2017 Avusturya Grand Prix – Yarış Analizi #9

Österreichring Tarihi

1957’den 1969’a kadar binek otomobil serilerinden, dayanıklılık serilerine (1000 km ve 500 km olarak) ve Formula 1’e (1963 şampiyona içi, 1964 şampiyona dışı) kadar ev sahipliği yapan Avusturya’nın Stryia eyaletinin Murtal il sınırları içerisindeki Zeltweg kentindeki Avusturya Hava Kuvvetlerine ait hava meydan üzerindeki geçici pistin olanak kısıtlılığı, 1969’da aynı il sınırları içerisinde Spielberg kentinde kalıcı pist yapılmasına neden oldu.

Google Maps’ten alınan görüntüler Zeltweg ile Red Bull Ring’in ne kadar birbirine yakın olduğunu gösteriyor.

Doğanın içindeki uzun ve hızlı virajları, engebeli yapısının getirdiği kör noktalarıyla Österreichring, 1970’te (Hella Licht şikanı yokken 5.911 km ve varken 5.941 km) Avusturya Grand Prix’inin ev sahibiydi. Ancak güvensizlik yüzünden takvimden atılacaktı ve 1987’deki son yarışta Stefan Johannson’un geyiğe çarpması ve start kazaları bardağı taşıran son damlalardı. Ardından (1995’te binek otomobiller uzun halinde yarışmış. Çok da uzun sürmemiş o zaman inşaat) 32 milyon pound (şu an 148 milyon TL yapıyor) yatırımla pistin pit alanı, trübünleri ve başlangıç düzlüğü elden geçirildi, kaçış alanları eklendi, ilk bölümdeki oval virajların düzlükle bypass edilmesiyle 90 derece virajlara kavuşuldu, diğer yarısındaki u virajlar kırpıldı ve ortaya 4.326 km’lık bir pist ortaya çıktı.

1997’da takvime geri döndüğünde, destekçileri Avusturya kökenli telekomünikasyon firması A1 sayesinde A1 Ring olarak anılan pist buna rağmen vahşi doğasını ve engebeli yapısının zorluklarını koruyordu. Kazalara açıktı, geyikler halen ziyaret ediyordu, takım emirlerinin yasaklanmasına sebep bir olaylı yarışa da sahne oldu.

Dikkatli gözler Red Bull Ring’in uzun ve kısa hali ile iç pistini görecektir.

Ancak 2003’ten sonra pist kar etmemesi ve tütün reklamlarına karşı Avusturya’nın politikası sebebiyle takvimden atılınca sessizliğe büründü. 2004’te bölgede Project Spielberg ismiyle devasa bir cazibe merkezi yaratmak isteyen Red Bull (Red Bull’un patronu Dietrich Mateschitz ve motorsporları danışmanı Helmut Marko Stryia eyaleti kökenli) pisti satın alıp, siyasetçilerin karşı çıkması ve çevrecilerin muhalefetine rağmen aslına sadık kalarak yenileyecekti. 2011’de DTM ile uluslararası takvimlere döndü, kısa iç pistleri ve uzun Grand Prix pistiyle Grid 2 gibi oyunlarında da sevilerek oynandı. 2014 ise Formula 1 takvimine Grade A lisansı alarak dönen mekan o günden itibaren şahane yarışlara ev sahipliği yaptı, mesela 2016’da şampiyonluk mücadelesi veren y

2017’de Avusturya’ya Giriş    

Halen uzun halinin de kullanıma açılabileceği söylentileri olan Red Bull Ring, 2017’de Bakü ardından merakla bekleniyordu. Ana sponsorları BWT’nin anavatanı olduğu için Bakü takım içi gerginliğini Avusturya’da geride bırakmak zorunda olan Force India’dan Sergio Perez Doğayla yarışıyor gibisiniz. olarak nitelendirme yapmıştı ve göründüğü kadar kolay olmadığı düşüncesini paylaşıyordu. Geçen sene asfaltı yenilenen Red Bull Ring için ise, Red Bull’un B Takımı Toro Rosso’nun pilotu olduğu için etkinliklere yarış dışı programını doldurmak zorunda kalacak Carlos Sainz Junior simülatörde kullanıyormuş gibi yumuşak benzetmesini yapmaktaydı.

Yine ev sahibi olan Red Bull’un ana takımından Daniel Ricciardo (piknik de yapmışlardı yarışta haftalar önce yukarıda görülebileceği gibi) kendi evlerinin ikinci ve üçüncü sektörlerinin hızlı virajlar sebebiyle yüksek yere basma kuvveti istediğini ama uzun düzlüklerde yavaş kalmamak için oranı dengelemek zorunda olduklarını, uzun düzlüklerde sağlam kalabilmek için bir de viraj girişlerinde dikkatli olmak gerektiğini ve pistin tek olumsuz yanının kısa olması olduğunu F1i’de anlatmıştı. Ayrıca Red Bull’un kendi pistinde ilk galibiyetini almaya kararlıydı Avustralyalı pilot Bakü galibiyetinden gaz alarak. Renault’un Almanı Nico Hülkenberg kendisini evinde görüyordu Red Bull Ring’de ülkesine yakın olduğu için ve pistin zorluğu olarak da Perez ile tamamen aynı düşünceleri paylaşmıştı. Fren problemlerinin peşini bırakmadığı Haas pilotu Romain Grosjean ise doğduğu İsviçre’ye benzetiyordu Red Bull Ring’in çevresini ve Fransız lisansıyla yarışan pilot için dağlar arasında yarışmak komikti.

Büyük Sorun Kerbler

Red Bull Ring’in son 2 viraj kompleksi bilgisayar oyunlarında çok dikkat gerektirdiği gibi sahip olduğu devasa kaçış alanı sizin son 2 virajı tek virajmış gibi dönmenize olanak sağlar. Grid 2’de bunu yaparken aracınız otomatikman yavaşlasa da Formula 1’de Red Bull Ring’in pist sınırları manuel gözetilir. 2014 sıralama turlarında pist sınırlarına saygı duymamanın cezası sıralama turlarındaki zamanların silinmesiydi ve Mercedes pilotu Lewis Hamilton dahil gridin yarısı cezasını çekti. 2016’da pist kesmelerini engellemek için normal beyaz yarış çizgileri ve kırmızı beyaz normal kerbleri takiben sırasıyla kırmızı sert kerbler ve yeşil astroturf üzerine viraj eğimine dik yerleştirilmiş sarı kerb (sosis olarak isimlendiriliyor) konulacaktı Red Bull Ring’e.

2016’daki kerb durumunu F3 yarışı gösteriyordu. Öndeki Van Amersfoort pilotu Anthoine Hubert sert kırmızı kerbden geçerken Motopark pilotu Sérgio Sette Câmara süspansiyonunu kırmamaya gayret ediyordu çok dışarıdan.

F3 Avrupa serisinde en iyi zamanların silinmesi 2016’da pole ve podyum değişimine yol açacaktı. Konu hakkında podyum kaybeden Callum Ilott kazadan kaçmak için sosislerin diğer tarafından geçmek zorunda kaldıklarında aracın 2 tarafındaki lastiğinin de pist dışına çıktığını ve bunun ceza sayılmasının duruma göre adil olmadığını belirtiyordu.

