa Formula 1 arabası kullanan ve daha çok odak noktası takımla simülatör çalışmaları olmuş Turvey’in günü, keşif turunun ardından; aracının ERS’sinde (MGU-H ve MGU-K) su sızdırması tespit edilince neredeyse başlamadan bitti. Takım motoru tamamen ancak bitime 1 saat kala değiştirebilse de, İngiliz pilot kısa zamanda 1 keşif turu ve 17 zamanlı tur atmayı başaracaktı. Böylece gelecek günler için faydalı aerodinamik veriler ve motor hakkında bilgiler edinmiş oldular. Turvey’in en hızlı tur zamanı 1:35.011’di.

Oliver Turvey uzun zamandan sonra Formula 1 arabasına geri dönen tayfadandı ama günün büyük bölümünü ayakta geçirecekti.

Turvey takım’a yaptığı açıklamada 2 senedir ayrı olduğu Formula 1 arabasına geri dönmeyi 4 gözle beklemiş olduğunu belirtirken, McLaren – Honda’ya hem test için, hem de motor sorununu düzelttiği için teşekkür ediyordu Bahreyn testinde. Her ne kadar sabah yaşadıkları motor problemi pist üstü zamanını kısmış olsa da İngiliz pilota göre Formula 1 arabasında atılan her turun yararı vardı. Pilot atabildiği turlarda arabanın gerçek hayatta nasıl davrandığını, araba ve lastiğin ilişkisini, 8 senelik test tecrübesiyle anlayabildiğini söyleyecekti ve McLaren merkezine geri döndüğünde araçla simülatör arasındaki eş güdümü sağlayabilecekti. Daha önce de simülatörde yoğun çalışmalarda bulunmanın yanında son kullandığı günlerden daha çok fiziki dayanıklılık gerektirdiğini tahmin ettiği için 3 ay boyunca antrenman yapmıştı. Ayrıca 2015’ten daha büyük yere basma kuvvetine ve viraj dönüş hızına sahipti 2017 araçları.

McLaren Honda yarış şefi Eric Boullier ise açıklamasında keşif turu ardından fark edilen ERS su sızıntısını tekrarlayacaktı ve sorunun Bahreyn yarış hafta sonunda gerçekleşenle ilintili olduğunu ama o güne nazaran şartlar farklı olduğu için, Honda’nın incelemesi amacıyla motoru komple söktüklerini belirtiyordu. takım çalışanlarının hepsine de motoru yenileyip, aracı piste döndürdükleri için ve evlerinden uzakta haftalarca zorlu işler başardıkları için minnetlerini belirtiyordu. MCL32’yi ilk defa kullanan Turvey’e ise destekleri için teşekkür etmekteydi Boullier ve İngiliz pilotun Bahreyn’de olmasından memnuniyet duymuştu.

Bu arada Turvey’in tulumunda gördüğümüz yıldızlar McLaren’in burnunda da yer alıyordu. Muhtemelen alkol yasaklarının olduğu Bahreyn’de sponsor şarap markası Chandon’u temsil etmekteydiler. Turvey 47 numarayı kullandı.

Honda’nın araştırma geliştirme için sahip olduğu ayrı şirketin başmühendisi Satoshi Nakamura’nın açıklaması ise Bahreyn Grand Prix’inde yaşadığımız dayanıklılık sorunlarını düzeltmeyi ummuştuk ama hafta sonunda sorun yaşadığımız benzer yerde bir su sızıntısı daha keşfettik. Sorunumuz Bahreyn’de yaşadığımız sorunlar ile tamamen aynı mı, sorunlar Bahreyn’in sıcaklık ve pist yapısından ötürü mü kaynaklanıyor inceleyeceğiz. Bunları Rusya’da çözmek için yoğun biçimde çalışıyoruz. şeklinde konuştuğu uzun cümlelerin ardından testin ilk günü az tur atmanın moral bozucu olduğunu ve Oliver için de arabanın içinde bir gün geçiremediği için üzgün olduğunu ekliyordu. Testin ikinci günü ellerinden geldiği kadar fazla tur atarak dayanıklılık ve performans için ilerleme kaydetmeyi hedefliyorlardı.

Stoffel Vandoorne – 2. Gün

Stoffel Vandoorne yeşil ışıklar yandığı gibi ilk günü telafi etmek için ikinci gün piste çıkacaktı. Öğleden sonra 56 turu sadece öğlen arası seans bitimi için sonlandıran Hollandalı’nın sabahki en iyi zamanı 1:33.190 iken, öğleden sonra attığı turların sayısı 81’e ulaşacaktı. Böylece 3 yarışta kat ettiği mesafenin toplamından daha fazla mesafe kat etmiş olacaktı. Sorunsuz gününde attığı en iyi tur ise 1:32.108’ydi. Vandoorne’un programı araç sürüşü ve ayarlarını incelemek, aerodinamik testler, motorun kullanılabilirliğini ve dayanıklılığını arttırma içeriklerine sahipti.

Stoffel Vandoorne ise testin 2. gününde garajdan çıkışı ardından sadece kendi isteğiyle durarak mucize elde etti.

