2017 Singapur Grand Prix – Yarış Analizi #14

Antrenman turlarında yağmura sahne olmuş Belçika Grand Prix’inin ardından sıralama turlarında yağmura sahne olmuş İtalya Grand Prix’ini geride bıraktık ve 2017 Formula 1 sezonunun Avrupa bölümünü sonlandırdıktan sonra tropikal iklimin hüküm sürdüğü Singapur’a uzandık. Yarış analizimi kaleme alırken 28°C anlık sıcaklığın, Antalya’yı kıskandıracak %88 nem sayesinde 42°C olarak hissedildiği bu Malezya ucundaki adalar ülkesinde Belçika ve İtalya’dan farklı olarak her günün her anında yağmur yağabilirdi. Ancak bu yarış hafta sonuna özel olarak yağmurun su olarak değil haber olarak da inmesi bekleniyordu. İlk haber yağmuru damlası Singapur’a Rusya ve Avusturya’da aldığı iki galibiyet, topladığı 9 podyum ve 197 puan ile pilotlar sıralamasında üçüncü sırada gelen Valtteri Bottas’ın 2018’de sözleşmesinin yenileneceği hakkındaydı.

Hafta Sonuna Giriş

Bu ilk damla dışında çarşamba ve perşembe günü gayet sıradan bir yarış hafta sonu başlangıcı olarak geçti. Gazetecilerin pistteki farklı asfalt desenlerini tespit etmesi, sponsorların etkinlikleri (Mesela Toro Rosso pilotları sponsor bilişim firması Acronis’in etkinliğinde robotla muhabbet ettiler.) takımların Singapur’a ulaşması (Sauber pavyon ile disko karışımı bir minibüs ile otele vardı.), pistin hazırlıklarının tamamlanması, arabaların garajlara doğru itilmesi ve bu arada gazetecilerin anlık olarak güncellemeleri görüntülemesi (Force India’nın dinazora benzetilen, benim de turna dişi adını taktığım köpekbalığı yüzgecine ek tırtıkları dikkat çekti.), pit stop antrenmanları ve takımların pist keşif turları rutin eylemlerdi. Bu esnada Honda, Singapur nehri üzerinden geçen 1910 yapımı Anderson köprüsü etrafındaki elektrik alanı tehlikesini hatırlatıyordu (Eylül 2014 tarihli yazımızda değinmiştik.). Cuma gün ışığını gösterdiğinde 2008’den beri takvimde yer alan gece yarışı Singapur’un 2021’e kadar takvimde olması havadaki nemin haber olarak düşmesini sağlayan ikinci bir gelişme olurken, yağan gerçek yağmur da takımlara Singapur’da olduklarını hatırlattı.

Gerçek ve Mecazi Yağmurlarla Antrenman

Bu durum antrenman turlarında yere basma kuvvetleri Monaco’dan sonra en yavaş pist olan Singapur’un 23 virajıyla baş etmek için en üst seviyeye ayarlanmış araçların bu özelliklerine rağmen tutunamamalarına sebepti. İlk antrenmanlarda Bottas ilk virajlar bütününde kerbler ve devamındaki yeşil Astroturf üzerinden geçerek sürtünme katsayısı farkının arkayı nasıl kaydıracağını sergiledi ve sonrasında Anderson köprüsünde bir kere daha kaydı. Devamında Red Bull’dan Max Verstappen İtalya’da gördüğümüz drift başarılarını Singapur’da da sürdürdü. İtalya Grand Prix’inde yağmur ihtimali yüzünden serbest antrenmanların ilkinde Haas direksiyonuna oturamayan ve Singapur’a çağırılan Antonio Giovinazzi kontrolü yeniden kazanmasaydı aracını sarıya boyuyacaktı. Giovinazzi’nin uzun süreler boyunca F3, GP2 ve Asya LeMans’ta takım arkadaşlığını yapmış ve antrenmanlar esnasında arkadaşına sevgisini göstermiş Sean Gelael de Anderson çıkışında soğuk terler dökenlerdendi.  Bu arada Toro Rosso’ya ayrılan 38 numara ile pistte gezmesi (Sanıyorum Macaristan testlerinde de bu numaraya sahipti ama Bahreyn’de numarası yoktu.) dikkatlerden kaçmadı. Her ne kadar bu anların çoğu gif arşivlerine koyulup bir de silinmiş olsa da bir bölümü serbest antrenmanlar resmi özetinde yer aldılar.

McLaren’dan Fernando Alonso ise ilk antrenmanlarda tutunma problemleri sebebiyle değil, alıştığımız gibi Honda motorundan şikayet ederken ekranlara geldi (Burada Williams’tan Felipe Massa’nın çılgınca dansı da var). Cevap olarak gelen Bataryayı doldur ve öyle tur atmayı dene. tavsiyesinden 13 dakika sonra Başka tur atmayı dener misin? önerisine Hayır. Lütfen hayır. diyerek cevap vermiş ve devamında yedinci sırada olduğunu işaret eden yarış mühendisine Birinci olabilirdik. demişti.

Cuma ilk antrenmanlar ile ikinci antrenmanlar arasında ise Alonso’nun şikayet konusu olan Honda motoru hakkındaki haberlerin bulunduğu haberlerden oluşan bir sağanak Singapur’un üzerini kapladı. McLaren üst düzey yöneticisi Zak Brown’un yarış sonrası hakkında Domino taşları düşecek. diye tanımladığı, söz konusu yarıştan beri beklediğimiz ve İtalya Grand Prix’i analizimizde özel bölümde değindiğimiz an artık gelmişti. TSİ 13:30’da McLaren ortak karar ile Honda ile yollarının ayrıldığını açıkladı. 1 dakika sonra Renault 2014, 2015 ve 2017’de motor verdikleri Toro Rosso ile anlaşmalarının karşılıklı kararla sonlandırıldığını duyurdu. 2 dakika sonra McLaren Honda ayrılığı McLaren sitesindeki açıklamanın virgülüne dokunmadan Honda Racing F1’de de yer aldı.

Ayrılık duyurusundan 5 dakika sonra McLaren Renault ile 2018, 2019 ve 2020 için anlaştıklarını açıkladı ve Renault Sport başındaki Jérôme Stoll’un işbirliği sonucunda sadece teknik ve sportif değil, aynı zamanda pazarlama ve iletişim konusunda da yararları olacağını belirtmesi dikkat çekiciydi. İlk taşın devrilmesinden 6 dakika sonra Toro Rosso’nun 2018’de Honda motoru ile yarışacağı bildirildi. Saat 13:42’de Toro Rosso ile en çok yarışa çıkma rekorunu elinde bulunduran Carlos Sainz’in de Red Bull motorsporları ile ilişkisi bitmeyecek şekilde 2018’de Renault fabrika takımında yarışacağı açıklanınca cuma günkü sağanak durdu. Bu haberlerde dikkat çeken detaylar McLaren’in bağlantı kısaltma uygulamalarının o an çalışmaması ama Honda’nın çalışması, Cyril Abiteboul’un McLaren’a açıklama dışında twitter’da özellikle hoşgeldin demesi ve Renault motorlu araçlar Red Bull, Renault fabrika takımı ve McLaren arasındaki mücadele için heyecanlandığını belirtmesi ve Sainz’in 11 yıl önce Renault RS26 içinde çekilmiş fotoğrafını paylaşması dikkat çeken anlardandı.