2016’daki Formula 1 hafta sonunda Nico Rosberg’in FP3 kazası ve Daniil Kvyat’ın sıralama turlarındaki kazası Red Bull Ring’in kerblerini süspansiyonlara kırıcı davranmasıyla odak haline getirdi ama yarış hakemleri pistin daha güvenli hale getirilmesine yeterli zaman olmadığını öne sürüp, pilotlara mümkün olduğunca kırmızı beyaz kerbler üzerinde gitmelerini önerdi sadece. 2017’de ise başlıca pist üstü değişiklikler pistin ihtiyaç duyulan yerlerinde lastik bariyerlerin kalınlaştırılması, Tecpro bariyerlerin sayısının arttırılması (özellikle pit girişi) olduğu kadar sosislerin aralığının (hem kendi, hem konum olarak) geniş tutulmasıydı. Ayrıca 2017’de FIA pistin ilk 90 virajının ardındaki kıvrımı da viraj olarak nitelendirip, pistin 9 olan viraj sayısını 2017’den itibaren 10’a çıkarma kararı aldı.

Söz konusu değişiklikler ile 4.326’lik pist, 4.318 km’ye düşerek 8 metre kısalmış oldu. Toro Rosso’dan Daniil Kvyat ve Mercedes’ten Lewis Hamilton Red Bull Ring’in kerblerini geçen seneye kıyasla ilerleme olarak nitelendirse de 2017 cuma serbest antrenmanlarda kontrolü kaybedip dışarı çıkmanın ardından, piste dönerken kerb ve sosislere çarpan pilotlar süspansiyon ve tabanlarına zarar verince cumartesi günü şikayetler FIA tarafından dinlenmiş, gerekli düzenlemeler yapılmıştı. Yukarıdaki video’da Felipe Massa’nın henüz FP1’de tabanını agresif şekilde giderken kırdığını telsizden itiraf etmesi vehameti gösterebiliyordu.

Cuma Etkisi

Avusturya Grand Prix tarihinden bahsetmenin ardından cuma antrenmanlarındaki kerb problemlerinden bahsettiğimize de göre ana yarış analizine geçebiliriz. Rusya hafta sonunu da genel olarak anlattığımız yarış analizinde, cuma antrenmanlarında Mercedes’in elini tam göstermemekle eleştiri aldığından bahsetmiştik ancak sezonun ortasına yaklaştığımız 2017 Avusturya GP’sinde ilk 2 antrenman seansında ilk 3 sıradan aşağı düşmeyen Alman takımın elini saklama gibi bir derdi bulunmuyordu. Genelde hafta sonuna iyi başlamayız ve onu düzeltmekle uğraşırız ama şimdi sezonda ilk defa iyi başladık. Özellikle ikinci antrenmanlarda daha nispeten iyi dengeye sahip bir aracımız var. Şahane bir tur atmak için kendimi yine zorlamış olsam da güzel ayar çalışmasıyla yarın çok güçlü olacağız. diyen Lewis Hamilton ilk 2 seansta liderliği kapmayı başarmıştı. Buna rağmen gözüm araçta daha rahat olduğunu hissettiğim ve F1Grid’deki arkadaşlarıma yarışı kazanacağını söylediğim, takım arkadaşı Valtteri Bottas’taydı.

Fin pilot ikinci sektördeki oval zihniyetli 5-6 virajlarda arkayı kaydırıp, toparlarken çakıl alanları ziyaret etmiş olsa da. Cuma akşamı sert bir gelişme olarak Hamilton’un 6 yarış geçirmesi gereken şanzımanı 5 sıra grid cezası almak pahasına önlem olarak değiştirilmesi (İspanya’daki Bottas turbo sorununu hatırlayalım. Mercedes şanzımanın Bakü’de hasar aldığını ama olayın Vettel kazasıyla ilgisi olmadığını belirtti.) haberlere düştü. Bu durum Bottas’ı pole ve galibiyet mücadelesinde yalnız bırakırken, başlıca twitter olmak üzere sosyal medya galibiyet için cuma gününü Olması gereken kadar rahat ve güvenli hissedemedim kendimi ama pazar günü genelde iyi oluyoruz. Ne olursa olsun Mercedes bugün çok iyiydi ve favoriler. Neler döneceğini göreceğiz. sözleriyle kapatan Ferrari’den Sebastian Vettel’i favori gösteriyordu. Bu arada ortalama bir performans Raikkönen de ev sahibi Red Bull’ların tehlikesindeydi. Vettel cumartesi antrenman turlarında liderliği kapmış olsa da sıralama turlarında takım güç dengesi cuma gününe yakındı.

Off-roading with @maxverstappen1 . #Austria #AustrianGP #F1 #Formula1 #MaxVerstappen #RedBull

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Sıralama turları üçüncü bölümde herkes son turunu atmaya çalışırken elektrik problemiyle ilk sektörde kalan Grosjean ve pistin üçüncü sektörünün başlangıcındaki 8. virajda zorlaması kontrolü kaybedip, çakıl alana girmekle sonuçlanan Red Bull’dan Max Verstappen’in sarı bayrakları sallaması milletin gazdan ayağını çekip, son saniyelere kadar sıralama turu mücadelesi seyretmemizi engelleyecekti. Sonucunda bitime 3 dakika kala Vettel’den 0.042 saniye hızlı turuyla Bottas pole’ü aldı.

Petr Hlaviczka’nın hazırladığı sıralama ideal tur listesinde Bottas’ın Vettel’in 0.278 saniye hızlı olması zaten pole’ü hak ederek aldığını gösteriyordu. Kendini motive edici sözleriyle cuma günü lideri Hamilton ise son sarı bayraklar sallanmadan önce temiz tur atıp, vites kutusu cezasından aldığı kaybı en aza indirmek amaçlı tur atmaya fırsat bulmuştu ama hızlı olmanız için tüm sınırlarını zorlayıp, kerbleri ezmeniz gereken pistte Hamilton henüz ilk sektörde yaptığı hatalar sebebiyle gazdan ayağını çekip; üçüncülükle yetindi.

Sıralama turlarında ilk 3 hakkında akılda kalan olaylardan biri başlangıç düzlüğünde yapılan pole röportajında Hamilton ile Vettel’in röportajı yapan Davide Valsecchi’nin isteğine uymayıp birbirleriyle tokalaşmamalarıydı. Bakü’deki gerginliği üzerinden atmadıklarını hissettiren pilotlar halbuki röportaj öncesi birbirlerini tokalaşarak kutlamışlardı kısa ve öz olsa da.

? . #AustrianGP #Austria #F1 #Formula1 #LewisHamilton #SebastianVettel

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Red Bull Ring’de 2017’de atılmış pole turu of 1:05.251 1985’te Nigel Mansell’in Güney Afrika Kyalami’de attığı 1:02.366’den sonraki en hızlı sıralama tur zamanıydı. Auto Motor und Sport’un istatistiklerine göre Bottas aynı zamanda tarihin en hızlı 7. sıralama tur zamanını elde etmişti. Bulunduğu konuma göre Spielbergring olarak da isimlendirebileceğimiz pistte daha önceki hızlı turlar 2003’te Michael Schumacher’in Q1’de attığı 1:07.908 ve Hamilton’un 2016’da attığı pole 1:06.228’dü. 2017’nin geçmişten hızlı olacağını henüz cuma antrenmanlarında hafta sonunun en sert lastiği yumuşak (sarı) ile Hamilton 1:05.975 yaparak göstermişti.

Kovalamaca

Sıralama turlarında sarı bayraklar yüzünden yarım kalan seans gibi Avusturya’nın neredeyse yarısını kaplayan frenle – bas – frenle yapısı sebebiyle rutin bir yarış seyrettik genel olarak. Bottas kariyerinin en sağlam kalkışını yaparak koruduğu liderliğini, kendisinden 3 tur geç pite giren Raikkönen’e kısa bir süre kaptırmak dışında yarışını konumunu savunmakla geçirdi.

