Yarış analizlerimizde rötarlı yazdığımız Kanada, Azerbaycan ve Avusturya’nın ardından İngiltere’ye geçişimiz yavaş gerçekleşmiş olsa da Formula 1 bizim tam tersimiz olup, İngiltere Grand Prix’ini Avusturya’dan 7 gün sonra düzenledi. Üstüne bir de Red Bull Ring ile Silverstone arasındaki yaklaşık 1570 kilometrelik mesafenin arasına çarşamba Londra’nın Trafalgar Meydanı’nda bir gösteri sürüşü konulmuştu. Organizasyon duyurulurken Silverstone’un işletmecisi İngiltere Yarış Sürücüleri Klübü (BRDC) pistin kar etmemesi sebebiyle 2019’da dolacak anlaşmalarını yenilemeye istekli olmadıklarını duyurmuştu. Mykonos’ta tatil yapan Mercedes pilotu Lewis Hamilton haricinde tüm takım ve pilotların özgür iradesiyle katıldığı etkinliğin büyük beğeni toplaması aslında gelecekte Londra sokaklarında Formula 1 yarışı düzenlenmesine dair bir nabız yoklamasıydı. Etkinliğin önemli anları için;
Mercedes Baskınlığı
Cuma gününden itibaren 2013’te Nico Rosberg’in kazandığı ve Hamilton’un 2014’ten beri zirveden inmediği, böylece Mercedes’in ardı ardına 4 kez kazandığı Silverstone’da Mercedes baskınlığı tekrarlandı. İlk antrenman turlarında lider Mercedes en yakın Red Bull’dan (Max Verstappen) 0.498, en yakın Ferrari’den (Kimi Raikkönen) 1.031 saniye hızlıydı. İkinci antrenmanlarda Ferrari ile (Raikkönen) 0.332 ve Red Bull ile (Verstappen) 0.602 saniye fark bulunuyordu. Bu seansların lideri Valtteri Bottas takım arkadaşı Hamilton tarafından 0.078 ve 0.047 saniye farklar ile takip edilmişti. Üçüncü antrenman turlarında Vettel Mercedes’leri 2’ye ayırmış ve Ferrari ile fark 0.032 saniyeye düşmüş olsa da Hamilton sayesinde Mercedes hala liderdi. Söz konusu antrenmanlarda Ferrari’den sonraki en yakın takım 1.417 saniye ile sürpriz bir şekilde Renault (Nico Hülkenberg) olurken, Red Bull (Ricciardo) 1.549 saniye uzaktaydı. Bottas ise takım arkadaşını üçüncü sırada 0.074 ile takip ediyordu.
Sıralama turlarına gelindiğinde herkesin geçiş lastikleriyle (yeşil) çıktığı ilk bölümde süper yumuşak (kuru zemin, kırmızı) takarak risk alan Alonso’nun liderliği dışında; Hamilton sıralama turları ikinci bölümünde Bottas’tan (Yumuşak kullanıyordu.) 0.839, en yakın Ferrari’den (Vettel) 1.085, ikinci en yakın rakibinden (Hülkenberg) 1.447 ve en yakın Red Bull’dan (Verstappen) 1.538 saniye hızlıydı. Üçüncü bölüm sonucunda Hamilton 1:26.600 ile polü kaparken (Yukarıdaki video’da görebilirsiniz.), ikinci sıradaki Raikkönen (En yakın Ferrari.) 0.547, üçüncü Vettel 0.756, takım arkadaşı dördüncü Bottas 0.776 ve beşinci Verstappen 1.530 saniye yavaştı İngilizden. Petr Hlawiczka’nın hazırladığı sıralama ideal tur zamanlarında Raikkönen ile fark sabitken; Vettel ile fark 0.652, Bottas ile fark 0.730, Verstappen ile fark 1.463 saniyeydi. Hamilton tüm sektörlerde en hızlı zamanı elinde bulunduruyordu. Yukarıdaki verilerden ortaya çıkan sadece Mercedes’in hafta sonu boyunca sahip olduğu üstünlüğü değil, sıralama turları ardından yaptığı sıralama röportajında Değişken ve zorlu koşullarda yetiştim. Tam bir İngiliz havasında tur attık. cümlesini kuran Hamilton’un şahsi başarısıydı (Aşağıda sıralama turu ardından Button ve Coulthard’ın katıldığı röportajını görebilirsiniz).
2007 İngiltere GP’sinde de Hamilton ile sıralamadaki dizilimin ilk sırasını oluşturan ve yarışı kazanan Raikkönen 2017 İngiltere sıralama turları ardından Hafta sonu geneline göre sıralamada arabanın dengesinden memnundum ama yapabileceğim ancak bu kadar. açıklamasının ardından son turunda trafiğe takıldığını belirten Vettel de genel anlamda mutluluğunu dile getirmişti. Mercedes’lerin üstünlüğünü seyrelten Bottas ise aracın dengesinden memnun değildi sıralama turlarında. Avusturya’nın galibi Fin pilot Hamilton’a Avusturya’da uygulandığı gibi Azerbaycan’dan kalmış şanzımanı değiştirmişti cuma akşamı ve bu 5 sıra grid cezasıyla geriden başlamak demekti.
Uçmuş Hamilton’un Kesin Zaferi
Avusturya’da beklenen ama yarıştan sonraki gece gelen, İngiltere’de ise sıralama turlarında yoklayan yağmurun eşlik etmesinin beklendiği ama yine sonrasında yağdığı yarışta hafta sonu genelindeki Mercedes ağırlığı devam edecekti. Hamilton lider başladığı yarışı pitler dahil geriye düşmeden lider tamamlıyordu. İdeal en hızlı yarış turu istatistiğinde üçüncü olsa da en hızlı yarış turunu atmıştı. Böylece henüz yarısına uğramadığımız sezonda İngiltere, Hamilton’un 2017 sezonundaki üçüncü (Daha önce kimse aynı sezonda üçten fazla elde etmemiş. Hamilton’un bu sezondakileri Çin, Kanada ve Britanya.) ve kariyerindeki 5. grand slam’iydi. İngiliz pilot Michael Schumacher ve Alberto Ascari ile bu konuda ikinciliği paylaşırken, en çok grand slam’e sahip Jim Clark’a yetişmek için sadece 3 yarış kalmıştı. Hamilton’un çılgın istatistikleri grand slam ile sınırlı değildi. Hamilton’un Schumacher’in elindeki pole sayısı rekorunu eşitlemesine sadece bir yarış kalmıştı. İngiltere Grand Prix’ini 5 kere yani en çok kazanan pilotlar Clark ve Alain Prost’un arasında yer alıyordu. Son olarak kendi evinde en çok yarış kazanan Prost’a erişmesine bir İngiltere zaferi gerekiyordu (Avrupa GP’sinin eskiden düzenlendiği Nürburgring sayıldığında Schumacher’in Alman zaferleri 9 yapıyor). Şimdi takım takım analiz ederek yarışı anlatmaya devam edelim.
Mercedes
Bahsettiğimiz başarılar ile Hamilton yarışı kazanmanın ardından podyum töreni sonrası gride dizilmiş taraftarların üzerine atlayıp sörf yaparak basın toplantısını sabote etmesi de anlaşılır bir durumdu. Londra’da düzenlenen cadde gösterisine katılmadığı için eleştirilen Hamilton yarış hafta sonunda ve galibiyet sonrası bir çok kez İngiliz taraftarların gönlünü almayı, onlara teşekkür etmeyi ve gaza getirmeyi ihmal etmemişti. Hamilton’un Bahreyn hafta sonunda Formula 1 arabaları dönerken, İngiltere’deki Brands Hatch’te Britanya F4’te geçirdiği kaza sonrası 2 bacağını kaybeden Billy Monger’i yarışa davet edip, sevincini paylaşmış olması da takdire değerdi.
Takım arkadaşı Bottas ise yarışa 9. başlamasına ve ortalama bir kalkış yapmasına rağmen ilk tur içinde Force India’dan Sergio Perez ve McLaren’dan Stoffel Vandoorne’u geçerek 7.liğe yükselmenin ardından dördüncü turda Force India’dan Esteban Ocon’u DRS kullanmadan ve altıncı turda Hülkenberg’i geçerek beşinciliğe yükselip, ön sıraları tehdit edecekti.
Fin pilot öndekilerden farklı bir strateji uygulayıp, sarı renk yumuşak lastikler ile başlamıştı ve podyum kokusunu 18 ile 19. turlarda Vettel ve Verstappen birbirlerini takip ederek pite girerken, dışarıda kalıp; onları geçerek hissedecekti. Söz konusu pit aralığı ardından eskimiş yumuşak lastiğine rağmen F1Fanatic’in tur zamanları çizelgesine göre taze yumuşak lastikli Verstappen’den hızlıydı. Ancak pite giren Raikkönen’in önünde ikinciliğe yükseldiği 25. turdan itibaren frenlemede lastik kilitlenmeleri kendisini gösterecek, lastiklerinin eskimeye başladığı bu aşamada takımı tarafından Sakin ol, çok kritik aşamadayız. desteğini alacaktı. 32. turda pite girene kadar 7 tur içerisinde rakipleri Vettel ve Raikkönen’e oranla güç kaybeden Bottas, tek piti ardından dördüncülüğe düşmüş olsa da yarış bitimine kadar silahı kendisine takılan taze süper yumuşaklardı.