Cuma gününü başlatan yağmur ve devamındaki haber sağanağının ardından pilotlar kaldıkları yerden Marina Bay pistinde dolaşmaya başladılar. Pist üstünde ilk antrenmanlardaki gibi ıslak bölgeler kalkmış ve hava yarışı yansıtacak biçimde kararmıştı ama ilk antrenmanlara oranla değişmeyen durum pilotların yine tutunma sorunu yaşamalarıydı. Haas pilotu Romain Grosjean kerbe çıktıktan sonra yengeç gibi ilerlemesine rağmen duvara vurmaktan kurtuldu. Sainz’in takıma geleceğinin açıklanmasıyla 2018’de koltuğunu kaybedecek Renault pilotu Jolyon Palmer bariyeri öperek DHL reklamlarından birini yerinden oynattı. Onuncu viraj çıkışındaki Rolex logoları ise DHL kadar şanslı değildi. İlk önce Verstappen’den darbe aldı ve sonrasında Ferrari’den Sebastian Vettel’in daha dik darbesiyle yere düştü. Sonucunda sanal güvenlik aracı altında pist gönüllülerinden biri düşen reklamı himayesine aldı ve Vettel bu arada aracının kontrol edilmesini talep ediyordu telsizden. Alonso da Anderson etrafında dans edenlerdendi ve dar mekanda nasıl arkadan kaymanın kontrol edileceğinin dersini verdi. Son virajda duvarın nasıl yalanacağını gösterenlerden biri Mercedes’le Lewis Hamilton’du. Sağanak haberlerin odaklarından Sainz’in frenlerini kitleyip, dönemeyeceğini anlayınca kaçış alanına kendini atması ve geri vitesle çıkarken Vettel’i ve arkasından gelen Williams’lardan birini heyecanlandırmasıyla ikinci antrenmanlar sona erdi. Yine videolar bir yerlere yüklendikten sonra silinirken bahsedilen anlardan çoğu serbest antrenmanlar resmi özetine koyuldu.

Günün ilk saatlerinde ıslak zeminde tutunacak yer arayan arabalar, ortasında sağanak haber yağmurları ve sonlarında araçlarındaki potansiyeli çıkarmak için pistin bariyerlerle çevrili sınırlarını vurarak genişleten pilotların gölgesinde geçen cuma gününde en hızlı zamanlar Singapur’dan galibiyet uman Red Bull’un diğer pilotu Daniel Ricciardo’ya aitti. İlk antrenmanlarda Avustralyalı pilotu Vettel, Verstappen ve Hamilton’un takip etmesi Singapur’da beklenen güç sıralamasını yansıtıyordu. İkinci antrenmanlarda ise Vettel’in trafiğe takılması ve sonrasında duvara dokunması ile Kimi Raikkönen’in genel anlamda tutunmadan memnun olmaması sebebiyle Ferrari’ler ultra yumuşak lastikleriyle fazla sayıda hızlı tur atamadılar ve daha sert hamurlu lastiklerle ağır yakıt yükü altında uzun turlara odaklanarak gerilerde yer aldılar (Raikkönen 9, Vettel 11). Böylece ikinci antrenmanlarda Ricciardo’nun arkasında Verstappen, Hamilton ve Bottas (İlk antrenmanlarda 6. sıradaydı) sıralanıyordu. Lastik hamuruna göre en hızlı zamanlar incelendiğinde Ricciardo ilk antrenmanlardaki 1:42.489 saniyelik derecesini ikinci antrenmanlarda 1:40.852 saniyeye uçurarak ultra yumuşak lastiklerin en iyi derecesine sahipti. İlk antrenmanlarda süper yumuşakla atılmış en hızlı tur olan Hamilton’un 1:44.236’sı ikinci antrenmanlarda Verstappen tarafından 1:42.077 saniyeye çıkarılacaktı. Yumuşak lastiğin en hızlısı ise ikinci antrenmanlardaki 1:42.505’lik derecesi ile Hamilton’du. Bu durum ultra yumuşak lastiklerde Red Bull’un daha rahat olduğunu ve Ferrari ile Mercedes’in takip etiğini ortaya koydu. Yarışın kalanında kullanılacak diğer hamurlarda ise devasa tur zamanı farklılıklarının olmaması Belçika’da gördüğümüz ultra yumuşaktan yumuşak lastiğe geçme taktiğini tekrar Mercedes’in uygulamasının mümkün olduğunu işaret ediyordu. Cumartesi gününe ilerlememiz cuma günü oluşan sıralamayı değiştirmedi ve antrenmanda Verstappen, Vettel ve Hamilton takımlarını temsil ediyorlardı. Ultra yumuşak lastikler ile atılan tur zamanlarının üçüncü antrenmanlarda iyileşmemesi lastik türüne göre atılan en iyi tur zamanlarının cuma antrenmanları sonundaki gibi gerçekleşmesine sebep olmuştu. Söz konusu antrenmanda önemli olaylar Rolex’in bu sefer Ricciardo tarafından yenmesi son dakikalarda Verstappen’in şanzıman arızası yaşaması ve Sauber’den Marcus Ericsson’un limit zorlarken aracına en çok hasar veren pilot ünvanına erişmesini sağlayan ve kendisini şanzıman değiştirip, 5 sıra ceza almasına yol açan kazasıydı.

Tur Rekorlu Sıralama

Sıralama turlarına geçtiğimizde ise serbest antrenmanlardaki Red Bull üstünlüğünün sürdüğü gözüküyordu ilk bakışta. Verstappen’in ilk bölümdeki 1:42.010 derecesi ikinci sıradaki takım arkadaşından 0.053 saniye ilerideydi. McLaren’lar ve aralarında tost olmuş Sainz 3 – 4 – 5. sıraları paylaşmaları sürprizdi ve Hamilton, Verstappen’den 0.445 saniye geride 6. sıraya sahipti. Raikkönen’in liderden 1.318 ve Vettel’in liderden 1.326 saniye geride 11 ve 12. sırayı paylaşmaları ise şaşırtıcıydı. İkinci bölümde 1:40.332 ile Verstappen liderliğini korumanın yanında pist rekorunu geliştirmiş, Ricciardo 0.053 saniye farkla ikinci olarak Red Bull’un üstünlüğünü pekiştirmiş, Ferrari’ler nihayet 0.193 ve 0.197 saniye farklarla 3 ve 4. sıralara yerlemiş ve Hamilton lideri 0.245 saniye geriden 5. takip etmişti. Sıralama turlarının üçüncü bölümü ise Vettel’in uçarak pole kapmasına sahne oldu.

Son turda duvarı yalamasına rağmen Alman pilot devam edecek kadar şanslıydı ve 1:39.491 saniye ile Marina Bay’ın tur rekorunu elde etmenin yanında, aynı zamanda bu ana kadar 2017 Singapur’un tüm seanslarını lider götüren Red Bull’ları yendi. Verstappen 0.323, Ricciardo 0.349, Raikkönen 0.578 ve Hamilton sadece 0.635 saniye yaklaşabilmişti rakiplerine.

