2017 İtalya Grand Prix – Yarış Analizi #13

Formula 1’de ortalama hızı en yüksek olan tur 2004 İtalya Grand Prix’inde sıralama turlarının ilk bölümünde Williams FW36 ile Juan Pablo Montoya tarafından 262.242 km/s olarak atıldı (Aşağıda görüntüyü görebilirsiniz. Ayrıca diğer veriler de bağlantılarda yer almakta.). Ortalama hızı en yüksek yarış ise Michael Schumacher’in 247.585 km/s’lik 2003 İtalya Grand Prix’i zaferiydi ve aynı zamanda 1 saat 14 dakika 19.838 saniye süresiyle kırmızı bayrağın durdurmadığı en kısa yarıştı (En kısa yarış ise 1991 Avusturalya Grand Prix’i). 2016 Azerbaycan sıralamalarında o günlerde Williams’ın pilotu olan Valtteri Bottas’ın 378 km/s maksimum hıza eriştiği söylendi. Aynı sezon Meksika Grand Prix’inde Pirelli verilerine göre yarış esnasında Bottas 372.5 km/s hıza ulaştı ve Force India pilotu Sergio Perez’in bir Williams kovalarken grafiklerde 370 km/s’ye dayandığı kameralara yakalandı. Ancak bahsedilen hızlardan hiç biri 2005 İtalya Grand Prix’inde damalı bayrağı birinci sırada geçmeden önce McLaren MP4-20 ile Montoya’nın 372.6 km/s hıza erişerek Grand Prix’lerde erişilmiş en yüksek hız rekoru kırması kadar ünlü değildi.

Yukarıdaki veriler Milano yakınlarındaki kraliyet parkının içinde kurulan Monza pistinin neden hız tapınağı olarak anıldığını kanıtlar nitelikte. 2017 sezonun tarihin Avusturya’nın tarihin en süresi az sıralama turuna sahne olması, Macaristan ve Belçika’da kırılan piste özel tur rekorları ve genel olarak Formula 1 tarihinin en hızlı dönemleri 2003 – 2004 – 2005 ile 2017 araçlarının rekabeti sezonun 13. yarışı İtalya Grand Prix’inde hız tapınağında yeni rekorların kırılabileceğine dair yol gösteriyordu. Ne yazık ki hızlı 2017 kurallarıyla çılgın atan otomobiller Belçika’daki dengesiz orman havasını Monza’ya taşıyınca rekorlar engellendi.

Monza pistinin bulunduğu Monza ilçesi eskiden Milano il sınırları içerisindeyken, Monza ve Brianza birleşimi yeni bir il kurulması ile burada yer aldı. Uydu görüntüsünde Monza’nın eski oval pistini ve etrafındaki yerleşim birimlerini görebilirsiniz.

Perşembe günü Milano’da 13 pilotun katıldığı klasik otomobil gösterisi ile başlayan ve aynı gün ünlü futbolcular ile Force India, Red Bull pilotları ve emekli pilot David Coulthard’ın Monza başlangıç düzlüğünde kurulan kart pistinde savaşı ile devam eden organizasyonlarda atıştıran yağmur, cuma günü antrenmanlarda takımları tehdit etmeyi sürdürdü. Haas yarışa daha iyi hazırlanmak ve nispeten kuru olan zemini değerlendirmek için normalde serbest antrenmanların ilkinde kokpitte olacak Antonio Giovinazzi yerine asıl pilotları Kevin Magnussen’i direksiyona geçirdi. Perşembe ve cuma günü serpiştiren yağmurun kayganlaştırdığı pistte pilotların çoğunu drift yeteneklerini sergiledi. Mesela ilk antrenmanlarda Max Verstappen Ascari’de şov yapanlardandı (Aşağıdaki video’da görülebilir.) ve araç kontrolündeki yeteneğini ikinci antrenmanlarda da korudu;

Ama Verstappen ile karşılaştırınca gösteride başarılı olmayanlar da vardı. Toro Rosso’dan Carlos Sainz son viraj Parabolica’da arkadan kaymanın ayarını kaçırınca kendisini geldiği yöne bakarken buldu. Williams’tan Lance Stroll da Ascari’de tutunma sınırlarını zorlayanlardandı. Kanadalı pilot daha önceden pist etrafındaki çakıl taşlarını biçtiği ikinci antrenmanların devamında Ascari girişinde arkadan kayıp, kerblerin de dengesini bozmasıyla spin attı. Buna rağmen viraj dışındaki duvarlara vurmayacak kadar da şanslıydı (Aşağıda olay anını görebilirsiniz).

Belçika yarış analizimizde belirttiğimiz gibi Pirelli, pist kerbleri üzerinden geçerken yoğun titreşimin Monza’da da olmasını tahmin etmişti. Kameralara daha önceki garip lastik davranışları takılmamış olsa da İtalya’daki kerbler en az Avusturya analizimizde bahsettiğimiz sarı sosis kerbler kadar ölümcüldü ve tadanlardan biri kuru zeminde atabildiği kadar tur atma sorumluluğunu yüklendiğini söylediğimiz Magnussen’di. Lesmo virajlarında dışarı çıkınca süspansiyonu kırıldı ve üst geçit altından uzanan düzlükten Ascari’ye uzanmasına rağmen aracını kenarıya çekmek zorunda kaldı (Aşağıda görüntüsünü görebilirsiniz.). İyi ki Haas mekanikerlerinin kırılan süspansiyonu tamir etmek için cumartesi gününe kadar zamanı vardı. Cuma antrenmanlarında viraj çıkışı sürekli taciz edildiği için sonuna kerb eklenen Parabolica’da hafta sonunun ilerleyen saatlerinde böyle bir sorun yaşanmaması da mucizeydi.

Olaylarını özetlediğimiz cuma bir ve ikinci antrenmanlarda Mercedes’in diğerlerine üstünlüğü ise apaçık ortadaydı. İlk antrenmanda Lewis Hamilton 1:21.537’lik derecesiyle liderken; takım arkadaşı Valtteri Bottas 0.435 saniye farkla ikinci, en hızlı Ferrari Sebastian Vettel 1.115 saniye farkla üçüncü ve en hızlı Red Bull Daniel Ricciardo 1.205 saniye farkla beşinciydi. Petr Hlawiczka’nın hazırladığı ideal zaman tablolarında görüleceği üzere ikinci ve üçüncü sektörlerde en hızlı zamanı elinde bulunduran Hamilton, ideal zaman listesinde de 1:21.443 ile zirvede yer alırken; Bottas 0.515 saniye farkla ikinci, tüm sektörlerde Mercedes’lerden yavaş olan Ferrari’lerin en hızlısı Vettel 1.161 saniye farkla üçüncü ve ideal zaman olarak Ricciardo’dan hızlı Verstappen (İlk sektörü Ferrari’lerin ikisinden de iyiydi.) 1.296 saniye farkla beşinciydi. İlk antrenmanlarda en iyi ilk sektör zamanını elde tutan Force India’dan Esteban Ocon’la Hamilton’un diğer sektör zamanları birleştirilince 1:21.322 hedefti.

İkinci antrenmanlarda Mercedes’in üstünlüğü devam ederken liderlik Hamilton’dan Bottas’a geçti. Fin pilotun 1:21.406’lık zamanı, sabaha göre 0.037 saniyelik ilerleme anlamına gelse de Ocon + Hamilton hedefinden 0.86 saniye yavaştı. Bottas’ı 0.056 saniye ile Hamilton, 0.140 saniye ile Vettel takip ederken; Verstappen beşinci sırada olmasına rağmen Bottas’ın 1.003 saniye gerisindeydi. İdeal zamana bakıldığında ise Bottas ilginç bir şekilde ikinci antrenmanlardaki derecesiyle hiç bir sektörde en iyi zamanı elde etmemesine rağmen en iyiydi. İkinci sektörde en hızlı zamana sahip Hamilton Bottas’ı 0.041, üçüncü sektörde en hızlı süreye sahip Vettel 0.140, ilk sektörde en hızlı zamana sahip Raikkönen 0.374 ve en hızlı Red Bull 0.888 saniye geriden takip etti. Tüm sektörlerdeki en hızlı zamanları topladığımızda ikinci antrenmanlarda yeni hedef 1:21.177’ye çıkıyordu ve bu zaman Montoya’nın en hızlı Formula 1 turunun süresi olan Monza’nın en iyi tur zamanı 1:19.525’ten 1.252 saniye ve Rubens Barrichello’nun 2004 İtalya Grand Prix’inde en iyi tur zamanı ve pist resmi rekoru olan  dereceden 0.131 saniye gerideydi.

Serbest antrenmanların ilkinde yumuşak lastikle (sarı yanak) Bottas’ın 1:22.086, süper yumuşak lastikle Hamilton’un 1:21.537 ve ikinci antrenmanlarda yumuşak lastikle Hamilton’un 1:21.956, süper yumuşakla Bottas’ın 1:21.406 saniye ile yarışta kullanılacak hamurlarda en iyi zamanları elde etmiş olmaları Mercedes’in diğerlerine baskınlığının altını çizen başka unsurlardı. Cumartesi günü geldiğinde ise perşembe ve cuma atıştıran, Toro Rosso pilotu Daniil Kvyat’ın telsizden Yağıyor. Gördüğüme inanıyorum. dediği yağmur tüm şiddetiyle Monza üzerindeydi. Üçüncü antrenmanlarda tüm pilotlar mavi renkli yağmur lastikleriyle kurulum/keşif turu atmış olsalar da sadece Williams, Renault, Toro Rosso’ların iki arabası ve Sauber’den Marcus Ericsson zaman turu attı. Sainz 5 tur atarak yağmur lastikleriyle en çok tur atan kişiyken, Raikkönen zaman tutulmayan 4 tura sahipti. Formula 1 resmi twitter hesabının Arabayı tespit edin. ile verdiği spreyden kaybolmuş araç, zaman turu atanların sayısının neden az olduğunu gösteriyordu. Son antrenmanda yağan yağmurda Mercedes takımı keşif turuyla yetinenlerden olurken zaman turu atmamaları 2014’te başlayan hibrid döneminde İtalya Grand Prix’inin tüm antrenman seanslarına liderlik etme eyleminden alıkoysa da üçüncü antrenmana Williams’tan Felipe Massa’nın liderliği aynı eylemi Mercedes motorunun gerçekleştirmesini sağladı.

Cumartesinin ilerleyen saatlerinde aşırı yağmura rağmen sıralama turları başladı ama Haas’tan Romain Grosjean sıralama turları ilk bölümünde görüş mesafesinden ve tehlikeden şikayet ettikten sonra, henüz seansın 5. dakikası dolmadan başlangıç düzlüğünde kayarak duvarlara girmesi ve Siktir. Söylemiştim çok tehlikeli diye size. mesajı kırmızı bayraklar ile sıralama turları seansının durmasına neden oldu (Video’sunu aşağıda görebilirsiniz).