Saldırışa geçen Finli, Vettel’i 43’ten 44. tura ilerlerken alkışlar eşliğinde geçecekti. Kızdığı an sıktığı yumruğu masaya vuran takım patronu Toto Wolff sevinçten hareketini yaparken, kendisini tebrik eden takıma Bottas’ın cevabı Minimum konuşma.’ydı. Çünkü hedefi Vettel’den sonra Raikkönen’di. Ama ilk önce Raikkönen’in, ardından da takım arkadaşının lastik patlayınca ve pilotlar değiştirmek için pit yolunu tuttuğunda; Bottas son 2 tur kala aldığı ikinciliği rahatça korudu. Auto Motor und Sport’un haberlerinde gördüğüm Mercedes çalışanları tarafından Normal şartlar altında Bottas, Raikkönen’i yarış sonunda geçemezdi. cümlesinden yola çıkarak Bottas’a ekstra bir sıra hediye edilmişti. Ayrıca 2014’te Williams’ta İngiltere GP’sinde 14. başlamasına rağmen 2.lik kapmış Bottas, 2017 yarışında ideal yarış zamanı olarak Verstappen’in 0.006 ve Hamilton’un 0.022 saniye önünde yer alıyordu. Pistin ilk sektörü haricinde hız ölçüm noktalarında liderdi ve ana hız ölçüm noktasında en yakın rakibi Ricciardo’dan 1.8 km/s hızlıydı.
Mercedes’i kapamadan önce takımın neden baskın olduğuna dair AMUS’un öne sürdüğü fikirlerden bahsedelim. Alman dergi Ferrari, Red Bull ve Mercedes’in önemli bir aerodinamik güncelleme yapmadan geldiği Silverstone’un Mercedes’e terzi dikimi takım elbise gibi uyduğunu söylemekte. Geçen sene Hamilton’un 0.465 saniye fark ile yarışın en hızlı tur imza attığı ve ikinci Verstappen’in arasında 8.250 saniye fark bulundurduğu Silverstone’da 2017 kurallarının sağladığı daha yüksek yere basma kuvvetleri, pistin hızlı virajlarını (Copse mesela) bir düzlüğe dönüştürmekle beraber; araçların turun %70’ini tam gaz gitmesini sağlamıştı. Ayrıca Mercedes’e Monaco’da zayıflık veren uzun şasi yapısı İngiltere’de tam tersi işlemişti ve aracın virajlarda tutunmasına yardımcıydı. Son olarak bahsedilen İngiltere’nin Avusturya ile karıştırıldığında daha yüksek ön ve arka lastik basınçları gerektirdiği, 2015 ve 2016’da yüksek basınç gereken pistlerde güçlü olan Mercedes’in 2017’de de bu ortamlarda yenilmez olduğuydu. Sezon öncesi Mercedes F1 W08 Hybrid Silverstone’da gezdikten sonra tanıtılmasını da unutulmaması gerek.
Ferrari
Mercedes’in Ferrari başta olmak üzere diğerlerinden üstünlüğünden bahsettik. Benzer mesafe Ferrari ile Red Bull arasında da bulunurken, İtalyan takımın rahatça 2 arabayla podyuma çıkabileceği Bottas cezası göz önüne alındığında mümkündü. Ferrari’ler arasında hangisinin bir üst basamakta olacağının da cevabı üçüncü serbest antrenmanlar dışında Vettel’in önünde yer almış Raikkönen’di. Hamilton’un geçtiğimiz sezonlara benzer ama 2017 sezonunun ilk yarışlarında gerçekleşmeyen şekliyle arkasındakilerden kopma durumuna İngiltere’de bizzat şahit olan pilot kendi yarışını rahat götürmekteydi. İlk turlar bütününde önü ve arkasının açık olmasından faydalanıp, 18 ve 19. turlarda pite giren Vettel ve Verstappen’den ile yükselmeye çalışan Bottas’tan daha hızlı turlara sahipti. Ancak Fin’in performansı bahsedilen erken pite girişler gerçekleştiğinde düşüşteydi. İkinci turlar bölümünde ise taktığı yumuşak hamurlardan memnun olmadığı tur zamanlarından anlaşılıyor ve Vettel ile benzer tempoda gidiyordu. Bu sebeple Vettel’i pist üzerinde geçmiş Bottas’ın tehditlerini hissetmiş olsa da bitime 4 tur kala rakibinin 5 saniye arkada yer alması damalı bayrağı ikinci görme ihtimalini vurguluyordu. Ancak Raikkönen’in sol ön lastiği dönüp durmaya dayanamadı ve parçalandı. Lastiklerini değiştiren Fin pilot böylece hemşehrisi Bottas’a geçilip üçüncülüğe düştü (Sikin beni. Lastiğim kırıldı. demesi ise çok ilginçti. Flat lastik patlaması için kullanılabilir ama broke kelimesini kullanan ilk defa duydum).
Vettel’in problemleri ise Jolyon Palmer’in formasyon turunda yarış dışı kalmasından dolayı koşulan ikinci formasyon turunu takiben grid’de başlıyordu. Alman pilotun aşırı ısınan frenlerine yorum grid üzerinde telsizden Vettel’in frenleri yanıyor. diyen Verstappen tarafından gelmişti. Kalkışta Verstappen’in gerisine düştü, geçmek için uzun süre savaştı, gerektiğinde çarpıştı ve Verstappen’den Çarpışan araba mı oynamak istiyor? eleştirisini aldı, frenlemede birbirlerine yer bırakmıyorlardı. Ama geçiş pist üzerinde mücadele sonucu değil, erken pit (undercut) taktiği ile yaşanacaktı. Sonrasında Bottas ile uğraşırken bol bol frenlerini kitledi.
Akıllara kendisi Red Bull’da iken, o günlerde Ferrari’de yarışan Fernando Alonso ile giriştikleri 2014 Britanya GP’sini hatırlatıp; izleyicilere görmek istedikleri hareketleri sergilemişti. Ne yazık ki 45. turda lastiklerinin durumundan şikayet eden Vettel de Raikkönen’le aynı turda (49) sol ön lastiğini patlatacaktı. Raikkönen pite girmesine rağmen podyumu korumuştu ama takım arkadaşı kadar da şanslı değildi. Dördüncülükten yedinciliğe sert düşüş yaşayacaktı.
Ferrari Lastik Özel Bölüm
Formula 1’in tek lastik tedarikçisi Pirelli yarış sonrası açıklamalarında Raikkönen’in lastiğinin omza (Lastiğin dikine tarafından sonraki kıvrımlı tarafı omuz.) yakın taraftan parçalanmaya başladığını ama halen içindeki havayı koruduğunu yazıyordu. Vettel’in ise lastiğinin içindeki hava kademeli olarak inmiş ve sıfırlandığı an lastik parçalanmıştı. Sonucunda lastik sorunları farklı bir sebeptendi. Raikkönen’in lastiği laboratuvar incelemesine tutulurken, Vettel pite geldiğin zaman ortalıkta bir lastik kalmadığı için Alman pilotun lastiğinin havasını kademeli olarak indirenin dışarıdan bir parça olup olmadığı sınanamadı.
AMUS’un analizinde ise lastikleri aynı anlarda patlayan pilotlardan Raikkönen’in patlamadan önceki 2 turdaki zamanları arasındaki 0.3 saniye fark hafif aşınmayı gösteriyordu. Vettel’de ise yaklaşık 2 saniye tur zamanı düşüşü ağır bir aşınma habercisiydi. Lastik hamuru azalmasından dolayı tutunma ve ısı kaybı tur zamanlarını düşürebileceği gibi aşırı ısınma lastiği içten içe yok edebilirdi de. Sonucunda Ferrari sorunları hissedip, lastik patlamadan Vettel’i pite çağırmalıydı (ki lastiklerinden memnun olmadığını telsizde söylediğini belirttik). Bu sayede Alman pilot yedincilikten daha iyi bir konumda olabilirdi. Lastiğin bu duruma gelmesinde ise Alman dergi, Ferrari’nin virajları hızlı dönebilmek için aerodinamik dengeyi öne kaydırması ve kamber açılarının (lastik eğikliği) aşırı olmasına bağlıyordu. Bu yüzden lastiğin dış omuzunda olduğu kadar lastiğin arabaya bakan iç tarafında da aşınmalar ortaya çıkmıştı. 2016’ya oranla takımların 5 saniye hızlı tur atması lastiğe binen aşırı kuvvetlere etkendi. Bottas ile Vettel’in yumuşak lastikleri 32 tur geçirmişti ama Vettel’in bu lastikleri yakıt yükü hafifleyince kullanması da Alman pilotun lastiklerini zorlayan bir etmendi. Son olarak Mercedes takım yetkilileri yumuşak lastiğin süper yumuşak lastiğe göre parçalanmaya müsait olduğunu cuma günü anlamıştı.