Petr Hlawiczka’nın ideal tur analizinde Vettel üçüncü sektörde liderliği Ricciardo’ya kaptırmasına rağmen ilk ve ikinci sektörde en iyi zamanları elde etmesiyle 1:39.491’e sahip olmuş ve Verstappen’in 0.205, Ricciardo’nun 0.218, Raikkönen’in 0.463 ve Hamilton’un 0.608 saniye önünde yer alarak baskınlığını göstermişti. Yarış sonrası röportajlarında Vettel çok daha iyi bir tur atabileceğini söylüyordu, üçüncü sektörde aracına güvendiği için frene basmak yerine gazdan ayağını çekip aracını salarak virajı döndüğü için duvara girmişti ama başlangıç konumunun önem arzettiği cadde pistinde sıralama turlarında lider olduğu için mutluluğu açıkça belli oluyordu.

Verstappen kendi twitter’ında yaptığı açıklamada tüm hafta sonunda araç dengesinden memnun olduklarını ve şahane sıralama geçirdiklerini, çok hızlı Vettel’in arkasında ikinci olmalarının sevindirici olduğunu anlatmanın yanında video’nun üzerine de En ön sırada başladığım için çok mutluyum. Yarın temiz bir kalkış yapıp zafere gidelim. yazmıştı.

Macaristan’da 6. sıradayız ama yükseleceğiz. diye tweet atan ama henüz ilk turda yarış dışı kalan Ricciardo ise Singapur sıralama turları sonrasında twitter’ında Yarın görüşürüz Sebastian. demenin yanında geçen sene İspanya Grand Prix’inde Vettel’e uyguladığı geçişi ve Vettel’in Yarışıyor muyuz yoksa masa tenisi mi oynuyoruz? şikayetini referans alarak masa tenisi raketi de paylaşmıştı.

Tarihin İlk Yağmurlu Gece Yarışı

Böylece analizimizde yarış gününe kadar gelmiş olduk. Cuma antrenmanlar öncesinde yağan yağmurdan sonra televizyon kanallarında yer alan ortak espri analizimizin başında anlattığımız gibi yağmurlu ve nemli iklimiyle öne çıkan Singapur’un 10 senelik Formula 1 yarışı geçmişine rağmen hiç birinde yağmurlu bir yarışa ev sahibi yapmamış olmasıydı ama pazar günü bu durum değişti. Yarıştan önce gündüz saatlerinde yağmur yağmaya başladı (Amerikan NBCSN spikerlerinden Will Buxton’un otelden çok güzel fırtına fotoğrafı var.), pilotların gösteri turunda etkisini yitirdi (Toro Rosso’nun hesabından anlaşılıyor.) ve yarış öncesinde şimşeklerle beraber geri döndü.

Yukarıda Formula 1 gazetecisi Anthony Rowlinson’un grid’de dolaşırken çektiği fotoğraflarda misafirlerin ve takım yetkililerinin şemsiyelerini çıkarmalarına sebep olan devasa yağmur damlaları takımların antrenman turlarında ultra yumuşak, süper yumuşak ve yumuşak hamurlar ile toplu turlar atarak geliştirdiği stratejileri de alt üst edecekti. Fotoğrafta ultra yumuşak lastikle gridde dizilişi görülen Alonso ve arkadaşları yarış yağmurlu ilan edilince kuru zemin lastikleri yerine geçiş veya yağmur lastikleriyle başlayacaklardı ve yarış içinde en az iki farklı kuru zemin lastiği kullanma zorunluluğunu kaldıracaktı. Pist kontrol edildi. Güvenlik aracı konvoyu altında kalkmak yerine normal kalkış prosedürlerinin uygulanacağı duyuruldu. Artık Mercedes’in Belçika’daki yumuşak lastik taktiğini nasıl uygulayacağı, Ferrari’nin ultra yumuşak lastiklerle sıralama son seansında sahip olduğu uçuk hız ve Red Bull’un genel anlamda Singapur’u seven yapısı değil kimin suda yüzebileceği konuşulacaktı.

5 ışık söndüğünde Verstappen kendisinden iyi kalkış yaparak soluna geçen Raikkönen ve ilk virajda liderliğini korumak amacıyla viraj içine doğru kıvrılmayı hedefleyen Vettel’in arasında kaldı. Raikkönen ve Verstappen’in temasında Raikkönen’in arka sağ tekeri koptu. Ardından Raikkönen ile Vettel temas yaşadı. Sonrasında Vettel ve Verstappen düz gitmeyi başarmışlardı ama aracındaki kontrolü kaybeden Raikkönen ilk virajın hemen başında Verstappen’le beraber oradan geçen Alonso’yu da virajın dışına attı. Bu ilk dalgada Raikkönen ve Verstappen yarış dışı kalacaktı. Alonso’nun havada 360 derece dönen aracı ağır hasar almasına rağmen yola devam edebildi.

Vettel de ilk virajı lider götürmekteydi ancak arabanın arkasından fışkıran soğutma sıvıları yağmurun kayganlaştığı yolla birleşince kontrolü kaybedip duvara vurarak burnunu kırdı ve anlık olarak sonunculuğa düştüğü yarışı takımın onayı ile bıraktı. Yaşananlardan sonra giren güvenlik aracı ardında Hamilton liderliğinde sırasıyla Ricciardo, 7.likten 3.lüğe yükselen Renault’tan Nico Hülkenberg, 12.likten 4.lüğe giden Force India’dan Sergio Perez, bir sıra yükselen Bottas, 11.likten 6.lığa yükselen Palmer, 2 sıra yükselen McLaren’dan Stoffel Vandoorne, 1 sıra yükselen Sainz, 14.lükten 9.luğa yükselen Force India’dan Esteban Ocon ve 16. sıradan 10.luğa tırmanan Haas’tan Kevin Magnussen ilk 10 sırayı güvenlik aracı altında tamamladılar.

Sam Bloxham’ın yakaladığı bu kare ilk güvenlik aracında oluşan sıralamayı yansıtmak açısından başarılı.

Bu anlardan sonra yarışın önemli kopma anı 2017 İtalya Grand Prix’i sıralama turlarında da gördüğümüz gibi geçiş ile yağmur lastikleri arasındaki tutunma farkları, lastiklerin ömürleri ve sıcaklıklarıydı. Yarışa yağmur lastiği ile başlayan pilotlar yağmurun etkisini kaybetmesi ve pistin kurumasının da etkisiyle Toro Rosso’dan Daniil Kvyat’ın frenlerini kilitlemesi sonrası bariyerlere daldığı kazadan sonra giren ikinci güvenlik aracı altında pite girerek geçiş lastiğine döndüler. Bu durum yarışa geçiş lastiği ile başlayan Sainz’in dördüncülüğe çıkmasına, ilk güvenlik aracı periyodu ardından Palmer’a başlangıç düzlüğünde geçilen Bottas’ın üçüncülüğe yükselmesine, yarışa 18. başlamış Williams pilotu Lance Stroll’un ve 15. başlamış Grosjean’ın puan potasına girmesine olanak sağladığı gibi ilk güvenlik aracında podyum konumundaki Hülkenberg’in yerini kaybetmesine sebepti. Ayrıca Hamilton Ricciardo’nun yaptığının tersine geçiş lastiklerini değiştirmeden devam ederek pitte gerçekleşecek bir sorunda yerini kaybetme riskinden kurtulmuştu. Riski en aza indiren Hamilton bu andan sonra sadece geçiş lastikleri ile değil, Mercedes’in hafta sonu başında Red Bull’un gerisinde olduğu ultra yumuşak lastikler ile Ricciardo’dan daha hızlı turlar atarak rahat bir galibiyet aldı. 58 turun 35’inde rakibinden hızlıydı. Rakibiyle arasında en büyük fark 37. turda 9.647 saniye olarak ölçülmesi, Ericsson’un Anderson’da karaya oturmasıyla 0.724’e düşen farkın yarış sonunda yine 4.507 saniyeye çıkması; Hamilton’un üstünlüğünü sergileyen kanıtlardı.