Kırmızı bayraklar periyodu içerisinde güvenlik aracı 15 dakikada bir pistteki sürüş güvenliğini inceledikten sonra sıralama turu kaldığı yerden başlayınca; 2004 ve 2010 Japonya, 2013 Avustralya ve 2015 Amerika Grand Prix’lerinin ardından tarihte aşırı yağmur sebebiyle pazar gününe ertelenen beşinci sıralama turu sıfatına 2017 İtalya Grand Prix’i erişmedi. Aynı zamanda 2 saat 36 dakika ekran başında kalarak Massa’nın oğlu ve takım üyeleriyle beraber futbol oynaması, Mercedes’in lego araba yüzdürmesi, Mercedes pilotlarının PlayStation keyfi, Ricciardo’nun kamera kullanması, Renault mekanikerlerinin bijon tabancası tekerlemesi gibi renkli görüntüler ile oyalanan seyirciler boşa beklemediler (Torrent’te verilen arada geçenler dahil sıralama turları bulunuyor.). Yeşil bayraklar sallandığında hava koşulları cuma günüyle gece ile gündüz gibi farklı olsa da Mercedes’lerin zirvedeki konumu sabitti. Bottas sıralama turları ilk bölümde 1:35.716 ile liderken; Hamilton 0.293, Vettel 1.482, Verstappen 1.628 saniye fark ile takipteydi. İkinci bölümde Hamilton 1:34.660’a süreyi indirdi ve Bottas 0.736, Verstappen 1.453 ve Vettel 1.563 saniye ile farkla sıralandı. Üçüncü bölümde Hamilton 1:35.554 ile öncekinden daha yavaş olmasına rağmen liderliğini korudu ve Verstappen 1.448, Ricciardo 1.287, Stroll 1.478, Ocon 2.165, Bottas 2.279, Raikkönen 2.433, Vettel 2.510, Massa 2.697 ve McLaren’den Stoffel Vandoorne 3.603 saniye farkla yer alarak ilk 10’u tamamladı.

Kullanım sıcaklığı ve su derinliği parametrelerinin performanslarında etkili olduğu yağmur (mavi) ve geçiş (yeşil) lastiklerin (Mesela geçiş lastiği ile piste çıkanlar uzun süre lastikleri yeterli ısıya eriştiremedikleri için yavaş kaldı. Bunun tam tersi ise yağmur lastiklerin çok kullanıldığında fazla ısınmasıyla gerçekleşen performans kaybıydı.) ikisinde de Hamilton’un en iyi performansı göstermesi sadece Mercedes’in İtalya’nın her koşulunda zirvede olmasını ve doğru anlarda piste çıkmasını değil, aynı zamanda Hamilton’un sağlam sürüşünü simgeliyordu. Belçika’da Schumacher’in pole sayısı rekorunu eşitledikten sonra, İtalya’daki pole’ü ile rekoru 69 ile eline almıştı (Rekoru eline alan altıncı pilottu). Hamilton’un kameralara 69 yaparak kutladığı ve sevincini takım üyelerine sarılarak paylaştığı yeni rekor, 2008 İtalya Grand Prix’i sıralama turlarından sonra ilk defa sıralama turlarında Monza’nın yağmur görmesi başta olmak üzere türlü olayların gerisinde kalmıştı bence.

Hamilton’un pole rekorunun önüne geçen bir unsur iki ve üçüncü sırada sıralanmalarına rağmen aldıkları grid cezaları ile (Detaylarını vereceğiz.) gerilerde yarışa başlayacak Verstappen ve Ricciardo yerine ikinci ve üçüncü sıraya terfi eden Stroll ve Ocon’du. Formula 1 kariyerlerinin en iyi kalkış derecelerini elde eden Kanadalı ve Fransız pilotlar sadece arkalarındaki Mercedes motorlarının takım danışmanı Niki Lauda ve motorsporları patronu Toto Wolff gibi üst düzey teknik adamlardan değil, önlerinde başlayacakları Hamilton’dan da tebrik aldılar. Aynı zamanda İtalya Grand Prix’inde grid’de ilk sırada başlayan en genç pilot ünvanını alan Stroll’un, Kanada yarış analizinde belirttiğimiz gibi yakın arkadaşı ve destekçisi olan Ocon’dan röportajlar esnasında İyi iş başardın adamım. övgüsünü alması ve Stroll ailesinin kadınlarının sevinci de hoş detaylardandı.

What a day ???? #MonzaGP

A post shared by Chloe Stroll (@chloestroll) on

Yağmur ve grid cezaları ve genç pilotların başarısının ardından yağmurda ringe dönen heyecanlı F2 yarışı da Hamilton’dan gözleri uzaklaştırdı. Şampiyona lideri Charles Leclerc’in dışarı uçtuğu anları, çakallık yaparak liderliğe yükselen Luca Ghiotto’nun kendi evinde kazanması ama sonra 5 saniye ceza ile dördüncülüğe düşmesi, Nyck de Vries’in mücadeleci yapısını anlatan son iki tur çekimini aşağıda görebilirsiniz.

Hamilton’un rekorundan gözleri uzaklaştıran en büyük detay ise grid cezalarıydı. Belçika yarış analizinde bahsettiğimiz üzere Red Bull başta olmak üzere takımların, turun yaklaşık %80’i tam gaz gidilen Monza’da motor, motor parçaları ve şanzıman değiştirdiler. Böylece İtalya’da ceza çekmelerine rağmen, Singapur başta olmak üzere önümüzdeki yarışlarda cezadan kurtulacaklardı. Ayrıca McLaren gibi İtalya’nın düzlüklerinde umudu olmamasına rağmen Singapur’da başarı ihtimaline sahip takımlar stratejik değişiklikler ile avantaj kazanacaklardı. FIA’nın hafta sonu boyunca yayımladığı 16 hakem kararlarından 12’sini kapsayan bu kararlar, serbest antrenmanlar öncesi Sainz’in MGU-H değiştirip 10 sıra cezası almasıyla başladı ve Perez’in yarış öncesi şanzıman değiştirip 5 sıra ceza almasıyla sona erdi. Ceza alanların sayıca fazlalığı grid sırasını belirlemeyi de zorlaştırdı. Hakemler ilk antrenmanlar öncesi beraber değişiklik yapan dört pilotu antrenman başlangıcında pit yolundan piste geçme anına göre dizerek çözüm üretmeye çalıştılar ve Ricciardo, Sainz, McLaren’den Fernando Alonso ve Verstappen sırasıyla ceza uygulandı. Sonrasında gelen değişkliklerden sonra belirlenen kalkış sıra listesinde Magnussen’in 16. sıralanmasına rağmen grid’de dokuzuncu sırada yer alması, sıralamada 11. sırada yer alan ve grid cezasıyla 16. sıraya düşmesi gerekmesine rağmen Perez’in 10. sırada başlaması, sıralama ilk bölümlerinde en hızlısı liderden 5 saniye geride olan Sauber’lerin 11 ve 12. sırada başlamaları 2017 İtalya’nın sıralama turlarını anlamsız hale getirdi. Durum o kadar karışıktı ki yarıştan 1 saat önce başlangıç düzlüğüne giden takımlar halen nerede yer alacaklarından emin değillerdi.

Hafta sonunun en güzel hava koşullarının bulunduğu yarış günü geldiğinde ve grid dizilimleri nihayet olması gibi ayarlandığında merak konuları 13 ve 16. kalkacak Verstappen ve Ricciardo’nun ortamı nasıl şenlendireceği, Raikkönen – Bottas – Vettel üçlüsünün nasıl yükseleceği, Ferrari’lerin kendilerinden üstün olan Mercedes’e ne kadar yaklaşacağı ve çift şikanlı 1999 sezonundan sonra tek sağ – sol ayarlanmış Monza ilk şikanında grid’de ön sırada kalkış tecrübesi yetersiz Ocon ve Stroll’un kazaya karışıp karışmayacağıydı. Ancak pilot gösteri turundan önce üçlü arasında geçen fotoğraflarda hiç biri durumdan tedirgin gözükmüyordu (Ocon – Stroll ve Hamilton – Stroll ayrı fotoğrafları da var İtalya’dan. Bir de Stroll’un 9 yaşındayken Hamilton ile fotoğrafı ortaya çıktı ki dillere destan).

Kırmızı ışıklar söndüğünde ise genç pilotlar profesyonel bir davranış göstererek olaylara karışmadı. Hamilton kötü bir kalkış yapmış olsa da Stroll  sakinliğini korurken, dışarıdan gelerek fırsatı değerlendiren Ocon ilk viraja Stroll’un önünde girdi. Bottas ise dördüncü başlamasına ve ilk virajda konumunu korumasına rağmen Roggia şikanına (ikinci şikan) Raikkönen’in gerisinde girdi ama yan yana girdikleri Parabolica’dan sonra başlangıç düzlüğünde yerini geri aldı. İlk turdaki dikkat çeken olay ise çaylak pilotların tam tersi Massa’nın çimlere çıktıktan sonra şikana girdi ve çıkarken de rakibi Perez’in aracına vurarak hasar vermesiydi.

Ardından gelen dört turda Bottas zorlanmadan Stroll ve Ocon’u geçerek ikinciliğe yükseldi. Üçüncü turun başına kadar 6 pozisyon kazanan Verstappen’in ilk virajda Massa’nın çarpmasıyla lastik patlatması ve kazandığı pozisyonları bir bir kaybederek sonunculuğa düşmesi kayda değerdi. Vettel ise rahat bir şekilde takım arkadaşı Raikkönen’i geçtikten sonra beşinci turda Stroll ve sekizinci tura girerken Ocon’u geçerek üçüncülüğe tırmandı. Yarışı ilk üçte bitirecek sıranın oluştuğu bu tur bitiminde Hamilton çoktan Bottas’a 2.761 ve Vettel’e 9.134 saniye fark oluşturarak yarışın kontrolü altında olduğunu gösterdi. Devam eden turlarda aracının performansını kullanarak yükselen ve aynı zamanda yarışa yumuşak lastiklerle başladığı için pistte daha uzun kalan Ricciardo’nun üçüncülüğe yükselmesi, pite girdikten sonra da dördüncülükten üçüncü Vettel’e doğru bu sefer süper yumuşak lastikler ile saldırması ama tekrar geçmesine turların yetmemesi en önemli andı. Ferrari’lere geçildikten sonra kendi aralarında Ocon – Stroll – Massa – Perez sırasıyla dizilen Williams ve Force India’ların savaşından ise galip çıkmadı ve aynı sırayı koruyarak damalı bayrağı gördüler. Son puan alan kişi ise Massa kazası ardından erken pite girmek zorunda kalan ama bu sayede geri kalan turları süper yumuşak lastikle geçirerek kalkışa geçen Verstappen’di. 27. turda ikinci kere pite girene kadar sadece üç sıra kazanmıştı ama yarışın son 13 turunda Sainz, Kvyat, Hülkenberg ve Magnussen’i geçerek 10. sırada yer aldı (Magnussen’le giriştiği savaşı da takım değerlendirmesinde anlatacağız). Yarış hikayesini anlattıktan sonra diğer analizlerimizden farklı olarak sizlere ilk on pilotun birbirleri arasındaki farkları gösteren grafiği sunalım.

