Silverstone Siftahçıları 1) Sérgio Sette Câmara

Formula 1 takımları 2016’da Silverstone’daki ziyaretlerini sadece perşembeden pazara uzanan İngiltere Grand Prix’i haftasonuyla sınırlı tutmayacak ve 12 Temmuz – 13 Temmuz günlerinde sezon içi testlerini de icra edecekler. Büyük etkinlik öncesi haberleri karıştığımızda haber başlıkları arasında Sauber’in C35 aracında kapsamlı gelişimler yapmadığı için bir önceki sezon içi test Barselona gibi İngitere’ye de katılmayacağı, Manor’da yarışan Pascal Werhlein’in Mercedes-Benz’in 2014 aracı W05 ile 2017 lastik hamurlarını test edeceği bulunuyor. Ayrıca FIA’nın belirlediği Her takım en az iki gün boyunca, iki Grand Prix’ten az yarışta start almış “çaylak pilot” kullanmalı testlerde kuralı çerçevesinde testler yaklaşırken, biz taraftarlar da yeni genç pilotlar ile karşılaşıyoruz. Şimdiki yazımızda Silverstone’da ilk defa Formula 1 tecrübesi yaşayacak pilotları kaleme alacağız ve ilk ismimiz Brezilya’dan!

Sérgio Sette Câmara

Ekibin motorsporları danışmanı Helmut Marko’nun etkili olduğu Red Bull Genç Pilot Yetiştirme Programı’ndan Formula 1’e Sebastian Vettel, Max Vestappen, Carlos Sainz Junior ve Daniel Ricciardo’nun atlayışına şahit olduk. 11 Aralık 2015’te boğalara 3 yeni pilot daha katıldı: Niko Kari, Luis Leeds ve B takımı Toro Rosso’da ilk defa Formula 1 aracıyla piste çıkacağı 27 Haziran 2016’da duyurulan Sérgio Sette Câmara.

2011'de çekilmiş bu görüntü Red Bull'un yavru boğasını göstermekte ve Banco Mercantıl Do Brasıl hala Sette Camara'ya destek oluyor.
2011’de çekilmiş bu görüntü Red Bull’un yavru boğasını göstermekte ve Banco Mercantıl Do Brasıl hala Sette Camara’ya destek oluyor.

23 Mayıs 1998’de Belo Horizante’de doğan Brezilyalı pilot 2006’da yerel kart şampiyonalarında başladığı yarış kariyerine (ilk çıktığı yarış olan doğduğu eyalet Minas Gerais’in yerel şampiyonasında 3. olmuş); başka eyaletlerin şampiyonalarını (2010’da Minas Gerais, Rio de Janerio ve Espírito Santo eyaletlerini içeren Güney Brezilya’da şampiyon olmuş) ve Brezilya genel şampiyonalarını (2013 KF ikinciliği) eklemiş. İlk uluslararası karting başarısı Lyon/Fransa’da düzenlenen 2012 Iame Internatıonal Fınal’i lider olarak kapamakken, kart günlerindeki en önemli başarısını En sevdiğim mücadele Almanya Kart Şampiyonası 3. ayağıydı. Felaket bir sezon geçirirken takım değiştirdim ve Oschersleben yeni takımımla ilk yarışımdı. Haftasonu kötü şansımla başladı: sabah ısınmalarında ve sıralama antrenmanlarında zincirim koptu hiç tur atamadan. Bu yüzden 3 sıralama yarışına son sırada başladım ama hepsini ilk 10 içerisinde bitirdim birçok geçiş yaparak. Final yarışına (race 1) ise 11. başladım (ranking heat) ve benden sezon boyunca daha iyi performans gösteren pilotları yenerek yarışı kazandım. şeklinde anlatmakta Red Bull profilinde. Sergio’nun araç boyutunun büyümesi ise Mayıs 2014’te sezonun 6. yarışından itibaren Brezilya F3’ü takip etmesiyle geçti ve pilot sezonu 3 podyumla 7. sırada bitirecekti (şampiyon Nelson Piquet’in oğullarından Pedro). Ardından Brezilyalı gencimiz için kesintisiz Avrupa macerası başlayacaktı.

Sérgio Sette Câmara'nın ilk uluslarası başarısı Lyon'daki 2012 X30 IAME International Final'ı kazanmasıydı.
Sérgio Sette Câmara’nın ilk uluslarası başarısı Lyon’daki 2012 X30 IAME International Final’ı kazanmasıydı.

