2017 Macaristan Grand Prix – Yarış Analizi #11

Demirperde dönemlerinde Bernie Ecclestone’un Formula 1’e kazandırdığı Macaristan’ın Budapeşte şehri sınırları içerisindeki Hungaroring, Formula 1 amaçlı tasarlanmış ilk pistti. Sık virajları, düzlük sayısının azlığı, yüksek yere basma kuvveti talebi ile etrafında bariyer olmayan Monaco diyebileceğimiz pistin akıcılığını arttırmak için iki kere değişim yapılmış ve 2003’ten beri 4.381 km’lik hali ile kullanılıyor. 2016 Macaristan Grand Prix öncesi asfaltı yenilenen ve modernleştirilen pist, bu sayede 2016’ya kadar Formula 1’de olmak için sözleşme de imzaladı.

Bir Formula 1 pisti nasıl asfaltlanır sorusunun cevabını Hungaroring resmi sayfasında bulabilirsiniz.

Pirelli’nin Motorsporları şefi Mario Isola üreticinin internet sitesinde yer alan yarış hafta sonu öncesi açıklamada geçen sene yapılan asfalt değişikliğinin etkisiyle yumuşayan ve hızlanan pistte takımların süper yumuşak ve yumuşak lastik hamurlarını seçtiğini belirtirken, asfaltın olgunlaşmasının etkisini merakla beklediğini de belirtiyordu. Isola ayrıca pistin geçişi zorlaştıran yapısının, iyi stratejileri öne çıkardığını ve bu stratejilerin yürütülmesi için de cuma ve cumartesi antrenmanlarda sağlam veriler edinilmesinin önemli olduğunu takımlara hatırlatıyordu.

Takımlar süper yumuşak ve yumuşak lastiklere ağırlık verirken Andrew Hone’un Mercedes karavanında çektiği orta hamurlu lastikler tüm takımlarda üvey evlat muamelesi görecekti.

Hungaroring’in asfaltının yenilenmesi ve olgunlaşması kadar, sezon boyunca kullanılmamış ve kirlenmiş Rusya’nın aksine 2017 içerisinde Macaristan Grand Prix’i öncesi WTCC, DTM, F3, GT Open, Euro F3 Open serilerine ev sahipliği yapmasının; takımların işlerini kolaylaştıracağı söylenebilirdi. Ancak hafta sonuna eriştiğimizde takımlar isminde yumuşak barındıran ama yeterince yüksek olmayan lastiklerin uygun çalışma aralığını bulmak ve yere basma kuvvetinin devasa olduğu pistte aracın dengesini sağlamakla mücadele edeceklerdi. Cuma ve cumartesi günü serbest antrenmanlarda pilotların önden ve arkadan kaymalar ile boğuşuyordu. Toro Rosso’dan Carlos Sainz, Williams’tan Felipe Massa ve Lance Stroll, Haas’tan Romain Grosjean ve Kevin Magnussen, Ferrari’den Sebastian Vettel, Mercedes’ten Lewis Hamilton, McLaren’dan Stoffel Vandoorne, Force India’dan Sergio Perez farklı seanslarda spin, düzeltme, drift, kerbleri yeme maceraları yaşasalar da tur atmaya devam edecek kadar şansılardı. Ancak Silverstone ilk antrenmanlar ve Pirelli lastik testlerinde olduğu gibi Magnussen’in yerine Hungaroring ilk antrenmanlarda sürmeye devam eden Antonio Giovinazzi’nın kazası Haas’ın ikinci antrenmanlardaki programını da felç etti. Renault’un gelişmelerini alan Jolyon Palmer ilk antrenmanlarda ön kanadını kerbe takınca tabanına da zarar verdi. Üstüne ikinci serbest antrenmanlarda kaza yapması tüy dikti. Sauber’den Pascal Wehrlein de kazasıyla korkutmanın yanında kırmızı bayraklara sebepti. Takımların uzun sürüşlere ve yarış temposuna odaklandığı ikinci antrenmanlarda seansların bayraklar ile bölünmesi takımların başını ağrıtacaktı hiç şüphesiz.

Hatırlarsanız 2017 Monaco Grand Prix hafta sonu boyunca Red Bull ile Ferrari baskınken, Mercedes lastiklerini uygun aralıkta çalıştırmakta zorlanmıştı. Kimi Raikkönen ve Sebastian Vettel sayesinde ilk iki sırayı kapan Ferrari’lerin arkasında Mercedes’ten Valtteri Bottas ve Max Verstappen ile Daniel Ricciardo’dan oluşan Red Bull ikisi yer alıyordu. Ancak Hamilton sıralama ikinci seansta zamanını geliştiremediği için 14.lüğe razı oldu. Monaco ile Macaristan’ın pist yapısı kadar güç dengesinin de benzer olduğunu Macaristan serbest antrenman tur zamanlarını analiz etmiş Petr Hlawiczka da ortaya koydu. Çek Formula 1 blogger’ına göre ilk serbest antrenmanlarda ideal tur zamanları göz önüne alındığında Red Bull liderliğini, Mercedes %0.26 ve Ferrari %0.36 fark ile takipteydi. İkinci antrenmanlarda lider değişmezken Ferrari %0.30 fark ile ikinci ve Mercedes %0.54 fark ile üçüncüydü. Üçüncü serbest antrenmanlarda Ferrari’yi %1.16 ile Mercedes ve %1.34 farklar ile Red Bull’un takip etmesi iki saat sonraki sıralama turlarının sonuçlarıyla aynıydı. Sebastian Vettel henüz üçüncü serbest antrenmanlarda Ferrari pilotu Rubens Barrichello’nun elindeki 1:18.436’lık (Sıralama turları ilk aşamasında yapılmıştı.) Hungaroring tur rekorunu 1:17.017’a çekmeyi başaracak, sıralama turları üçüncü aşamasında pole’ü kapmasını sağlayan 1:16.276 ile 2004 derecelerini tarihe gömecekti. Hlawiczka’nın hazırladığı ideal zaman çizelgesinde halen 0.172 saniye daha iyi sıralama pozisyonu olduğu görülen Alman, 2017’de sıralamada liderlik getiren turuyla 2010 Red Bull RB06 ile kendisinin attığı Hungaroring en hızlı sıralama turu 01:18.773’in de önündeydi (Aşağıda karşılaştırmasını görebilirsiniz).

Sıralama turlarında pistin ilk bölümünü Vettel’den 0.102 saniye hızlı dönen ama dördüncü virajdan başlayarak hata yaptığı için akışı bozulan Raikkönen ise takım arkadaşından 0.238 saniye ideal zaman farkı, 0.168 saniye normal zaman farkı ile Vettel’i takip edecekti (Raikkönen ile Vettel’in Q3 tur karşılaştırması aşağıda yer alıyor. Özellikle dördüncü virajdaki sert dönüşe dikkat). Bottas Monaco’daki gibi en iyi Mercedes’ti. Üçüncü seanstaki ilk turunda üçüncü virajda dışarı çıkmasaydı en iyi dereceyi elde edeceği takım patronu Toto Wolff tarafından belirtilen Hamilton ise dördüncü sırada kendisine yer buldu. Cuma günü arabadan memnun olmayarak takım arkadaşı Daniel Ricciardo’nun gerisinde kalan ama yapılan ayarlar ile cumartesi kendine güveni gelen Max Verstappen beşincilikle en iyi Red Bull’du. Üçüncü antrenmanların yarısında hidrolik problemiyle yolda kalan ve sıralamaya çok da hazırlılı çıkmayan Ricciardo ise twitter’da yarışı altıncı bitirmeyeceğini söyleyerek hedefinin yükseklerde olduğunu belirtiyordu. Red Bull’un ortak problemi bitiş düzlüğünü içinde bulunduran üçüncü bölümde yüksek güç kullanamamalarıydı.