Lastik patlamalarında sebeplerin Ferrari kaynaklı olduğuna dair bir kanıt da Sky Sports F1’deki bir tweet’ten ortaya çıkıyordu. Magnussen 37 tur boyunca yarışta yumuşak lastiği sorunsuz kullanmıştı (ilk turlar bölümü). Bottas’ın ise Q2 ile beraber lastikle geçirdiği tur sayısı 36’ydı. Buna rağmen Hamilton Ferrari lastik problemler yaşayınca gazdan ayağını çekmiş ve Verstappen de önlem olarak pite çağırılıp, lastik değiştirmişti. Olası sebeplerini yazsak da Pirelli detaylı araştırıp, 2018 lastik testlerinde (Silverstone’da Haas direksiyonunda Antonio Giovinazzi ve Williams direksiyonunda Lance Stroll 2018 kuru hamurlarını test ettiler yarış ardından) uygulamaktadır. Meseleyi kapatıp Red Bull’a geçmeden önce 2013’teki lastik dayanıklılık tartışmalarına değindiğimiz yazımızı ve Silverstone 2013’te arka sol lastiklerin başına gelenleri sizlere sunuyoruz;
Not: Yazı kaleme alınırken Pirelli Raikkönen’in lastiğinin analiz sonuçlarını yayımladı ve lastiğin içindeki metal kemerin (Yukarıdaki yazımızda neye benzediğini göreceksiniz.) lastiğin iç yüzeyinde omza yakın tarafında 2 kırık bulunduğu, bu kırıkların yorulma kaynaklı olmadığını ve muhtemelen dış etkiler ile oluştuğunu belirtti. Bu hasar kemerin lastik karkastan ayırmış (kemerden sonraki yüzey) ve lastik kaplaması (İngilizcesi tread, her ne kadar dişi temsil etse de lastiğin en üst, yola değen tarafı) da parçalanmıştı. İtalyan üretici diğer takımların da benzer sayıda turlar atmış lastiklerini test etmiş ve Raikkönen’in lastiklerinde bulunan sıkıntıların başlangıcını bile gözlemlememişti. Sonuç olarak lastiğin kendisiyle alakalı bir durum değildi. Burada 2 ihtimal var ya AMUS’un saydığı kamber açısı, lastik basıncı ve öne yığılmış aerodinamik dengenin birleşimi olan Ferrari Silverstone ayarları; ya da dışarıdan bir parçaya çarpma.
Shield Özel Bölüm
Ferrari’nin analizde uzun tutulmasının sebeplerinden diğeri daha önce strateji grubunun karar verdiği üzere (Daha önce Formula 1’de Yasama Yolları ve 25 Nisan 2017 Tarihli Strateji Grubu’ndaki Değişiklik Önerileri yazımızda bahsetmiştik ama daha geç bir tarih vermiştik deneme için.)
FIA tarafından gelişiminde öncülük edilen sürücü kafası koruma sistemi yarı kanopi formundaki Shield’in cuma antrenmanlarında test edilmesiydi. Başlıca yarış otomobilleri için cam teknolojileri geliştiren Padua şehrinin Este kentinde konuşlu Isoclima tarafından üretilen sistemle tur atan Alman kendisini rahatsız hissettiğini, önü görüşünün iyi olmadığını ve eğimli camın kafa karıştırdığını belirtmenin yanında, sistem üstündeki akışın kaskı geriye doğru ittiğini söyleyecekti. İngiltere’nin ardından düzenlenen başka bir strateji grubu toplantısında daha önce rafa kaldırılmış HALO’nun 2018’de resmi olarak tüm otomobillerde yer alacağı kararlaştırıldı. Shield’i ilk ve son görüşümüzün video’sunu ise yukarıda bilirsiniz.
Red Bull
Cuma antrenmanları sonrası Red Bull’un bir pilotu kötümser, diğer pilotu ise olumluydu. Ricciardo araç dengesinden memnun değildi ama Ferrari ile 0.6 saniye olan farklarının gerçekçi olmadığını ve doğru ayarlar ile yetişebileceklerine inanıyordu. Devamında Ricciardo şanzıman değiştirdiği için 5 sıra grid cezası alacak, sıralamada turbosu arızalanınca pistte çakıldığı için Q1’de sonuncu kalacak ve takım bu sırayı Avustralyalı pilotlarına MGU-H (turbodan geri dönüşüm), MGU-K (frenlerden geri dönüşüm), turbo, yeni motor parçaları takmakla değerlendirecekti.
Toplamda 10 sıra grid cezası almış ve Alonso’nun 30 grid cezası sebebiyle yarışa 19. başlayacağı açıklanan Ricciardo yılmadığını Q1’in bir bölümünde liderdim. Karmaşık koşullarda ilk 10 içerisinde bulunabilirdim. cümlesiyle gösteriyordu (Turbo vızıltılı problemini yukarıda görebilirsiniz.). Yarışa geçtiğimizde Ricciardo ilk 4 tur içerisinde 13.lüğe kadar yükselip, sonrasında dışarıya çıkmasıyla 18.liğe düşmesine rağmen ilk pitini yaptığı 32. turda 6. sıradaydı. Pitten çıktığında yine gerilemiş ve 10.luğa düşmüştü ama sırasıyla Perez, Ocon, Magnussen ve Hülkenberg’i pist üzerinde geçerek 6.lığa tekrar tırmanacaktı. Vettel’in lastik problemi ekstra bir sıranın yarış tanrıları tarafından savaşlarına karşılık Ricciardo’ya verilmişti. Geçen haftalarda kovalanırken av, bu sefer de kovalarken avcı olduğunu söyleyen Avusturyalı beşincilikten fazlasını isteyemeyeceğini belirtiyordu yarışa başladığı konum göz önüne alındığında. Bir çok geçiş yapmasıyla yarıştan acayip zevk aldığını ve yarışı izleyenleri eğlendirdiğini de belirtmeyi ihmal etmeyecekti (Ricciardo’nun başından geçen tüm çılgınlıklar aşağıda) (Ayrıca ağzının bozuk olduğunu kendisinden büyük Grosjean’a Bu çocuk ne sikim yapıyor? derken görebiliyoruz).
Takım arkadaşı Verstappen ise cumartesi antrenmanlar harici tüm yarış öncesi seanslarda Ricciardo’dan hızlı olmasına rağmen araçlarının tutunma, hız ve denge eksikliği çektiğini anlatarak Red Bull’un umutsuz tarafını temsil ediyordu. Vettel’in yarış başlamadan yanan frenleri sayesinde başlangıçta kaptığı yeri koruyacak, Alman rakibiyle benzer tempoyu ilk turlar bölümünde sürdürmesine rağmen yumuşak lastiklerle temposu önündeki Raikkönen ve Bottas ile 40. tura kadar Vettel’den (Alman pilotun lastik sebebiyle yavaşladığını görüyoruz.) düşük olacaktı. Bu sebeple podyum için savaşamayan pilotun ödülü önlem olarak lastik değiştirmesine rağmen yarışa başladığı dördüncülüğü korumaktı. Verstappen lastik değiştirmesine aklında Raikkönen’i geçmek olduğu için en başında şikayet etmiş olsa da, sonrasında takımın doğru karar verdiğini açıklamalarda belirtecekti. Sıralama turlarında neden zorlandığını araştıracağını belirtmekle beraber, ilk ve ikinci sektörde en iyi zamanları tutturduğu ve 0.006 saniye ile en iyi ikinci ideal zamanı yaptığı yarışta performansından memnun olduğunu da anlatacaktı. Verstappen hakkında bahsedilmesi gereken konulardan biri de frenlemede yön değiştirdiğine ve sert mücadelesine dair Vettel tarafından yapılan eleştiriydi. Genç Hollandalı bu mücadeleyi adil olarak nitelendirip, şikayetleri ciddiye almadığını ifade edecekti (Aşağıdaki video’da Vettel ile Verstappen’in şahane mücadelesi, çarpışan arabalar ve undercutlar var).
İspanya’dan İngiltere’ye kadar koşulan 5 yarışta podyumda yer alan ama İngiltere’de bu başarıyı devam ettiremeyen Red Bull’un bir sonraki yarış Macarsitan’da güç mücadelesinden geri kalmamak için güncellemeler getireceği haklarında yer alan haber başlıklarından biri. Takım patronu Christian Horner Silverstone’da düşük hızlı virajların kendilerini biraz zorladığını ve %70’i tam gaz gidilen pistin Renault motorunun zayıflığını ortaya çıkardığını belirtirken, Macaristan’daki gelişimin daha önce planlanmış parçalar olduğunu söylüyordu. Ama takımın önündekilere Hungaroring’in Monaco’ya benzer yapısı sayesinde yakın olacağını düşünüyorum.