2017 İtalya Grand Prix’inde Hamilton’un arkasındaki 9 pilota tur başına attığı toplam zaman farkını görebilirsiniz.

Yukarıdaki grafik puan potasına girmiş pilotların 53 tur boyunca tur zamanlarını saniyeye çevirmenin ardından hepsinin tur başına Hamilton’dan farklarını alarak oluşturuldu. Grafiğe göre Bottas Hamilton ile ilk 10 tur içinde önünde sadece arkadaşı pitler haricinde farkı sabit tutmayı başardı (Ortalama fark pitler dahil 3.3560, en fazla fark 50. turda 5.267 saniye ve toplam fark 4.471 saniye). Buna karşın son turlarında Ricciardo harici herkes yarışlarının genelinde Hamilton’un temposundan uzaktılar. Ricciardo’nun pitten çıktıktan sonra 16.367 saniye olan farkı yarış sonunda 4.018 saniyeye düşmesi, tur başına 0.772 saniye kapamak demekti ve bu farkın en fazla 6 tur içinde sıfırlanacağını gösteriyordu. Yarışı beşinci bitiren Raikkönen pozisyon savaşlarının ortasından sıyrılınca yalnız bir yarış geçirdi. Ocon da yarışın ikinci yarısında gerisindeki Williams’lar ve Perez’in tehditlerinden uzaklaşmayı başarmıştı. Geri kalan üçlü ise grafiğimize göre yarış bittiğinde neredeyse beraber geçecekti damalı bayrak altındandan. Sona kalan Verstappen’in ise ilk turdaki lastik patlamasından yarışının ne kadar etkilenmiş olduğu ortadaydı. Pazar günü bitiminde Vettel’in 36.317 saniye önünde yarışı bitiren Hamilton ve takım arkadaşının 4.471 saniye arkasında bitiren Bottas’ın duble sevinci vardı. Ayrıca Mercedes motoru puan potasındaki pilotların altısında takılıydı. Bu sebeple lider Mercedes’in savaş pilotları gibi yan yana zafer turu atmaya tamamen hakları vardı.

Kendi evlerindeki yarışı kendi taraftarları tifosi (Unutmayın tifosi çoğul bir kelimedir ve tekili taraftar anlamına gelen tifoso kelimesidir. Bu sebeple tifosiler demek yanlış bir kullanımdır.) önünde 70. yıl özel deseniyle çıkan ve burada taraftarları memnun etmek için imkansız bir zafere ihtiyacı olan Ferrari’de de bir burukluk vardı. Etrafı kıyafetleriyle kırmızıya boyayan ve şahane tutkuya sahip taraftarlar Hamilton ağzını açmadan yuhalarken, İngiliz pilot en başından onların enerjisinin Silverstone dışında olmadığından başlayarak onları övmeye ayırdı konuşmasını. Ardından podyum röportajlarına katılan eski Ferrari pilotu ve İtalyan asıllı Fransız Jean Alesi Vettel’i İtalyanca konuşması için teşvik etti. Mikrofonu alan Vettel herkese teşekkür edip tifosi’nin bir milyon insana değer olduğunu, yarışın zor olduğunu ama geri döneceklerini İtalyanca belirti ve doğal olarak alkış aldı. Böylece hafta sonunu baştan sonra geçmiş olduk. Şimdi takım odaklı bakalım.

Mercedes

Tüm antrenman seanslarını ve sıralamayı lider götüren, yarışta damalı bayrağı en önde gören Hamilton Mercedes baskınlığına rağmen Çin, Kanada ve Brezilya’da yaptığı grand slam başarısını tekrarlayamadı. Çünkü 1:23.361 saniye ile en hızlı zamana Ricciardo sahipti ikinci turlar bütününde kullandığı süper yumuşak lastiklerle. Hamilton ayrıca takım arkadaşı Bottas’tan üç tur erken pite girerek liderliği ona devretmişti. Ama Hamilton ilk ve ikinci sektörlerin en iyi zamanına sahip Ricciardo’dan üçüncü sektörde daha hızlı olarak (Mercedes’in motor gücü burada devreye giriyor.) 0.114 farkla (1:23.247 saniye) en hızlı ideal zamanı kaptı. Hamilton’un pole rekoru dışında Monza’da önemli başarıları 2017’nin ilk ardı ardına kazanan pilotu olması ve şampiyonada ilk defa liderliği eline geçirmesiydi.

2017 İtalya Grand Prix’inde Bottas ve Vettel’in Hamilton’a göre tur başına zaman farklarını görebilirsiniz.

Yukarıdaki grafik ise Bottas’ın İtalya Grand Prix’inde güçlü Merdeces’i nasıl iyi değerlendirdiğine bir kanıt. Fin pilot yarış boyunca Hamilton ile benzer turlar atmayı başardı ve her zaman bir saniye çerçevesinde oldu. Buna karşın Vettel’in turları Hamilton’dan genel olarak bir saniyeden yavaştı. Ayrıca hiç bir sektörde en hızlı zamanı elde edememiş olsa da ideal zamanda Hamilton’dan 0.122 saniye geride üçüncü sırada yer alıyordu. Bu sonuçlar takım arkadaşı kazandığı zaman Belçika’da dördüncü olan Bottas için büyük bir moral kaynağı olmanın yanında, Hamilton ile puan farkını 41 ve Vettel ile puan farkını 38’e getirmekte ve Mercedes’i Ferrari’nin 62 puan önüne taşımaktaydı. Bu sebeple Bottas Belçika’nın tersine Mercedes’in zafer pozunda yer aldı.

Mercedes Pirelli Testi Özel

Bu arada analiz kaleme alınırken 2018’de takvime dönecek Fransa Grand Prix’inin yapıldığı Paul Ricard’da Mercedes’lerin 2018 Pirelli lastik hamurlarını denediğini, 7 Eylül 2017 günü Hamilton’un 114 ve Bottas’ın 8 Eylül 2017 günü 109 tur atmayı başardığının altını çizelim. 2017 lastik hamurlarının denendiği geçtiğimiz sene Red Bull ve Mercedes’in yaptığının tersine yarış pilotlarına 2017 aerodinami kurallarını taklit eden şasiyle lastikleri test eden Ferrari’nin taktiğini Mercedes’in de benimsemiş olması önemli.

Ferrari

Yukarıda Ferrari twitter profilinde organizasyonun farklı anlarının görülebileceği üzere İtalya Grand Prix’ini 19 ile en çok kazanan takımın kendi evinde 70. yıl kutlama sevinci tüm hafta sonunu kapladı. Ancak en son 2010’da Fernando Alonso ile kazanmışlardı ve Monza’dan tekrar galibiyet alamadan ayrıldılar. Raikkönen hafta sonu genelinde Vettel’den yavaştı ve ideal zaman çizelgesinde ilk antrenmanlarda 0.85, ikinci antrenmanlarda 0.234 saniye geride olması buna kanıttı. Yağmurun karıştırdığı sıralamalarda takım arkadaşından önde olması Fin pilota anlık bir moral oldu ve beşinci başladığı yarışın ilk turunun büyük bölümünde Bottas’ın önüne geçip, dördüncülüğe yükseldiğini belirtmiştik. Buna rağmen Bottas çok geçmeden yerini geri aldı ve önündeki Stroll ve Ocon’u da rahatlıkla geçerek ikinciliğe oturdu.

Raikkönen Bottas’a geçildikten sonra ilk 5 tur olmadan şampiyonluk mücadelesi veren takım arkadaşına da hemen yerini teslim etti. Çünkü onu arkasında tutup, zaman kaybettirmesine gerek yoktu. Ardından denge problemlerinden ve arka lastiğindeki tutunma eksikliklerinden şikayet etti ve 15. turda pite girerek ön sıralarda pite giren ilk isim olmakla beraber önünde giden Stroll ve Ocon’un da böyle bir karar almasına neden oldu. 3.8 saniye (25.367 saniye zaman kaybı) süren piti yavaş denilebilse de önündeki Stroll’un 4.4 saniye (26.131 saniye zaman kaybı) pitte kalması rakibini geçmesini sağladı. Ocon ise 2.9 saniye süren (24.432 saniye zaman kaybı) pitiyle Raikkönen’in önünde kalmayı başardı ancak Fin pilot Fransız rakibinin pitten ayrıldığı 18. turdan sonra aradaki zaman farkını bir saniyeye indirerek sürekli DRS alanında tehdit etti ve 26. turda geçmeyi başardı. Geç pitstop taktikleriyle yarışan Perez ve Ricciardo’nun pit yapmasıyla tekrar dördüncü sıraya yükselmişti 38. tur ardından ama bu zevki iki turdan az sürdü ve yumuşak lastiklerle uçan Avustralyalı’nın başlangıç düzlüğünde DRS ile kendisine yaklaşıp, ilk şikanda geçmesine engel olamadı. İlk virajlardaki Perez – Massa, Verstappen – Massa mücadelelerinden çok daha temiz ve üsturuplu olan bu geçiş ve savunma hamlelerinde Ricciardo’nun telsizinden Raikkönen yalnız. Raikkönen yine korunmasız. denmesi hoştu. Ricciardo bu andan sonra yarış bitimine kadar Raikkönen ile farkı 11 turda 19.747 saniyeye çıkardı. Raikkönen’in ideal zamanlarda 1.495 saniye ile Hamilton’dan farkla sadece 7. olması performansı hakkında soru işareti yaratmış olsa da bunun da yazımızın başlarında paylaştığımız grafikte görülebileceği gibi yalnız bir yarış çıkarmasından ve kendini zorlamamasından ötürü olduğunu düşünüyorum.