Öncesinden Pazarı Tahmin Çalışmaları

Güç dağılımını belli eden antrenman turlarının ardından tahmin edilecek bir şekilde sonuçlanmış sıralama turları ardan röportaj ve açıklamalar 2017 Macaristan GP’sinin nasıl sonuçlanacağına dair fikir vermekteydi. Başladığı gibi bitirirse podyumun son adayı olacak Bottas sıralama basın toplantısında mantıklı soruların da ışığında detaylı bir açıklama yapıyordu: Sıralamada cumaya göre geliştik ama yarış için halen çalışmamız gerek. Süper yumuşak lastikler ile atılan uzun turlarda biz, Ferrari, özellikle Red Bull tutarlı duruyor. İşte bu yüzden Budapeşte’de cumartesi günleri önemlidir. Halen pozisyon kazanmak, galibiyet için mücadele edebileceğimize eminim ama takımlar arasındaki aralıklar sebebiyle galibiyet zor olacak. Araç dengemiz için mükemmel diyemeyiz ama yarın uzun turlardaki denge herkes için karmaşık. Sıcak havalardaki sorunlarımızı çözdüğümüzü düşünüyorum ve yarın bunu test edeceğiz. Kesinlikle geçişin en zor olduğu pistlerden biri ve kalkış hayati öneme sahip. İlk virajda sert bir frenle gerçekleşen yer değiştirmeleri daha önce gördük. Finli pilotun bu açıklamaları sıralamada üçüncü olmasına rağmen umudunu koruduğunu gösterirken, yapılan röportajlarda Pole’e ortak olacağımız bir an hatırlamıyorum. Ferrari’lere erişemedik. Arabaları etrafa saçılmıyor, daha çok yere basma kuvvetleri var ve bunu Monaco’daki gibi kullanabiliyorlar. Biz ise belli sınıra kadar sorunsuz gidip, Ferrari’nin zamanlarına bakıp, yetişmek için daha fazla zorladığımızda; arabayı gitmek istemediğimiz yerlere götürüyoruz. Araçları piste daha iyi uyuyor. Yarış tempoları sezon genelinde iyi oldu. Yarın yarışı kazanmak onlar için kolay olacaktır. diyen Hamilton sıralama turları üçüncü bölümünde yaptığı hataya da selam çakıyordu (Aşağıda Raikkönen’in de düzeltme uyguladığı yerde, Hamilton’un iyice dağıttığı görülüyor).

Wolff da garajlarındaki İngiliz ile benzer düşünüp Ferrari’leri geçmenin zorluğuna Motorsport.com’da yer alan iki haberini birleştirerek oluşturduğum Biz daha hızlı pistlerde dengeliyiz. Ferrari ise Monaco, Budapeşte, Singapur gibi yüksek yere basma kuvvetli, kıvrımlı ve yavaş pistlerde daha hızlı. Yarışın başında kalkışta ve ilk iki virajda geçiş şansımız var. Onun dışında burada geçiş yapmak olanaksız. İyi bir stratejimiz olmazsa tren oluştururuz. Problem yaşamadıkları müddetçe Ferrari’lerin önünde olmak imkansız. Biraz puan almak için elimizden geleni yapacağız. Arabanın temposuna baktığımızda bizim için hasar azaltma olacak. cümleleriyle beraber aynı zamanda neden sıralama turlarını kaybettiklerine de değiniyordu.

Red Bull’dan Verstappen yarıştaki sıcak havada arka tekerleklerini iyi koruyabileceğini cuma antrenmanlarından hissediyordu. Ricciardo ise Sürünün kuyruğuyum, önümdekileri zorlayacağım ve güzel hareketlerle ilerleyeceğim. Ön sıralara çıkmak için iyi bir kalkışa ihtiyacım yok. Ateşimi yarın sürdürebilirsem her şey iyi olacak. diyerek 2014 Macaristan yağmurlu yarışında dördüncülükten o günler Ferrari’de yarışan Fernando Alonso ve Hamilton’a sağlam saldırılar yaparak liderliği kapmasını gösteriyordu.

Küçük Detaylar ile Gelen Sabit Sonuç

Yarış günü geldiğinde pilotların başlıca stres atma yöntemi masa tenisiydi. Sauber’den Pascal Wehrlein ile masa tenisi maçı yapmaktan yorulmayan Sainz basın danışmanı Tabatha Valls ile İspanyol televizyonuna top sektirme yeteneklerini sergilediler.

Force India’dan yarı çaylak Esteban Ocon’un, Williams’ın çaylağı Lance Stroll’u yanına alıp (Çok iyi anlaştıkları gözden kaçmadı.), McLaren’in çaylağı Stoffel Vandoorne’u yenmeye çalışması bir hayli ilginçti.

Ardından Mercedes çekicinin arkasında dizilerek kendi aralarında konuşmak, röportaj yapmak veya seyircileri selamlamak için geçit törenine katılmaya gelmişti sıra. Perez’in Magnussen ile Renault’tan Palmer’in yanına Gençler nasılsınız? diyerek beach club’da arkadaşlarına yaklaşan tatilci kafasında yürümesi dikkate değerdi.

Bu arada sosyal medyada Fiat Chrysler Automobiles CEO’su Marchionne’nin takıma yine uğursuzluk getirdiği iddiaları vardı ve Ferrari mekanikerleri yarış pilotları gibi dinlenmeye vakit bulamamışlardı. Vettel’in aracındaki hidrolik sorununu çözmek için gece 24:00 civarlarına kadar çalışan mekanikerler Moog marka hidrolik parçalarını değiştirmeye yarış öncesi devam ederken, Marchionne telaşlı gözlerle çalışanlarını takip ediyordu.

Ancak Ferrari’nin hummalı çalışmaları Vettel’in grubun en ön sırasındaki yerini korumasını sağlamıştı ve 5 ışığın yanması beklendi. Alman pilot sağlam kalkış yaparak başlangıç düzlüğünü ortalamayı başardı ve Raikkönen de hemen arkasına geçerek takım arkadaşını koruma görevini üstlendi. Hamilton da Bottas’ın arkasında minik bir süre seyretse de ilk viraj içine dalmayı düşündü, hızlı olduğunu fark edince frene basarak macerasını kısa kesti. Ricciardo içeri dalma zamanlamasını daha iyi ayarlamıştı ve ikinci viraja girerken Hamilton’u geçmeyi başarmıştı. Verstappen ise genel grubun aksine cüretkar bir davranışla ilk virajı dışarıdan almayı tercih etmişti. Kaçış alanındaki kerblerin üzerinden geçse bile ikinci virajda içerideki yeri kapmış ve Ricciardo ile aynı başarıyı sergilemişti ki erken frenleyen Bottas’tan kaçınmak için sertçe frene basması sol ön lastiğini kilitleyince, bir anda sağındaki takım arkadaşının radyatörüne sert bir darbe indirecekti. İkinci virajda gerçekleşen bu kaza Red Bull’un yarışını bir anda felakete döndürmekle kalmayıp, zafer potansiyeli olan sayısını 6’dan 4’e indirecekti. Ricciardo’nun sadece arka lastiği patlamakla kalmayıp, iflas eden radyatörü yarış dışı kalmasına sebep olacaktı. Avustralyalı’nın takım arkadaşına kazadan sonra anlık tepkisi bir orta parmak olurken, hakemler de Verstappen’e 10 saniye ceza vererek galibiyet mücadelesi içerisinde olmasını engelleyeceklerdi.

Ricciardo’nun aracının yolda kalmasıyla henüz yarışın ilk turunda piste giren güvenlik aracının 5. turdan 6. tura geçtiğimizde tekrar pit alanındaki yerine dönmesi pilotların başlangıç düzlüğü ve ilk virajda konumlarını iyileştirmek için fırsat olurken, ilk turda yerini kaybeden Hamilton her ne kadar başlangıç düzlüğünde Verstappen’e atak yapmayı düşünse de Bu çocuk çok tehlikeli. Değmeyecekti diyerek. Wolff’un önceden oluşacağını tahmin ettiği trenin vagonlarından biri olma sebebini dile getirdi.

Söz konusu trenin en önündeki Vettel ise güvenlik aracı çıktıktan sonra 1:23.137’lik tura imza atarak Raikkönen’den 0.570, Bottas’tan 1.347, Verstappen’den 1.756 ve Hamilton’dan 2.475 saniye hızlı olunca vagonların lokomotifi olduğunu kanıtlamaktaydı. Bu sayede Vettel 13. turda Raikkönen’in 3.430, Bottas’ın 8.758, Verstappen’in 10.588 ve Hamilton’un 12.397 saniye önünde olurken, aradaki mesafenin yeterli olduğunu düşününce temposunu düşürdü ve lokomotif ile vagonların tur zamanlarının birbirine çok yakın olmasını sağladı. 16. turda Raikkönen’in 0.203 ve Bottas’ın 0.045 saniye hızlılığı ile Verstappen’in 0.173 ve Hamilton’un 0.075 saniye yavaşlığı ile sayısal örnek verilecek bu durum ilk pit aralıklarına kadar sürecekti.