Yarışı kazanmasının en büyük sağlayıcısı, cezasıyla sekizinci sırada başlayan Hamilton’un ve Ricciardo’nun erken pite girmesine bir tur sonra (33’ten 34’e geçerken) cevap veren Vettel’den ultra yumuşak lastiklerle (mor) attığı turlarda hızlı olmasıydı. 3.6 saniye süren zorunlu pitte Bottas süper yumuşaklara geçerken, rakibi Vettel’e oranla yaklaşık 0.8 saniye kaybederek ilk turlar bütününde bu kazandığı avantajların bir bölümünü harcadı. Ardından gelen ikinci bölümde Vettel’in süper yumuşaklar ile güçlü temposuna şahit olduk. Vettel’in Bottas ikinci bölüme başladıktan sonra attığı turlardan sadece 6’sı Fin rakibinden yavaştı. Ancak yarışın 71 turla sınırlı olması galibiyet savaşını engellediği gibi, Vettel’in tüm çabasına rağmen Bottas’ın 0.658 saniye gerisinde bitirmesine sebep oldu.

Bottas’ın aracındaki her 2 ultra yumuşak lastiğin iç yüzeyinin parçalandığını görmekteyiz Andrew Hone’un karesinde. Bottas strateji olarak sınırdaydı aslında.

Eğer ön lastiklerinin içlerindeki parçalanmadan şikayet etmesine rağmen ultra yumuşaklar ile 41 tur atabilen Bottas pite girmekte geç kalsaydı, muhtemelen kendisinden 7 tur daha az ultra yumuşak ile tur atmış (Pite girmesinde lastikte hissettiği titreşimin de etkisi vardı.) Almana yarışı kaybedebilirdi. Buna ek olarak ikinci bölümde Fin pilotun arka sol lastiklerinin bölümün 6 veya 7. itibaren ortadan çizgi halinde parçalanması, bitiş çizgisinde Vettel’in pistte daha uzun süre geçirmiş ama hasar gözükmeyen lastikleri hesaba katıldığında; yarışın uzaması halinde Bottas’a olası bir ikinci kayıp senaryosu daha ekliyordu.

Andrew Hone’un çektiği bu açıda Bottas’ın yarışı bitirdiği süper yumuşak lastiklerde sol arka tarafta, ortadaki çizik belli oluyor. Dikkatli gözler buna rağmen Vettel’in lastiklerinin sağlam olduğunu da görecektir.

Üçüncü kayıp senaryosunu da Vettel başlıca Perez olmak üzere tur bindirirken yaşadığı zaman kaybına bağlıyordu ama Bottas’da arka sıradakilerin problem yarattığını savunduğu için çok da geçerli bir sebep değildi. Sonucunda hafta sonu başında yarışı kazanacak kişi olarak favori gösterdiğim Fin pilot daha iyi tur atabilme potansiyeline sahip olmasına rağmen kıl payı aldığı pole’u, kıl payı galibiyete dönüştürdü. Böylece kariyerinde ilk defa birinci başladığı yarışı birinci bitirdi. Bottas’ın Avusturya’daki sıralama ve yarışlarda Yes’ten sonra bir an duraklayıp, veya Haha deyip, sonra yeah demesi kendisine özgü bir kutlama yöntemi geliştirdiğine yorumlanırken, Fin olduğunu kısa kısa araç şahaneydi diyerek göstermekteydi. Ricciardo’nun telsizi ise kovboyluktan ayılığa geçişi simgeliyordu.

Yarış sonunda araçların podyum önüne çekilmesi ve podyum öncesi sakinleşme alanında Rusya’da da birbirlerini kovalamış Vettel’in Bottas’a Güzel iş çıkardın. Bir tur daha olsa geçerdim. Perez’in arkasında takıldım. Şanslıydın. Sonlarda sıkıntılı olduğunu gördüm. demesi güler yüzüne rağmen biraz da iğneleyici geliyordu ve bunun sebebi sadece Bottas’ın pole ve galibiyeti kılpayı kazanması değildi: Bottas’a göre kariyerinin en iyi kalkışı veya Vettel’in podyum öncesi söylediğine göre %100 erken kalkış.

Fin pilotun kariyerinin en sağlam kalkışına Vettel’in ve yarışı beşincilikten üçüncülüğe yükselerek tamamlayan Ricciardo’nun tepkisi Erken start aldı. olmuştu. Konu şikayetler sonucu yarış esnasında incelemeye alındı, sosyal medyada yarış öncesi ve sonrasında Bottas’ın lastiklerinin henüz kırmızı ışık yanmadan döndüğü, lastiklerinin sarı çizgiyi milimetrik aştığı görüntüler paylaşıldı. Yarış içerisinde FIA Bottas’ın kalkışının yasalara uygun olduğunu belirterek herhangi bir ceza vermemiş olsa da başta Avusturya’daki podyum muhabbetleri olmak üzere İngiltere GP’sine kadar kalkış önemli bir gündem maddesiydi. 5 kırmızı ışığın yanıp, zamanı belirsiz bir anda sönmesine Bottas’ın tepkisi 0.201 saniye içinde olmuştu ve ayrıca lastiklerin hareketi FIA’nın pilotlara debriyajın konumunu kalkıştan önce ayarlamasını kolaylaştırmak için konulmuş toleranslar içerisindeydi.

Podyum ve röportajlarda Bottas kalkışının kırmızı ışıkların sönme anını tahmin etmek ile tepki zamanlamasından oluşan bir kumar olduğunu düşünüyordu. Bu size iyi kalkış yaptırabildiği gibi, kötü kalkış da yaptırabilirdi. FIA’nın kararı ve kovuşturma yapmamasına rağmen Vettel ve Ricciardo lider rakiplerinin kırmızı ışığa riayet etmediğine inandıklarını basın toplantısında söylediler. Olayın bir sonraki yarış İngiltere’de de konusu açılacak, Bottas limitlerde olduğunu söyleyip; benzer bir riskli kumar oynamayacağını belirtecekti perşembe basın toplantısında. Buna ek olarak Avusturya basın toplantısında Bottas’ın erken kalktığını ateşli olarak savunduğu göze çarpan Vettel, İngiltere’de bu sefer kalkış kurallarının tekrar gözden geçirilmesini öne sürerek olayı atlatamadığını belirtiyordu. Bana sorarsanız FIA ceza vermedikçe konu hakkında konuşmak gereksiz olduğu gibi Ricciardo ve Avusturya’da üçüncü tip debriyaj kolunu kullanmaya başlamış (İspanya’da ikincisini denemişlerdi) Vettel startlarını geliştirmeliler öndekilerin kalkışlarının detayına takılmak yerine. Sezon içerisinde pek İspanya, Bakü, Bahreyn gibi sağlam ilk tur geçiremediği yarışlardan sonra Fin pilotun dersine iyi çalıştığını söylemek gerekiyor. Avusturya GP’sinin akılda en fazla kalan tartışmalarından kalkış, sosyal medya üzerinde Formula 1 tarzı kalkış yarışmalarının bağlantılarının dağıtılmasına da yol açacaktı bundan da bahsetmeden geçmeyelim: https://f1-start.glitch.me/

Mercedes

Vettel ve Bottas’ın yarışını genel olarak anlatmış olduk ve şimdi Mercedes’ten kalanın yarışını anlatarak yazımıza devam edelim. Vites kutusu değişiminde pole kazansaydı bile minimum altıncı olarak yarışa başlayacak Hamilton’un cumartesi antrenmanında da şansı yaver gitmemişti pistin üçüncü virajında yaşadığı fren probleminden gördüğümüz üzere ve Vettel’in söz konusu antrenmanda lider olmasının sağlayıcılarından biri de bu olaydı.