Mercedes’in dublesinde Vettel’in üçüncülüğü gelebileceği en iyi konumdu ve yarışı podyumda Zorlu bir yarıştı ama geri döneceğiz. diyerek anlattığını belirtmiştik. Yarış sonrası açıklamalarında kullandığı cümleler ile birleştirildiğinde hafta sonu boyunca ıslak ve kuru zeminde Monza’yı hafif almalarından uyguladıkları yanlış ayarları Ocon ve Stroll’un gerisine kalmasına neden olmuş ve sekizinci turda takım arkadaşı Raikkönen (İkinci şikanda daha viraj çıkışında Raikkönen’in dışarıda olduğunu görüyoruz. Bundan sonra da takım arkadaşını pek zorlamadı.) ile beraber söz konusu pilotların oluşturduğu engeli aşmalarına rağmen; Hamilton’un ilk 8 turda açtığı farkın daha da büyümesine sebep olmuşlardı (Aşağıdaki video’da Vettel’in Ocon’u geçişi ve Raikkönen’in arkadan şikayetleri görülebilir.)

Ayrıca Vettel reji tarafından yarış esnasında gösterilmese de 40. turda ilk şikana girmek için fren asıldığında bir çıtırtı hissetmiş ve şikanı dümdüz geçmek zorunda kalmıştı. Bu andan sonra direksiyonunun Macaristan’da yaşanan problemin benzeri bir şekilde yana çektiğini ve geri kalan 13 turda frenlemede araca güveninin kaybolduğunu da anlatmıştı. Buna rağmen Mercedes başlığındaki grafikte 40. turdaki fırlamada görülebilen bu ilk şikanda dışarı çıkma olayından sonra Vettel’in temposununu düşmemesi durumun o kadar da vahim olmadığını göstermekle beraber, üçüncülüğü kaybetme olasılığı tamamen Ricciardo’nun hızındandı. Vettel’in kendi adına bağıran taraftarları motive etmek için İtalyanca konuşmanın dışında eline rejinin kamerasını alıp, coşkuyu çekmesi takdirlik bir hareket olsa da bu Fernando Alonso’nun 2012 İtalya Grand Prix’inde yaptığından daha başarılı değildi (Bir de Alonso’nun 2013 selfie’si var.).

Tüm hafta sonu boyunca patronu olduğu Ferrari garajında (Sıralama turlarına verilen arada gayet de mutlu gözüküyordu.) olan Fiat Chrysler Automobiles CEO’su Sergio Marchionne’nin yarıştan sonra başlıklarda sıçtık batırdık anlamında screwed up sözcük öbeğiyle özetlenen açıklamaları da Vettel’in Belçika’dan sonra buraya yanlış ayarlarla geldikleri ve Singapur’da düzeleceklerini desteklemekte. Kağıt üstünde Singapur’da Ferrari’lerin Mercedes’ten daha güçlü olduğu hesaba katılsa da Macaristan’da Mercedes’in yavaş kalmasının telsizlerinin bozulmasından kaynaklandığını, Mercedes’in kendisine uygun pistlerde Ferrari’ye uyan pistlerde yediği farklardan daha büyüğünü atmayı başardığını ve Red Bull’un Monza’daki performansının güçlü olmasıyla öndeki he iki takımın pozisyonlarını çalabileceğini işaret ettiğini belirtelim.

Red Bull

Hemen Belçika’dan sonra Red Bull’un motor, motor parçaları ve şanzıman değiştirmekten İtalya Grand Prix’inde ceza alacağı belliydi. Buna rağmen takımın İtalya Grand Prix’i hafta sonu performansına baktığımızda aynen Belçika hafta sonunda olduğu gibi öndeki Mercedes ve Ferrari’yi yakalamaya çalıştığını gördük. Helmut Marko’nun sıralama turlarından sonra yaptığı açıklamalar takımın yarıştaki kuru zemini düşünerek düşük yere basma kuvvetiyle yağmura çıkmış olduğunu gösterse ve bu sebeple tutunma problemi yaşadıklarını pilotlar söylese de yağmurlu Çin yarışında gördüğümüz yağmurdaki Red Bull hızı Ocon, Perez ve Ferrari’lerin önünde olmaya ve grid cezalarından daha az etkilenmelerine yetti. Ocon ve Stroll’un Ferrari’leri oyalaması durumunda geriden başlamalarına rağmen öndekilerle savaşabileceklerini söyleyen Ricciardo henüz 10. tura gelmeden puan potasına girdi. Öndekilerin pite girmesi yarışın 30’lu turlarında üçüncülüğe kadar çıkmasını sağladı. Mercedes’lerden sonra pitte en az zaman kaybeden olması Raikkönen’i geçip dördüncülüğü almasında anahtar olmasının yanında (Red Bull mekanikerleri de pitten tatmin oldukları için birbirlerini tebrik ettiler.) analizimizin başında bir çok kere belirttiğimiz gibi Vettel’i tehdit edecek kadar hızlıydı. Ama yarışı sadece bu sözler ile geçiştirilemeyecek kadar zevkli olduğu için Formula 1 yönetimi Ricciardo’nun pozisyonlarına özel yer ayırdı. Renault’tan Nico Hülkenberg, Toro Rosso’dan Daniil Kvyat ve Haas’tan Magnussen’e yaptığı ilk ve ikinci şikan girişlerinde yaptığı ataklar pürüssüz frenlemesini gösteriyordu. Biassono (üçüncü viraj) ardından Perez’i göstere göstere ikinci şikanda geçmesi yeteneğini kanıtlıyordu. Telsizden sıradaki pilotların yalnız olduğunu söyleyen mühendisine Onları korumasız beğenirim. diyen aç bir kurta dönüşüyordu ve yarışın daha hızlı hamuru taze süper yumuşak lastikle atağı ile de DRS açarak nasıl geçilir dersi vermenin yanında dördüncülüğü getirmişti.

Yarış sonrasındaki açıklamalara Vettel’den bir süre 1.1 saniye hızlı olduğunu belirten Ricciardo öyle devam etseydi son turda rakibinin dibinde olacağını ama bir şekilde önündekinin tekrar hızlandığını anlatarak başlıyordu. Raikkönen’e yaptığı geçiş için de pilotun adil davrandığını belirtmesine rağmen sahip olduğu momentumla o an herkese saldırabileceğinin de altını çizdi. Arkadan gelerek yükseldikleri için Formula 1 sezon özetlerine layık karelere imza atmıştı ve daha fazlasını yapmayı umuyordu. Daha sık geriden başlamaları gerektiğini düşünecek kadar zevk almıştı. Hedefi bir sonraki yarış Singapur’da zaferdi. Sıralama turlarından sonra normalde 5 veya 6. sırada olabileceklerini söyleyen, yarış öncesi gösteri sürüşünde 13. yarışta RB13’le 13. sırada başlıyorum ve bu şahane. Yarışı kazanacağım. diyerek espri yeteneğini gösteren Verstappen ise daha ilk viraja gelmeden dokuzunculuğa yükselmiş, Massa’nın Perez’i dışarı atmasıyla sekizinciliğe tırmanmıştı ve ikinci şikanda biraz daha momentum kazansa onu da geride bırakacak konumdaydı.

@maxverstappen1 = ? ? ? . #F1 #Formula1 #ItalianGP #MaxVerstappen #RedBullRacing

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Sonrasında Verstappen ikinci şikanda geçemediği Massa’yı başlangıç düzlüğünde geçmeyi çalışacaktı. Hollandalı pilot dışarıya, Brezilyalı rakibi ise içeriye konumlandı ve virajı beraber dönmeyi hedeflediler. Ama Massa ile Verstappen şikanın ikinci yarısına girerken yan yana geldiler ve Hollandalı pilotun sağ ön lastiği patladı Massa’nın yan kanatçıkları ve taban çıkıntılarına değince.

Sanıyorum hasar aldım. Lastiğim patladı. Ne halt yapıyor o? diyerek telsizden tepki verdiği olaydan sonra Verstappen pite girmek zorunda kaldı ama yumuşak lastiklerinden kurtulmuş ve süper yumuşak lastikler ile saldırabilecek konuma gelmişti. Önünde yarış dışı kalan Vandoorne, Palmer, Alonso ve Ericsson’un ve hızlı lastiklerinin sayesinde sonuncu sıradan bir bir tırmanmaya başladı. Bu tırmanma esnasında 30. turda  16.lık mücadelesi verirken Grosjean’dan darbe aldı ama hasarsız atlattı.

45. turda Magnussen’i ilk şikanda geçince de puan potasına girmeyi başardı. Sonrasında ikinci şikana girerken Magnussen yerini tekrar almak için sonuna kadar savaşırken, Verstappen de önde olmanın avantajını kullanarak şikanı biraz daha dışarıya  geçerek dönme kararı aldı. Doğal olarak geçecek yeri kalmayan Magnussen de Bu çok çılgıncaydı beyler. sözleriyle olaydan şikayet etmenin eşliğinde şikanı kaçış alanındadn dönmek zorunda kaldı.

Madem Massa hareketinden dolayı ceza almadı. Ben de limitleri zorlarım. kafasıyla bu hareketi yapmış olan Verstappen’e hakemler ceza vermediler. Ama Ricciardo’nun geçişlerinde ve Raikkönen’in savunmasında limit zorlayan pilotlar olmaması ve bunlara karşın Verstappen’in geçiş yaparken aracına hasar verdikten sonra, frenlerini kitleyen bir pilotun darbesini alması, sonra bir pilotu dışarı uçurtması; yarıştaki normal performansıyla podyumu zorlayacak Verstappen’in hataları olduğunu da gösteriyor. Yarış sonrası açıklamalarında Üçüncü turda zaten yarışım bitmişti, Magnussen olayı da büyütülecek bir şey yok. diyen Verstappen, Ricciardo’nun Belçika’da işaret ettiği gibi arabasını okşarsa Singapur’da hedeflediği podyuma ulaşabilir. Red Bull’un bölümünü Verstappen’in cuma antrenmanlarından beri şikayet ettiği direksiyon pozisyonu ve hareket alanıyla ilgili bağlantı vererek kapayalım. Belki de Verstappen’in yarıştaki konsantrasyonunu da bozmuştur bu durum.

Williams

Max Verstappen’in Formula 1’e adım atmasıyla en genç ile başlayan tüm rekorları elinde sonsuza kadar tutması bekleniyordu ama Azerbaycan’da en genç podyuma çıkan ünvanını alan Stroll, İtalya Grand Prix’inde ise Verstappen’in 2016 Belçika Grand Prix’teki yaşından 23 gün farkla en genç ilk iki sırada başlayan pilot ünvanına sahip oldu. Aynı zamanda bu başarısı 1998 İtalya Grand Prix’inde Williams ile ilk iki sırada başlayan Jacques Villeneuve’den sonraki ilk Kanadalı’ydı ve Villeneuve bu sonucu elde ettiği gün Stroll henüz doğmamıştı. Sosyal medyada herkesin Ya öndekilere çarparlarsa? diye korktuğu veya geyik çevirdiği pilotlardan biri olan Kanadalı yavaş kalkan Hamilton’a çarpmamak için gayet temkinli bir kalkış ve şikanana girerken erken fren yapmıştı. Böylece rakibi Ocon’a geçilmesine rağmen şikan en öndekiler için sorunsuz atlatılmıştı.