30. turda zorunlu lastiğini değişten Bottas’ı 1 tur arayla Hamilton, Vettel ve Raikkönen takip ederken; süper yumuşakların temposuna güvenen ve güvenlik aracı beklentisi bulunan Verstappen ise (Güvenlik aracı altında pite girip 10 saniye ceza çektiğinde diğerlerine göre sadece 2 saniye kaybetmiş olacaktı) pistte kalmayı tercih etti. Raikkönen’in 1 tur ve Verstappen’in ceza dahil pitine kadar 9 tur boyunca liderliği sürdürdüğü Macaristan’ın ikinci bölümünde vagonların hiç sıra değiştirmeden bitime kadar geleceğini düşünüyorduk. Ancak ilk pite giren Bottas’ın sorunlu piti kendisine 22.682 saniye (Yukarıda sol ön lastikle problem çıktığını görebilirsiniz. Pitin kendisi 3.2 saniye sürdü.) kaybettirmişti ve bu Hamilton’a oranla 0.762 saniye (Hamilton’un piti 2.5 saniye ile yarışın en hızlısıydı.) yavaştı ve İngiliz pilot yumuşak lastikler ile trenin diğer vagonlarından daha hızlı turlar atmaktaydı. Bu akışı kullanmak isteyen Mercedes takımı Bottas ile Hamilton’un yer değiştirmesini sağlayarak İngiliz pilotu Ferrari’lerin üzerine saldı.

Önü açılan Hamilton 54. turda Raikkönen ile farkı 0.757, Vettel ile fark 1.774 saniyeye düşürmeyi başarmıştı. Ferrari’lerde ise yaklaşan Hamilton’a karşı Raikkönen’in Vettel ile yer değiştirmesi gündeme geldi. Çünkü Vettel’in 22.317 saniye toplam pit zaman kaybına (Pit 3.0 saniye sürdü.) karşılık 0.398 saniye daha az süre kaybeden ve yumuşak lastikler ile attığı turlar daha sağlam olan Fin pilot Mercedes’lerin tehdidinden şikayet ediyordu. Buna rağmen Raikkönen, yarış başından beri direksiyonu sola yakıt olduğu için kerb kullanmaması emredilmiş (Yukarıdaki hidrolik problemine bakınız.) Vettel’i koruması için geride bırakıldı.

Yarış sonuna kadar yer yer Ferrari’lerden hızlı olmasına rağmen Hamilton geçmeyi başaramadı. Son turun sondan ikinci virajına geldiğimizde hemen arkalarındaki Verstappen’in kendilerine yaklaşmasını göze alıp, tur birbirdiği 2 arabanın kendisini geçmesine sebep olarak kadar yavaşlayarak; Bottas’tan takımın onayıyla aldığı üçüncülüğü geri verdi. Vettel’in lokomotifliğinde süren Macaristan treninde podyumun geriye kalan iki basamağında Raikkönen ve Bottas yer aldı. Ferrari takım patronu Maurizio Arrivabene Vettel’i Lidersin Sebastian. 1 ve 2, tebrikler, güzel yürütüldü. İyi sürüş. diyerek tebrik ederken Vettel ise İtalyanca olarak Maranello’ya bir bayrak daha haydi. demenin ardından takıma teşekkür ediyordu. Bu esnada Bottas Hamilton’a adeta elini uzatıp teşekkür amaçlı tokalaşır gibiydi. 

Peki yarışı anlattığımız bu bölümün başlığındaki küçük detaylar neydi? Red Bull’ların çarpışmasının Ricciardo’yu yarış dışı bırakırken, Verstappen’i cezalandırdığından bahsetmiştik. Yumuşak lastiği ile ikinci turlar bütününde önündekilerden çılgın biçimde hızlı olmasına rağmen Hollandalı pilot damalı bayrağı Vettel’in 13.276 saniye gerisinde gördü. Pitte kaybettiği 33.605 saniyenin 10 saniyesinin ceza olduğu göze alındığında, Verstappen yarışı 1:39:59.989 yerine 1:39:49.989’da bitirecekti. Yani 1:39:47.621 ile bitirmiş Raikkönen’in sadece 2.3 saniye gerisinde üçüncü sırada olabilirdi. Cezanın kendisini takip eden lastik değişimini aksatarak 4.1 saniyeye çıkarması göz önüne alındığında ikinci sırada olması da mümkündü.

Mercedes’teki küçük detay garajdaki fiber optik kabloların yanması sebebiyle takım ve pilotlar arasındaki iletişimin kopmasıydı. Pitinden sonra sorun çözülünce Hamilton’un Lastiklerimin durumu çok iyiydi. Neden erkenden pite aldınız beni? demesi İngiliz pilotun hala cebinde süper yumuşaklardan çıkaracak saniyeleri olduğunu göstermekle beraber, ilk önce Bottas ve sonra Ferrari’ler trenine binmesini engelleyip; daha önce yer almasını sağlayabilirdi. Vettel’e galibiyet getiren detay ise Alman pilotun güvenlik aracı çıktıktan sonraki lokomotifliğinde attığı hızlı turlardı. Buna rağmen takım Raikkönen’i bariyer olarak kullanmak yerine, lokomotiflik görevi verseydi; yarışın galibi Raikkönen’di.

 

Bu sebeple Vettel, Mısırlı figürü ile yarış galibiyeti pozu vermenin ardından Ferrari çalışanlarına sarılırken; Raikkönen hemen kendisini dinlenme odasına atacaktı. Söz konusu gerginlik Ferrari mühendisi Jock Clear’ın bulunduğu ortamda ve podyumda da devam etti. Böylece yarışın nasıl şekillendiğini anlatmış olduk. Şimdi takımlara odaklanabiliriz.

Ferrari

Lider başladığı yarışın 32 ile 42. turları arasındakiler haricinde liderliğini koruyan ama yarışın en hızlı turuna imza atamayan Sebastian Vettel, Mercedes’in baskınlığı ile grand slam’e imza atan İngiltere’deki Lewis Hamilton kadar uçuk bir şekilde kazanamamış olsa da önemli puanlar elde ederek; şampiyonada rakibiyle aradaki farkı 1’den 14’e yükseltmeyi başardı. Bu galibiyet Ferrari için de önemliydi. Çünkü motor yağını yakıt olarak kullanma iftirasının hedefindelerdi. Ön aksın hizasındaki hava akışını düzenleyen kapakçık sistemlerinin sökülmesi istenmiş ve tabanlarını da sertleştirmek zorunda kalmışlardı. Zorluklara rağmen Monaco’dan sonra ilk defa Macaristan’da kazanmayı başardılar. Raikkönen’in de ikinci olması Mercedes’ler ile farkın 39’a inmesini sağladı (1 ve 2.liğin toplamı 43 puan). Macaristan’ın Ferrari için sembolik önemi ise takımın 2004’ten beri Hungaroring’deki ilk dublelerini tadıyor olmalarıydı.

Akışını bozan her türlü engeli yeme isteğini tur bindireceği Williams pilotu Paul di Resta’ya Aynalarını kullanmayı öğrensin, yoksa muhabirlik yapmaya devam etsin. diyen Raikkönen ise Macaristan’da yarışın pilotu seçildi. Ayrıca Macaristan Grand Prix’inde sekizinci kere podyumda olarak alanında bir rekor da kırdı. Sezon boyunca ikinci pilotluk görevini üstlendiği belli olsa da İngiltere’de takım arkadaşının önünde yer almayı başaran Fin pilotun, Macaristan’daki sürüşü ve görev adamlığı takdir toplamış olmalı ki; gelen haberler önümüzdeki İtalya Grand Prix’inde 2018’de Vettel – Raikkönen ikilisinin duyurulacağına işaret etti. Ferrari’nin Charles Leclerc ve Antonio Giovinazzi’yi himayesinde bulundururken, Raikkönen kararı taraftarların şikayetini alma potansiyeli taşıyor. Ama söz konusu genç yıldız pilotlara Siz ikinci pilotsunuz ve Vettel’i geçmeyeceksiniz. demek, onlardan uzak gelecekte bile yararlanamamak anlamına gelecektir. Bu sebeple bir ve ikinci pilotluk görevlerinin keskince çizildiği bir Ferrari için takımın Raikkönen tercihi olumlu olacaktır. Ancak Raikkönen’in Macaristan’da öne geçmesine izin verilmemesi, Marchionne’nin Avusturya’da pilotu iğnelediği gibi gelecekte de iğneleme ihtimali ve Fin pilotun yüzünde bazen gördüğümüz keyifsizlik; hem Vettel’in şampiyonluk mücadelesinde, hem de gelecekte Ferrari’de gerginlik yaratabilir. Macaristan podyumunda takım arkadaşının parmağını sevgiliyle flört eder gibi tutan Vettel’in benzer eylemlerinin gelecekte işe yaramama ihtimali var. Raikkönen’in 2007’de takım arkadaşı Felipe Massa’nın özverileriyle şampiyon olduğu unutulmamalı.