Yapılan incelemeden sonra İngiliz pilotun fren diskinin montaj kaynaklı problemden kırıldığı ortaya çıktı. Ekip sıralama turlarına yetiştirmiş olsa da pilotunu aldığı derecelik cezayla beraber 8.lik anlamına gelirken, bu Hamilton’un geçiş yapmak için dibine kadar çabalamasını gerektiriyordu. Sorunsuz bir kalkış yapan pilot sıralamada patlayan Verstappen haricinde önündeki Perez, Grosjean’i pist üstünde ve Raikkönen’i pitstop taktiği ile geçebilmeyi başardı.

Uyguladığı strateji süper yumuşak lastiklerin dayanma kuvvetini de kullanarak öndekileri süpürmek, erkenden (31. tura geçiş) pite girmenin ardından ikinci bölümde ultra yumuşak ile Ricciardo’yu zorlamaktı. Ama Vettel’in Bottas’ı geçmesine engel olan 71. tur Hamilton’un Ricciardo’yu geçmesine de yetmedi (son turda dipdibelerdi ikinci sektör başındaki ilk u virajda) ve ikili arasında 1.418 saniye fark ile yarış bitti. Ancak tur grafiğine baktığımızda pistin resmi tur rekorunu 2003 Avusturya GP’si yarış esnasında attığı 1:08.337’i bitime 1 tur kala 1:07.411’e çekerek yenileyen Hamilton’a karşın aynı anda Ricciardo’nun 1:07.442’ye çekmesi ile daha dayanıklı lastiği; yarış uzasaydı bile İngiliz pilotun podyum almasını zorlaştıracaktı.

Bottas aldığı galibiyet ile şampiyonada Hamilton’a 15 puan yaklaşmış, Avusturya’yı yarasını kapatmaya harcamış Hamilton ile Vettel’in farkı da 20 puana yükselmişti. Ama yarış sonrasındaki açıklamada İngiliz pilot elinden gelenin en iyisini yaptığını söyleyerek sonuçtan memnuniyetini belirtmekle beraber, takım arkadaşını hak edilen galibiyet için kutluyor ve kesinlikle şampiyonluk mücadelesinde onun da yer aldığını da ekliyordu. Yine AMUS istatistiklerine baktığımızda 2014’ten beri içinde olduğumuz hibrid döneminde ilk defa Hamilton’un ardı ardına iki kere podyumda olmadığını ve Bottas’ın 6 podyumu varken Avusturya sonrasında, Hamilton’un 2017’de 5 podyumda kaldığını görmekteyiz.

Ferrari

AMUS istatistiklerine göre 9 yarışın 6’sında ikinci sırada yarışa başlamış, Avusturya’dan sonrasındaki puan hesaplamalarında 9 yarıştır ardı ardına lider giderek Michael Schumacher’in 2004’teki başarısından sonra bunu ilk defa gerçekleştirmiş Vettel’in yarışını genel olarak anlatmıştık. O yüzden Hamilton’un cezasının ardından üçüncü olarak grid’e çıkan Raikkönen’e geçiyoruz hemen.

Fin pilot konum avantajına rağmen üçüncü virajda arkasındaki Ricciardo’nun viraj içini kapamasıyla dışarıda kalarak sadece Avusturyalı rakibine değil, yarışa altıncı başlayan Grosjean’a da geçilip; ilk turda beşinciliğe kadar düştü. Ardından Grosjean’ın temposu Ferrari’ler ile savaşacak kadar çılgın olmayınca pit taktikleriyle önüne geçmiş olsa da bu sefer aynı sebeple Hamilton’a geçilince, damalı bayrağı beşinci gördü. Yarış sonrası açıklamalarda ultra yumuşak lastiklerle aracın dengesinden memnun olmadığını söylüyordu ve bunun sebebi Ferrari’nin söz konusu hamurdaki performans eksikliği kadar takımın Bottas’ı engellemek amaçlı Raikkönen’e 44 turluk bir uzun ilk turlar bölümü sunmasıydı. Bu durum Avusturya’nın 2+69 tur olmak üzere sadece Finliler tarafından lider götürülmesini sağlamış olsa da Raikkönen’in yarış temposuna hiç faydalı olmamıştı. Süper yumuşak lastikler ile kendisini rahat görsek ve bu F1Fanatic’in tur zamanları listesinde Ricciardo’dan ikinci turlar bölümünde hızlı olduğunu teyit etse de sonucu değiştiremeyecek kadar uzaktı rakiplerine.

Raikkönen yarış öncesi yarış hafta sonunu sahibi olduğu Ferrari garajında seyreden Fiat Chrysler Automotive CEO’su Sergio Marchionne’nin Bazen çok tembel. Takım için daha fazla çabalamalı. eleştiri oklarına da hedef oldu. Raikkönen bu yoruma elinden geleni yaptığını söyleyerek cevap verecekti. İngiltere’ye kadarki hafta Marchionne’nin Fernando Alonso’nun Ferrari’ye dönüşüne sıcak bakmadığı, Verstappen’in de Red Bull’dan Ferrari’ye geçmesiyle ilgili henüz imzaların atılması gibi bir durum olmadığını belirtmesi pilot seçeneği bol olan takımın Raikkönen’i gaza getirmeyi amaçlaması kadar, sezon boyunca Raikkönen’in performansını izlemek ve ona göre onu takımda tutmaya kadar vermeyi amaçlıyordu.

Charles Coates’ın çektiği bu fotoğraf pazar yarış öncesine ait. Acaba yüzü gülüyor mudur büyük patron’un yarıştan sonra bilinmiyor.

2017 sezonu başında tabanı esnediği şikayetini alan ve Avusturya’da tabandaki hava oluklarını öne alıp, üstüne bir de arka tarafına esnekliği arttırmak için metal parçalar ekleyen Ferrari’de bahsedilmesi gereken ilginç bir olay da var. Sosyal medyada yarış öncesi Ferrari garajındaki Marchionne’nin takıma uğursuzluk getireceğinden bahsedenler vardı. Ferrari’nin galibiyetinden çok şahane bir F2 haftasonu geçiren Charles Leclerc’in cumartesi koşulan ikinci yarışta şahane bir kalkış ve refleks örneği göstermesinden turlar sonra takım arkadaşı Antonio Fuoco ile çarpışması, söz konusu pilotların FDA (Ferrari’nin genç pilot yetiştirme programı) üyesi olması; büyük patronun gerçekten uğursuz olabileceğine delaletti.

Red Bull

Kimi Raikkönen’in yarışın ikinci yarısında yer yer Ricciardo’dan hızlı olduğunu ancak Ricciardo’nun da kendisini kovalayan Hamilton’a karşı halen savunmak için cephane bulundurduğunu analizimizin başlarında anlatmıştık.