Hafta sonuna sözleşme uzatımının kafa rahatlığı ile giren Bottas ise Ricciardo’nun 4.293 saniye uzağında olmasına rağmen podyumun son basamağını Ferrari’lerin ve Red Bull’lardan birinin yokluğunda Mercedes’i temsilen doldurarak başarılı görev adamlığına devam etti. İlk güvenlik aracı periyodunda puan potasında olduğunu belirttiğim Hülkenberg yağ sızıntısı ve Magnussen MGU-K sorunu ile yarış dışı kalınca başlangıç lastiklerini avantajlı seçen Stroll ve Grosjean’ın puanlarının pekişmesinin yanında, yarışı Haas ve Williams’ın iki otomobiliyle savaşarak geçen Ocon’un puan potasındaki yeri garantilendi.

Başlangıç kazasıyla üç takımın galibiyet mücadelesini kaçırdığımız, Ferrari ve Red Bull’un kağıt üstünde kazanma ihtimalinin Mercedes’ten yüksek olmasına rağmen kazandığı ve sonucunda Hamilton’un Vettel ile şampiyonluk puan farkını 28’e yükselttiği yarışın podyumunda en çok sevinenin Ricciardo olması alışıldık bir durumdu. Avustralyalı pilot karbon kaplama şişenin dayanıklılığına güvenip yere vurarak şampanya fışkırtmada çığır açarken, Mercedes pilotları sakince içmeyi tercih etti. Şimdi takım takım incelemeye geçelim.

Mercedes

Yarıştan önce gösteri sürüşünde yapılan röportajlar Hamilton Rosanna Tennant’ın Vettel ile gösteri aracı önündeki muhabbetini Haydi acele edin de gidelim buradan yapılacak yarışımız var. Yarış görmek istiyorsunuz değil mi? dedikten sonra Tennant ile beraber gösteri sürüşüne devam etti. Hamilton yağmurun daha fazla yağmasını umduğunu ve çünkü yarışın daha heyecanlı geçeceğini, her ne kadar her sezon güçlü gelemeseler de Singapur’un mücadeleci yapısından zevk aldığını, kalkışta agresif olacağını, kendisini zinde hissettiğini ve aptalca bir hareket yapmadan Vettel’in çok uzaklaşmasına izin vermeden ilerlemeye çalışacağını anlattı. Bu anlarda dikkatimi çeken noktalar Hamilton’un kafa sakinliği, kendine güveni ve taraftarların etkisiyle enerji dolmasıydı.

https://www.youtube.com/watch?v=-LY15fvv3Fk

Hamilton’un beşincilikten ikinciliğe zıpladığı an ise kritikti. Karda kalkış yapan şöför misali hiç tereddüt etmeden aracını ikinci vitese aldı ve patinaja düşmeden yerinden fırlayınca Ricciardo’yu solladı. Ardından Verstappen ve Raikkönen’in yaralı araçlarını geçti ve Vettel’i takip etti. Sağlam kalkışıyla röportajında belirttiklerini uygulamakla beraber Verstappen ve Raikkönen enkazlarında ve Vettel’in duvara çarpışında zarar görmemesi iyi bir şanstı.

Liderliği aldıktan sonra Hamilton ile Ricciardo arasındaki zaman farkını analizimizin önceki bölümünde belirtmiştik. Açtığı bu fark hemen kapanacağı için Ericsson’un kazası ardından gelen güvenlik aracından şikayetçiydi İngiliz ve sanal güvenlik aracının girmesinin daha doğru olduğunu düşünüyordu. Zafer kokusunu alınca gösteri turundaki sakinliğinden, et uzatılan bir köpekbalığına terfi etmişti. Ayrıca şikayet ederken başını sallayışı ve direksiyon tutuşu Menemen dolmuşlarına selam niteliğindeydi.

Yarışı kazandıktan sonra taraftarları selamlamak için boyun destek sistemini gevşetti ve taraftarları sevinçle selamladı. Sürüşünü tebrik eden ve bundan iyisinin dilenmeyeceğini belirten takımına teşekküründe ise geri dönüşü sağlayan strateji ve yoğun çalışmanın altını çizildiği gibi, Hamilton kendisine güvenen takıma teşekkür de etti. Hamilton’un liderliği aldıktan sonra bırakmayacağını hisseden takım henüz yarış başında pilotlarına Sadece sorunsuz garaja getir aracı. demiş ve ayrıca pistin kuruduğu anlarda Hamilton’u hemen kuru zemin lastiklerine geçirerek kumar oynamak yerine ilk önce Bottas’ın lastiklerini değiştirip, olumlu dönüş alınca Hamilton’a uygulamışlardı.

Yarış sonunda podyumdaki röportajlarda Hamilton Ferrari’lerin başına gelenin kısmetsiz olduğunu, Ricciardo ile çok iyi rekabet ettiğini, önünde bir süre gitmesiyle Vettel ile de mücadele içinde olacağını düşündüğünü ve yağmurun yağmasının tanrının bir lütufu niteliğini anlattı. Hamilton’un şahane bir iş yaptığını ve podyumda beraberinde bulunmasının takıma önemli puanlar kazandırdığını belirttiği Bottas da yarış sonrası açıklamalarından anlaşılacağı gibi yarış başında geçiş lastikleriyle tutunma sorunu yaşamıştı ama pist kuruyunca taktığı ultra yumuşak lastiklerle hafta sonu başından daha iyi his alarak son turlarda Ricciardo’yu zorlamaya çalıştığını ifade etti (51. turda Ricciardo – Bottas arasındaki fark 4.767 saniyeyken 54. turda 2.173 saniyeye indi ama Ricciardo temposunu arttırarak 4.293’e çıkardı farkı. Zorlamıştı ama geçmesi zordu.). Yeni sözleşmesi sayesinde kafa rahatlığı ile Singapur’da yarışan ve bu sezondaki 10. podyumunu alarak; takımın sözleşme kararından pişman olmamasını sağlayan pilot Vettel ile podyum değerlerini eşitledi ve puan farkını da 23’e indirdi. Hedefi sezon sonunda Vettel’i geçerek Mercedes’i sürücüler şampiyonasında bir ve ikinci sıraya taşımaktı. Yarış performansı dışında Bottas hakkındaki önemli detay içecek su sisteminin bozulmasıydı. Çılgın Singapur havasıyla birleşince yarış sonunda eziyete dönüşen susuzluk pilotun görüşünün berraklığının azalmasının yanında podyum öncesi dinlenme odasında küfür etmesine de neden oldu.