Devam eden turlarda önündeki Ocon gibi Bottas’a sorun çıkarmadan yerini geri verdi. Raikkönen’in ve Ocon’un pite girmesini takiben pite girdi ama önceki yarışlarda şahane pitleriyle göz dolduran Williams’ın standardına göre çok yavaş olan 4.4 saniyelik lastik değişim süresiyle (26.131 saniye toplam zaman kaybı) arkasındaki Raikkönen’e karşı bir anda 0.764 saniye kaybetmesi Fin rakibine ve geç pitstop taktiği ile gittiğini belirttiğimiz Ricciardo’ya geçilmesine neden oldu. Raikkönen ve Ocon devam eden turlarda Stroll’dan uzaklaştılar ve Kanadalı pilot yarışın ikinci yarısında kendisini geçmeye çalışan takım arkadaşı Massa’nın nefesini ensesinde hissetti ama önde bitirmeyi başardı.

Yarış sonrası takım patronu Claire Williams yukarıdaki video’da görülebileceği üzere son turda yan yana gelmiş pilotların birbirine vurup takıma gelecek toplam 10 puanı kaybetmekten korkmuştu. Ama buna rağmen Massa’ya yavaşla diyemezlerdi çünkü rakipleri Perez de hemen arkalarındaydı. Sonucunda damalı bayrağı peşpeşe gördüklerinde Massa’nın Stroll’u tebrik etmesi takdirlikti. Ayrıca Force India’ların Kanada’dan Belçika’ya kadar olan süreçte sahip oldukları gerginlik yerine aralarında abi ve kardeş ilişkisi olduğunu gösteriyordu. Halbuki Brezilyalı pilotun takım arkadaşı dışındakilere İtalya’da tavırları çok sertti yarışın girişinde ve Verstappen’de anlattığımız üzere.

Octane’ın çektiği ilk turun ilk virajı Massa ve Perez’in dip dibe gelmeden önceki anlarını yakalamış.

Henüz ilk turun ilk virajından çıkarken Massa hemen ön çaprazında yer alan Perez’i kademe kademe dışarı fırlatmış ve ortalığa parçaların yayılmasına sebep olmuştu. Bu olayda Massa’nın hemen önünde yer alan Vettel ile Perez’in arasından sıyrılmayı düşündüğünü ama beceremediğini çıkarabiliriz. Bunun dışında Verstappen ile temasında bir ceza çıkmasa da kendi aracının taban ve yan kanatçıklarının Verstappen’in lastiklerini patlatmasında Massa’nın viraja normalden ileride girmesinin sebep olduğunu düşünüyorum. Kanada Grand Prix’inde Sainz’in kendisine çarpmasını Genç pilotların süper lisans puan cezası almış olması çok normal. Biz daha tecrübeli ve saygılıyız. demiş pilotun henüz ilk üç turda iki pilotun başını ağrıtmış olması bir hayli ilginç.

Andrej Isakovic’in çektiği bu kare Verstappen ile Massa’nın yarışın başlarında yaşadığı temasa ait.

Williams’ların hafta sonu performansını anlattıktan sonra zamanın ne kadar hızlı aktığını ve bir pilotun ne kadar iyi gelişebileceğini anlatmak için Stroll’un Avrupa F3 şampiyonası’nda geçirdiği ilk sezon olan 2015’ten kazasını paylaşalım.

Force India

Belçika Grand Prix’inde iki kere birbirleriyle çarpışan, açıklamalar ile birbirini haşlayan, takım tarafından kulakları çekildikten sonra da perşembe günü barıştı ve birlik pozları verdi. Böylece takımda rahat bir atmosfer oluştu. Sıralama turlarında yaptığı açıklamalarda Üçüncüyüm, podyumumu istiyorum. Daha iyi yerde olabilirim. diyen Ocon sözünün arkasında durdu ve kalkışta birbirlerinin kalkışını istemsizce yavaşlatan Hamilton ve Stroll’dan kapabildiğini kaparak ikinciliğe yükseldi.

Genç pilotların sorunsuz bir şekilde kalkışının bu görüntüsünün ardından Ocon Bottas’a yerini geri verirken, Ferrari’ler ve Ricciardo’ya karşı mücadele edecek hızı yoktu ve açıklamalarında Bitirebileceğimiz en iyi yerde bitirdik. sözleriyle bunu ifade ediyordu. Perez ise sıralama turlarında üçüncü aşamaya Ocon’un sadece 0.002 saniye gerisinde 11. olduğu için kalamamıştı ve yarışın başında üçüncü bölüme çıkamamasının bedelini ödemişti adeta Massa ile yedincilik mücadelesi verdiği ilk şikanda dışarı itilip tabanına hasar verdiği an. Ancak tur zamanları etkilenmemiş olsa da pitinde arka lastiğinin sıkışması sebebiyle Ocon’un pitine oranla 0.9 saniye zaman kaybetmesi Meksikalı pilotun Williams’ların önünde kalmak yerine arkasında kalmasına sebepti. İlk turlar bütününde takım arkadaşıyla aralarındaki fark en fazla 8.854 saniye olmasına karşın, trafik Ocon – Perez farkının yarışın ikinci bölümünde en fazla 10.270 saniyeye çıkmasına yol açtı. Yarıştaki en hızlı zamanını Williams’ları kovaladığı esnada sondan bir önceki yarışta atmıştı ve ideal zamanı da Ocon’dan 0.808 saniye hızlı olmakla beraber Raikkönen, Massa ve Stroll’un da önündeydi. Sonucunda Perez’in piti yavaş olmasaydı yarışı Raikkönen’in önünde bitirmesi hayalperestlik olsa bile Ocon’un önünde bitirebilir ve böylece takım arkadaşıyla aralarındaki puan farkının üçe inmesine de engel olabilirdi. Ama Meksikalı pilotun bu olasılıkları çok taktığını düşünmüyorum çünkü aşağıda görülen sıralama turları ikinci bölümünde Raikkönen ile yakınlaşması kaza ile sonuçlanabilirdi veya yarışta Ocon’la arka arkaya gelip çarpışabilir ve Ocon’dan Perez de şanzıman değiştirmesine rağmen puan aldı. Takım için iyi bir sonuç. sözü yerine Perez beni öldürmeye çalıştı. lafını işitebilirdi.

https://twitter.com/FiftyBuckss/status/903995072395579393

Force India kısmını kapamadan önce grid’in takip etmesi en heyecanlı ve üç büyüklerden sonra şampiyonayı dördüncü götürdükleri için aynı zamanda önemi büyük olan takım hakkında güncel bilgiler de vermek gerekiyor. Singapur’da takım önemli aerodinamik gelişim alacaklar. Mercedes ise müşterileri Williams ve Force India’ya Singapur’da (Mercedes fabrika takımı güncellemeleri Belçika’da çoktan almıştı.) sadece birer arabaya takmak üzere verecekler. Normalde Perez şampiyonada ön sırada olduğu için tüm güncellemeleri onun alması mantıklı dursa da Ocon İtalya’da daha iyi sonuç aldığını söyleyerek duruma itiraz edebilir ve takımda bir gerginlik çıkabilir. Bunun dışında Singapur cadde pistinde takım pilotlarının birbirini kasten veya yanlışlıkla biçmesi de mümkün. Takımın 2018 kadrosunu belirlemek de bir hayli baş ağrıtacak. Renault fabrika takımının eski sahibi Genii Capital’in keşfi ve bir dönem Renault genç pilotu olan Ocon’un tekrar takımına geri dönebileceği gibi Perez’in de Renault ile anlaşabileceği konuşuluyor Jolyon Palmer yerine. Bu pilotlardan biri yerine aktif Formula 1 pilotluğu kariyerinden önce Force India’da testler yapmış Sauber’den Pascal Wehrlein’in 2018’de sürüş yapması da mümkün. Tüm bu söylentileri filtreleyen ise takım patron vekili Bob Fernley’in Perezle anlaştıklarını ve sponsorlarıyla anlaşma yolunda olduklarını, Ocon’un da üç yıl anlaşmaya sahip olduğunu belirtmesi oldu.  Jordan – Midland – Spyker köklerini taşıyan Force India için yarış performansları ve takım içindeki pilot dengesi dışında İtalya’da gündemde olan bir detay da garajlarında bulunan 92-96 arasında Jordan’ın ana sponsoru olmuş Sasol logolu gömleğe sahip birinin olmasıydı;

Haas

İtalya Ferrari’nin evi diyebilinir. Ancak Amerikan kökenli takım Haas’ın şasi üreticisi Dallara ve motor üreticisi Ferrari olunca, burası takımın ikinci evi sayılabilirdi. Takımın sonuçları ise burada gri renkti. Grosjean’ın sıralama turları kazasının kırmızı bayraklara yol açtığını ve iki buçuk saat boyunca sıralama turlarının başlaması için beklendiğini belirtmiştik. İşin ilginci kendi halka ilişkiler ve reklam departmanı Grosjean kaza yaptıktan sonra aşağıdaki Haydi, yağmurlu bir sıralamaya çıkalım. tweet’ini paylaşmışlardı.

Telsiz konuşmalarını da belirttiğimiz pilot sıralama turlarından sonra röportajlarda görüş mesafesinin 25 metreden düşük olduğuna, kontrolü kaybetmenin normalde imkansız olduğu düzlükte kontrolü su birikintileri yüzünden kaybettiğine, eğer gazdan ayağını çekseydi de arkadan birinin çarpacağına ve sonucunda sıralama turlarının hiç başlamaması veya ertelenmesi gerektiğini savunuyordu. Takım patronu Günther Steiner de Grosjean ile aynı fikirdeydi. Alonso Monza’nın asfaltı yenilenen başlangıç düzlüğünün Formula 1 standartlarında olmadığını belirtiyor, Hamilton düzlükteki su birikintisini birinin saç kurutma makinesiyle kovmaya çalıştığını ve beceremediğini, Vettel ise pistin başlangıç düzlüğü dışında güvenli olduğunu anlatıyordu. Hülkenberg sıralama turlarının ertelenmesi görüşünü paylaşanlardandı. Grosjean’a birebir eleştiri yapan kişi ise Grosjean kaza yaptı diye sıralamayı durdurmak yanlış. Çünkü herkes dışarı sık uçtuğunu bilir. sözleriyle Red Bull motorsporları danışmanı Helmut Marko’ydu. Sıralama turları devam ederken garajında olan biteni seyreden Grosjean’ın ağır yağmurda attığı tur zamanı %107’den düşüktü ama hakemler antrenman dereceleri sayesinde yarışmasına izin verdi. Sıralamada son sırada olmasına ek olarak yarıştan önce şanzıman değiştirdiği için beş sıra ceza alması ile sonuncu sırada başlayacaktı. Ama Grosjean’ın başından şanssızlık eksik olmadı pazar günü de.