Avusturyalı pilotun ideal tur zamanı Hamilton’dan sadece 0.108 saniye yavaştı. Yarışta attığı en hızlı tur ise ideal turundan 0.172 geride olmasının yanında yarışta atılmış en hızlı ikinci turdu. Ricciardo Avusturya’da podyum aldığı için memnuniyetini yarış sonrası röportajlarda ifade ediyordu. Ayrıca 2016’da Verstappen’in podyumu ardından takım evinde podyuma çıkan ikinci pilot olmasının yanında 2017’de ardı ardına beşinci podyumuna çıkarak; bunu bir sezonda başaran 2004’teki Rubens Barrichello ardından şampiyonluğa sahip olmayan ilk pilot ünvanına da sahip olmuştu. Podyumda Ricciardo Sky Sports F1 sunucusu Martin Brundle’ın özel isteğiyle ayakkabıdan şampanya içti ve Brundle’a da ikram etti. Bu arada podyumdaki diğer rakipleri ise kaçmanın yollarını aradılar. İngiltere hafta sonuna yaklaşırken ise Ricciardo ilk defa 2016 Almanya Grand Prix’inde uyguladığı shoey taktiğini özellikle arka arkaya yarışlarda hastalık getirebileceği için terk etme kararının sinyallerini de verecekti.

Takım arkadaşı Verstappen ise antrenman turlarındaki en hızlı Red Bull’du. Sıralama turlarında kırmızı ışık altında lastiklerini soğutma pahasına pit yolunda ilk sıralanan pilot olması hedefinin yükseklerde olduğunu gösteriyordu. Ancak iyi sonuç almanın baskısıyla yaşadığı kaydırmalar ve direksiyon düzeltmelerinin sonuncusu sıralama turlarının sonunda Grosjean’ın sebep olduğu sarı bayraklardan kaybedilen zamanı ikinci ve üçüncü sektörde zorladığı için dışarı fırlamasıyla sonuçlandı Hollandalı pilotun. Kendisini seyretmek için gelen 10 bini aşkın turuncu kıyafetli Hollandalı’ya da şov yapamayan Verstappen bu yüzden Ricciardo’nun altıncı sırada kaldı ve yarışa da beşinci başladı. Ancak Verstappen’in şanssızlığı Kanada’yı takiben 3. yarışta da peşini bırakmayacaktı.

Kardeş takım Toro Rosso’dan Daniil Kvyat çok sağlam kalkan pilotlardan biri olmasına rağmen ilk viraja girerken frenleri kilitleyince, önündeki McLaren’dan Alonso’ya çarpacak, o da feci bir kalkış yaparak henüz ilk viraja gelmeden 4 sıra gerileyen (2 Force India, 1 Haas, 1 Mercedes geçti) ve ilk viraja dışarıdan girmeyi hedefleyen Verstappen’e vuracaktı. Kvyat harici kazaya karışan pilotlar yarış dışı kaldılar. Yarış sonrasında Verstappen’in formasyon turundan beri debriyaj problemi yaşadığı, startta bu sebepten aracının çakılma önleyici moda geçtiği ve yavaş kalktığı, beladan uzak kalmak için virajı dışarıdan dönmek istese de de zincirleme kaza sonucu şanzımanının rulmanlarının kırıldığı açıklandı. Yarış dışında Verstappen hakkında önemli gelişmeler genç pilotun hakkında çıkan Ferrari transfer haberleri ve takım patronu Christian Horner’ın pilotlarıyla bir sene daha sözleşmeleri olduğunun altını çizmesiydi. Ayrıca Horner lidere 10 saniye uzakta güvenlik aracı periyodu olmadan yarışı liderden 10 saniye gerisinde bitirmelerinin güçlendiklerinin göstergesi olduğunu savunuyordu.

Haas

Amerikan takımının ikinci Formula 1 sezonundaki en iyi hafta sonlarından biriydi diyebiliriz Avusturya GP’si. İlk antrenman turlarında ilk 10 dışındalardı. Bunda Grosjean’in bitime 25 dakika kala sol öndeki yumuşak lastiğinin patlaması ve devamında tur atamayıp, takıma da veri sağlayamamasının payı vardı.

Ancak pilot ve takım patronu demeçlerinden önce her seansı güzelce özet geçmesine bayıldığım ekibin internet sitesinde görüleceği gibi Kevin Magnussen’in 7., Grosjean’ın 10. olduğu ikinci antrenmanlarda aracın durumundan memnun olduğunu belirteceklerdi. Cumartesi günü üçüncü antrenmanlarda Magnussen 7.liğe ve Grosjean 8.liğe yükselirken, güzel bir sıralama turu geçirmeyi bekliyorlardı. Grosjean takım arkadaşından hafta sonu girişinde bir tık yavaş kalan ama sıralama turlarında ve sıralama turundaki ideal zamanında büyük üçlüden sonraki en hızlı pilot sıfatını taşısa da Magnussen’in sıralama turlarından itibaren performansı tepe taklak olacaktı.

Yarış analizimizin girişinde anlattığımız kerbler Magnussen’in süspansiyonun arka sol süspansiyonunu kırdı. Danimarkalı aracını garaja çekmesine rağmen arıza sıralama turlarında tamir edilemeyecek kadar büyük olduğundan, sıralama turları ikinci bölümünde tur atamayan pilot elendi. Performansına baktığımızda Grosjean’dan sıralama turlarında yedinciliği kapabileceğine inandığım ama tur atamadığı için 15. başlayan pilot önlerindeki Hülkenberg ve Sainz’in yavaş kalkışını değerlendirip, McLaren’dan Stoffel Vandoorne’a kadar uzandı ve Kvyat Alonso’ya çarparken o da olaydan bağımsız Vandoorne’a vurdu. Sonrasında ilk virajdaki karmaşayı farkedip Vandoorne ile ilk viraj dışından giderek ortamdan kaçtılar. Tabi bu yüzden Sainz, Williams’lar ve sanıyorum Ericsson’a tekrar geçildi ama 2 tur içinde ilk viraja kadar kazandığı yerleri geri aldı.

11.liğe kadar yükselmişti ama hidrolik problemi kendisini ilk önce direksiyon sisteminde, sonra da şanzımanda gösterecek; olaya tepkisi İnanamıyorum. Sikeyim. şeklinde üzgün bir küfür ile aracını garaja çekmek zorunda kaldı. Yarış sonrası takım patronu Günther Steiner problemin Bakü’de de kullanılmış yeni arka kanat ve onun takılma mekanizmasının montajında pulların sarsıntıdan dolayı hidrolik hortumlarını yırttığını ve sorunu çözeceklerini söylemişse de yarış dışı kalma sebebi modern Formula 1 arabalarının yapı karmaşıklığını ve hafta sonu yaşayacağınız ufak bir problemin bir yarışı bitirmenizde ne kadar etkili olacağını göstermekteydi.

Ama altıncı başladığı yarışı ilk turda geçtiği Raikkönen’e ve arkasındaki Hamilton’a pist üzerinde geçilerek tekrar altıncı bitiren Grosjean ise halinden çok memnundu. Çünkü hafta sonu boyunca araç ayarlarında sorun yaşanmamış, lastiklerde tutunma yakalanmış, böylece fren sorunu yaşanmamış (Bakü yarış analizimizde detaylıca anlattık) ve Formula 1’in en hızlı üç arabası Mercedes – Ferrari – Red Bull’un arkasında bitirmişti. Yarış ideal zamanı Kvyat, Perez ve Massa’dan yavaştı ancak bu durum yarışa başlangıç konumunun ne kadar önemli olduğunu ifade ediyordu. Haas’ın bu iyi performansı Azerbaycan ve Avusturya’nın uzun düzlükleri için hazırlanmış yeni arka kanat ile Ferrari’nin yeni turbosunu kapsayan güncellemesi sayesinde gelmişti ve Grosjean fren sorunu yaşamayıp, lastiklerine güvenebildiği Red Bull Ring’de ön sırada kalmayı başarmıştı.