Renault
Nico Hülkenberg Silverstone’da şahane bir performansa sahipti. Cuma ilk antrenmanlar dışında Red Bull’ların hemen arkasında veya üçüncü antrenmanlardaki gibi önündeydi. Sıralama turlarında altıncılığı kaparken, ideal zaman olarak da aynı sıradaydı. Azerbaycan ve Avusturya’da parlak performansını göremediğimiz pilot, buna karşın İngiltere’de alışıldık istikrarlı formundaydı. Yarış öncesi en büyük korkusunun sağlam bir sıralama turu ardından yarışta yaşayacağı problemler olduğunu söyleyen Alman pilot sadece kendisinden hızlı Bottas ve Ricciardo’ya geçildiği yarışta hemen arkasında trencilik oynayarak birbirlerini yavaşlatan Force India’lardan yarış boyunca hızlıydı ve Vettel’in lastik problemi kendisini 6.lığa çıkarmıştı. Ama Hülkenberg’i şanslı kılan Bottas’ın cezası sayesinde 5. başladığı yarışta 6. olmak değildi sadece. Yarış boyunca yaşadığı enerji geri dönüşüm problemi 2 tur kala azınca düzlüklerde gazdan ayağını çekmek zorunda kalmış, Ricciardo’ya geçilmesinde bunun da etkisi olmuş, damalı bayrağı geçince aracına zarar vermemek için hemen kenarı çekmişti. 7 sezonluk kariyerinde İngiltere’de hiç yarış dışı kalmayan ve tur yemeyen, 2017 İngiltere’de Renault takımının 2010’dan beri en iyi sıralama sonucunu (2010 Japonya’da Kubica üçüncü oldu. Bir de takım Lotus iken 2015’te de güzel sıralama sonuçları alınıyordu.) çıkardıktan sonra Renault’un isim olarak döndüğü 2016 sezonundan itibaren en iyi sonucu kapan Hülkenberg’in yarış sonrası mekanikerleriyle 27 numaralı aracının sökümüne keyifle yardımcı olması dikkate değerdi.
Great drive from @LewisHamilton and @HulkHulkenberg pic.twitter.com/50H73qWHqz
— Ethan Kaye (@EthanKaye1) July 16, 2017
Şanssızlığıyla tanınan Jolyon Palmer’ın ise formasyon turunda kalarak ilk kalkışın iptal edilmesine sebep olduğunu Vettel’in frenlerini yaktığını söylediğimiz cümlede anlatmıştık. Nico Hülkenberg’in yeni taban ile yarıştığı Silverstone’da eski tabanla yarışarak kendi evinde 11.liği sıralama turlarında kapmış pilotun, taze lastikler ile puan mücadelesi verme planlarını bozan etmen hidrolik sızıntısıydı. Her ne kadar garajın Alman tarafında hiç hata yapılmamış olsa da takım patronu Cyril Abiteboul bir arabayla yarış başında, diğer arabayla yarış sonunda problem yaşamalarının kabul edilemez olduğunu da söylemekten geri kalmayacaktı. Macaristan yaklaşırken Palmer kendisine uğursuzluk getiren iç çamaşırların hepsini yaktığını ve kendisinin de yeni tabanı kullanacağını anlatırken, araçtaki hidrolik sızıntısına halka şeklinde sızdırmazlık elemanının (O-ring deniyor. Avusturya’da Kevin Magnussen’in hidrolik problemine de İngilizcesi washer, Türkçesi pul olan parça sebepti) sebep olduğu açıklandı.
suttonimages: Jolyon Palmer stops on track during the warm up lap at the British Grand Prix #f1 #Silverstone #Br… pic.twitter.com/MD6qf95x74
— Formula1.it WM (@Formula1WM) July 16, 2017
Renault 40. Yıl Kutlamaları
Renault 1977’de Silverstone’da piste çıkardıkları Renault RS01 ile turbo motor ile yarışmış ilk Formula 1 takımıydı ve söz konusu araba; dumanları, rengiyle sarı çaydanlık olarak nitelendiriliyordu. Monaco’da başlayan Renault’un 40. yıl etkinlikleri Londra’daki Formula 1 özel gösterisinde caddede Rene Arnoux (Arnoux araç ile 79’un bir bölümünde yarışmıştı.) ve Jolyon Palmer’in RS01 ile gezmesinin ardından Enstone takım merkezi koridorlarında Arnoux’un seyahati ve Silverstone’a da taşındı. Silverstone’da Arneux RS01 direksiyonunda devam ederken yanında bir dönem Renault genç pilotluğu ve kısa süreli Formula 1 macerası bulunan Frank Montagny 1983 model Renault RS40 ile yer alıyordu. Cumartesi yapılan koşturma bir antrenman olup, RS40’ı Pazar günü ana gösteride Sergey Sirotkin kullandı. Onun dışında Arneux yukarıdaki linklerde görülebileceği gibi hem tüm genç pilotlarla Londra özel etkinliğinde, hem de Renault garajında bol zaman geçirdi.
Great to see two classic Renaults in action at Silverstone. Rene Arnoux and Franck Montagny drove: https://t.co/dq8lsNWwzo #F1 #BritishGP
— oscar torro (@toca0788) July 15, 2017
Force India
Kanada’da pilotların birbirini geçme isteğiyle içerisindeki takım içi gerginliğin, Ocon Perez’e çarpınca zirveye çıktığı Azerbaycan ardından; Avusturya’da Ocon pit statejisinden şikayet etmiş olsa da Force India önemli puanlar almıştı ve hedef yine evleri İngiltere’den çift arabayla puan kazanmaktı.
Daha önce katıldığı 6 Silverstone yarışında takım arkadaşını sıralama turlarında geçemeyen Perez, Ocon’un 0.172 saniye önünde yer alarak bu kötü istatistiği tarihe gömmüştü ama söz konusu seansta engellendiğini iddia eden Vettel’in eleştiri oklarının hedefi olacaktı. Yarışta ise Meksikalı pilotun rüzgarı tersine esecekti. Formasyon turunda ısınan frenleri yüzünden dikkati dağılan pilot kötü kalkışıyla, arkasından sağlam bir kalkış yapan Ocon’un makas atarak önüne geçmesine seyirci kaldı (Aşağıdaki video’da görebilirsiniz.). İlk virajı dönerken ise takım arkadaşına vurmamak için erken frenle kendini kurban etmesi Bottas’a da geçilip, sekizinciliğe düşmesi demekti. Takım ilk önce Ocon’a, 3 tur sonra Perez’e zorunlu pitlerini uygulattı. İkinci turlar bütünü başlarında Ocon yumuşak lastiğini ısıtamadığı için zorlanmış olsa da Perez DRS ve daha yeni yumuşak lastiklerine rağmen takım arkadaşını geçemeyince, yakın takipten ön lastiklerini parçalatacak ve avantajını kaybedecekti. Bir nevi Kanada’nın tekrarını yaşayan ikili arkalarındaki Ricciardo’ya geçildikleri gibi Hülkenberg’e de yaklaşamadılar. Yarış sonrası röportajlarda takım arkadaşına Bugün daha iyi iş yaptı. diyerek konuyu kapayacaktı. Her 2 pilotun ortak fikri aracın performansının iyi olduğu ve güzel puanların kazanıldığıydı.
Silverstone pistinin hemen karşısında takım merkezi bulunan Force India’nın formu, 2017 sezonunda İngiltere’den çıkamadığı için diğer yarışlara gelememesine rağmen; burada takımını pit duvarından yönetmiş Vijay Mallya tarafından da övülmekteydi. Ayrıca Mallya tecrübesi ve yeteneği yüzünden Perez ile 2018 yılında da yarışmak için sözleşme imzalamayı düşündüklerini ama Mercedes ve Ferrari gibi takımlara gidecekse eğer izin vereceklerin anlatıyordu. Takımın CEO’su Otmar Szafnauer de daha önce Ocon’un beklentilerinin üstünde olduğunu belirttiği için 2018’de Perez – Ocon kadrosunu korumaları mümkün görünüyordu. Analiz kaleme alınırken Mallya 79 puan önlerindeki Red Bull’u geçme hedeflerinden yılmadıklarını da belirtmişti.
Williams
2017 İngiltere’de Silverstone’un çimlerinde 40. yıl kutlama logolarını gördüğümüz Williams yarış hafta sonunun ilk saatlerinde, yaptığı güncelleme taktiği ile dikkat çekmişti. Stroll eski burun desteği, yeni bargeboard’lar (burun yanlarındaki kanatçıklar) ve ön kanatta yeni ön kanat hava kanalları kullanırken, Felipe Massa’da ise yeni burun, yeni bargeboard ve eski hava kanalları bulunuyordu. Ama takım haftaya yine Avusturya’daki gibi kötü başlamıştı.