Andrej Isakovic şahane karesiyle Wehrlein, Ricciardo ve Grosjean arasında neler döndüğünü göstermiş.

İlk şikana 16.lık savaşı vermek uğruna Wehrlein ve Ricciardo’nun yanında girme cürreti gösterdi ama kerbler üzerinden uçtu ve virajı dönmeyi başarsa da Ricciardo ile teması kanadının hasar almasına neden oldu. Palmer ve Wehrlein’in önünde yarışı 18. sürdürmekteyken kanadı hasara dayanamadı ve dördüncü turda kanat değiştirmek amacıyla pite geldi.

Bu olaydan sonra kendisiyle aynı kaderi ve stratejiyi paylaşan Verstappen ile beraber yarış dışı kalanların peşinden 17.liğe kadar yükseldiler ama çarpıştıklarına Red Bull’u değerlendirdiğim bölümde değinmiştim. Yarışın farklı bölümlerinde her iki Red Bull’a da çarpışarak ilginç bir istatistiğe imza atan Fransız bu ikinci temasından bir hasar almadı ve yarışı Sainz’in 30.257 saniye gerisinde 15. (sondan birinci) ve Wehrlein’in önünde bitirdi. Grosjean’ın yarıştan sonraki açıklaması kısa ve özdü: İlk turda ön kanadımızın kırılması yarışımızı bitirdi. Farklı şeyler denedik ve aracı tanıdık. Tempomuzun kötü olduğunu düşünmüyorum. Ama Verstappen teması hakkında cümle kurmamıştı.

Takım arkadaşı Magnussen ise antrenman turlarında süspansiyon kırdığı için aracını Ascari’de sağa çekmişti yarış analizimize girişte belirttiğimiz üzere. Macaristanda Giovinazzi’nin antrenman kazası ve Grosjean’ın spinleriyle uğursuzluk üzerinde olan takımda Magnussen’in süspansiyon kırışı, Grosjean’ın sıralama kazası ve yarışta kanat kırıklıklarına baktığımızda; Magnussen’in Verstappen’in 10.430 saniye gerisinde ve Kvyat’ın 0.885 saniye önünde 11. bitirmesi sevindirici bir sonuçtu. Yarışı başladığı konum dokuzunculuktan geriye sadece kendilerinden hızlı ve baş edemeyeceğini düşündüğü Red Bull’lara geçilmesiyle düşmüştü.

https://twitter.com/F1/status/904331751820054528/photo/1

Yarış sonrasındaki açıklamalarında Magnussen yukarıda Formula 1 resmi twitter profilinde de görebileceğiniz an hakkında Verstappen’e ceza verilmesi gerektiğini, Macaristan’da Hülkenberg ile yakınlaşması sebebiyle kendisine ceza veren FIA’nın; Verstappen’e ceza vermemesi durumunda adil olmayacağını belirtti. Magnussen’e göre Verstappen kendisine yer vermemiş ve bu durumda çakıl alana uçma veya duvara çarpma tehlikesi yaşamıştı. Aslında Haas takım patronu Günther Steiner’ın yarış sonrası yaptığı röportajları ile Magnussen’in açıklamaları birleştirilince Magnussen’in birebir Verstappen’e ceza istemek yerine hakemlerden adil davranış ve tutarlılık bekeldiği de anlaşılıyordu. Takım sahibi Gene Haas ise Monza’da takımın geleceği hakkında konuştu. Magnussen ve Grosjean’ı takımda tutmaya sıcak bakıyor, eğer Ferrari kendi genç pilotları Charles Leclerc veya Antonio Giovinazzi’nin yarıştırılması isteniyorsa; tek bir sezon boyunca bir araç yarıştırma maliyeti olan 60 milyon doları karşılaması gerektiğini savunuyordu. Ayrıca Haas için 6. sıradan 20. sıraya kadar devam eden kimsenin yarış kazanma şansı yoktu ve öndekiler, bu sıradakilerden çok uzaktalardı. Haas takımı hafta sonu sosyal sorumluluk projeleriyle de uğraştı. Harvey kasırgasından etkilenenlere yardım için garajlarında ve araç arka kanat kenarlarında Red Cross’ın internet sitesinden (Kızıl Haç) bağış yapmaya teşvik etti.

Toro Rosso

Belçika’da Gelişmemiz gerek. Sezon başında olduğumuz yerden gerideyiz. ultimatomunu pilotlarından yiyen Toro Rosso’nun kendi evinde geçirdikleri yarışlarında hafta sonu başındaki tempoları ortalamadaydı ve puan potası dışında olacakları belliydi. Cuma günü 23’üncü yaşını kutlayan Carlos Sainz kutlama amacıyla ilk önce ikinci antrenmanlarda motorunu yaktı.

Ardından Sainz’in doğum günü Toro Rosso alanında gerçek bir pastayla kutlandı bayram havasında. Sainz’in hemşehrisi İspanyol yayıncıların hediyesi ise kedigillerin üyelerinden, kobra öldürmeleriyle tanınan mirketti (Hatun Noemi de Miguel 2016 Avusturya’da podyum röportajı yapan minili kızdı).

Takım arkadaşı ile beraber ikinci bölüme kalmayı başardılar ama sonrasında ikinci bölümünün 14 ve 15.leri olarak son iki sırasında yer aldılar. Sainz cumadan belli olan motor cezalarına rağmen yerini korumayı başardı. Sainz’in yarışı 14. bitirmesi rutin bir yarış geçirdiğine dair düşünce oluştursa da Hülkenberg’e atak yapmak isterken duramayıp, ilk virajı düz geçmek zorunda kalması gibi maceralar da yaşadı.

Carlos Sainz’in yarışı olaysız gibi gözüküyordu ancak ilk şikanda dışarı uçmuşluğu da vardı ve Sutton Images tarafından yakalanmıştı. İşin ilginci yarış da resimdeki gibi Kvyat, Hülkenberg, Sainz sırasıyla sona erdi.

Kvyat ise yarışa sekizinci başladı ve takım arkadaşı Carlos Sainz’in bu sayede önünde olabildi. Yarış boyunca önündeki Magnussen ve arkasındaki Hülkenberg ile savaştı. İdeal zaman olarak Danimarkalı rakibinden yavaş olmasına rağmen genel anlamda aynı tempoya sahipti. Bir türlü geçiş hamlesini uygulayamadı ve yarışı sadece 0.885 saniye arkasında bitirdi. Böyle sonuçlanmasında Kvyat’ın pitinin Sainz’in pitinden 1 saniye uzun sürmesinin de etkisi vardı. Rus pilotun yarışın ilk yarısında yavaş kaldığı ama ikinci yarısında hızlı olmayı başardığı Hülkenberg’den önde olmasını da 36. turda yaptığı cüretkar atak sağladı. Torpidoya göre şahane bir saldırıydı. Alman rakibine geri kalan turda 2.718 saniye fark atmayı da başardı yarış bitene kadar.

Yarıştan sonra Toro Rosso pilotları araç performansından Belçika’daki gibi şikayet etmişti. Kvyat 33 tur boyunca süper yumuşaklarla tur atarak sekizinci başladığı yarışta henüz ilk turda 16.lığa kadar düşmesine rağmen öndekilerin pite girmesi sebebiyle 20. turda yedinciliğe kadar yükselmiş ama yaşadığı mekanik sorunla yarış dışı kalacağı 13 tur içerisinde tekrar 13.lüğe gerilemiş Vandoorne ile McLaren’ların kendilerinden daha hızlı olduğunu savunuyordu. Sainz ise düzlüklerdeki düşük hızlarından dolayı araçtaki yere basma kuvvetini en aza indiren Toro Rosso’nun ne düzlüklerde, ne de viraj içinde hızlı olabildiğini ve önündekileri sollayacak tempodan mahrum olduklarını anlattı. İtalya Grand Prix’inde 2017 sezonunda ilk defa bitirdiği yarışta puan alamayan Sainz takımının halen altıncı sırada olmasını, sahip oldukları rakiplerine oranla az bütçe ile başarılı buluyordu. Renault – Honda – Toro Rosso – McLaren – Force India beşlisini ilgilendirecek konuyu da en son McLaren’da paylaşacağız.

Renault

Renault’un düzlük hızları sebebiyle Monza’dan en başından beri umudu yoktu ve Hülkenberg ve Palmer ilk antrenmanlarda 17 ve 18, ikinci antrenmanlarda 12 ve 13. sıralarda yer aldı. Sıralama turlarında Hülkenberg’in 12 ve Jolyon Palmer’in 17. olmasıyla aradaki makas açıldı. Palmer toplanda 15 ve Hülkenberg toplamda 10 grid cezası almış olsa da diğerlerinin cezası Hülkenberg’i 14. sıraya kaydırırken, Palmer’in yeri sabitti. Hülkenberg’in yarışını Toro Rosso’yu anlatırken aslında yorumlamış olduk. Yarış sonrasında Alman pilot düzlük hızı eksikliğinin yanında; kalkıştan bitime kadar araçta tutunma eksikliği olduğunu ve sadece önünde trafik olmasığı iki tur boyunca arabayı zorlayabildiğini söylemişti. Grid cezalarından sonra puansız ayrılmaya hazırlamıştı kendini ve şampiyona beşinciliği hedefinde sadece Williams’a puan kaybetmiş olmaları (19 puan fark var aralarında. Renault şampiyonayı 8. götürüyor.) Hülkenberg için bir teselliydi. Bu arada Alman pilot hemşehrisi Adrian Sutil ile beraber hiç podyuma çıkmadan yarış geçirme rekoru olan 128’i İtalya Grand Prix’inde paylaştı. Singapur’da Hülkenberg rekortmen olabilir.

Octane’ın çektiği bu fotoğraf başlangıç pozisyonu önemini anlatıyor. Hülkenberg bir şekilde sıyrılırken, Palmer henüz ilk viraja sonuncu olmamak için giriyordu.

İlk viraja sonuncu olmamak için giren Palmer ise ilk 5 tur içerisinde sonunculuğa düşse de gösteri turunda aynı arabayı paylaştığı Fernando Alonso ile beraber 10 ile 15. turlar arasında 13 ve 14.lüğe yükseldi. Ama Palmer’in şikanı keserek geçmesi ve yol vermemesi İngiliz pilota 5 saniye ceza olarak geri dönerken yarışta eğlenceli diyalogları ortaya çıkaracaktı.