Ama Carbon şampanyayı içince Fin pilotun keyfi hemen yerine geldi. Normalde sakin bir ağır abi görünümüne sahip olan Bottas’ın yüzünde gülücükler açıyordu basın toplantısında. Tabi bunda Ricciardo’nun osurmasının da etkisi vardı.

Yarış sonrası Ferrari’nin başına gelenlerin oldukça şanssız olduğunu, benzer durumu İspanya 2016’da yaşadıkları için onları anlayabildiklerini söyleyen Toto Wolff ise motorsporlarını zevkli kılan olgunun sabah hasar azaltma hedefiyle yola çıkmalarına rağmen çifte podyumla günü kapatmaları olduğunu belirtti. Mercedes danışmanı Niki Lauda’nın düşüncelerinin özeti ise1976’daki kazasının ardından yaralarından sonra taktığı ve sponsor logosuyla döşeyerek kar elde ettiği ünlü şapkasını Singapur zaferinden sonra çıkarmasıydı.

Sıralama turları onlar Mercedes felaketti ama Hamilton’un 2.27 ve Bottas’ın 2.4 saniye pitleriyle yarışın en iyi iki zamanını elde ettiler ve bu alanda şampiyonada liderliklerini korudular. 1:45.008’lik tur zamanıyla Hamilton yarışın en iyi zamanına sahipti ve 1:45.301 yapan ikinci Ricciardo ve 1:45.405 yapan üçüncü Bottas’ın önünde yer almayı başardı. İkinci ve üçüncü sektörlerde en iyi zamanları elde ederek yarıştaki en iyi tur zamanından 0.003 saniye daha hızlı bir ideal zamana sahip olan Hamilton, burada da zirvede yer aldı ve Ricciardo’dan 0.261 ve Bottas’tan 0.364 saniye hızlıydı. Ayrıca Singapur çifte zaferi Ferrari’ler ile takımlar puan farklarını 102 puana çıkardı ve bu önümüzdeki yarışlarda rakiplerinin güçlü olacağı Meksika ve Abu Dhabi öncesi ellerini güçlendirdi. Doğal olarak aşağıda görüleceği gibi Mercedes çılgınca sevinmekte haklıydı.

Ayrıca ilk antrenmanlar sürerken Mercedes’in Singapur’da zaferin Ferrari’ye kaçmasına izin vermeyeceğine dair hislerim doğru çıktığı için ben de sonuca sevindim.

Red Bull

Red Bull 2011’den 2013’e kadar burayı Sebastian Vettel ile kazandı. Bunun dışında 2009’dan beri (2010 ve 2011’de çifte podyum olmak üzere) aralıksız podyuma çıktılar. 2014’ten beri Red Bull’da yarışan Ricciardo Singapur’da podyumdan hiç inmemişti. Bu sebeple takım ve Ricciardo özelinde 2017 Singapur’da galibiyet veya podyum beklemek oldukça normaldi. Cuma günü antrenman üstünlüğünden memnun olan Ricciardo kendisine Renault’un 2018 için yanaşıp yanaşmadığı söylentilerini soran gazetecilere, Şaşırmadım. Yakışıklı ve hızlıyım. demesiyle moralinin yüksek olduğunu gösteriyordu.

Sıralamada takım arkadaşının bir sıra gerisinde kalmıştı Ricciardo ama analizimizin sıralama turları bölümünde belirttiğim gibi Vettel ile mücadele ederek bir galibiyet bekliyordu. Yarışı kazanmasını sağlayacak bir faktör ise galibiyet bekleyenlerden bir diğeri olduğunu belirttiğimiz takım arkadaşı Verstappen’in Vettel’i yarış dışı bırakmasıydı ki bunu geçiş töreninde söylemişti.

Ricciardo’nun dilekleri dolaylı olarak gerçekleşti ve önündeki Verstappen ve Vettel ilk tur sonunda önlerinde yoktular. Hamilton’un mükemmel kalkışı ve hatasızlığı liderliği almasına engel olmuştu ama Singapur’da ikinci olarak podyum serisine devam etmesi devasa bir sevinç kaynağıydı.

Yine podyumda en çok sevinen, taraftarları en çok şevke getiren ve düzenli artışla Singapur’daki yarışı kendisi için seyretmeye gelen Avustralyalılara teşekkür eden, podyumdan sonra mekanikerlerine kutlama özel tshirti giydiren oydu. Verstappen’in ise yarışı tam zıttı sonuçlandı.

Birinci viteste kalkması aracın ıslak zeminde kaymasına sebep oldu ama direksiyonu düzdü. Vettel ise liderliğini korumak için sola yani Verstappen’e doğru kaydı ve Hollandalı pilot gerekli boşluğu Alman rakibine tanıdı. Bu arada Verstappen’in dikiz aynasında gördüğü ama Vettel’in gözden kaçırdığı nokta, Raikkönen’in şahane bir kalkış yaparak Verstappen’in solunu kapatmasıydı. Halen kendi üzerine gelen Verstappen’in kımıldayacak bir yeri kalmamıştı ve ön sol tekeri Raikkönen’in arka sağ tekerini kırdı. Halen sola gelen Vettel, kontrolü kaybetmiş takım arkadaşıyla çarpıştı. Verstappen arabasının hasar aldığını heyecanlı bir şekilde ifade edip, üçüncülüğü elinde bulundurarak ilk viraja girerken Raikkönen’in kendisine vurmasıyla Alonso’ya da vurarak Aaah nidalarıyla yarış dışı kaldı. Raikkönen’in bu anda Ne sikim yapıyor bu çocuk? dedikten sonra bir düşünüp, Bu çok saçma. de ilginçti.

Yarış esnasında Serhan Acar’ın anketinde görüldüğü gibi çoğunluğunu Türk seyircisinin oluşturduğu grup kazadan Verstappen’i suçluyordu ancak yukarıdaki paragrafta kazanın sebeplerini anlattık. Red Bull takım patronu Christian Horner’ın dediği gibi Verstappen düz gitmekte ve Vettel kendisine yaklaşmaktaydı. Raikkönen de soluna geçtiğinde bulunduğu yerden bir anda kaybolamazdı ve bu anda Verstappen’i suçlu bulan kişi gözlerini kontrol etmeliydi. Yağmur altındaki kalkışta frene basmasının daha büyük bir felakete yol açacağını düşündüğüm Verstappen’in araç üstü görüntüsünden durumu yavaşlatılmış şekilde tekrar izleyebilirsiniz..