Ferrari hakkında son olarak Kimi Raikkönen’in ikinci antrenmanlarda yaşadığı motor sorunu ve aracı yeniden çalıştırma sürecinde yarış mühendisine Beni dinle. diye fırça atışını paylaşıp, yüzleri güldürmek isterim.

Mercedes

Sıralama turunda ilk iki sırayı kapamayınca hasar azaltma çalışması yapacaklarını belirten Mercedes Ferrari’lerden sonraki en iyi takım olarak görevlerini başarıyla yerine getirdi. İletişim sıkıntısı devasa bir kriz yaratırken, takımdan gelen açıklamalar şef stratejist James Volwes’a takım merkezi Brackley ve Mercedes motor merkezi Brixworth’tan 6-7 kişinin çözüm için yardım ettiğini belirtmekteydi. Hamilton’ın telsiz olayından etkileniş şeklinden bahsettik ancak Mercedes’in yer değiştirme hamlelerinde telsiz sorunu çözülmüştü ve sonucunda Hamilton önündeki Ferrari’leri geçemese de son turda Verstappen’e geçilmeden Bottas’a yerini geri verdi. Hamilton’un söylemleri şampiyona mücadelesinde gelecekte işine yarayabilecek üç puanı kendi elleriyle takım arkadaşına son turda teslim etmesinin doğru bir hamle olduğuna dairdi. Son turdaki yer değiştirme hamlesi Wolff tarafından da gelecekte şampiyonluğu 2-3 puanla kaçıracak ve böyle bir durumda pişmanlık duyulacak riskli bir hamle olarak nitelendirilse de; yer değiştirmenin olumlu tarafı takımın kendi değerlerini koruması ve sportmenlikti.

Yer değişimi anındaki görüntülerde kızdığı veya sevindiği anlaşılamayan teknik adam, yarıştan sonra rahatlama yolunu bebeğini kucağına alarak buldu. Hamilton ile puan farkını 19’a azaltan (İspanya’da yarış dışı kalmayıp, üçüncü olsaydı 15 puana daha sahip olacaktı) ve 2 kere daha fazla podyuma çıkmış Bottas’ın yer değiştirme operasyonu ile ilgili düşüncesi ise Bana en başından Hamilton önündekileri geçemezse yerimi geri vereceği söylendi. Lewis de son turda yerini geri verdi. Bu durum onun da iyi bir takım oyuncusu olduğunu gösteriyor. olarak özetlendi. Böylece İspanya Grand Prix’inde Vettel’in önünü tıkayarak Hamilton’un kazanmasını sağlayıp; sağlam bir takım oyuncusu olduğunu göstermiş Bottas’ın önümüzdeki yarışlarda Hamilton’a öz iradesiyle yardım olacağı anların da temeli Macaristan’da atıldı.

Lars Baron’un cuma antrenmanlarında çektiği bu fotoğraf Mercedes pilotları arasındaki yakınlığı gösteriyor ve yer verme olayı hiç şüphesiz yakınlığı arttırmıştır. Şampiyonluk mücadelesinde (Bottas da mücadele içinde) iki pilotun birbirine güveni işe yarayacaktır.

Red Bull

Kendisine çarpan takım arkadaşı Verstappen’e Ricciardo’nun anlık tepkisinin orta parmak olduğunu anlatmıştık.

Avusturyalı pilot her ne kadar 6. başladığı yarışı twitter’da yazdığı gibi 6. bitirmeyip, sözünü tutmuş olsa da hiç şüphesiz beklentisi yarış dışı kalmak değildi. Olay anının sıcaklığını taşırken yapılan röportajlarda kazanın kesinlikle Verstappen’in olgun olmayışından, gençliğinden, tecrübesizliğinden ve aşırı hırsından olduğunu anlatacaktı Ricciardo.

Ancak genç Hollandalı hemen yarıştan sonra takım arkadaşıyla arayı yumuşatmanın yollarını aradı. Sosyal medya hesaplarından olay sonrası özür dilemesine ek olarak, gelen haberlerde takım arkadaşının odasına iki birayla gidip gönül aldığı anlatıldı.

Pazartesi günü Ricciardo ise twitter’dan şu açıklamayı yaptı: Dünkü olayı kaldırmak çok zor. Bütün gün saatler boyunca yarışmaya hazırlanıyorsun ve yarış böyle devam ediyor. Max yarıştan sonra benden özür diledi ve medyadan, herkesten uzak konuştuk. Olay çözüldü ve geleceğe doğru ilerlemek için gereken ilgi gösterildi. 4 hafta içinde ışıklar yine yanacak.

Takım patronu Christian Horner ise Verstappen’in hamlesini (10 saniye cezanın yanında 2 süper lisans ceza puanı verildi.) Bottas’ın İspanya’daki ilk viraj kazası ile karşılaştırıp, ağır olarak nitelendirecekti. Takımın galibiyeti ilk virajla değil de sıralama turundaki sonucuyla kaybettiğini söylemesi ise realist ve garantici bir açıklamaydı.

McLaren

İngiltere yarış analizimizde belirttiğimiz gibi Monaco’ya benzer yapısıyla Hungaroring McLaren’in başarılı olacağı pistlerden biriydi. Tek yarış için geri dönen Jenson Button ve daimi pilot Stoffel Vandoorne Monaco’da sıralama üçüncü bölümünde 9 ve 10. olmayı başarırken, Hungaroring’de Fernando Alonso 8 ve Vandoorne 9. sırayı kapmışlardı ve İngiltere’deki motor parçaları değişim operasyonu sayesinde Macaristan’da grid cezaları çekmemeleri, sıralamadaki dereceler ile başlayacakları anlamına geliyordu.

Alonso’nun yarışı kalkışta geçildiği Sainz ile savaşmakla geçti. Güvenlik aracı süreci bittiği andan beraber pite girdikleri 35. tura kadar birbirleri arasında en çok 4.137 saniye olan pilotlardan Alonso 30 turun 18’inde Sainz’den hızlıydı. McLaren’in 22.399 saniye kayıplı (3.1 saniye pit.) pitine karşılık Sainz’in 22.745 saniye kayıplı (2.8 saniye pit.) yaşlı ve genç matadorların mücadelesini pit yolunun hızlı bölümüne taşıdı (Bu paragraftaki tüm anlatılanlar aslında yukarıdaki video’da var.). 35. turda kararlı bir şekilde rakibini kovalayan Alonso 36. turun başlarında nihayet rakibinin önüne geçmişti. Bundan sonra yumuşak lastiklerini çılgınca kullanan Alonso’nun yedinci sırada kalan Sainz ile farkı yarış sonunda 21.105 saniyeye çıkmıştı. McLaren’in 2017 sezonundaki en iyi derecesine imza atan pilot önü boşken son turda en hızlı zamana imza atarak şov yapmayı da ihmal etmedi.

Cumartesi günü doğum gününü kutlayarak 36 yaşını dolduran pilot için bu başarılar şahane bir doğum günü hediyesi oldu. Alonso’nun pistin ikinci ve üçüncü sektöründeki en iyi zamanları elde etmesi McLaren’in aerodinamik verimliliğinin şahane olduğunun göstergesiydi. Ancak Hamilton ile Alonso’nun son sektörleri arasında 0.351 saniye olması motor üreticisinin biraz daha gelişmesi gerektiğini kanıtlıyordu.

Alonso hakkında son sezonlarda akılda kalan en ilginç anlardan biri 2015 Brezilya Grand Prix’inde sıralama turlarında aracı arızalandıktan sonra piknik sandalyesine oturup, kafasını dinlemiş olmasıdır. Formula 1 yönetimi yaz tatiline girişte taraftarlara geçici veda etmek için Alonso’nun bu pozunu plaj üstündeki şezlonga adapte ederek, podyum önüne resmetmişlerdi. Altıncılığı ve en hızlı zamanı pit duvarının dibine gidip kutladıktan sonra Alonso’nun durağı kendi resmi oldu. Podyumdakiler şampanyalarını patlatırken resminin yanında tahta bir şezlonga poz verip, F1 iyi tatiller diler. yazısını üstüne koyarak tüm ilgiyi üstüne çekerek; pistin en büyük yıldızı olduğunu da anlatacaktı.