Alonso telsizden Palmer ne yapıyor? Bana yerini geri vermesi gerek. Şikanı kesti. dedikten sonra Palmer’in cezası kendisine bildirildiği an tatmin olmamış bir şekilde 5 saniye şaka gibi. diyecekti, cezadan memnun değildi (İspanyol aksanıyla “j” harfini ilk başta “y” gibi söyledi.). Sonrasında 25. turda pite girerken cezasını da çeken Palmer’in yerini sorduğunda rakibinin 29. turda yarış dışı kaldığını öğrenecekti. Buna da tepkisi Karma. yani ilahi adalet oldu. Palmer vites kutusunda arıza tespit edilince takım tarafından hasarın artmaması için garaja çekilmişti ama Hülkenberg’in memnuniyetsizliğine karşın araç dengesinden memnundu. Yarış sonrası Alonso ile yaşananlar sorulduğunda ise Belçika’da Alonso’ya ceza verilmediğini belirterek hakemleri dengesiz davranmakla eleştirdi. İtalya’da Alonso’nun frene geç basmış olduğunu savunuyordu ve bunu İspanyol pilotla görüşmeye açıktı.

Sauber

Cumartesi 27 yaşına giren Marcus Ericsson, Sainz ile beraber yeni yaşını İtalya’da kutlayan ikinci kişiydi. İsveçli pilotun hediyesi ise sıralama turlarına ara verilmeden önce liderlik yapmasıydı. Sıralama turları tamamlandıktan sonra röportajda bu durum sorulduğunda Evet kendimi önlerde olarak görmek çok hoştu ama sıralama turlarının devam etmesi taraftarlar için iyi oldu. diyecekti. İsviçre kökenli takımın pilotu için En azından bizim gün ışığımız burada. demesi de gayet hoştu (Oltan arkadaşımız da yarış esnasında Sauber’in sadece Ericsson’u sosyal medyada paylaştığına dair ilginç bir tespiti var).

Eski Ferrari motorunu kullanmaları sebebiyle Monza’da hiç bir iddiası olmayan takım cuma son iki sırayı kapatmanın ardından, sıralama turlarının devam eden kesiminde de sıralama dışında kalan Grosjean dışında son iki sırayı kapatmaya devam etti. Sıralama turlarında 11 ve 12. sırada yer almaları heyecanlandırmıştır ancak Pascal Wehrlein ilk turda sonunculuğa düştü ve her ikisinin pitleri yapıldığı an 21. turda Ericsson 19. olarak takım arkadaşının hemen önüne yerleşti. Sadece birbirleriyle mücadele edecek hızları vardı ve Wehrlein’in temposu çok daha iyiydi.

Wehrlein, Ericsson’u 30. turdan 31. tura atladığımızda geçmeyi başardı ve henüz ilk turda 3.607 saniye fark attı.  Wehrlein’in uçtuğu bu anlardan sonra Ericsson’un turları git gide kötüleşmeye başladı, muhtemelen ilk virajlarda yaşanan karmaşalarda karbon fiber parçaların bir bölümü aracına kaçmıştı ve bitime dört tur kala takım tarafından garaja çağrılarak yarış dışı kalan dört pilottan biri oldu. Sonunculuk ihalesi ise böylece Wehrlein’e kaldı.

İsviçre kökenli dergi Speedweek’in yayımladığı habere göre Sauber’in 2018’de kullanacağı Ferrari motoru Alfa Romeo ismine sahip olacak ve böylece 2015’ten beri Ferrari aracının üzerinde logosunu, yazısını veya Quadrifoglio (4 yapraklı yonca, Alfa Romeo performans versiyonları) bulunduran FCA’nin köklü markası motor üreticisi sıfatıyla taşıyacak. Sauber’in operasyonu 1985’ten beri ilk defa bu konumda olacak Alfa Romeo’yu taşımakla sınırlı kalmayacak. Ayrıca Charles Leclerc de Pascal Wehrlein yerine geçecek. Daha önce Haas adına konuşulan bu senaryoda Speedweek’in verdiği tarih olan yarış günü veya bir sonraki gün ise çoktan geçti ama her an yeni bir gelişme olabilir.

McLaren 

Macaristan’da problemlerini düzelten ve 2017’nin en iyi sonucunu çifte puanla kutlayan köklü İngiliz takımı Belçika’da Stoffel Vandoorne’un aracıyla yarışı tamamlamayı başarmıştı ama Alonso’nun aracını kasten garaja çektiği söylentilerinden analizimizde bahsetmiştik. Başlıca Alonso’ya uygulayacakları (Vandoorne ise aracındaki problemler sebebiyle parça değiştirdi.) stratejik kaygılar sebebiyle parçalar değiştirecekleri İtalya Grand Prix’inde düzlük hızları yüzünden bir umutları da yoktu. Ancak cuma antrenmanlarında Alonso ile Vandoorne’un birbirleriyle hava koridorunda hızlanma antrenmanları yapmaları, cumartesi yağmurda tehlikeli olacağı için bu taktiği sıralamada uygulamamaları ve Alonso’nun Gerekirse Singapur’da hava koridoru açarım. Sıkıntı yok. düşüncesinde olması takımın her şartı düşündüğünü gösteriyordu. Sıralamada 10. olan Vandoorne yarışa 18. başlamıştı ve önündeki pilotların pite girmesiyle 19. turda 7.liğe kadar yükselmeyi başarmış ama kendinden hızlı araçların temposuna yenik düşerek 10.luğa kadar düşmüştü. 9 tur boyunca konumunu koruyan pilot ayrıca en hızlı tur zamanını da bu arada atacaktı. Ama bir anda telsizden gücünün azaldığında şikayet edecekti ve hemen garaja çekildi. Sorun değiştirildiği için Vandoorne’a ceza olarak geri dönen MGU-K’nın (frenden enerji geri dönüşüm sağlayan sistem) ikinci kere bozulmasıydı.

Mark Thompson’un fotoğrafladığı McLaren’lar Macaristan’da düzeldi derken biz, İtalya’da iki araçla mekanik sorun yaşayarak yarış dışı kaldılar.

Sonuncu başlayan Alonso’nun Palmer ile beraber yükselişini ve telsiz konuşmalarını anlatmıştık. Ancak İspanyol pilot yarışın son turuna girmeden kendi söylediği Karma‘nın kurbanı oldu ve yarış başından beri şikayet ettiği, çözmek için ayar değiştirdiği ve kendisine tur başına bir saniyeye mal olan vites yükseltme sıkıntılarından aracını garaja çekti. Eric Boullier’e göre problem sensörlerden kaynaklanıyordu ve yarış devam ettikçe şanzımanın durumunu anlamak zorlaşmıştı ve Alonso’yu önlem olarak garaja almışlardı. İspanyol pilot açıklamalarında mekanik sorun yanında Palmer ile yaşananlara da yer verdi: Şikan kesmek ve yol vermemek siyah – beyaz gibi açık bir durum. Sanırım hakemler Heineken içiyordu karar verirken. Takımın performansına baktığımızda ise Vandoorne araç temposundan memnun olduğunu belirtmesine karşın, sıralama turlarından sonra yaptığı açıklamalarda Yağmurda Ferrari’leri yenebilirdik ama zaten değişiklikler ile sonuncu başlayacağız. Neden sıralamada zorlayalım ki? sözlerini kuran Alonso’yu kimse kapayamaz.

Toro Rosso – McLaren – Renault – Honda – Carlos Sainz Domino Taşları

İngiltere Grand Prix’i yarış analizimizde Carlos Sainz’in Renault tarafından Macaristan’da koltuğa oturtulmak üzere istendiğini ve McLaren’in Honda’dan memnun olmayan Arap kökenli yatırımcıların Renault ile masaya oturduklarını belirtmiştik (Hatta Azerbaycan yazımızda Sainz’in menejerinin Renault ile konuştuğu, Avusturya analizimizde Red Bull Sainz arasındaki gerginlik de var.). Ancak fabrika takımı, Red Bull ve Torro Rosso’ya halihazırda motor veren Renault’un hizmet kalitesinin düşmesinden çekinen Red Bull, McLaren ve Renault ilişkisini veto etmekteydi ve Renault fabrika takımının başındaki isim Cyril Abiteboul da dört takıma motor sağlamanın imkansız olacağını belirtiyordu. Honda cephesinde ise Sauber ile 2018 için geçerli olacak anlaşma iptal olmuştu, McLaren Honda ile yollarını ayırınca Japonlar müşterisiz kalabilirlerdi. Ancak Toro Rosso ile Honda görüşmüştü. Gelecekte McLaren’in Renault ile anlaşması ile Honda Toro Rosso ile ilişki kurabilir ve böylece fabrika takımı konumunda destek alabilirdi. Bu üçlünün oluşturduğu düğümün İtalya’da açığa çıkması bekleniyordu ama hafta sonu, bu olay duyurulmadan geçti. McLaren cephesinden gelen açıklamalar domino taşlarının yakında düşeceği yönündeydi. Motorsport-Total tarafından 9 Eylül 2017’de yayımlanan haber ise Toro Rosso’nun Honda’dan motor ve McLaren’dan şanzıman alacağını, pilotları Carlos Sainz’i 2017 Malezya’dan itibaren veya 2018’de Jolyon Palmer yerine oturmak üzere Renault fabrika takımına göndereceklerini, Renault’un McLaren’a motor sağlayacağını ve 2019’da muhtemel bir Honda Red Bull ilişkisinin de kurulacağını anlatıyordu ve resmi açıklama için Singapur Grand Prix’i veya ondan önceki hafta içi işaret edilmişti. Şimdi konu hakkıda haber çıkmadan önceki değişik gelişmeleri anlatayım ki olaylar döndüğü anlaşılsın. Fernando Alonso’nun kullandığı Lotus gösteri turunda arızalanınca Alonso Palmer’in arabasına geçti. Alonso Fransızca teşekkür ederek ve kalp göndererek karşıladı durumu. Renault ise Her zaman. diye cevap verdi.

Sonrasında Fernando Alonso instagram hikayelerinde Asturias’ta bulunan kendi müzesi ve karting pistinde 9-10 Eylül 2017 tarihlerinde düzenlenecek, güncel Renault modellerini test edebilme, Renault Sport modellerini görebilme imkanının olduğu Renault Passion Experience’ın reklamını yaptı. Alonso İspanya Renault’un düzenlediği bu etkinlikte 7 mekandan biriydi.