Massa tüm antrenman seanslarında ilk 10 içerisinde olsa da sıralama turlarında çaylak Kanadalı’nın tempo düşüklüğünü takip edecekti. Yağmurlu ilk bölümde Stroll 16.lıkla elenirken, Massa da 15.likle ikinci bölümün sonuncusuydu. İlk tur içerisinde Massa 10.luğa ve Stroll 12.liğe tırmanacaktı. İlerleyen turlarda Massa zorunlu pitine girdiği anda 8. sıraya çıkmışken Stroll yerini koruyacaktı. Devamında ilk pitinden 13.lükle dönen Massa’nın kademeli olarak 10.luğa yükseldiğini seyrettik (Williams 2.0 saniye pit yaparak pilotunun puanında pay sahibiydi. Yukarıda video’sunu görebilirsiniz.). Tecrübeli Brezilyalı Force India’ları uzun bir süre kovalamasına rağmen pist yapısından dolayı onları geçememişti. Stroll ise ilk piti ardından 18.liğe kadar düşüp, tekrar 13.lüğe yükselmiş olsa da önlem olarak ikinci kere pite çağrılınca tekrar 16.lığa inecekti (Stroll güç kaybedip pite girmeden önce Magnussen’e geçilişi aşağıda izleyebilirsiniz.).
Yarış ardından Stroll’un fazladan pitstop’nun aracın aerodinamik parçalarından birinin kırılması (yeni bargeboard muhtemelen), titreşimden dolayı pilotun lastikten şüphelenmesi ve lastiğin değiştirilmesi için pite gitmek olarak açıklaacaktı. Takım ayrıca süper yumuşak lastiklerin aşınma seviyesinin umdukları gibi olmamasının yarışı aleyhlerine çevirdiğini de belirtecekti. Williams’ın süper yumuşak lastiklerden memnun kalmadığı ilk 18 tur Force India’lar ile tempoyu tutturmasına rağmen bir turları karmakarışık hal alan Massa ve süper yumuşakta yavaş kalmasına rağmen aracındaki kırıma kadar yumuşakla gittiği ikinci bölümünde Force India ve Massa’nın temposuna erişen Stroll’dan anlıyorduk. Yarış ideal zamanına baktığımızda Stroll Hülkenberg’in 0.3 gerisinde ve Massa’nın 0.2 saniye önünde 10. sırada yer alıyordu. Bu durum sonucu takım tarafından Stroll iyi yarıştı olarak nitelendirilmişti ve ikinci piti yaklaşık 30 saniye kayba neden olan pilotun 12. olma şansı bulunuyordu. Bu sebeple teknik patron Paddy Lowe’un hafta sonunu can sıkıcı olarak nitelendirmesi normaldi. Macaristan için önceden düşüncelerini ileten takımlardan biri Massa sayesinde Williams’tı ve Brezilyalı pilot Monaco, Singapur ve Budapeşte gibi kısa düzlüklü ve çok virajlı pistlerde güçlü olmadıklarını ama her an sürpriz yapabilecekleri konusunda rakiplerini uyarmıştı.
Williams 40. Yıl Kutlamaları
Tarihlerinin en başarılı günlerini Renault motoruyla yaşayan Williams da Silverstone’da 40. yıla özel sürüş yapmak için Silverstone’da Renault takımına eşlik etmişti. Cumartesi günü bir dönemin Hintli F1 pilotu ve takımın tarihi gösteri özel sürücüsü Karun Chandhok Renault motorlu 1992 model Williams FW14B’yi, eski İskoç F1 pilotu Paul di Resta 6 tekerli 1982 model Williams FW08B’yi alacak ve pazar günü Renault Clio Williams hepsinin önünde 90’lı yıllardaki güvenlik aracı günlerine geri dönecekti. 2 ekibin birbirlerine sürekli selam göndermesi ve organizasyonu birleştirmeleri alkışlanasıydı.
BIG #TBT! Classic F1 cars from @RenaultSportF1 & @WilliamsRacing at the #BritishGP, celebrating our joint #Renault40YearsF1 & #Williams40 ? pic.twitter.com/LPIjFKCfvG
— Renault Sport F1 (@RenaultSportF1) July 20, 2017
Pirelli Lastik Testi – Lance Stroll
Williams takımını Stroll’un yarıştan sonraki salı ve çarşamba günü (18 – 19 Temmuz) Pirelli’nin 2018 hamurlarının geliştirilmesi için direksiyon sallaması ile kapatalım. Daha önce Formula 1’de Yasama Yolları ve 25 Nisan 2017 Tarihli Strateji Grubu’ndaki Değişiklik Önerileri yazımızda bahsettiğimiz gibi takımların ne test ettiğini bilmeden sadece destek oldukları ve Pirelli’nin dataları alıp Milano’ya gittiği organizasyonda Stroll ilk gün 106 ve ikinci gün 53 tür kat etti. İkinci gün havanın yağmurlu ve pistin ıslak olması programı aksatsa da geçiş lastiklerinin denenmesi için iyi bir fırsattı bu.
Despite mixed weather @SilverstoneUK, @lance_stroll and @Anto_Giovinazzi did 103 laps between them: on prototype slick, inter and wet tyres! pic.twitter.com/FAyKNVWSD3
— Pirelli Motorsport (@pirellisport) July 19, 2017
McLaren
McLaren’in Alonso tarafı Bakü ve Avusturya’da yaşananlar gibi İngiltere’de de üçüncü tip Honda motorunun sökülüp çıkarılması ve gelecek grid cezaları gündemdeydi. Uygulanan değişikler cuma antrenmanları öncesi batarya ile cumartesi antrenmanları öncesi sezondaki yedinci motor, sekizinci turbo, sekizinci MGU-H, altıncı MGU-K’nın takılmasıydı ve bu toplamda 30 grid cezası ile Silverstone grid’inde değil de Force India fabrikasının bahçesinde başlamaktı. Silverstone’da değişikliklerin yapılması ise McLaren’a daha çok uyacağı düşünülen Hungaroring’de ceza almayıp, puanları hedeflemek olarak belirtilmişti. Vandoorne dahil ortalama antrenman turları pozisyonu 10.667 olan McLaren’da hafta sonu heyecan veren olgu ise Alonso’nun ilk sıralama turları bölümünde herkes geçiş lastiğiyleyken piste kuru zemin lastikleri ile çıkmak, ucu ucuna damalı bayrağı geçerek zamanlı turuna başlamak ve en hızlı zamanı elde etmekti. McLaren ve İspanyolunun bu başarımı sonrası devasa bir alkış fırtınası da kopacaktı. Sıralama turlarının ikinci bölümü sonuna geldiğimizde Alonso 13. sırada kalırken, Vandoorne takım arkadaşından 0.5 saniye farkla kendisini üçüncü bölüme fırlatmayı başarmış ve sonunda 9.lukta (Bottas’ın cezası ile 8. başlayacaktı) sabitlemişti. Cumartesi günü her iki pilotun da ortak isteği karmaşık koşullarda güçlü olduklarını bildiklerinden yarış esnasında yağmur yağmasıydı.
Ancak McLaren’ların dilediği yağmur Silverstone’a pazar yarış esnasında yağmayacaktı. Bu sebeple takım birbirine yakın orta sırada yerlerini korumak zorunda kaldı. Alonso beşinci tura geldiğimizde 13.lüğe kadar çıkmıştı ve bu konumunu sürdürürken Ricciardo ile hoş bir mücadele içerisindeydi. Taze süper yumuşak lastikleriyle erken denilebilecek 20. turda pite girdiği için tekrar 18.liğe gerileyen Alonso yaklaşık 10 tur daha atıp; 14.lüğe yükseldiği anda telsizden alışık olduğumuz Güç yok. mesajını çekecekti. Gün sonuna yaklaştığımızda İspanyol pilotun yakıt basıncı sorunu yaşadığı ve motorunun zarar görmediği açıklansa da Alonso yarış dışı kalmasaydı bile ancak 13 veya 14. bitirebileceğini düşündüğü için üzüntülü sayılmazdı. Vandoorne ise arkasındaki pilotlardan sadece Bottas, Ricciado ve tüm yarış aynı tempoda gitmesine Massa’ya pozisyon kaybedip yarışı 11. olarak tamamlayacaktı ama Brezilyalı ile arasında sadece 3.930 saniye fark olmakla beraber bunun yaklaşık 1.7 saniyesi McLaren’in pitinden kaynaklanıyordu. Kariyerinde ilk defa Alonso’yu sıralama turlarında geçmiş Hollandalı, puan alamasa da yakın mücadelede aracın hızından memnun olarak ayrılıyordu.