Takımın çaylağı Vandoorne kalkışta arkasından füze gibi gelen Force India pilotu Sergio Perez’e geçilerek takım arkadaşı Alonso gibi bir sıra geriye düşmüştü başladığı konumdan. Hollandalı pilot Perez’e oranla benzer turlar atıp, çok da yakınlaşmayarak; kullanılmış süper yumuşak lastiklerini 42 tur dayandırmayı başardı. Böylece pitlerde sorun yaşamış Perez’in önünde (Ricciardo’nun yarış dışı kaldığını hesaba katarsak 8. sırada.) yer alabilirdi. Ancak pit alanında lastiklerini kaydırması, lastik değiştirilen yeri yarım metre kaçırmasına sebep olmasının yanında; krikoyu tutan mekanikeri de yerinden epey zıplatacaktı. 9.1 saniyelik lastik değiştirme ve 28.616 saniyelik zaman kaybına yol açan felaket Vandoorne’un arkasındaki Force India pilotu Esteban Ocon’a gelişmesine sebep olsa da Vandoorne 10. olarak puan aldı ve krikoyu tutan mekaniker kaya gibi sağlamdı.

Sezonun ilk puanlarına 8. yarış Bakü’de erişen McLaren için 3 yarış ardından Macaristan’da her iki pilotuyla puan almaları büyük sevinç uyandırmıştı. Takım yarış direktörü Eric Boullier açıklamasında alınan sonucun kararlılıklarını ve hedeflerini arttıracağını anlatırken, Honda Formula 1’inin proje lideri Yusuke Hasegawa Spa-Francorchamps’te başlayacak sezonun ikinci yarışına iyi şekilde başlamak için gelişimlere devam edeceklerini belirtmişti. Yalnız Honda’nın Macaristan’ı da sorunsuz değildi. Cuma günü Vandoorne’un MGU-H’ının arızalanması baş ağrıtmış olsa da söz konusu parçanın ömrü planlanan sürede dolmuştu. Bunun dışında Hasegawa dayanıklılık problemi çıkar diye korkmadıkları ilk yarışın Macaristan olduğunu ve 4. nesil motorun gelişimde olduğunu da söylemişti.

Toro Rosso

2017 Avusturya’da mekanik sorunla kalan, 2017 İngiltere’de ise takım arkadaşı Daniil Kvyat’ın çarpmasıyla yarışı ilk turda biten Carlos Sainz Junior’un Macaristan Grand Prix’i sorunsuz geçti. Yarışa giriş bölümünde bahsettiğimiz üzere yarıştan önce futbol yeteneklerini sergileyen İspanyol pilot, yarışına ise tır üzerindeki geçit töreninde beraber olduğu Fernando Alonso dahil McLaren’lara atak yaparak başladı. McLaren’ların ikisini geçtikten sonra Ricciardo’nun yarış dışı kalmasıyla bir turda üç sıra yükselmeyi başardı.

Yarışın ilk bölümünde McLaren’ları arkasında tutmayı başarsa da Alonso kendisinden hızlıydı ve kazandığı sıralardan birini kaybederek, yarışı 7. tamamladı. Buna rağmen genç İspanyol şahane sıralama turu, mükemmel ilk tur ve bitirmeyi başardığı (Bahreyn, Kanada, Avusturya ve İngiltere’de bitiremedi. Avusturya mekanik sorun, diğerleri kazaydı.) tüm yarışlarda puan almayı becerdiği için yaz tatiline büyük bir sevinçle gireceğini açıklamasında belirtti. Sainz ayrıca aldığı puanlarla Toro Rosso’nun takımlar sıralamasında beşinci Williams ile aradaki farkın 2 puana inmesini sağladı.

Takımın diğer pilotu Daniil Kvyat sıralama turu ilk bölümünde devasa kayışta duvara yarışmaktan son anda kurtuldu. Ardından takımın arkasının boş olduğu ve pite yavaşça gelmesi gerektiği mesajına güvenerek yavaş yavaş ilerlerken, kendisine doğru gelen ve hızlı turunda olan Williams pilotu Lance Stoll’u aynasından görüp; hemen aracını sağa yönlendirdi. Ancak yarış çizgisinde olduğu ve Stroll’u engellediği gerekçesiyle kendisine üç sıra grid ve bir süper lisans puanı cezası verilecekti. Böylece sıralama turu ikinci bölümüne çıkıp, 0.2 saniye ile üçüncü bölümü kaçırarak 13.lüğü elde eden ve verilen cezanın hakkaniyetli olmadığını savunan Kvyat kendisini 16. sırada başlıyor buldu. Yarışta ise kendisine verilen yumuşak lastikle başlama ve ikinci bölümde süper yumuşak lastikle devam etme stratejisini uyguladı ve Haas pilotu Magnussen’in aldığı 5 saniye süre cezası ile Nico Hülkenberg’in ileride bahsedeceğimiz olaylarını da değerlendirerek; yarışı 11. tamamladı ama grid cezası olmasaydı puan için savaşacağını bahsetmeden de geçmedi. Son olarak Kvyat için çalan yarıştan uzaklaştırma çanlarının kuvvetlendiğini de belirtelim. 1 senelik periyodda süper lisans ceza puanlarının ilk 2’sini 2016 ABD Grand Prix’inde Sergio Perez’e çarparak alan ve son 5 yarışın 4’ünde cezadan kurtulamayan Rus pilotun; uzaklaştırılması için sadece 2 puan kaldı.

2016 İspanya Grand Prix’inden beri ikinci Toro Rosso kariyerini sürdürken aldığı süper lisans ceza puanı, toplam yarış puanını geçen pilot; 2017 ABD Grand Prix’ine kadar 5 yarışta 2 puan ceza alırsa, 2012 Belçika Grand Prix’i start kazası ile bir sonraki yarış İtalya’da uzaklaştırılan (Yerine Jerome D’ambrosio yarışmıştı.) Romain Grosjean’dan sonra ilk uzaklaştırılan pilot olacak.

Halihazırda çok güzel bir desene sahip Toro Rosso’nun Sean Gelael sayesinde Jagonya Ayam desenine geçebileceği Macaristan’da çıkan bir söylentiydi.

Bu arada Toro Rosso’nun, Sauber ile anlaşması patlayan Honda ile 2018’de motor anlaşması yapacağı ve McLaren vites kutusu kullanacağı gelen söylentiler arasında. Aynı zaman içerisinde takımın, Toro Rosso ile Bahreyn ve Macaristan sezon içi testlerine çıkan Sean Gelael’in babasının sahibi olduğu Endonezya’nın KFC şubesi Jangonya Ayam desenine bürünebileceği de çıtlatıldı.

Force India

Rusya Mercedes tarafından ne kadar seviliyor ve takım Sochi’de ne kadar sağlam sonuçlar alıyor ise Force India tarafından Macaristan o kadar sevilmiyor ve takım Hungaroring’de başarıya hasret olarak yarışıyor. Geçmişe baktığımızda 10 senelik tarihlerinde burada hiçbir zaman iki arabayla puan alamamışlardı. Puan barajında olunan anlar ise o günlerde takım direksiyonunda olan Paul di Resta’nın 7.liği (6 puan) ve Nico Hülkenberg’in 10.luğuydu (1 puan). Takımla daha önce 3 Macaristan Grand Prix’ine çıkmış Sergio Perez ise sadece 2016’yı bitirebilmişti. Bu çerçevede bakıldığında 2017 hafta sonunun takım için zorlu geçeceği açıktı. Cuma günü ilk antrenmanlarda piste çıkan Alfonso Celis Junior’dan ikinci antrenmanlarda direksiyonu alan Esteban Ocon takım arkadaşını sadece ikinci antrenmanlarda (Aralarında 0.140 saniye vardı.) ve üçüncü antrenmanlarda (Aralarında 0.257 saniye vardı.) değil, aynı zamanda sıralama turlarında geride bırakmıştı (Aralarında 0.144 saniye vardı.). Süreleri çok yakın olsa da takımın Fransız’ı yarışa kadar araç dengesinden memnun olurken; takımın Meksikalı’sı başlıca arabanın ön tarafı olmak üzere dengeden şikayetçiydi ve sezonun en zor sıralaması olduğunu belirtiyordu.

34 numarayla tekrar ortaya çıkan Alfonso Celis Junior’un mühendislerle konuşmasını gösteren bu fotoğrafta cuma antrenmanlarında ortaya çıkan yeni Force India takım kıyafetleri de gözüküyor. İngiltere Grand Prix’inde ise pilot ve mekanikerlerin değişiminden bahsettik.