Yalnız Haas’ın halen hızlı virajlarda problem yaşadığını sıralamada sonuncu virajda dışarı çıkmasıyla göstermişti Fransız pilot. Aldıkları 6.lık ile 2017’deki en iyi sonuçlarını yaşayan takımdaki olumlu havalar açıklamalara da yansıyacaktı: Grosjean takım arkadaşı Magnussen’i Alonso’dan sonraki en iyi takım arkadaşı olarak nitelendirecekti. Bunun dışında Fransız pilot aldığı sonuçtaki zevkini 2013’te Lotus’la yarıştığı anlara benzetmekteydi. Bu arada Toro Rosso ile Haas arasındaki şampiyona altıncılığı savaşı açıklamalara da yansıyordu. Hatırlarsınız Günther Steiner Kanada’da Grosjean’a vuran Sainz’e kalitesine zarar veriyor tarzı bir yorum yapmıştı. Avusturya sonrasında da Sainz Haas takımının Avusturya’ya kadar performansını gösterememesinin şaşırtıcı olduğunu söyleyerek eleştiri oklarını tüm takıma yöneltecekti. Ayrıca Kanada’da kazada dikiz aynalarını bahane olarak gösteren Sainz’e karşın, Haas’ın arabalarının dikiz aynalarında yoğun bir titreşim olması gözden kaçmadı.

Force India

Genelde geri kalanların en iyisi konumunda olan ama Bakü’nün ardından Avusturya’da da bu ünvanı kaçıran Force India’nın hafta sonu performansı karışıktı. Temel olarak aerodinami çalışması olarak programlanmış serbest antrenmanların ilkinde VJM-10’un direksiyonunda Alfonso Celis Junior vardı ancak Meksikalı pilotun batarya kaynaklı elektrik problemi Celis’in 2017’deki ilk serbest antrenman programını 15 turda sınırlandırırken, direksiyonu devralacak ana pilot Perez’in de serbest antrenmanların ikincisindeki programını aksatacaktı.

Charles Coates, Force India’ya verilen yedek numaralardan 34 ile gezen Alfonso Celis Junior’un kısa serbest antrenmanlarından bir görüntü yakalamayı başarmış.

Virajlara girerken arka lastiklerde tutunma sorunu yaşayan Meksikalı’nın hedefinde denge problemlerini sıralama turları son seansına kadar çözüp, Q3’e katılmak vardı. Son antrenman turlarında da takım arkadaşı Esteban Ocon’dan geri kalsa da sıralama turlarında hedefine ulaşıp, Ocon’un önünde 8. sırada yer aldı. Bu andan sonra takımın hafta sonu problemsiz geçti. Aralarına cezası yüzünden katılan Hamilton’a izin verdikten sonra problemsiz kalkış yaptıkları yarışta, lastiklerini 7 tur arayla değiştirdiler ve sadece pitlerde Williams’tan Felipe Massa’nın gerisine düştüler. Ocon kendisine uygulatılan geç pite girme taktiğinin riskli olduğunu yarış sonrasında söyleyecekti. Ancak Fransız, Massa’nın 0.9 saniye önünde damalı bayrağı geçmişti, ideal tur zamanı ve yarıştaki en hızlı tur zamanı Massa’dan sadece 0.2 saniye kötüydü ve tur zaman grafiği rakibiyle karşılaştırıldığında bariz yavaş değildi. Bu sebeple Ocon’un sözlerinin heyecandan olduğunu bile belirtebilirdik. Perez ise önce pite girme sebebini dengeyi iyi tutturamadığı ultra yumuşak lastiklerden öndekilerin parçalanmasına bağlamıştı ve ikinci turlar bölümünden çok memnun olsalar da Grosjean ile aynı tempoyu yakalasalar da, rakiplerinin yakalanmayacak kadar uzakta olduğunu anlatacaktı.

Force India’nın birbirine en yakın olduğu an Lewis Hamilton’un Perez’i geçtiği andı ve Sutton Images tarafından karelendi.

Kanada ve Bakü’nün ardından birbirlerini kaza sebebiyle suçlayıp, hafta sonu öncesi akıl vermeye çalışan Perez ve Ocon’un tek bir araba gibi yarışması; onlara devasa bir puan kazandırdığı gibi takıma gelecek yarışlarda nasıl taktikle yarışmaları gerektiği hakkında yol gösterdi. Bu durum takımın ana sponsoru BWT’nin evinde bu durum büyük sevinçle karşılaşılmıştır.

Esteban Ocon sayesinde Force India’nın tulumların rengini nasıl değiştirdiğini görebiliyouz.

Son olarak Force India’nın takım üniformalarında ikinci bir değişiklik daha yaptığını belirtmeliyim. Daha önce giydikleri siyah ağırlıklı, beyaz Johnnie Walker tabanlı ve pembe çizgili yarış tulumlarını Bakü’de pembe – beyaz ağırlıklı yarış tulumuna geçmişlerdi. Avusturya’da tulumun Johnnie Walker tarafı siyaha boyanmıştı. Mekanikerler ise sezona başladıkları siyah üzerine turuncu çizgili tulumlarını, ilk önce pembe çizgi ile değiştirdiler ve ardından Avusturya’da pilot tulumlarına yakın renge büründüler. BWT ile gerçekleşen bu pembe renkler Macaristan veya Belçika’da yarış dışında giyilen takım kıyafetlerini de etkileyecek.

Force India takım kıyafeti de pembeye doğru gidiş gösteriyor. Onları da motorsport arşivinden örnekledik. Avustralya, Kanada ve Avusturya.

Williams

Kanada ve Bakü’de çaylak Lance Stroll ile puanlar ve 1 podyum yakalayan Williams aracının hava akışını düzeltecek güncellemeler ile çıktığı pistte ilk saatlerde araç dengesi sorunları yaşadılar. Hem Stroll, hem Massa hızlı virajlarda şikayet etmektelerdi. Hatta takım güncellemeler son 2 virajda araçlar dışarı çıkarsa kırılmasın diye ikinci antrenmanlarda çıkarılmıştı bile.

Sıralamada Stroll’un kameralara yansıyan ikinci sektörden üçüncü sektöre geçerken yaşadığı önden kayma halen Williams’ın sıkıntılarının çözülmediğini kanıtlarken ikili birbiriyle 0.123 saniye fark ile ayrılırken, 17. ve 18. olarak ilk bölümde eleneceklerdi. Bu arada takımın Stroll’un, Massa’dan 0.023 saniye hızlı olması da bir hayli ilginçti. Takım teknik patronu Paddy Lowe Williams’ın anlık lastikler ile ilgili problemini 2015 Singapur’a benzetirken (Daha önceki yarış İtalya’da 1.5 saniye arkadakilerden hızlıyken Singapur sıralamalarında 5 ve 6. sıradalardı Mercedes) Massa ise tecrübesini birebir açığa çıkarıyordu: Gördüğünüz üzere lastikler yeni iken sorun yaşıyoruz ama kullanılmış lastikler ile çok hızlıyız. Yarışta bu işimize yarayacaktır.