Haber sitelerinde geçtiğimiz aylarda (Monaco, Kanada gibi) McLaren ve Honda yetkililerinin birbirlerine laf sokma metinlerine rastlanmamış olsa da köklü İngiliz takımın motoru hakkında halen bilgiler gelmekteydi. Eğer Honda’yı bırakırlarsa Mercedes ve Ferrari’nin takıma motor verme isteğinde bulunmadığı bunlardan biriydi. Ayrıca Honda’nın Formula 1 motoru programının başındaki Yusuke Hasegawa Japon üreticinin yaşadığı motor problemlerinin bir çok sebebini aktarmıştı: Yakıt deposu gibi büyük parçalara uygun test cihazı olmasına rağmen orada araca yarışta etkiyen kuvvet ve durumları yaratamamak, dinamometrede test edilen modelin gerçek hayata göre daha esnemez ve yüksek eylemsizliğe sahip olmasıyla yarışta gelişen eşzamanlı vites ve lastik titreşimlerini modelleyememe ile bu nedenden doğan gerçek hayattaki aşırı titreşim. Hasegawa problemleri anlattığı açıklamanın ardından 4. büyük güncellemeyi yapacaklarını ama 2018’de motorun ana yapısı olan Mercedes tarzı turbo ve kompresörü motorun ayrı taraflarına koyma taktiğine sadık kalacaklarını belirtti.
McLaren Hissedar Değişimi
Bakü ardından önemli gündem maddelerinden biri McLaren Formula 1 takımı, McLaren Applied Technologies (AR-GE amaçlı) ve McLaren Automotive’i (McLaren markalı otomobillerin üretici firması) beraberinde barındıran McLaren Technology Group’taki hisse değişimiydi. Kasım 2016’da 1981’den beri yönettiği organizasyonun CEO’luğunu bırakan Ron Dennis 30 Haziran 2017’de firmadaki %25 hissesini hissedarlar Bahreyn kökenli Mumtalakat ve Lüksemburg kökenli Techniques d’Avant Garde’ın (TAG Group) sahibi Suudi Arabistanlı Mansour Ojjeh’e bırakarak, McLaren ile tüm bağlarını koparttı. Böylece yeni CEO olarak Bahreyn kraliyet üyesi, iktisatçı, Mumtalakat üst düzey yöneticisi, Bahreyn devlet hava yolu Gulf Air’in yönetüm kurulu üyesi ve Bahreyn veliaht prensinin kabinesinde ekonomik ve siyasi danışmanlık yapan Shaikh Mohammed bin Essa Al Khalifa (Türkçesiyle Şeyh Muhammed bin İsa el Halife) görev yapmaya başladı. İngiltere Grand Prix’inde de takımının başında olan işadamını McLaren garajı Alonso’ya sevinirken görsem de motorsporları fotoğrafçıları daha ilginç bir an yakaladılar.
Son olarak 26 Temmuz 2017 tarihli bir haber hisse değişimiyle Ron Dennis’in eline 37.5 milyon Sterlin (Yaklaşık 174 milyon TL) veya ödenmede gecikme yaşanırsa McLaren’in Lamborghini motorlu 1993 model test aracından, 1999 ve 1998’de Mika Hakkinen’in şampiyon olduğu McLaren’lara kadar 13 özel aracın hakkını eline alacak.
Pirelli Lastik Testi – Vandoorne
.@svandoorne completa 135 vueltas en el test de de mojado de Pirelli en Magny-Cours – https://t.co/IY4rnI8VBY #F1 (foto vía @pirellisport) pic.twitter.com/mWxoGptoV3
— SoyMotor.com (@SoyMotor) July 19, 2017
Lance Stroll ve Antonio Giovinazzi Silverstone’da kuru zemin lastiklerine odaklanmışken 1991 – 2008 arasında Fransa Grand Prix’inin düzenlendiği Magny – Cours’ta tam yağmur lastiklerini test etmeye odaklanmıştı Vandoorne. İngiltere’deki gibi motor problemi yaşamaması sevindirici iken Hollandalı 2 günde toplam 252 (İlk gün 135 tur, ikinci gün 117 tur) turu teklemeden atıyordu. Test sonrası açıklamasında kat edilen kilometrelerin takıma faydalı olduğunu belirtecekti, her ne kadar araç üzerinde parça denenmesi gibi değişiklikler yapmaya izin verilmese de.
Haas
Amerikan kökenli Haas’ta önemli gelişmeler serbest antrenmanların ilkinde Ferrari yedek pilotu, Sauber’de 2017’de 2 yarışa çıkmış ve Haas’ın da test pilotu olarak gözüken Antonio Giovinazzi’nin 2017’de Haas ile yapacağı 7 antrenman turunun ilkini Silverstone’da gerçekleştirmiş olmasıydı. En son 2017 Bahreyn sezon içi testlerinde Ferrari direksiyonunda yer alan İtalyan pilot hatasız bir şekilde ana pilot Romain Grosjean ile beraber 24 tur atacaktı. Araçta kendisini rahat hissetmişti. Bir takımın daha işleyişini görerek tecrübesini arttırmıştı. Takıma katılmış olmaktan çok memnundu ve antrenmanlarda elinden geleni yapmıştı. Kendisinden tecrübeli Grosjean’ı 0.4 saniye geride takip etmenin de başarılı bir sonuç olduğunu belirtiyordu.
.@Anto_Giovinazzi sets his best lap so far with a 1:32.852 for P17. #FP1 pic.twitter.com/4iEXajvOxB
— Haas F1 Team (@HaasF1Team) July 14, 2017
Takım serbest antrenmanların başlarında her 2 araçta elektronik problem yaşamış ama sorunu düzeltince programlarını devam ettirmişlerdi. Değişik yakıt yükleri ve değişik lastikler ile değişik sürüşlerin yapıldığı rutin antrenman faaliyetlerinde Haas’ın ikinci serbest antrenmanlarda 2 aracına da Brembo yerine Carbon Industries marka fren diskleri, bunların programlanması ve denenmesi diğer bir odaktı. Grosjean cuma günü arabasından %100 memnun olduğunu söylemeyeceğini ve soğuk hava yüzünden lastiği uygun aralıkta çalıştıramadıklarını belirtirken, ikinci antrenmanda takım arkadaşından 0.2 saniye yavaş kalan Magnussen seansı araca alışmakla geçirdiğini söylemişti. Cumartesi günü sıralama turlarında ise tek turda ve yağmur altında araçtan memnun olmadığını söyleyen Danimarkalı ilk seansta 17. sırada (Ricciardo’nun cezasıyla 16. başlayacaktı.) elenmesine rağmen yarış temposundan umutluydu. Grosjean ise üçüncü seansa çıkmayı başarmıştı ama Hamilton’un kendisini ilk turda engellediğini belirtip, son virajda 0.3 saniye zaman kaybettiğini iddia edecekti. Diğer hızlı turunda ise arka lastikleri kitlemesi kendisine 0.5 saniyeye mal olmuştu. Daha iyi yapabileceğine inanan Fransız, mutsuzdu ve telsizden engelleme şikayetini iletmişti. Günün sonlarında FIA Grosjean’ın Hamilton’dan etkilenme potansiyeli belirtecek ve doğal olarak Fransız pilot şampiyonluk yarışına etki etmek istemeyen hakemlerin tutarsız kararının daha dağınık ve kuralsız bir sıralama turuna yol açacağını belirtecekti. Mercedes patronu Wolff ise Grosjean’ın sürekli ağladığını belirtmenin yanında daha önce aldığı cezalara bakıldığında halen Formula 1’de yarıştığına sevinmesi gerektiğini söylemişti ve bence seviyesizleşmişti. Eğer kendileri engelleseydi ceza alacaklarını açıklayan Haas patronu Günther Steiner de konu hakkında Grosjean ile aynı düşünüyordu. Steiner ayrıca Giovinazzi’nin motorlarını tedarik eden Ferrari ile karşılıklı anlaşmaları sayesinde direksiyonda olduğunu belirtecek, takıma onu alıştırdıkları ve iyi kullanabildikleri sürece; cuma antrenmanlarının bir seansında Magnussen’siz gitmenin zararını hissetmeyeceklerini de ekleyecekti. Ayrıca genç bir yeteneğin elini tutmaktan memnunlardı. Ama Magnussen’in sıralama sonucu ve açıklamalarına bakıldığında Giovinazzi’nin bulunması Danimarkalı’ya pek yaramamıştı.