Yarışa geldiğimizde ise Perez 13. kalkmış (Kvyat’ın cezası sayesinde.) olmasına rağmen, önündeki Renault pilotu Jolyon Palmer ve McLaren’den Vandoorne’u düzlükte geçmeyi başardıktan sonra ilk virajda 11. kalkmış Ocon’un (Hülkenberg’in cezası sayesinde.) yanına kadar gelmeyi başaracaktı (Aşağıdaki video tüm detayları gösteriyor.). Ama birbirleriyle sürekli rekabet halinde olan Force India’lar Bakü kadar ağır sonuçlanmasa da temas ettiler. Ocon kerbden zıplayıp, kaçış alanına geçip, Vandoorne ve Palmer’a geçilmiş olsa da (Palmer üçüncü virajda Ricciardo’nun enkazından kaçarken sırasından oldu.); Perez Ricciardo’nun kazasından kazanılan dahil, 5 sıra yükselmeyi başarmıştı. Ardından Perez ilk bölümünde önlerindeki Sainz ve Alonso ile aynı tempoyu tutturmayı ve daha da yükselmeyi gözüne koymuş olsa da ilk turdaki darbeyle baskı uygulanmış sol ön lastiğinin zor sökülmesi 4.1 saniyede lastik değişimi (Toplam kaybedilen zaman 24.017 saniye.) yükselmesini engelledi. Perez’in ikinci bölümünde Sainz’den hızlı tur zamanları ve pilotun 1.036 saniye arkasında 8. bitirmiş olması Ocon’un 22.441 saniyelik pit kaybı kendisinde olsaydı; 1.576 saniye kazanım ile 7.liği kapabilmesinin mümkün olduğunu gösteriyordu. Perez sonucu ile sadece Force India direksiyonundaki değil, aynı zamanda 7 sezonluk Formula 1 kariyerindeki ilk Macaristan puanlarını kaptı.

Ocon’un ise Vandoorne’un hatalı piti sayesinde 9. sırada yer aldığını belirtmiştik. Ocon yarış sonrası açıklamalarda Perez ile temasının performansını engellediğini belirtmiş ve söz konusu kaza sonrası tabanı hasar almış olsa da tur zamanı olarak takım arkadaşına çok uzak sayılmazdı. Fransız pilot sayesinde Macaristan Grand Prix’inde ilk defa çifte puan almayı başardılar. Aynı zamanda Force India sezondaki çifte puan oranını 9/11 yapmış oldu ki bu Ferrari ile aynı ve 10/11 yapmış Mercedes’ten bir tık kötüydü.

Hafta sonu Force India hakkındaki gelişmelerden biri ise Sergio Perez’in 1 numaralı mekanikeri Andrew McLaren’in Super Aguri’den başlayan 214 Grand Prix’lik pist üstü çalışmalarından, Silverstone’daki operasyonlara terfi ettirilmesiydi. Sergio Perez Macaristan’daki sonucunu 4 senedir beraber çalıştığı McLaren’a adarken, teknik adamın hayatını Renault Formula 1 takımının üretim planlamasında görevli Ellie Williams ile birleştireceği duyuruldu. Takım ayrıca yukarıda görebileceğiniz mavi tshirtlerin yanında aynılarının beyaz temalısını da yanlarında getirmişti. Örnek olarak Perez’in tebrik tweet’inde görülebilir.

Renault

Fransız üreticinin garajında cuma günü iki farklı senaryo gelişti. Nico Hülkenberg ilk antrenmanlarda dokuzuncu ve ikinci antrenmanlarda yedincisiydi. Jolyon Palmer ise 10. olduğu ilk antrenmanlarda yazımızı açarken yazdığımız gibi kaygan pistte dışarı çıkıp, yeni yapılmış kerbler üzerinde zıplayarak; yeni tasarım ön kanat ve tabanına hasar verecek ve araç dengesinden memnun olmadığı ikinci antrenmanlarda ise kendisini duvarda buldu. Yaşadığı bu sorunlar ile Palmer cumartesi günü antrenmanlarda 10. ve sıralama turlarında 11. oldu. Hülkenberg ise başarılı performanslarına yedinci sıralanarak devam etti. Ancak Alman pilotun şanzımanında İngiltere’den kalma hasar tespit edilmesi, değişimle beraber 5 sıra ceza almasına ve 12.liğe düşmesine sebepti. Buna rağmen takımın sportif direktörü Alan Permane iki arabayla puan beklediğini söylemişti.

Yarış gününe geldiğimizde Renault’un kalkışlarının olaylı geçtiğini gördük. Palmer arkasındaki Force India’ların ikisine de geçilmişti ama Ricciardo’nun kazası sayesinde kaybettiği bir sırayı kazanmıştı ve bu arada Ricciardo’nun kayan aracından kaçışı, mükemmel bir refleks göstergesi ve yarışı bitirmesini sağlayan andı. Hülkenberg’in başlangıcı da yer kaybetmemesine rağmen 14. kalkıp ilk viraj ortasında sağına kadar gelen Romain Grosjean’a sol tarafıyla sertçe vurup dışarı atarak oldu. Devam eden turlarda takımın Alman pilotu eski süper yumuşak lastiklere sahip olmasına rağmen daha hızlı olduğu takımın İngiliz tarafını kovalamaya başladı ve Renault bu hızı değerlendirmek için 20. tura gelirken pilotlarını yer değiştirtti.

Ancak hızı takım arkadaşını geçtikten 7 tur sonra aradaki farkı 6.925 saniyeye çıkartmayı başardığı ile görülen ve geç pit taktiği ile altıncılığa kadar tırmanmış Hülkenberg için pite girdiği 45. turda tersine gidecekti. Pit alanında bijon tabancası sıkıntı çıkarınca 31.860 saniye zaman kaybetmesi (12.4 saniye lastik değişimi.) bir anda 13.lüğe düşmesine sebep olsa da Palmer’in de pite girmesi bir sıra kazanmasını sağladı. Ardından taze yumuşak lastikleriyle bir bir pozisyon kazanmayı amaç edinen Hülkenberg 62. turda önündeki Haas pilotu Kevin Magnussen’e ikinci virajda atak yapmak istese de Magnussen’in komple dışarıyı kapaması Hülkenberg’in dışarı fırlayıp, lastiklerini kirletmesi arkasındaki Kvyat’a da geçilmesine sebep oldu.

Ama hasarı lastiklerden ibaret değildi ve 5 tur dayanabilse de aracındaki fren ve şanzıman sorunlarıyla (Kerbden zıplama.) garaja arabasını çekerek, yarışa veda etti. Magnussen ile gerçekleşen savaşın sonrasında yaşananları ise Haas bölümünde detaylı anlatacağız (Yukarıdaki video’da küfür de var mesela).

Sadece Hülkenberg’e yol vermeden önce değil, vermeden önce de tur zamanları takım arkadaşından düşük olan Palmer, cuma ikinci antrenmanlarda yeteri kadar tur atamamanın bedellerini ödüyordu. Takım arkadaşıyla aynı stratejide gidip 8.liğe yükselmesi ve ortalama süren lastik değişimine rağmen pit’ten çıktıktan sonra 14. sıraya düşmüştü. Ama takım arkadaşının yarış dışı kalması ile Magnussen’in aldığı ceza Palmer’in 12. olarak klasmana girmesini sağladı. Takım patronu Cyril Abiteboul sıralama ve temiz havada aracın performansının şahane olduğunu belirtse de 2011 Türkiye Grand Prix’inden beri ilk defa fabrika takımı olarak 2 arabayla puan almak için yarıştan takım; 2017 Macaristan sonrası çifte puan hasretini 47 yarışa çıkarmış oldu.

Haas

Haas için hafta sonu patron Günther Steiner Felaket bir gündü. 1.5 sene önce Formula 1’e başladığımız zamandan beri en kötü günümüzdü. diyecek kadar felaket başladı. İngiltere’de Antrenmanda tur atması takımı engellemez. denilen ama yarış pilotu Kevin Magnussen’in arabaya adapte olmasını zorlaştıran Ferrari’nin genç pilotu Antonio Giovinazzi sadece 8 tur attıktan sonra aracının kontrolünü kaybedip (Yazımızın girişindeki video’larda görüleceği gibi.) geri geri duvara girerek aracına hasar verecekti.