Alonso’nun instagram hikayesindeki Renault reklamını gördüğüm an fotoğrafladım.

Halihazırda Honda’nın tek takımı olan, onun reklamını yapması gereken Fernando Alonso’nun bu eylemi bir hayli ilginçti ve bizlere bir işaret vermek istiyordu. Devam eden günlerde twitter hesabında barındırdığı Honda motorlu McLaren MP4/4 ile kendi kart otomobilinin beraber olduğu fotoğrafı da değiştirdi (Web archieve’den aldım).

Alonso’nun şu an twitter profili kendi kartlarını barındırıyor. Daha önce McLaren Honda’ya selam vardı.

Alonso’nun eylemleri ve Motorsport-Total’ın haberi birleşince durum epey ciddileşiyor açıkçası. Gerçeğe dönüşürse McLaren yıldığını açıklamalarda belirttiği Honda motorundan kurtulsa da Toro Rosso ile Honda’nın arasını yaparak Japonları takımsız bırakmıyor ve gelecekte Red Bull’a istedikleri gibi yönlendirebilecekleri bir motor üreticisi veriyor. Bunun dışında Ricciardo’nun belirttiği Honda dışında bir motorla McLaren daha güçlü olur. olayı gerçeğe dönüşeceği için Alonso’nun keyfi yerine gelir ki sahip olduğu 2 şampiyonluk da Renault ile alınma. Uzun vadede ise Honda – McLaren ortaklığında gerçekleşmeyen (Honda ve Acura’ların ZF otomatik şanzımanlarında park vitesi geçiş problemleri devasa geri çağırmalara yol açmıştı. Bu bile ekonomik sıkıntı anlamına geliyor.)  özel projeler Alpine, Dacia, Nissan, Lada, Infiniti markalarına sahip ve müşteri alanı epey geniş Renault ile uygulanabilir (90’lardaki Clio Williams yerine Clio McLaren gibi). Amerikan LeMans Serisi diyebileceğimiz şampiyonanın zirvesindeki DPi kategorisi için Nissan’a teknik desteği McLaren verebilir (90’lardaki Williams hazırlanmalı Laguna BTCC’ler gibi) ve GT serilerine girilebilinir (BMW motorlu McLaren F1 GTR veya BMW motorlu Williams LMP1 arabası gibi). Unutulmamalıdır ki 2014 sonunda batan Caterham takımı Renault motorunu bu hedeflerle kullanmıştı ama Tony Fernandes’in Malezya’dan gelen desteğin sürekliliğini sağlayamaması, yeni yatırımcıların ayrılması ve 2014 Aralık ayında sahip olduğu Air Asia’nın bir uçağının pilot hatasıyla düşmesi (Indonesia AirAsia Flight 8501) Formula 1 takımının yakılmasına sebep olmuştu. Otomotiv sektöründe Caterham (Halen Tony Fernandes sahip otomobil tarafına) – Renault iş birliği ise Renault’un Caterham’ın elinde bulunan Alpine hisselerini satın alması ile bitmişti. Araplar uçuk projelerde Malezyalı’lardan daha çok destek olabilir Renault’a. Yalnız benim üzüldüğüm konu Toro Rosso’da Nobuharu Matsushita’nın yarışma ihtimalinin dillendirilmesi. Japon pilotun bunu 2018’de başaracak süperlisans puanını alacağını düşünmüyorum. F2 şampiyonasını altıncı götüren bu pilot yerine Honda’nın diğer genç pilotlarından GP3’ü üçüncü götüren Nirei Fukuzumi’yi veya F3 Avrupa’da ilk sezonunu geçiren ama büyük bölümünü bileğini kırdığı için tatilde geçiren Tadasuke Makino’yu düşünmek daha ayakları yere basan karar olacaktır. Palmer ve geri dönme hedefini Macaristan’da 2017 aracı kullanmaya kadar götüren Robert Kubica’nın Renault’ta olmayacak olması da üzücü eğer Sainz Fransız’ların tarafına geçerse.

Detaylar

Böylece Monza’nın hız tapınağı sıfatından ve siyasi haritadaki yerinden başladığımız, antrenmanlar ve sıralamaları anlattığımız, Mercedes’in baskınlığından ve yarışı kazanış şeklini gösterdiğimiz, Ferrari’lerin Red Bull’ların birinden kaçışını ve diğer Red Bull’un da pençesinin kırılışını anlattığımız, diğer takımlara da detaylara inerek değindiğimiz analizimizi son motor dedikodusuyla kapatmaya yaklaştık. Notlarımdaki ilginç olaylar ile de tam bir kapanış yapalım. İtalya Grand Prix’indeki tartışmalardan biri senelerdir süren yağmur lastiklerinin işe yaramaması durumuydu. Pirelli bir sonraki yılın hamurlarını test etmek için sezon içinde takımlara fırsat veriyordu ancak şikayetlerin devam etmesi testlerin faydalı olmadığını da gösteriyor. Bunun dışında antrenmanlarda takımlar mümkün olduğunca yağmurda tur atmamaya çalışıyorlar ve gelişim için elde edilecek verileri bu durum kısıtlıyor. İtalyan üreticinin ihtiyacı Paul Ricard gibi daimi sulamaya sahip pistlerde tüm takımları piste çağırıp, katılımı zorunlu tutmak olmalı. Seve seve tur atmıyorlarsa… Diğer bir gündem maddesi yarış geçici hakemlerinin kararlarının tartışmalı olması ve standartların halen konulmamış olmasıydı.

Fotoğraf İtalya, Belçika ve Macaristan GP’lerinde dışarı atmaları gösteriyor.

Yukarıdaki fotoğrafta gösterilen anlarda Verstappen Massa, Magnussen Hülkenberg ve Palmer Alonso (şikan kesmeden dolayı) ceza çıkmıştı. Bence hakemler pist dışına kadar uzanan bu mücadelelere sıcak bakıp, şikan kesme gibi anlar dışında ses çıkarmamalılar.

F2 resmi sitesinden alıntılanan fotoğrafta Ghiotto, Sette Camara ve Fuoco gözüküyor.

İtalya’da dikkat çeken bir husus da İtalyan pilotların kendi evlerinde aldığı şahane sonuçlardı. Görüntüsünü paylaştığımız ilk F2 yarışını Luca Ghiotto kazandı ama günün ilerleyen saatlerinde şikan kesme cezası ile dördüncülüğe düştüğü açıklandı. Zafer ise diğer İtalyan, Ferrari genç pilotlarından Antonio Fuoco’ya (2015’te askerdeyken Avusturya sezon içi testlerinde değindim kendisine) gitti. İkinci yarışda Ghiotto tekrar zafer kazanırken, Sergio Sette Camara (Yine tanıttığımız pilotlardan.) ikinci ve Fuoco üçüncü oldu. Porsche Supercup’ta ise F4 yazımızda değerlendirdiğimiz Mattia Drudi podyumdaydı.

Porshce’nin sitesinden alınan bu fotoğrafta ise yeşil tulumuyla Mattia Drudi öne çıkıyor. Daha önce İtalya Porsche Cup’ta da yarıştığı Dinamic Motorsport adına yarışıyor uluslararası versiyonda da.

Monza’da yarış kalkışında Formula 1 resmi tıbbi aracının yanında yer alan Lamborghini Huracan ilgi uyandırdı.

Bologna kökenli yangınla mücadele firması CEA’nın 50. yıl etkinliği için söz konusu araba hazırlanmıştı. Monza’daki tüm itfayeciler CEA’nın yarış takımı üyesi iken Formula 1’nın arkasında bekleyen Huracan’daydı içlerinden biri. İçinde itfayeci bulunan aracın Formula 1 başlangıcına eşlik etmesi ise 1978 İtalya’da kalkışta yaptığı kaza sonrası yangında yaralanan ve vücudundaki kırıklıkların komplikasyonları sonucu ölen Ronnie Peterson’a selam olsun diye o seneden beri uygulanıyordu. 2016’da kırmızı bir Alfa Romeo 156 GTA yer almıştı ve normalde duran bu arabaydı.

Yarışı pazar günü 93000 kişi izlemişti ve hafta sonu toplamda 185000 kişi Monza’yı ziyaret etmişti. Pist için rekor niteliğinde olan bu istatistik Schumacher – Ferrari günlerinden daha fazlaydı. Pistteki coşku büyük takdir toplamıştı. Ortamda Romanya (Zaten İtalya’daki en büyük üçüncü milliyet.), Polonya, Hırvatistan ve Finlandiya bayrakları da seçilebiliyordu.

İtalyan Hava Kuvvetlerinin 3 renkli oklar anlamına gelen Frecce Tricolori isimli, Aermacchi MB-339 kullanan gösteri ekibi Formula 1 camiası tarafından ilgiyle karşılandı. Yalnız süpersonik Canadair NF-5 kullanan Türk Yıldızları’mızın çok daha iyi olduğunu belirtmeliyim.

Raikkönen’in grid yerinde muhabbet eden 1991’de Ferrari için yarışmış, sonra da 1999’da birbirlerine patron – pilotluk yapmış Fransızlar Alain Prost ve Jean Alesi’nin, grid kızlarına oranla bir hayli kısa olması dikkat çekti.

McLaren, İtalyan kökenli tedarikçilerin 40. yılını ve beraberliklerinin 20. yılını kutlamak için turuncu tulumla çıkmıştı. Belçika’da da Bruce’u kutlamak için turuncu tshirt giymişlerdi.

Kendi evinde düzenlenen yarışta Alonso’yu Formula 1’e katanlardan Giancarlo Minardi eski pilotuna doyasıya sarılmayı ihmal etmedi.

Genç seriler kariyerinde İtalyan takımlarda yarışmış, Formula 1’den fırsat bulduğu zamanlarda sıklıkla İtalya’da ralli yapmış, ilk podyumunu 2006 İtalya’da Monza’da kazanmış ve Formula 1 kariyerine ara verdiren kazasını da İtalya’da geçirmiş Robert Kubica’da yarıştaydı ve teleport icat etmişti. Renault garajında, Pirelli garajında, McLaren adamlarıyla muhabbet ederken padokta, Sky Italia yorumcularıyla beraber mikrofon karşısında ve eski dostlarıyla… Burada Massa ile Alonso’nun samimi tokalaşması da güzeldi.

Rejideki helikopter pilotu drift yapabildiğini göstermişti.

Aynı helikopter pilotunun ilk şikanı cuma günü düz geçtiği için ise ceza alması gerekiyordu.

1995 doğumlu İtalyan popçu Francesca Michielin’in seslendirdiği tamtamlı İtalyan milli marşı ise bir hayli sıradışı bir yorumdu.

Tunç ARAS

One comment

Leave a Reply