İlk olarak 2014 Avrupa F3 şampiyonasının sondan bir önceki ayağı olan Imola’daki 3 yarışa EuroInternational adına takılan Sergio tüm yarışları bitirmeyi başaracak ve ilkinde 17. sıradaki takım arkadaşı Michele Beretta’yı geride bırakacaktı. Ardından Yeni Zelanda’da düzenlenen 2015 Toyota Racing Series’in (Yeni Zelanda F3 de diyebiliriz) 7 yarıştan oluşan son 2 ayağına katılacak ve takım arkadaşlarından şu an Force India’nın genç pilotlarından Alfonso Celis Junior, 14.6’ya 11.85 bitirme pozisyonu ile Sergio’nun arkasındaydı. Sam Maclaud takımın ortalaması en yüksek pilotuydu 3.83 ile, seri şampiyonu ise Ferrari genci Lance Stroll’du. 23 Şubat 2015’te Brezilyalı kart yıldızı Motopark F3 takımında yarışacak son isim olarak açıklandı. girişli Autosport haberi Sette Camara’nın 2 yıl boyunca geleceğini anlatacaktı.

Giles Motorsport'a ait Tatuus F50 şasisinin kanadında Sette Camera'nın destekçilerinden Cemig'in logosu da bulunuyordu 2015 Toyota Serisini takip ederken.
Giles Motorsport’a ait Tatuus F50 şasisinin kanadında Sette Camera’nın destekçilerinden Cemig’in logosu da bulunuyordu 2015 Toyota Serisini takip ederken.

İlk tam F3 sezonunu 2015’te geçiren Brezilyalı pilot sezonu 2 podyumla 14. sırada kapattı. Takımın en iyi pilotu 2014 Formula BMW şampiyonu (şu an GT’de yarışmakta) Markus Pommer’in 4 sıra gerisinde sezonu bitirmişti, Belçika 2. yarışta elde edilen 3.lük hem kendisinin hem de takımın ilk podyumuydu ve Yeni Zelanda’da kendisinden üstün Maclaud’dan 10 sıra ilerideydi. Tam sezon bitiminde Sergio başarılarına sezon dışında da devam edecekti. Zandvoort’ta düzenlenen Masters of Formula 3 organizasyonunda 0.1 saniye ile sezon 2.si Antonio Giovinazzi’nin önünde pole kapacaktı ve hem sıralama; hem ana yarışta podyuma çıkacaktı 3. olarak. Macau Grand Prix’inde ise sıralama turlarında takım arkadaşı Pommer’den 0.6 saniye yavaş kalarak 7. olacak (Pommer 5.’ydi), sıralama yarışını hemen Pommer’in gerisinde 4 saniye farkla 6. sırada bitirecek, her ne kadar yarış başlarında lastiğini patlattığı için pite dönüp son sıraya düşmek zorunda kalsa ve 22. sırada bitirse de yarışı; 2:10.186 ile sadece yarışın değil Guia pistinin komple tur rekorunu kıracaktı. O yüzden Red Bull Junior Team’e katılmasının duyurulduğu metinde Zandvoort ve Macau’daki şahane temposu neler yapabileceğini gösteriyor. cümlesi kullanılmıştı.

Sette Camara 2015 Macau'da attığı tur ile halen pistin rekoruna sahip.
Sette Camara 2015 Macau’da attığı tur ile halen pistin rekoruna sahip.

2016 sezonuna baktığımızda Sette Camara’nın artık Red Bull pilotu sıfatıyla F3 Avrupa’da yarıştığını görüyoruz. İkinci sezonunda boğaların diğer yeni genç pilotu ve 2015 SMP Formula 4 şampiyonu (Estonya, Finlandiya ve Rusya bölgelerini kaplıyor) Niko Kari’nin 4 sıra ve 23 puan, takım arkadaşlarından kendisinden sonra en iyi sıradaki takım arkadaşı Joel Eriksson’un (2015 Almanya Formula 4 2.si) 3 puan ve 1 sıra ilerisinde 7. devam ediyor şampiyonaya. Her ne kadar halen zaferi olmasa da şampiyona yarışlarında bir 2.lik ve bir de 3.lük olmak üzere 2 podyumu var yazıyı karaladığım 15 yarışın ardından. Ayrıca Brezilyalı pilot Red Bull Ring’in F3 Arabası rekorunu da 1:22.832 ile elinde bulundurmakta.

Motopark'ın 2016 F3 pilotları sırasıyla: Red Bull genci Sette Camara, Ferrari genci Guanyu Zhou, Red Bull genci Niko Kari ve Joel Eriksson. Sette Camara'nın sponsor fazlalığına dikkat!
Motopark’ın 2016 F3 pilotları sırasıyla: Red Bull genci Sette Camara, Ferrari genci Guanyu Zhou, Red Bull genci Niko Kari ve Joel Eriksson. Sette Camara’nın sponsor fazlalığına dikkat!