Diğer yarış pilotu Romain Grosjean ise İngiltere’de test ettiği ve kullandığı Carbon Industries disklerini Macaristan antrenmanlarında da kullanmış olmasına rağmen aracın önünde ve arkasındaki tutunma problemleri, frenlerinden şikayet etmesine (Yukarıdaki video’da bir örneği var.) sebep olunca; hafta sonu geri kalanında Brembo’ya döndü. Bunun dışında ilk antrenmanlarda Giovinazzi ile aynı yerde ve aynı şekilde duvara girmesi, arka kanat değiştirip; zaman kaybetmesine sebepti. Aracının tamir olmasını bekleyen Magnussen ise kırmızı bayraklar ile kayıp süre oluşunca ikinci antrenmanların son 20 dakikasında, 15 dakikalık tur atabildi. Pistte geçirilen sınırlı zamanda, edinilen kısıtlı veriler sıralama turunda da takımı etkileyecekti ve normalde Avusturya’daki kadar performans gösterecekleri beklentisine (Grosjean’ın açıklamaları bu yöndeydi.) rağmen lastikleri uygun çerçevede kullanamamaları sıralama turlarında 15 ve 16. sırada yer almalarına sebepti.

Yarışta Grosjean’in Hülkenberg zıplatılarak dışarı itildiğini belirttik ve video’sunu Renault başlığında paylaştık. Hülkenberg’in hamlesi olayı arkadan izleyen Magnussen tarafından telsizden Hülkenberg’in Romain’e yaptığını yapabiliyorsak, çok kirli bir yarış olacak. şeklinde nitelendirilirken, Grosjean de olay sonunda iki sıra geriye düştü ve süper yumuşak lastiklerinde sönme tespit edildi. Bu sebeple erken sayılacak 20. turda pite giren Grosjean’ın arka sol lastiğinin doğru takılamaması yarışının da sonu oldu (Video’da kerbler üzerinden geçerken çılgınca sallandığını görebilirsiniz). Her ne kadar pitten çıkmış olsa da Fransız pilota telsizden arabaya zarar vermemek için kenarı çekmesi söylendi. Ayrıca takım güvensiz pitten yollama sebebiyle 5000 Euro cezalandırıldı.

Magnussen ise 15.likten 13.lüğe yükseldiği ilk turun ardından erken piti ve ikinci turlar bütününde yumuşak lastikler ile attığı turlar ve Renault’ların pit problemleri sayesinde 11.liğe kadar yükselmişti ancak arkasındaki Hülkenberg ile yan yana geldiğinde 2 pilot geç fren yapacak ve birbirlerine çarpmasalar da mücadelenin Alman tarafı kendisini çimlerde bulacaktı ve sonunda yarış dışı kaldığını belirttik. Magnussen ise 11.liğini damalı bayrak altından geçene kadar korudu. Ancak Danimarkalı pilot hakemlerin Hülkenberg burun farkıyla öndeydi ve yarış çizgisini koruma hakkına sahipti. Magnussen Hülkenberg’i dışarı attı. yargısı yüzünden 5 saniye ceza alıp, 13.lüğe geriledi ve 2 adet süper lisans puan cezası ile de 7/12’ye ulaştı.

Ama Magnussen – Hülkenberg savaşı yarış dışı kalma, damalı bayrak ve cezalar ile bitmeyerek bize sporun en ilginç anlarından birini yaşattı. Magnussen İskandinavya kökenli Viasat Motors kanalına röportaj yaparken arkasından yaklaşan Hülkenberg rakibine elini uzatıp tokalaşmak istedi. Magnussen ise Grosjean olayı ve kendi savaşının gerginliğini taşıdığı için takmayınca Hülkenberg bu sefer rakibinin koluna ve omzuna dokunarak Yine grid’in en sportmenlik dışı pilotu olarak şahane iş başardın derken, Magnussen de Taşşaklarımı em tatlım. (İşin ilginci bitch, yani orospu da diyebilirdi. Honey, yani tatlım demesi kibarlığını da gösteriyordu.) diye cevap verdi. Alman pilot ise ortamdan Devam et. diyerek uzaklaştı. Yarış akşamında Steiner Magnussen’i söylediği lafı destekleyecek ve Hülkenberg’in uzun seneler boyunca kabalığından ceza almadan sıyrıldığını, eğer sportiflik görmek istiyorsa Grosjean’a yaptığına bakması gerektiğini, her ne kadar iyi ve işini yapan bir pilot olsa da Hülkenberg’in kendilerine tavsiye veya otorite kuramayacağını söyledikten sonra Alman pilotla Belçika’da olayı konuşacaklarını belirtecekti.

Ertesi gün ikili havaalanında karşılaştılar ve beraber gülerek poz verirlerken, olay Hülkenberg’in Instagram’ına Taşşak emmek mi? Yok, teşekkür ederim! Özellikle Danimarkalı ise. Günther ve ben bu konuda hem fikiriz. olarak yansıdı. Ardından Alman pilot kendi basınında Keşke Verstappen özentisi birinin taşşakları yerine Formula 1’deki diğer önemli konular konuşulsaydı. diyerek başladığı açıklamalarda yarıştan sonra halk içinde tartışan ve hakaret eden bir adam olmadığını ama taraftarların içindekilerini söyleyen fevri ve kızgın adamları seyretmekten zevk aldığını belirtecekti. Yalnız Haas ve Renault’un Macaristan’daki savaşları burada bitmemişti. NASCAR tarzı tekerlek tekerleğe savaş istemediklerini söyleyen Grosjean, savaşların standardını Belçika sürücüler brifinginde soracağını söyledi.

Williams

Macaristan Grand Prix’inin en çok ses getiren ekibi sonucundan bağımsız olarak Williams oldu. Ana pilotları Felipe Massa ve Lance Stroll ile yine antrenmanlarda ilk 10 dışında yer almaktalardı. Herkes gibi pistte tutunacak yer arayan pilotlar hafta sonunun ilk günü yaptıkları açıklamalarda lastiklerini anlamaya ve davranışlarını tahmin etmeye çalışıyorlardı. Massa’nın araçtan daha önemli uğraşı ise sağlığıydı.

Massa’nın Yerine Yarışan Paul di Resta

2009’da sıralama turlarında Rubens Barrichello’nun aracının arkasından fırlayan süspansiyon yayı ile yaralanan ve sezonun geri kalan yarısını iyileşmekle geçiren Brezilyalı, seneler sonra yine Macaristan’da cuma akşamı virütik bir hastalık şikayetiyle (İç kulak iltihabı söylentisi vardı ama reddedildi.) ilk önce pistin tıbbi merkezine, ardından Budapeşte’deki Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház’ne (Macaristan Savunma Kuvvetleri Tıbbi Merkezi Ordu – Kara Kuvvetleri Hastanesi) gitti. Cumartesi günü FIA tıbbi delegesi tarafından tekrar muayene edilecek ama antrenmanların üçüncüsünü rahatsızlığının devamı sebebiyle yarıda bırakacaktı.

Takımın yedek pilotu Paul di Resta o anlarda Sky Sports F1 için İngiltere’de hastalanmış Martin Brundle yerine yorum yapmaktaydı ve bir anda göreve çağırıldı. Garajda grid’deki en kısa boylu pilotlardan biri olan Massa yerine oturacak grid’in en uzun boylularından di Resta için pedallar, koltuk ve araç numaraları ayarlandı. Takım cuma günü her koşula hazırlıklı olduklarını görmek için tatbikat yapmıştı ve takım patron vekili Claire Williams hazırlıkların ortalama 40 dakika alacağını belirtmekle beraber, sıralama ile serbest antrenmanlar arasında Hazırlanmaya çok fırsatı olmadığı için biraz gerginlik var ama ona çok güveniyorum. Başkası yapabiliyorsa, Paul da yapabilir. Paul yeteneğinde ve tecrübesinde birine sahip olduğumuz için ne kadar mutlu olsam az. açıklamasını yapacaktı.

3 sezon Force India’da yarışmasına rağmen en son 2013’te resmi olarak pistlere çıkmış ve hibrid döneminden sadece 2014 model Williams FW36 ile Silverstone’da 40. Yıl etkinliklerinde 10 adet şov turu atmış pilot bir anda kendisini sıralama turlarında yarışırken buldu. İlk turu 1:22.289 iken 4 tur sonra 1:19.868’ya inmişti ve 2017 aracını yarım sezondur kullanan Stroll’dan sadece 0.766 saniye yavaştı. Hemen sonunda takımdan Neredeyse hiç hazırlık yapmadan şahane bir çaba. lafına Tamam. diyen pilot garaja girmeden önce pit yolu hızlı bölgesinde kalkış çalışması yapmayı ihmal etmeyerek de ne kadar profesyonel olduğunu gösterecekti.