Bu sezon 7. kere yarış dışı kalan, bu anların tamamında takım arkadaşının yarışı bitirmesine ve 6’sında da podyumda olmasına şahit olan Verstappen yarış esnasında kameralara yaptığı açıklamadaki Vettel beni sıkıştırmaya başladı. Sanıyorum ki Kimi’yi solunda görmedi. Ama bu bir bahane olmamalı. Şampiyonluk mücadelesi verirken birini bu kadar sıkıştırarak risk almamalısınız. Bakın Hamilton yarışı lider götürüyor ve üçümüz de yarış dışı kaldık. cümlelerinin altına ise imzamı atıyorum. Olayın yarış kazası olmadığı görüşünü belirten ama gün sonunda olaya karışan üç arabanın da yarışa devam edememesi sebebiyle mutlu olduğunu da söyleyen Verstappen’in cümlelerini kurarken sakinliği ise dikkat çekiciydi. Çoğu kişi tarafından antipatik bulunmasını ve sevilmemesini 17-18 yaşlarında yaptığı işler ile antipatik bulanların eylemler arasındaki seviye farkı olduğunu düşündüğüm pilot bir sonraki yarış Malezya’ya dört gözle bakıyor ve gerçekten iyi bir sonuca ihtiyacı var an itibariyle Force India pilotu Sergio Perez’le aynı puana sahip olduğu düşünülünce. Böylece Channel 4 yorumcularından eski Formula 1 pilotu Karun Chandhok’un paylaştığı vinçteki Red Bull tweet’ine intihar edeceğim emojisi koyan Verstappen’in 1 numaralı mekanikeri Lee Stevenson‏’un hayatı da kurtulmuş olur.

Toro Rosso

Mercedes, Red Bull ve Ferrari altına konmaya alışık olmayan ve geri kalanların Singapur’daki en iyisi konumundaki Toro Rosso yerine Carlos Sainz Junior da yazılabilir. Çünkü Sainz yarışı dördüncü bitirirken beraber pist üstünde bulundukları ikinci ve üçüncü antrenmanlar ile sıralama turlarında takım arkadaşına geçilen Kvyat daha çok antrenmanlarda gördüğümüz hata ile frenlerini kitleyerek yarış dışı kaldı. Eğer bu hatası olmasaydı, yarışa başladığı geçiş lastikleri ve kaza olmadan önceki konumu olan 10.luk göz önüne alındığında Singapur’dan puanla dönebilirdi. Sainz’in 17 yarışta bitirdiği 10 yarışın 9’undan toplam 48 puanla ayrılmasına karşılık, Kvyat’ın 2017’de sadece 2 yarışta toplam 4 puan alması Rus pilotun koltuğunu sallayacaktır. İyi sonuçlar almadığı takdirde Formula 1 kariyerinin devamını sağlayan performansı gösterdiği Singapur kariyerinin sona ermesini sağlayacak zincirleme reaksiyonu başlatabilir.

Haber bombası odağındaki Sainz’in ise hafta sonu, koltuğunu Sean Gelael’e vererek başladı. İspanyol pilot garajda durumu seyredebilirdi ancak takımla beraber pit duvarında durmayı tercih etti. Açıkça söylemek gerekirse profesyonel bir hakeretti bu.

Ardından kendisini odak noktası yapan haberlerden sıyrılarak Kvyat bölümünde altını çizdiğimiz gibi geri kalan tüm seanslarda takım arkadaşına büyük üstünlük kurdu. Motorsport.com yazarı Pablo Elizalde‏’nin anketinde Honda – Toro Rosso – McLaren – Renault macerasından en karlı çıkacak kişi olduğu düşünülüyor ama Malezya’dan sonra mı yoksa 2018 sezonundan itibaren mi direksiyonda olacağı bilinmiyordu. Bu sebeple İtalya’da doğum gününde kendisine mirket hediye etmiş İspanyol yayıncısı Movistar ekibine şimdiden bir imzalı ayakkabı verdi.

Renault’a gitmesi yüzünden Renault sosyal medya ekibini şemsiyeyle öldürmeye kararlı basın danışmanı Tabatha Valls da kendisine moral olmuştu.

Yarışa geçiş lastikleriyle başlamasının kendisine avantaj sağladığının altını çizmiştik. 15. turda bu sayede dördüncü sırada yer alıyordu aşağıdaki video’da görüleceği gibi. Ancak arkasında kendisinden hızlı Hülkenberg’in nefesini ensesinde hissettiği anlar da oldu.

Çok geçmeden konumunu Hülkenberg’e kaptırdı ve yarışın 36. turunda yarış boyunca kendisinin ortalama 2 saniye yakınlarında gezmiş Perez’e karşı savunmak zorunda kaldı. Doğal olarak kendisine batarya doldurması gerektiğini belirten yarış mühendisi Marco Matassa’ya da çenesini (lütfen ekleyerek) kapatmasını söyleyecek kadar gerginleşti.

Sonrasında Hülkenberg’in mekanik sorunları baş gösterdi, rakibi yağ doldurmak için pitini uzattığında dördüncü sıraya geri dönüş yaptı. Toro Rosso ultra yumuşak lastiğin dayanmayacağını düşünerek Sainz’e süper yumuşak lastik takmıştı ve bu yarışta kalan diğer pilotların taktığı ultra yumuşak lastikten daha yavaş turlara sahip olacağı anlamına geliyordu. Ancak son güvenlik aracı periyodundan sonra Perez’le farkı düzenli olarak açması ve (17 turun sadece 5’inde Perez’den yavaştı.) 2.537 saniye önünde damalı bayrağı dördüncü görmesi sınavı başarıyla aştığının göstergesiydi. Bu andan sonra fırça attığı yarış mühendisi Matassa ile sevinçleri görmeye değerdi. İtalyan mühendis İtalyanca Yürü be Carlos dördüncü oldun. dedikten sonra NBA spikerlerinin sağlam bir sayı atılınca kullandığı Boomshakalaka efektini de eksik etmedi. Carlos da anadili İspanyolca Haydi, Haydi (Vamos, Vamos) ve Al, Al (Toma, Toma) ikilemeleriyle sevincini gösterdi. Devamında yarış sonrası açıklamalarında gazetecilerin Çok güzel sevindin. demesine Yayımlandı mı? diye cevap verdikten sonra yanıtın evet olduğunu duyunca da güzel bir küfürle cevap verecekti.

54 yarışlık kariyerinde daha önce 2016 İspanya, 2016 ABD, 2016 Brezilya ve 2017 Monaco’da altığı altıncılıklar bulunan Sainz’in Singapur’daki bu sonucu kariyerinin zirve noktasıydı. Ayrıca şimdilik toplam 112 puanla Toro Rosso’da yarışarak en çok puan almış pilot ünvanını pekiştirdi. Şimdiden 2 puan fark ile 2016’da aldığı puan sayısını 2017’de geçti. Bu sonucu nasıl aldığını göstermek için de basmadan dolayı aşınmadan fare kemirmişe dönmüş gaz pedalının ayak kaymasını önleyen kısmının fotoğrafını paylaştı.

Belki de Sainz’e son kez hizmet verecek, İspanyol pilotun transfer haberi geldikten sonra toplayıp Gelecekte neler döneceğini takmadan bu hafta sonunda elimizden geleni ardına koymayalım. dediği ve transfer haberinden sonra pilotlarına destek ve kariyerinin ileriki aşamalarında destek dileyen mühendis ve mekanikerlerin sevinci de yarış hakkındaki unutulmaz anlardandı.