Yarış günü gelip kırmızı ışıklar söndüğünde Williams’ların ikisinin de fişek gibi kalkıp, ilk viraj kazasının tam ortasından geçerek ilk turda 10 ve 11.liğe ardından ikinci turda 9. ve 10.luğa yükseldiğini gördük. Massa’nın stratejisi 47. tura kadar yumuşak lastikler ile kalıp, ardından taze ultra yumuşaklara geçmekken, Stroll’a da süper yumuşak ile başlayıp; hemen yarış ortasında ultra yumuşaklara geçme taktiği verilmişti. Devamında da Stroll’un performansı Massa’ya oranla yavaş olsalar da, damalı bayrakta Stroll puanı Palmer’den 0.545 saniye ile kazanmışsa, Massa Ocon’u geçememişse de 2.2 saniyelik sağlam pitleriyle 2017’de ilk defa çift arabayla puan aldılar. Bu 2016 Meksika’dan sonraki 11 yarışta ilk çifte puanları olmakla beraber, 2013 Kore’den sonraki en kötü sıralama turlarını (17 ve 18.lerdi Bottas ve Pastor Maldonado ile) şahane bir şekilde geri döndürme anlamı taşıyordu. Massa’nın yarışta yüksek tempo beklentisi ise gerçek çıktığı için, Brezilyalı pilotun kalitesini bizlere anlatmaktaydı.

Renault

Avusturya’da yedek pilotlarını kullanan takımlardan biri Renault fabrika takımı oldu ve Sergey Sirotkin’e serbest antrenmanların ilkinde sürüş fırsatı verdiler, Hülkenberg’in araca daha çabuk alışacağını varsayıp. Rusya’dan beri RS17’yi kullanmış Sirotkin 27 turluk tecrübesinde arabanın geliştiğini ve doğru yönde ilerlediğini belirtirken Jolyon Palmer’den yaklaşık 0.9 saniye yavaş kalmıştı.

Sutton Images’in fotoğrafında gördüğümüz gibi Rusya’dan sonra (yanlış hatırlamıyorsam) Renault’ta da serbest antrenmanlarda gezen Sirotkin, 46 numarayı kullandı.

Palmer sabah antrenmanlarını son zamanlardaki en iyi antrenmanı olarak niteleyecek kadar mutlu geçirse de ikinci antrenmanlarda cenabetlik yine üzerinde olduğu için elektrik problemiyle durana kadar sadece 7 tur atacaktı. Bu arada takımın Avusturya hazırlığı ikinci antrenmanlarda direksiyona geçen ve seansın en iyi 9. Zamanını elde eden Hülkenberg tarafından yapılacaktı ama Alman pilot sert lastiklerle dengesizliği işaret ediyordu. Ertesi gün Hülkenberg’in 11. olması geriye doğru düşüş yaşadığını gösterirken, Palmer genelde olduğu gibi takım arkadaşından yavaştı; bu sebeple 16. olarak sıralama ilk bölümünde elenmişti.

Palmer Hülkenberg’in önünde? Evet bu duruma şahit olduk 2017’de ikisinin bitirdiği yarışta ilk defa.

Yarışta ise Renault’ta işler tam tersine dönecekti. Hülkenberg’in aracı kalkışta çakılma önleyici (antistall, Verstappen’in başına gelen) moduna geçince 4 sıra kaybedecek, ardından yarışa başladığı süper yumuşakları aşırı ısıtarak 14. turda pite girecek, devamında yumuşak lastikler ile gezdiği turlarda ise mavi bayraklar altında zaman kaybedecekti. Böylece sadece başladığından 2 sıra geride bitirecekti Avusturya’yı. Palmer ise şahane kalkışıyla 12. sıraya kadar tırmanıp, yumuşaktan yarış ortasında ultra yumuşağa geçip Williams’ları hedefine almıştı. Yarış sonrası 40 tur boyunca Stroll’u kovaladığını söyleyen İngiliz pilotun geçmeyi becerememesinde Williams’ın hatasız pitleri, Kanadalı pilotun baskıda kırılmaması olduğu kadar Renault’un Williams’tan ortalama 0.8 saniye yavaş pitleri de etkiliydi. Palmer Kanada, Monaco’da olduğu gibi Avusturya’da 11. almanın, takım arkadaşı Hülkenberg’in sürüş tarzını taklit etmekten kaynaklandığını söylüyordu ve sonucuna çok sevinmekteydi ama takım patronu Cyril Abiteboul’un takım internet sitesindeki yarış özetindeki açıklamasında Palmer’den bahsetmemesi benim garibime gitti.

McLaren

McLaren Bakü’de üçüncü tip motorlarını antrenmanlarda Alonso ile gösterip, yarışta vermemişti ancak gelen açıklamalar Avusturya’da Alonso ile Stoffel Vandoorne’un üçüncü nesil motoru kullanacağı yönündeydi.

Cuma antrenmanlarında tecrübeli İspanyol pilotun kerblere vurup tabanını kırması ve dışarı çıkmaları akılda kalmış olsa da antrenmanlarda en kötü dereceleri Vandoorne’un 12.liği olacaktı. Tabi bu durum takım patronu Eric Boullier’in Honda’nın doğru yolda olduğu övgüsüne de yol açmıştı. Cumartesi geldiğinde ise Alonso’nun üçüncü nesil motorundaki MGU-H’ında (Turbodan enerji geri dönüşüm. Muhtemelen FP2’deki dışarıda gezintili tur yol açmıştır.) tespit edilen arıza araca daha önce kullanılmış eski tip motorun takılmasına yol açacaktı, İngiliz ekip yeni motoru riske atmak istemediği için. Vandoorne ise yeni motoru denemeye devam ediyordu. Son antrenmanlarda pilotların bulunduğu konum biraz düşecek ama Alonso’nun 12.liği ve Vandoorne’un 13.lüğü sıralama turlarında McLaren’in ilk defa 2 arabayla ilk 13’te sıralanmasını sağlayacaktı 2017’de. Bu sonucun takımda yüzleri güldürdüğünü Alonso’nun Normal şartlar altında çok rahat üçüncü bölüme kalırdık. açıklamasından anlayabilirdik.

Ama yarışta hafta sonundaki olumlu hava dağılacaktı McLaren’da. Kvyat’ın vurduğu Alonso’nun Verstappen’e çarptığını analizimizin başlarında anlatmıştık. Kanada’daki ilk tur kazasından tesadüfen kurtulurken Biraz sakin olmalılar. eleştirisini yazdığımız İspanyol pilot, kaza sonrasında aracın hasar durumunu soran mühendisine arka tarafının ağır hasar aldığını söyledikten sonra Neden beni bu kadar ittiriyorlar bilemiyorum. Bowling oynayamazlar. şeklinde tepki gösterecekti aracını garaja çekerken. Yarış sonrasında ise başlıca Kvyat olmak üzere arkasındaki tüm pilotlara Orta sıradakiler için yarışa başlangıç çok önemli ama fazladan metreleri kazanmanın yeri yarışın ilk metreleri değil. Geleceklerini ve koltuklarını korumak için riskli manevralar yapıyorlar. İlk viraja gelenler yarışımızı mahvetti. derken pilotluk dersi vermiş olsa da kazaya sebebiyet torpido Rus pilot Önümde yaşananları görmedim. Herhalde Verstappen bir problem yaşadı ve Alonso ona tepki verdi. Yani o gördü, ben görmedim, o erken frene bastı ve ben referansımda frene bastım. Aradaki mesafe azalınca ise düzeltmek isterken, frenleri kitledim ve olay gerçekleşti. Bu kadar basit. diyerek karşılık vermişti.