Yarış sonucuna baktığımızda Grosjean 10. başladığı yarışta 2 pit ile 16. başlayan takım arkadaşından 14.303 saniye geride ve Sauber’den Marcus Ericsson’dan 10.062 saniye ileride 14. sırada bitirmişti. Fransız pilotun şikayeti sürekli trafikte bulunduğu için 2 farklı hamuru da yararlı kullanamamaktı. Mesela ilk bölümde kullandığı süper yumuşak lastiklerini boşa harcamıştı. İkinci piti ise kalan 7 turda öndekileri avlamak için taze süper yumuşak kullanmak amacıylaydı ama önde kendilerini ilgilendiren olaylar gerçekleşmeyince kumar tutmamıştı. Hatta 45. turda Sauber’ler tarafından dışarı atılmış ve Çok aptalca, inanılmaz! diyerek selam göndermişti. Magnussen ise Toro Rosso’ların ilk tur kazasında kendisine de çarptığını ama aracına zarar gelmediğini belirtmenin ardından yumuşak lastikler ile başlamanın çok zor olduğunu, bu sebeple ilk bölümde kötü dereceler elde etmesinin kendisini puan potası dışında tuttuğunu, puan potası dışında yarışmak zevk vermemiş olsa da genel anlamda yarış tempolarından dolayı olumlu düşündüğünü takım sitesine yazmıştı. İşin ilginci gerçekten ideal tur olarak 7. ve 8. sıradaydılar ve birbirleri arasında 0.320 saniye fark bulunduruyorlardı. Konum olarak önlerindeki Hülkenberg, Stroll, Massa, Perez, Ocon ve Vandoorne’dan ideal tur zamanı olarak önde olmaları modern Formula 1’de, özellikle Silverstone’da kalkış konumunun önemini gösteriyordu (Bottas ve Ricciardo istisnai hıza sahip). Bu arada Grosjean yarışta Carbon Industries diski ile devam ederken, Magnussen diski tanımak için yeterli tur atmadığını sebep göstererek Brembo ile devam etmişti. Her iki pilot da (Özellikle Grosjean.) frenlerinden şikayet etmemekteydi. Gerçi bunda Silverstone’un çok fren kullanılmayan ve kullanılsa da uzun düzlükler sayesinde soğumasını sağlayan yapısı rol oynamaktaydı ve Steiner sık fren yapılan ve düzlükleri nadir olan Hungaroring’de yine deneme yapacaklarını söyledi.
Takım hakkında son gelen haberler hızlı virajları pek sevmeyen aracın ortalama geçen Silverstone ardından gelişiminin azaltılacağını ve 2018’e kaynakların ekleneceği Steiner tarafından açıklandı. Takım sahibi Gene Haas’ın Artık balayı bitti. Beraber yaşamaya alışma zamanı. Formula 1 zorlu bir spor ama kaçırdığınız şansları gördüğünüzde amaçladıklarınızı başarmak için daha fazla çalışmanız gerektiğini anlarsınız. sözü de gelişimi kamçılamalıydı. Ayrıca Steiner’in 2018’de Magnussen – Grosjean ikilisi ile devam etme ve kendi pilot kararlarını verme fikrine Haas desteklerini iletmişti.
Not: Analiz kaleme alınırken Grosjean Macaristan öncesi Toto Wolff’u telefonda aradığını söyledi. Fransız pilot sıralama turları esnasında söylediği “Mercedes daha iyi GPS kullanmalı.” lafından dolayı özür dilediğini belirtirken, Wolff’un açıklamalarının olay anının sıcaklığına bağlıyordu. Yani tatlıya bağlamışlardı aralarını.
Pirelli Lastik Testi – Antonio Giovinazzi
Formula 1 takımlarının ana yarış pilotları haricinde gezinen pilotlara takıma ait numaralar verdiğini Çölde Dönüp Dolaşanların Analizi: Birinci 2017 Sezon İçi Testleri’mizde yazmıştık. Sauber’de kendisine 30 verilen, Ferrari’de kendisine ait 99 numarayı kullanan Giovinazzi (Ferrari test pilotlarına 32 numarayı veriyor) Silverstone’da Haas’ın test numaralarından 50’yi kullanmıştı (Charles Leclerc 2016’da Haas testinde 50, Santino Ferruci 51 numaradaydı) ama takımın twitter profilinden görüleceği gibi garaj ve araba Magnussen’e aitti. Organizasyondan pek paylaşım yapmayan Williams takımının aksine Haas aktif olarak video ve görüntüler ile taraftarlara bilgi vermekteydi. 2018 gelişimi için Stroll ile benzer amaca sahip İtalyan ilk gün kuru zeminde 119 tur attı ve ikinci gün 50 turda geçiş ve kuru zeminleri denedi. Bu arada 2016 GP2 ikincisi pilot 2017 Çin’de Sauber için yarışırken yaptığı hatalardan ders aldığını, Ferrari’nin kendisine verdiği toplamda 7 serbest antrenman seansını en iyi şekilde değerlendireceğini, hedefinin 2018’de Formula 1 yarış koltuğu olsa da temmuzun gelişmeler için erken olacağını ve Ferrari’nin kendisine yardım edeceğini testten sonraki günler dile getirdi.
Mid-afternoon break for @Anto_Giovinazzi. He's at 85-laps around @SilverstoneUK – more to come. @pirellisport #TireTest #HaasF1 pic.twitter.com/k6GsF9Up7f
— Haas F1 Team (@HaasF1Team) July 18, 2017
Sauber
İsviçre kökenli takım üzerinde kara bulutlarla İngiltere’ye gitmekteydi. Bakü ve Avusturya’da takım patronlarının henüz ismi belli değildi ve pilotların bile fikri yoktu. Ardından yarıştan üç gün önce eski Renault Sport patronu ve daha önce genç serilerin takımlarından ART’ın patronluğunu yapmış Frederic Vasseur’un Silverstone hafta sonu ardından dümeni döndüreceğini duyuruldu.
Fransız teknik adam takımın sitesinde yaptığı açıklamada sürücü, mühendis ve diğer tüm çalışanlar ile çalışmayı merakla beklediğini söylemekle beraber tecrübe ve kararlılığının herkesi işini en iyi yapacak şekilde yönlendirmeye yeteceğini de anlatıyordu. Her ne kadar takım patronluğu kara bulutları dağıtmış olsa da Alman kaynaklı haberlere göre İngiltere öncesi Sauber 2018’de motorunu kullanacakları Honda ile yollarını ayırmak üzereydi. Geleceğinin çok da belli olmadığı Formula 1’deki 25. yılını geçiren takım Silverstone’da cuma antrenmanlarında son sırayı alarak başladılar. Program ayar çalışmalarına odaklanırken, Ericsson hızlı virajlar başta olmak üzere araçtan memnunluğunu ifade ederken; Pascal Wehrlein yaşadığı motor problemlerinin programını aksattığını belirtiyordu. Cumartesi antrenmanlarında son sıradan Stroll sayesinde, sıralama turlarında ise Ricciardo’nun turbo problemi sayesinde kurtulacaktı Sauber ikilisi. Ericsson geçiş lastiklerinin aşırı ısınmasıyla düzgün tur atamadığını belirtirken, Wehrlein sıralama ilk bölümünde kuru zemin lastiklerine geçme fırsatları olsaydı ikinci bölüme fırlayacaklarını anlatıyordu. Ama Alonso ve Ricciardo’nun cezalarıyla beraber son 2 sırada başladığı yarışta 17 ve 18. sıradan yükselmek hedefleriydi ve 14. ile 17. sırada yarışı tamamladılar. Toro Rosso’ların birbirine vurması ardından gelen güvenlik aracında Wehrlein sadece antrenmanlarda keşif turu atmak için kullanılmış orta (beyaz yanak) lastikleri takarak, yarış sonuna kadar gitme planı kurdu ama yavaşlıkta hemen tutunmayı kaybetmesi; bir tur içinde tekrar yumuşak lastiğe dönerek toplamda 3 pit yapmasına sebep oldu. Puan potasından 30 saniye uzak olsa da Ericsson başlıca Grosjean ile mücadele ediyordu ve özellikle yarışın ikinci yarısında aracın temposundan memnun olduğunu belirterek, hafta sonu boyunca arabasını iyi ayarlamaya çalışan takıma teşekkür ediyordu. . Yarış ideal zamanında Ericsson’un 0.014 saniye ile Stroll’un arkasında 11. olması ve yarıştaki en hızlı zamanının idealden 0.185 saniye uzakta olması; Wehrlein’in Ericsson’dan 0.3 saniye ideal zaman olarak yavaş olmasıyla karşılaştırınca takımın İsveçlisinin yarıştan memnun olduğuna dair açıklamalar dışında bir kanıt bulabilirdik. Takım hakkında akılda kalanlardan biri yarışın beşinci turu içerisinde aynen Bakü’deki gibi birbirlerine vurmanın dibinden dönmeleriydi.