McLaren sitesinde yaptığı açıklamada Vandoorne Bahreyn testlerinin 2. günün sezon boyunca en iyi günleri olduğunu söylemekle başlıyordu çünkü günleri tamamen sorunsuz geçmişti, büyük problem yaşamadıkları ilk gündü ve programlarını tamamlamışlar ve yapmak istediklerini becermişlerdi. Hatta Barcelona testlerinde yapamadıkları ayar denemelerini bile gerçekleştirmişlerdi. Vandoorne zorlu bir gün ve hafta sonunun ardından, testin 2. gününde fazlaca tur atmalarından memnuniyetini dile getirmekteydi. Takıma da ardı ardına koşulan 2 sorunlu hafta sonuna rağmen tam gaz çalıştıkları ve aracı her zaman piste geri çıkarmayı başardıkları için teşekkürlerini iletmekteydi. Ancak her zaman böyle bir gün geçirmeye ihtiyaçları olduğunu ve önümüzdeki günlerin bu kadar iyi geçme garantisi olmadığını da ekleyen Hollandalı şüpheciliğini de konuşturmaktaydı. Test programında temel birkaç parçayı denediklerini, öğrendiklerini ve faydalı olup olmadıklarını tespit ettiklerini de belirtiyordu Vandoorne. Son olarak araçta çok rahat hissettiğini, şasinin tepkilerinin olumlu olduğunu, yarışta kritik noktalanın henüz başlarına gelmeyen sorunsuz bir hafta sonu geçirmek olduğunu, bunu gerçekleştirirlerse ilerleyebildiklerini göstereceklerini anlatmaktaydı.

İkinci günde çekilen bu fotoğrafta da McLaren – Honda’da “Eee nasıl oldu bu şimdi?” ifadesi vardı sanki.

Eric Boullier ise testin ikinci gününde dayanıklılık olarak her şeyin şahane çalıştığını ve böylece ayarlar anlamında zorlayabildiğini söylemekteydi. Nihayet doğru düzgün bir test geçirerek, ondan maksimumu çıkarmaya çalışmışlardı. Her şey planlandığı gibi gitmiş, denemeler yapmanın yanında ardı ardına turlar da atmışlardı. Bu yüzden tamamlanan işlerden memnun olduğunu belirtmekteydi Fransız teknik adam. Boullier bugünü sorunsuz atlattıkları için, geçtiğimiz yarışlarda sıkıntıların nereden kaynaklandığını anlamanın karmaşık olduğunu ve Honda’nın zayıflıkları anlamak için sıkı çalıştığını da söyleyecekti. Takımın aynı zamanda daha agresif (düzlük hızı yüksek demekte) bir ayar denediği, bir çok bilgi edinildiği ve çözümlerin denendiği yine belirtilenlerdi. Boullier dünkü takıma gönderdiği teşekkürlerini tekrar edecekti teknik adam ve Oliver ile Stoffel’i testlerdeki kullanışları için tebrik ediyordu. Bahreyn’deki son test günü daha ileriye mücadele için kendilerine güç vermişti.

Nakamura ise ilk gün felaketine rağmen orijinal programlarına devam edebildiklerini söylüyor, MGU-H problemleriyle karşılaşmalarının ardından teste kadar olan kısa sürede durumu incelediklerini ve bu incelemeye göre önlemler aldıklarını; bugün de sorunsuz çalışmalarıyla gittikleri yolun doğru olduğunu anladıklarını belirtiyordu. Aynı zamanda yaptıkları ayar çalışmaları motordaki kullanılabilirliği sağlayacak ve titreşimi azaltacaktı. Nakamura da McLaren üyelelerine teşekkür edenlerden bir diğeriydi gece gündüz çalışmalarından ötürü. Halen performans olarak rakiplerinden geri olsa da McLaren – Honda’nın doğru yolda ilerlediği, motorlarının hala geliştirilebilecek potansiyele sahip olduğu, edinilen bilgilere göre gelişimlerin sağlanıp; aranın olabilecek en kısa zamanda kapatılmasının hedeflendiği yine söylenenler arasındaydı.

Böylece Rusya Grand Prix’i öncesinde takımların eksikliklerini tamamlamaya çalıştığı ve daha iyi sonuçlar için mücadele etmek amacıyla bol tur atmaya çalıştığı sezon içi ilk testlerin yorumunu da bitirmiş olduk. AMUS’un daha çok Alman takım ve pilotlara odaklansa da canlı test arşivinin gideri olduğunu, Formula 1 takımları arasında en uzun açıklamaları McLaren’in yapmakta olduğunu ve aynı zamanda takımın Honda’nın son gündeki sorunsuzluğuna şaşırdığını, Sauber’in sakince takıldığını, Renault ve Haas’ın yarış performansını arttırmak için delicesine çalıştığını, Toro Rosso’nun para kaynaklarını arttırmak için dibine kadar kastığını ve bunun yanında her iki pilotuyla araç geliştirdiğini, Williams’ın bir emekli pilot ve bir genç pilot ile Force India’yı geçmek için tur attığını, Force India’nın da para – tecrübe – genç karmasıyla olası negatif yönlerini düzeltmeye çalıştığını, Red Bull’un Renault motorundan çektiğini ve bize rüzgar tüneli – CFD – araç arasındaki ilişkiler bütününü öğrettiğini, Mercedes’in ne olur ne olmaz yasaklarlarsa şaşmayalım diyerek T-Wing’i bile kaldırabildiğini ve Ferrari’nin her türlü kendisi için yarışabilecek pilotlar bulabileceğini öğrendik. Bakalım takımların artık merkezlerine yakın olmaya başladığı Rusya ve sonrasındaki Avrupa yarışlarında güç dengesi nasıl değişecek, mücadele 2007 sertliğinde olacak mı? Bunların hepsini beraber öğreneceğiz.

Tunç ARAS