Sainz ve mekanikerleri kutlamaya jakuzide pilotlarına şampanya dökerek devam ettiler. Ardından İspanyol pilotun yarış gecesi olan uçuşu ötelendi ve Sainz’in en iyi sonucu, kendi deyimiyle Formula 1 kariyerinin en iyi günü sevinci Singapur barlarına da taştı.

Force India

Force India’nın yüksek yere basma kuvveti gerektiren pistlerdeki zayıflığı bilindik. Monaco’da puan çıkaramadılar. Azerbaycan’daki uzun düzlük avantajlarınaydı ama burada da pilotlar arasındaki savaş yüzünden sadece tek araçla puan aldılar. Macaristan’da tarihi kötü gidişatlarını (Analizimizde detaylarını vermiştik.) sonlandıran olay ise sağlam kalkış yapıp, etraflarındaki araçların problemlerini kullanarak 8 ve 9. bitirmeleriydi. Kendi araçlarına uyan İtalya’da çifte puandan sonra yine güçsüz olacakları bir Singapur onları bekliyordu ve işi şansa bırakamazlardı. Bu sebeple yarışa köpekbalığı yüzgecine takılı 32 kanatçıkla geldiler. Gazeteciler hemen dizilimi Stegosaurus tipli dinazora benzeterek yapıyı böyle isimlendirdi.

Bu dikkat çekici yenilikleri piste değdiği ilk an cuma birinci antrenmanlarda Perez 5.liğine karşın Ocon’un 13.lüğü ve devamında Ocon’un kademeli olarak 11.liğe yükselmesi ve Perez’in 10.luğa düşmesi; takımın yeniliğine rağmen kronik sorunlarını atlatamadığının habercisiydi. Bu sebeple sıralama turlarında ikinci bölümde elenmeleri sürpriz olmadı. Ocon takım arkadaşından 2 sıra geride 14. sırada yer almaktaydı ve Perez sonucuyla 7. Singapur Grand Prix’inde yine sıralama turlarında ilk 10 dışında kalarak değişik bir istatistiğe imza attı. Buna rağmen takımda yüzleri güldürecek ve yarış için moral kazandıracak detaylar bulunuyordu. Yarışta doğum gününü kutlayacak 17 Eylül 1996 doğumlu Ocon’ın (Diğer başak burcu pilotlar Bottas, Sainz, Ericsson. Raikkönen, Verstappen, Magnussen, Wehrlein olmak üzere 4 adet terazi burcu da yer alıyor. Bu 2 burç griddeki en kalabalık nüfusa sahip.) kutlamaları bir gün erken başladı.

İtalya yarış analizimizde Force India’nın Perez transferini sponsorlarla anlaşma seviyesine ilerlettiğini belirtmiştik. Meksikalı pilotun cuma günkü sağanak haber yağmuru ardından Force India’dan daha iyi gidecek yeri kalmamıştı ve pazar günü haber yağmuru damlalarından biri kendisini vurdu, Perez’in 2018’de Force India ile yarışacağı açıklandı. Böylece diğer bir Force India pilotu da yarışa moral toplamış şekilde girdi. Macaristan’da pilotuyla son yarışına çıkan ve takım merkez operasyonlarına terfi eden Andy McLaren’in pilotunun Force India ile podyumda olduğu anları Güzel anlar diyerek tekrar paylaşması da duyuru esnasında yaşanan hoş bir andı.

2018’de takımda olacağının kesinleşmesi Perez’in yarıştaki performansını da olumlu etkileyecekti. Force India’nın pist yapısı kaynaklı sıralama turundaki başarısızlığını ıslak pistte Hamilton gibi kalkış için ikinci vitesi seçerek ve ok gibi fırlayarak kapadı. Sainz ve Palmer’i anında geride bırakarak 10.luğa yükseldi. Kalkışın karışmasını ve Bottas’ın kendisine ilk virajı dönecek alan bırakmamasını çakallığı ile birleştirince bir anda Hülkenberg’in arkasında dördüncü sırada yer aldı.

Ama yarışın ilerleyen turlarında başladıkları yağmur lastiğinin yanlış bir seçim olduğu ortaya çıktı. Hülkenberg’in yarış dışı kalması sebebiyle podyuma çıkabilirdi ancak bu lastik karmaşası Sainz ve Bottas’a geçilmesine ve yarışı beşinci bitirmesine neden oldu. Perez’in Takım yanlış lastik seçti. yerine Güvenlik aracı girince millet geçiş lastikleriyle devam etti. Biz lastiğimizi değiştirmek zorunda kaldık. Güvenlik aracı olmasa podyumdaydık. demesi önemliydi. Ocon’un ise yarışı Magnussen ve Massa ile puan potası dışında savaşmakla geçti. Hülkenberg’in yarış dışı kalması ve yarış başlarında önündeki Magnussen’in MGU-K problemi yaşaması doğru anda doğru yerde olan Fransız pilotun, doğum gününde bir puan almasını sağladı. Twitter’ında hafta sonunu zor olarak nitelendirmesi ve analiz edilecek çok olgu bulunduğunu söylemesi ise bir puana rağmen memnun olmadığının göstergesiydi.

Clive Mason’un fotoğrafladığı kare Magnussen ile Ocon mücadelesini gösteriyor. Yarışın sonucu ise fotoğraftakinin tam tersi olacaktı.

Force India hakkında göze çarpan başka detaylar takım patron vekili Bob Fernley’in Perez ve Ocon’un sürüşlerini anlatırken farklı kelimeler kullanmasıydı. Perez’inki mükemmel ve Ocon’unki iyi olarak nitelenmişti. Ayrıca zorlu bir hafta sonunda iki araçla puan almak takımı teşvik etmişti. Böylece takımlar sıralamasında en yakın rakipleri Williams’ın 2 katından daha fazla toplamış oldular. Katıldığı tüm Singapur yarışlarından puan alan Perez 2017 puanını Verstappen ile eşitledi. Ayrıca Mercedes’in 2016’da kendileri için testler yapan Ocon’un doğum gününü kutlaması Fransız pilotla markanın bağlantısını teyit eden bir andı.

19 Eylül 2017 Meksika Depremi Bağış Kampanyası

Ülkesini Formula 1 gridinde temsil eden tek pilot olan Sergio Perez, 20 milyonluk nüfusu ve bataklık zemini ile yakınlarındaki 7.1 büyüklüğündeki depremden etkilenen Mexico City için anında bağış kampanyası başlatarak ülkesini ne kadar iyi temsil ettiğini de gösterdi. 21 Eylül 2017 günü saat sabah 5 sularında attığı tweet’te toplanan miktar 6 milyon 102 bin Meksika pesosuydu ve bu 1 milyon TL’den daha fazla bir miktar yapıyor.

Meksikalı pilot hem kendi twitter hesabından, hem de 2012’de profili açılan Fundación ChecoPérez’den ve devasa sponsoru Telmex’in sahibi Carlos Slim’in FundaciónCarlosSlim hesabından duyuruları yapıyor. Perez’in kendi derneğinin hedefi açıklamada belirtildiği gibi Azınlıklar başta olmak üzere tehdide açık grupları programlar ve projeler uygulayarak güçlendirmek. 