Pilotların yaptığı 15.lik mücadelesinde Ericsson takım arkadaşının kendisine yol vermediğini 2 kere pistten çıkmak zorunda kaldım. Ben ona düzlüklerde yer veriyorum ama o yol vermiyor. Teşekkürler. sitemiyle anlatacaktıMacaristan’a neredeyse B şasisi kıvamında aerodinamik gelişim paketiyle gelecek ekip hakkında hafta başında Darren Heath başta olmak üzere Formula 1 kulislerini yakından takip eden kişilerin Honda ile Sauber anlaşması bittiyse neden Honda çalışanlarının İsviçre’ye yerleştiği haberlerini duyuyorum. demesi ve Macaristan sonrası sezon içi testlerde Honda Formula Dream Project’in en kıdemli üyesi F2 pilotu Nobuharu Matsushita’nın Sauber ile teste çıkacağının açıklanması Honda ile ilişkilerin bitmediğine dair ipucu vermesine rağmen 27 Temmuz 2017 günü Sauber, Honda ile 2018’de olan anlaşmalarını sonlandırdığını açıkladı. Son olarak Vasseur 2018’de kullanılacak motorun takımı motive etmek için güncel (Bu sene 2016’dan kalma Ferrari motoru kullanıyorlardı.) olmasına gayret edeceklerini ve yaz tatilinden önce duyurmayı planladıklarını açıkladı. Ferrari ile devam etmeleri mümkünken; takımda Mercedes genç pilotu ve eski Renault patronunun bulunması bu senaryoları olası kılıyor. Ancak benim teorim Heath’in dediğine güvenerek Honda’nın Sauber merkezine gidip, 2018 boyunca devasa bir rüzgar tüneline sahip takımla çalışıp, Honda motorun en uygun şekilde aracın arkasını tasarlamak ve 2019’da güçlü halde yarışmak.
Not: Yazı kaleme alınırken Sauber Ferrari ile motor ve vites kutusu tedariği için çok yıllı anlaşma imzaladıklarını duyurdu. 2018’de takım 2018 Ferrari motorunu arkasında bulunduracak. Bu gelişme Vasseur’un kararını ve köpekbalığı yapısını gösteriyor.
Toro Rosso
Güncel olmasa da merak edip Avusturya analizimizi okuyanlar Alonso’nun Daniil Kvyat’a baskı altında olduğu için hata yapıyor demesini hatırlayacaklardır. Aslında sadece Kvyat değil her 2 Toro Rosso pilotu baskı altındaydı ve sebep koltuklarına dair söylentilerdi. Christian Horner Avusturya’dan sonra Kvyat’ın Toro Rosso ile kalacağının sinyallerini verirken Rus pilot Red Bull’un tüm kararlarına saygıyla yaklaşacağını ve takım için elinden gelenin en iyisini yapacağını belirtiyordu. Carlos Sainz Junior da 2018’de Toro Rosso’da olacağının sinyallerini vermişti Avusturya’da açıklamaları ve söylentileri yüzünden kulakları çekildikten sonra ama kendisi hakkındaki söylentiler Macaristan’da Palmer yerine Renault’ta yarışacağını işaret etmekteydi.
Two teammates
One opening-lap collision
Silverstone skirmish for @kvyatofficial and @Carlossainz55#BritishGP ?? pic.twitter.com/mbcDXcQJM7
— Formula 1 (@F1) July 17, 2017
Kendilerini göstermek için ant içtikleri bu ortamda cuma antrenmanlarında orta üst sırada olan Toro Rosso pilotları sıralama turlarında ikinci bölüme kalmayı başaracaklardı. Kvyat’ın ideal zaman olarak 11.liği kapmasına rağmen Sainz’in 14. kalması takımın Rus tarafının araçtan daha memnun olduğunu gösteriyordu. Sıralamada 12. ve 14. olmalarına rağmen Alonso’nun cezası nedeniyle birbirlerine çaprazdan bakarak yarışa başlayacaklardı ama üzerlerindeki baskı ve en iyi pozisyonla ilk turu dönme isteği 2’sinin de başını belaya sokacaktı. Kvyat kötü bir kalkış ile 14.lüğe düşmüştü ve Sainz’i dışarıdan geçmek üzere atak yapınca, pistin kirli alanında tutunamayıp; dışarı taştı. Sonrasında piste geri dönerken Sainz ile çarpıştı. Kvyat Sainz’in kendisine çarptığını telsizden söylerken, Sainz de kendisine arabanın durumunu soran yarış mühendisi Marco Matassa’ya Daniil’i tebrik edin. Orada çok iyi iş yaptı. dedikten sonra daha ilk turda yarış dışı kalacaktı. Takımın Rus’u ise kaza ardından 19.9 saniye boyunca arabasını tamir ettirdi ve toplamda 45.538 saniye kaybetti. Ardından kaza sebebiyle aldığı pitten geçme cezası hanesine 22.895’lik bir kayıp daha ekleyecekti. Sırf pitten geçme cezasında kaybedilen süre kendisini yarışı bitirdiği 15.likten 13.lüğe taşımaya yetiyordu. Rus pilot yarış sonrasında Jacques Villeneuve gibi eleştirmenlerden Adam olana kadar evde dinlenmeli. Başkasını suçlamayı bırakmalı. eleştirilerini alsa, Sainz tarafından telsizden suçlanmanın ardından dolaylı yönden tekrar suçlansa da takım arkadaşına 11. virajda yer verdiğini ama onun 12. virajda yer vermediğini söylemenin ardından; hakemlerin cezasını da aşırı buluyordu. İlerleyen günlerde Kvyat’ın 50/50 suçlu olduklarını belirten fikri Franz Tost tarafından kabul görecekti. Bu arada Sainz’in takımdaki yerine gelince… İspanyol pilotun Macaristan’da Renault adına yarışma söylentisi hemen reddedildi. Sözleşme konusunda sakin olduğunu belirten Sainz için başka bir açıklama ise Red Bull takım patronu Christian Horner tarafından Ona çok yatırım yaptık. Yüklü miktarda para almadan başka takıma bırakmayız. formatında yapılacaktı.
İngiltere yarış analizini de yazıp, uzun uğraşlar sonunda Formula 1 takvimini yakalamayı başardık. Şampiyon olduktan sonra sporu zirvede bırakan Nico Rosberg hem Londra etkinliğinde, hem de Silverstone’da Formula 1 yöneticileri tarafından en üst seviyede ağırlandı. Kafası çok rahatlamış görünen Alman pilot yarış başında İngiliz milli marşı okunurken Formula 1 yönetimiyle beraber ön sırada, hafta sonunun diğer anlarında ise telsiz ve kulaklığı taktığı Mercedes garajı içindeydi.
Podyumda röportajı (Videosu yukarıda ama rahatlama odasında Raikkönen’in keyifsizliğini anlayabilirsiniz ayrıca.) yapan ise 2009 şampiyonu, bu sene 2017 Monaco’da tek yarışlığına gezmiş Jenson Button’dı. İngiliz pilot 17 senedir ilk defa sıralama turlarını canlı izlediğini belirtecekti ve spora dışarıdan bakmaktan memnun olduğu gözüküyordu. Ayrıca podyum röportajına çıkarken bir zamanların McLaren çalışanı Peter Bonnington’a ve Lewis Hamilton’a sarılmayı unutmaması samimiyetini gösteriyordu. Silverstone’da akılda kalan detaylardan bir diğeri Mercedes’in Petronas ve UBS sponsorlukları 2018’de sona erdikten sonra spordan çekileceği iddialarını ortaya atan Eddie Jordan ile onu sahte haberler yaptığı için sert eleştiren Toto Wolff’un canlı yayında buzları eritmesi oldu. İşin ilginci Petronas ile anlaşmasını yenileyen Mercedes Formula 1’e devam edeceğinin sinyallerini vermişti ama DTM’den ayrılacaklarını açıkladılar.
It's great to catch up with EJ ahead of #Quali…
And look, he's even wearing Petronas green to mark the occasion! ?#BritishGP @C4F1 pic.twitter.com/KUQYXE93Pc
— Mercedes-AMG F1 (@MercedesAMGF1) July 15, 2017
Temmuz ayı içerisinde grid cezaları başta Mark Webber ve SkySports F1 yorumcularından Martin Brundle tarafından eleştirilmekte ve takımın hatalarının pilotlara mal edilemeyeceği söylenmekteydi ana fikir olarak. Stratejik kararlar ile parça değişimlerinin yapılması ise grid cezalarının anlamsızlığını gösteren başka bir olguydu. Yarış gününe kadar zevkli yorumlarına devam eden Brundle hakkında üzücü bir gelişme de gerçekleşmişti. 90’lı yılların eski Formula 1 pilotu 20 yıl boyunca grid röportajları yaptığı için ödüle layık görüldü ama midesi kaynaklı hastalık yüzünden İngiltere yarışını sunamadı ve Macaristan’da da olmayacağını açıkladı. Britanya Grand Prix’inin geleceği için Londra planı ise McLaren patronu Zak Brown tarafından realist görülmemekle beraber, Silverstone’un Formula 1 takviminde olmasını Liberty Media’nın sağlaması gerektiğini savunuyordu. Ama patron Formula 1 ailesindeki bir çok kişi gibi Londra’da düzenlenen özel organizasyonların dünya çapına yayılmasını dilemekteydi. Yazımızı Indy 500’de Amerikan ordusunun şovu, 24 Saat LeMans’ta Fransız ordusunun şovu gibi Britanya GP’sinde de Britanya ordusunun helikopterle komando indirip, birincilik ödülü koyması ile kapatalım. Bir çok kişiye motorsporlarında militarizm yükselişi ilginç gelmişti.
Tunç ARAS
.
One comment
Comments are closed.