Sette Camara’nın Toro Rosso ile İngiltere’de piste çıkacağının duyurulduğu gün Toro Rosso merkezi Faenza’da hem takımla kaynaşma fırsatı buldu, hem koltuğunu ayarlattırdı, hem de twitter üzerinden gelen sorulara canlı olarak cevap verdi. Gencin cevaplarından satır başlarını da aktaralım: Daha çok cadde pistlerini seviyo Brezilya’lı pilot. En sevdiği cadde pisti rekorunu elinde bulundurduğu Macau iken, Zandvoort normal pistlerde favorisi. Formula 1 testini büyük bir mücadele olarak görüyor parçaların kontrol edilmesi, bilgilerin edinilmesi ve sürekli odaklanmayı gerektirdiği için. Şahane fırsat ve iyi şekilde hazırlanmalıyım. pilotun kullandığı cümle. Sainz ve Kvyat ile yer değiştireceğini sorduklarında dudak bükmüş resmen ve Bu sadece test, elimden gelenin en iyisini yapacağım gün boyunca. diye profesyonelce bir cevap vermiş.

Brezilya'lı pilotun Formula Masters'ta pole'u kaptığı pist olan Zandvoort normal pistler arasında favorisi.
Brezilya’lı pilotun Formula Masters’ta pole’u kaptığı pist olan Zandvoort normal pistler arasında favorisi.

Ardından hızlıca Toro Rosso medya yetkililerinin hızlı sorularını cevaplamış Brezilyalı pilot ve bol kazalı Norisring yarışlarından birinde podyuma çıktığını, diğer yarışlarda da şansı olsa da kaza yaptığını ancak sonucundan keyifli olduğunu belirtmiş. Mayıs’ta 18 olan pilotun hedefi sadece Formula 1’de yarışmak değil, üstüne bir de şampiyon olmak. Sorulardan öğreniyoruz ki Toro Rosso’nun İtalyan merkezinden önce ana takım Red Bull’un merkezi İngiltere Milton Keynes’teki simülatörlerinde bol bol tur atmış ve daha iyi olmak için pist dışında çalışmada simülatörün bir fırsat olduğunu söylemiş. Camara daha öncesinde Formula 1 direksiyonu hakkında ya herkes zor olduğunu söylüyor ama basit be bu. tarzında bir yaklaşıma sahipken test sırasında kullanımının zorluğunu görmenin yanında her fonksiyonunu öğrenmesi gerektiğini söylemekte.

Sette Camara, Faenza'daki Toro Rosso takım merkezinde kokpit için uygun konum bulmaya gitmişti.
Sette Camara, Faenza’daki Toro Rosso takım merkezinde kokpit için uygun konum bulmaya gitmişti.

En sevdiği Formula 1 pilotu doğal olarak milletdaşı Ayrton Senna iken, sporun sürekli değişiminden dolayı güncel pilotlardan Sebastian Vettel’i rol modeli olarak görüyor. Karting günlerinden beri Max Verstappen’i tanırken, Carlos Sainz Junior ile sadece bir defa denk gelmiş. Sürüş tarzın kime benziyor? sorusuna Simülatörde diğer pilotların datalarını göremedim o yüzden yargıya varacak verim yok. cevabını veriyor. Karting piyasasının genelde ülkenin en büyük şehri Sao Paolo’da döndüğünü anlatsa da kariyerini anlattığımızdaki gibi yarışmaya memleketi Belo Horizante’de başladığının altını çiziyor ama ilk yarışlarını ve şampiyonalarını Sao Paolo’da kazanmış. Silverstone’da daha önce F3 arabası kullandığı için piste aşina ve pistte hatasız şekilde atabildiği kadar fazla tur atıp, takıma yardımcı olmaya çalışacak açıklamasına göre. Max Verstappen hakkında ne düşünüyorsun sorusuna Adam 18 yaşında Red Bull’da yarışıyor ve yarış kazandı ne düşüneyim ki başka? tarzınca cevabına gülümsedim. Ailesinde motorsporlarından insan olmadığını anlatıyor biyografisinde, buna rağmen babasının kariyerinde elinden tuttuğunu belirtmiş (pilotumuzun avukat olan babasının adı Sergio Sette Camara). Bu yüzden ailesinin kendisiyle gurur duyup duymadığını soran kişiye cevabı Ben onlarla gurur duyuyorum. olmuş kendisine yardımlarından dolayı. Henüz karting daha nedir bilmeden pazar günleri yarışları takip eden Brezilyalı’nın hep hayalinde olmuş Formula 1’de yarışmak, izlediği ilk Formula 1 yarışı ise 2007 Brezilya GP’siymiş. 2008 ve 2009 yarışlarını da İnterlagos’ta seyreden pilotumuzun başka pistte Formula 1 izleme şansı olmamış. Sette 8 dakikalık canlı röportajda herkesin desteği ve olumlu görüşler için teşekkür etmiş en sonunda.