Üçüncü motor tipinin ayarları henüz oturmadığı için ikinci motor tipinden performans olarak çok farklı olmadığını ileten takımın ikinci pilotu Vandoorne ise yavaş kalkan Hülkenberg, Sainz, Verstappen ve ilk viraj kazalarını bir bir sayacak, bu karmaşadan ikinci virajı geniş alarak kurtulduğunu teyit edecekti. 13. başladığı yarışta bir sıra geriye, Sainz’in ilk turda gerisine düşse de rakibinin sorunlarıyla tekrar başladığı yerde yarışın büyük bölümünü geçirdi.

Bu arada Hollandalı pilotun ilk 10’da yer alan ideal turuna rağmen yarıştan puan çıkaramamasının sebebi yarışın ilk bölümünde tempo olarak yakın, ikinci bölümünde hızlı olduğu Palmer ile yarışırken; tur bindiren Raikkönen’i engellemesi sebebiyle pitten geçme cezası almasıydı. 16.206 saniyeye mal olan bu durum 1:22:39.440 yerine 1:22:23.234’te bitirmesini sağlayacaktı bu da Stroll’un 0.3 saniye önünde olup, sezonun ikinci puanlarını kapmaktı. Yalnız Vandoorne’un mavi bayrakları takmamasının sebebi mavi bayrakları Palmer’i geçmek için kullanmakmış ama tam tersi döndü.

Sauber

Hafta sonu tüm seanslarda sondan ikinci olan Sauber’lerin yarışı da sondan ikinci bitirmesi gerekiyordu mantıken. Ancak Bakü’den sonra Avusturya’ya da takım patronu olmadan gelen takım sessiz bir şekilde Pascal Wehrlein ile 14. ve Marcus Ericsson ile 15. olarak yarışı bitirmeyi başardılar. Wehrlein motor değiştirdiği için pit yolundan başladığı yarışta bu sayede ilk viraj kazasından kurtulmayı başarmıştı. Süper yumuşak lastikler ile ultra yumuşak lastikler ile piste çıkmış takım arkadaşından ilk turlar bölümünde daha hızlıydı.

Sauber için yarış Sutton Images’in çerçevelediği gibi bitti. Beraber bitirdiği yarışlarda Wehrlein 3. kere Ericsson’un önündeydi.

Birbirini takip eden turlarda lastiklerini değiştiren pilotlardan Wehrlein bitime 12 tur kala takım arkadaşından tekrar hızlı olacaktı. Bu yüzden de yarışı Ericsson’un önünde bitirdi. Geçen sene kariyerindeki ilk puanını burada Manor ile alan pilot için 2017 bir hayli ilginç olmalıydı. Bu arada AMUS istatistiklerine göre İsviçre kökenli takım BMW fabrika takımı olduğu günler çıkarıldığında tam 341 yarış kazanamayarak, Minardi’nin elindeki 340’lık rekoru Avusturya’da kırmıştı.

Toro Rosso

Fernando Alonso ilk viraja girerken yaşanan kazanın sebebi olarak Kvyat’ın kendisini gösterme isteğini işaret etmekte haklıydı. Avusturya öncesi haberler incelendiğinde söz konusu yarıştan önce 8’de 3 mekanik sorun ile yarış dışı kalma istatistiğine sahip Rus pilotun bu durum performansını gölgelediği için rahatsız olduğu yer alıyordu.

İlk 3 serbest antrenmanda takım arkadaşı Sainz’den hızlı olmasına rağmen sıralamada 10’a karşı 14. yer alması ve ideal turunun 0.320 saniye yavaş olması muhtemelen keyfini kaçırmıştı. İyi bir kalkış yaparak yükselmenin hayalini kurdu hele takım arkadaşı kalkışta takılmak üzereyken ama Rusun yol açtıklarından bahsettik. İlk turun hemen ardından aracına 14 saniyelik bir tamir uygulatan ve bu arada zorunlu lastik değişimini yumuşaklara gerçekleştiren pilot 9. turda aldığı pitten geçme cezasını da çekecekti. Sonrasında 13 tur daha ultra yumuşaklar ile geçirdi ve 2 tur geriden takip etti lideri damalı bayrağa doğru. 1:07.994 ideal zamanı yarışın en iyi 7.si iken aslında Rus pilotun neler kaçırdığını da göstermekteydi. Belki de o yüzden Kvyat takımın internet sitesindeki yarış analizinde Silverstone öncesi soğuk bir duş alacağım diyordu.

Sainz ise bir şekilde kendisini ilk tur kazasından kurtardı feci bir kalkış yapmasına rağmen. Ama ikinci tur başlayan motor yanma problemleri sadece güç değil, dokuzunculuktan 15.liğe kadar düşmesine sebep olacaktı 10 tur içerisinde. Pitstoplar ile yeniden yükselse de aynı konuma, 44. turunda garaja gelmesi ve yarışı bırakması istendi. İspanyol pilotun motor problemi ve yarış dışı kalmaya tepkisi Ne kadar ihtişamlı bir yarış. olacaktı. Biri takımda kalmak isteyen, diğeri ise takımdan gitmek isteyen 2 pilotun baskı altında gevremesi Toro Rosso’ya feci bir performans getirmişken, bence 2 pilot nasıl yönetilmez dersine de konu edilmeliydi Avustralya’dan Avusturya’ya geçtiğimiz bu periyoddaki düşüş (yarış öncesi seanslarda da Sainz mekanik problemlerle boğuşuyordu).

Böylece Avusturya Grand Prix’inin yarış analizini de bitirmiş olduk ve Macaristan hafta sonuna yaklaşırken önümüzde sadece İngiltere’yi hazırlamak kaldı takvime yetişmek için. En başında tarihinden ve zorluklarından girip, kerblerinden çıkarak anlattığımız ve gördüğümüz üzere pek de geçişe imkan vermeyen yapısıyla Red Bull Ring ortalama bir yarışa ev sahipliği yapmış olmasına rağmen şampiyonanın ilerlediği heyecan konusunda bize büyük bir fikir sağlıyordu. Artık ön sıradaki pilotlar mekanik parça değiştirdiği için sıra cezası almaya başlamışlardı ve yeniden savaşmak zorundalardı. Orta sıralarda dengeler sürekli değişmekte ve halen takımlar maksimum puanı almak için takım içi ilişkilerin iyileştirilmesine gayret etmelilerdi. Lastik kullanımı özellikle blistering dediğimiz çizgisel parçalanma ile anlaşıldığı gibi her an sonucun değişmesine neden olabilirdi. Massa’nın dediği gibi Alonso ve Raikkönen’in hiç süperlisans disiplin puan cezası almadığı ortamda genç pilotların ceza almış olması ve söz konusu genç pilotların yol açtığı tehlikeler; onların yarıştaki saygı seviyesini sorgulatıyordu. Pistte sahip olduğu savaş jetleriyle açılış yapan, pilotlarının açılış otobüs turunda Avusturya yerel kıyafeti giydiği ama sadece 1 pilotuyla başarılı sonuç almış Red Bull’un sağlam organizasyon yeteneğine bu durum gölge düşürmüyordu çünkü cumartesiden pazara geçtiğimiz gün emekli pilotların katıldığı (daha önce de eski F1 araçları vardı geçen senelerde) emekli LeMans arabalarının şovu bile sevinmeye değerdi.

Son olarak yarışta yağması beklenen ama podyum töreninden sonra atıştıran ve geceleyin dolu kıvamına gelen yağmur yağmış olsaydı sizinle daha uzun bir analizde karşılaşacaktık.

Tunç ARAS