Sıralama turları ardından Williams gömleği ile normal iş arkadaşlarının karşısına geçen di Resta her ne kadar araçla tur atmadan önce dik bir uçurumdan aşağı atlayıp, hayatta kalabileceğini öğrenmek benzetmesini yaptığını söylese de hemen araca alıştığını, her tur performansını arttırdığını ve araçta halen ortaya çıkacak potansiyelin varlığını belirtiyordu. İskoç pilot Massa’nın direksiyonundan fren kadar antrenmanlarda çalışılmış tüm ayarları ve onun direksiyon tuş kombinasyonlarını değiştirmeden kullandığını, en hızlı turunda ilk virajda lastik kilitlemesine rağmen özellikle hızlı virajlarda konforlu olduğunu ama şikan gibi viraj çıkışlarında arka lastiklerini biraz daha iyi kullanabileceğini, bunu da hareketi fazla olan gaz pedalına alışarak yapacağını, DTM’de (Serinin 2010 şampiyonu halen Mercedes adına DTM’de yarışıyor. Henüz 1 ay önce Hungaroring’deydi.) alıştığından 2 vites fazla vites düşürmesi gerektiğini turunu yorumlayıp; detaylı iç yüz verecekti. Sıralama turlarında yaptığı bu başarılı sürüş sadece Formula 1 değil Mercedes’in tüm motorsporları organizasyonlarının başındaki Toto Wolff’u da etkilemiş olacak ki Mercedes F1’de herhangi bir acil durum olduğunda di Resta’yı ilk çağıracak pilot olarak görüyordu Ocon ve Perez zaten tam zamanlı olarak başka takımlarda yarıştığı için.

FW40’ı sadece Avustralya GP’si öncesi, yani sezon başında simülatörde deneyen Paul di Resta’nın başarılı geçen sıralama turundan sonra yarışta karşılaşacağı olaylar sıcak ve ağır yakıt yükü ile yumuşak hamuru hiç denenemiş olmasıydı. Sakin bir kalkış yaparak düştüğü sonunculukta pitler hariç kaldı. Kendi pitinde alanı tam ortaladığı, Stroll’dan sadece 0.1 saniye farkla lastik değiştirttiği ve sadece 0.595 saniye kaybettiği gözlerden kaçmadı. Ancak İskoç pilot Marcus Ericsson’a 3.761 ve Pascal Wehrlein’e 1.490 saniye mesafede süper yumuşaklar ile ilerlerken yakıt sızıntısı sebebiyle aracını garaja çekti. Yarış dışı kalmasaydı Sauber’leri geçip, Stroll’un arkasında 15.liği mümkün olacak pilot performansından tatmin olmuştu ve yarıştaki en büyük sıkıntısı küçük ayakkabıları ile 2017 araçlarının yere basma kuvvetinin devasa boyutta olmasından dolayı Di Resta’nın omzunu yormuş olmasıydı. Sonucunda azmi ve çok yönlülüğü ile takdir topladığı için sadece Williams değil aynı zamanda Mercedes’in yedek pilotluğu radarına girdi. Kim bilir belki de yarış pilotluğu için bile düşünülebilir ancak en büyük isteğimiz yarışı Monaco’daki evinde seyreden Massa’nın iyileşip, Belçika’da yarışması.

Lance Stroll ise Williams’ın sadece Sauber’ler önünde yer alabildiği hafta sonunun yarışında onlardan çok ileride ama diğer takımlardan da çok geride yarışı tamamlayarak, sıkıcı ve aksiyonsuz bir yarış geçirdi. Cezalı Magnussen’in tam 20 saniye gerisindeydi. Her ne kadar puan alınmamış olsa da gerçekleştirilmesi zor olan Force India’nın dördüncülüğüne yaklaşma hedefi doğrultusunda Williams Macaristan sezon içi testlerine iyi bir veri tabanı olarak pazar gününü kullanabilir.

Sauber

İsviçre kökenli takım gelen güncellemeler sayesinde Hungaroring’de yüksek beklentilere sahip olsa da iki pilotuyla beraber sonuncu olmaktan kurtulamadı. Marcus Ericsson ilk virajda içeri dalmak isterken sert frenle lastiklerini yakınca, Red Bull kazasının sebep olduğu güvenlik aracı altında pite girdi. Ardından Pascal Wehrlein de 2 tur sonra havası inen lastik sebebiyle pitin yolunu tuttu. Pilotlar süper yumuşaktan yumuşak lastiğe geçerek, zorunlu değişimlerini yapmışsalar da birer kere daha lastik değişimi uyguladılar.

Andrew Hone’un bu karesi Ericsson’un iyimser atağını ve Kvyat’a gireceğini anlayınca frene basmasını gösterirken, Wehrlein de Red Bull kazasının parçacıklarından olsa gerek lastiklerini erken değiştirdi.

Takımın İsveçlisi ideal zaman olarak 12. sırada olmayı başarsa da yarışta takım arkadaşının bir sıra gerisinde 16. bitirdi. Bu arada Macaristan’da yeni takım patronları Frederic Vasseur ile ilk yarışlarına çıkan takım 2018’de 2018 Ferrari motorlarını kullanmayı garanti altına almıştı. Ancak bu durum takımın iki pilotunun da geleceğini tehlikeye sokmuş durumda Ferrari genç pilotları Giovinazzi ve Charles Leclerc koltuğa oturtulacaksa. Koltuğunun tehlikede olduğunu hisseden Wehrlein’in elinden geleni yaptığı ve takımı 2 kere puanla tanıştırdığını anlatması da bunun en büyük göstergesi.

Böylece sezonun ilk yarısını tamamladığımız Macaristan Grand Prix’inin de yarış analizini yapmış olduk. Yazımızı kapatırken yarış hakkında genel gelişmelere de kısaca değinelim. F3, GP3 ve Formula 1’de seanslar bittiği an halay çeken hakemlerin olduğu hafta sonunda Formula 1 yönetimi de İspanya’dan beri yürüttükleri çift kişilik Formula 1 arabası gösterisini geliştirmeye uğraşıyorlardı. 1998 tasarımı Tyrrell 026’nın 2 adet 2 kişilik versiyonunun Mike Gascoyne tarafından günümüz araçlarına benzetilerek güncelleneceği açıklanırken, Paul Stoddart yönetimindeki olayın teknik tarafından Gascoyne sorumlu olmuş oldu (İngiliz teknik adam 1998 ortasına kadar Tyrrell’da çalışıyordu zaten.) ve attığı tweet’ler ile araçlarıyla gurur duyduğunu basa basa söylerken, başlıca gurur kaynağı sesiydi (Yukarıda video’su var.). Güzelllikleri ile ilgi toplamış Macaristan grid kızlarından birinin rüzgarın azizliğine uğrayıp, podyumda eteğinin açılması ise sosyal medyada görüntüleri paylaşılan başka bir olaydı yarış hakkında.

Macaristan 15 senelik Mumm şampanya sponsorluğundan sonra 2016’dan beri kutlamalarda patlatılan Chandon (Köpüklü şarap diye pazarlanıyor. Şampanya olarak anılması için Fransa’da üretilmesi lazım. Firma aynı zamanda McLaren’in sponsoru.) yerine 2017 Macaristan dahil olmak üzere 2016’da asfaltlanmış Hungaroring’in asfalt dışında kalan alanlarının (trübünler, pit alanı, basın odası gibi) 2018 yarışından sonra yenilenmesi için gerekli ödeneğin Macaristan devleti tarafından karşılanacağı haberleri geldi. Her ne kadar otoriter yapısıyla tanınmış olsa da Macaristan başbakanı Viktor Orban’ın Formula 1 konusuna ağırlık vermesi ve 2017’deki yarışta podyum ödül törenine 92 yılındaki olimpiyatlarda gümüş madalya kazanmış eski milli yüzücü, günümüzün spordan sorumlu devlet bakanı Dr. Tünde Szabo’nun çıkarılması dikkate değer.

Bir anda favori bakanlarımdan olan Dr. Tünde Szabo’nun biyografisi şöyle;
http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/sportert-felelos-allamtitkarsag/az-allamtitkar

Son olarak Avusturya’dan sonra söylenen 3’lü şampiyonluk yarışına doğru halen ilerlediğimiz anlarda, mücadelenin yakınlığını göstermek için Eğer Kimi Vettel ile yer değiştirseydi, Vettel ile Hamilton 108 puan toplamış halde bir ve ikinci sırada olacaklardı. önermesini getirebiliriz. 25 – 27 Ağustos 2017 hafta sonunda düzenlenecek Belçika GP’si ile beraber devam edecek sezonda, biz de yarış analizleri yapmaya devam edeceğiz. Formula 1 yaz tatilinde ise programlarımız arasında sezon içi testlerini anlatmak ve aklımıza gelen konularda anlık yazmak var.

Tunç ARAS