Norisring'de çekilmiş bu fotoğraf Sette Camara'nın geleceğini gösteriyor: Red Bull, Brezilyalı sponsorlar ve efsane Senna'ya selam.
Norisring’de çekilmiş bu fotoğraf Sette Camara’nın geleceğini gösteriyor: Red Bull, Brezilyalı sponsorlar ve efsane Senna’ya selam.

Macau ve Red Bull Ring’in F3 arabası tur rekorlarını elinde bulunduran Sergio Sette Camara böylece tek turda ne kadar hızlı olduğunu gösteriyor. Özellikle F3’te, hem de takım arkadaşlarından birisi daha Red Bull’un genç pilotuyken; onlardan bir şekilde daha yüksek sıralarda yer almayı başarabilmesi kariyerinin devamını sağlamakta. Her ne kadar uluslararası serilerde ilk 3’te yer alamaması (mesela Red Bull’un 1996 doğumuyla en yaşlı genç pilotu Pierre Gasly’nin bol seri şampiyonluk ve 2.liği var) bir dezavantaj yaratsa da; fiziki gücünü arttırması, podyumları ve hızlı turları kapmaya devam etmesi, simülatörlerde ve Silverstone’da atacağı turlar başta Toro Rosso’da olmak üzere Formula 1 koltuğu kapmasına yardımcı olabilir ancak en ufak hatasında Helmut Marko tarafından kalemi de kırılabilir. Camara’nın avantajı yaşlı kurt Felipe Massa ve ekonomik zorluklar yaşayan Sauber’de ölüm kalım savaşı veren Felipe Massa olmak üzere sadece 2 pilotla temsil edilen Brezilya’nın milli petrolcüleri Petrobras başta olmak üzere; Minas Gerais kökenli (Sette’nin doğduğu eyalet) banka BANCO MERCANTIL DO BRASIL, merkezi Belo Horizonte’de bulunan ve Minas Gerais hükümetinin sahip olduğu enerjici Cemig, Belo Horizonte merkezli yazılım firması Lalubema tarafından alınan maddi destekler olası bir Formula 1 kariyerine elini güçlendirecek ve Red Bull’un ilk genç pilotu Brezilyalı. Enrieue Bernoldi’den daha uzun bir sürüşe yardımcı olacaktır. Silverstone’daki turlarından başlayarak kendisini yakından takip etmekte fayda var.

Sette Camara her ne kadar Silverstone'da ilk Formula 1 tecrübesini yaşayacak olsa da Motorland Aragon'da gösteri sürüşü yapmıştı Red Bull RB8 ile.
Sette Camara her ne kadar Silverstone’da ilk Formula 1 tecrübesini yaşayacak olsa da Motorland Aragon’da gösteri sürüşü yapmıştı Red Bull RB8 ile.

Son olarak belirtelim: Silverstone testi Sette Camara’nın ilk resmi Formula 1 etkinliği olacak ancak daha önce 17 Nisan 2016’da Motorland Aragon pistinde düzenlenen Formula Renault etkinliği öncesi, 2012 model Red Bull RB8 ile gösteri sürüşüne çıkmıştı ve Her ne kadar gösteri sürüşü olsa da kullandığım bir Formula 1 arabasıydı ve zevkliydi gayet. Daha önce bu kadar güçlü araba kullanmamıştım ve Alcaniz’de de hiç araba kullanmamıştım, yeni bir piste de alışmış oldum. Eskiden Red Bull Formula 1 takımında çalışmış adamlarla beraberdim, tecrübeli mekanilerler ve ne dediğini bilen kişilerle konuşabildim. açıklamasında bulunmuştu Autosport’a, ancak haberde Sette Camara’nın; kendisinin başka bir gösteri sürüşüne çağrılıp çağrılmayacağını bilmediğini, test sürüşü ve simülatör denemelerini ise beklemediğini söylemesi ise bir hayli ilginçti.

Kişisel sitesi;

http://www.sergiosettecamara.com/

Red Bull profili;

http://www.redbulljuniorteam.com/athlete/sergio-sette-camara

Twitter profili;

Instagram profili;

https://www.instagram.com/sergiosettecamara/

Facebook profili;

https://www.facebook.com/Sergio-Sette-C%C3%A2mara-210568952617528/

Tunç ARAS

tuncaras@f1grid.com