Daily Mail arşivinden aldığım bu fotoğraf Meksika sınırına duvar örme amacı taşıyan ABD başkanı Donald Trump’tan ilham alarak yakışıksız bir tweet atan, bir dönem Perez’in sponsoru olan Hawkers’a Perez’in ayarını gösteriyor.

Donald Trump ABD başkanı seçildiğinde İspanyol gözlük markası Hawkers Meksikalılar. Duvar yapıldığında yaşlı gözleriniz gözükmesin diye gözlüklerimizi takın. şeklinde bir tweet atmış ve Perez de hemen bu tweet’e Ne kadar iğrenç bir yorum. Bugün Hawkers ile ilişkimi kesiyorum. Kimsenin ülkemle dalga geçmesine izin vermem. şeklinde cevap yazarak sponsoru ile ilişkisini sonlandırmış ve ülkesinin arkasında durduğunu göstermişti.

Renault

Singapur’dan önceki 13 yarışın 6’sında puanla ayrılmış ve Renault takımının önceki puanlarının tamamını sağlamış Hülkenberg hafta sonunda performansının zirvesindeydi. Sıralama turlarında Ferrari, Red Bull ve Mercedes’lerin gerisinde 7. sırada konumlanarak, geri kalanların en iyisiydi. Takım kendisine sonucu söylediğinde McLaren’ları yenip yenmediklerini sordu. Yarış mühendisinin cevabı 2 McLaren’i geçtiği olunca tepkisi Suratına, suratına oldu Alman pilotun.

Sound on ? Enjoy that much @hulkhulkenberg?! . #SingaporeGP #F1 #Formula1 #Hulkenberg #RenaultF1

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Yarışın başlarında yağmur lastikleriyle üçüncü sırada yer alan Alman pilot geçiş lastiklerine ve ardından ultra yumuşak lastiklerine olan seyahatinde sadece Bottas’a geçildi ve Sainz önünde dördüncü sırada yer alıyordu. Bu andan sonra pembe bulutları siyaha döndü. Aracında motor yağı sızıntısı tespit edilmişti ve garaja çağrılarak yağı tamamlandı.

Devasa pitine rağmen yarışa 10. sırada dönmeyi başardı. Ancak arabası sadece 10 tur dayanabildi ve pite çağrılarak aracını garaja çekmesi istendi. Ne yazık ki bu sonuçla 129 kalkışta podyum alamayarak alanında daha önce Adrian Sutil’e ait olan rekoru da kırdı.

Malezya’da güçlü döneceğini düşündüğüm Alman pilot olası bir yağmurda podyuma çıkar. Kim bilir? Palmer ile çifte puan alırlarsa Williams’lar ile aradaki 17 puan farkı kapatabilirler. 2017 Singapur Grand Prix’inde günün pilotu Lewis Hamilton seçildi ancak benim oyum Jolyon Palmer’a gitti. Böyle bir oyu ilk defa kullanırken, Palmer’i seçtiğim için de hiç pişman değilim. Şimdi sebebini anlatayım.

2017 sezonunda takım arkadaşı Hülkenberg 34 puan toplarken, kendisi 13 yarışta puan alamamış Palmer’in Singapur hafta sonu alışıldık şekilde olaylı başladı. Serbest antrenmanlarda frenlerini kaybettiği için az daha duvara giriyordu. İkinci antrenmanlarda duvarı öptüğünü de analizimize girişte anlatmıştık.

Takım arkadaşı tüm antrenmanlarda ve sıralamada ilk 10 içindeyken, kendisinin ilk 10 dışında olması şaşırtmamıştı. Ayrıca cuma günü haber sağnağında 2018’de Renault takımında olmayacağı belirtilirken, işin ilginci kendisi bu haberi takımdan değil de Autosport’tan haberleri okurken öğrenmişti. İngiliz pilotun moralinin dipte olması gerekiyordu çoğu kişiye göre. Ama yarışta tamamen farklı bir kimliğe büründü. Henüz yarışın başında Vettel’in gelen trafiğe 180 derece baktığı an 6. sıradaydı. İlk güvenlik aracı çıktığı an pistin yoğun olarak ıslak olmasından ve yağmur lastiklerinden faydalanarak, geçiş lastikli Bottas’ı geçmeyi başararak beşinci sıraya tırmanmayı başardı.

Kvyat’ın sebep olduğu güvenlik aracında yaşanan pit göçü sayesinde ikinciliğe de tırmandı.

Ama kendisi de yağmur lastiğinden geçiş lastiğine dönmek zorunda kalacaktı. Bu sebeple arkasındaki Sainz ve Bottas’a geçildi. Perez’in kendisini kalkışta geçtiğinden zaten bahsetmiştik. Böylece normalde yedinci olması gerekiyordu ama takım arkadaşının yarış dışı kalması yarışı altıncı bitirmesini sağladı. Daha önce sadece ilk Formula 1 sezonunda 2016 Malezya Grand Prix’inde 10. olarak bir puan alabilmişti ve Singapur’da alınan altıncılık ve toplanan 8 puan kariyerinin an itibariyle zirvesiydi. Twitter’da kendisine ayrılan bölmede analog saat arkaplanlı açıklamada aracının tüm hava koşullarında iyi olduğunu, aracı rahatça zorlayabilecek şekilde konforlu hissettiğini, arkadaki ve öndekiler ile tempoyu tutturabildiğini ve gidip takımla kutlama yapacağını anlatırken; suratında devasa bir gülüş vardı. Ayrıca yarış sonrası röportajlarda bu sonucun Azerbaycan, İngiltere veya Belçika’da da gelebileceğine ama olmadığını ve geride kalan 6 yarışta çılgınlar gibi bastıracağını söyledi.

Eğer kalan altı yarışta sorunsuz bir hafta sonu geçirdikten sonra puanlar ile tanışabilirse Formula 1 kariyerine devam etme imkanına sahip olacaktır başka takımlarda. İtalya hafta sonundan sonra çıkan dedikodularda İngiliz gazeteci Joe Saward Williams’ın Jolyon Palmer’i almasını önermişti olası bir Felipe Massa’nın emekliliği durumunda. Beyefendi kişilikli, sakin bir adam olan Palmer; Williams ile anlaşabilir ve aynı zamanda yanındaki Lance Stroll’a zor durumlarda nasıl başa çıkabileceğini öğretebilir. Sainz’den sonra pilotsuz kalacak Toro Rosso’nun da Palmer’i alması sürpriz olmayacaktır İngiliz pilotun devamındaki iyi sonuçlarında.

Palmer Helikopteri

Bu arada Palmer ailesinin G-MSVI kodadlı AgustaWestland AW109 helikopterinin Williams takım merkezi Grove’da görülmesi dikkat çekti. Bu Williams’la olası bir görüşme olabileceği gibi Williams takım konferans merkezinde toplantısı yapılan Martin Brundle liderliğindeki Formula 1 takımlarının pist üstü ve pist dışı operasyonlarından sorumlu çalışanların derneği Grand Prix Trust‘a Palmer’in babası Jonathon Palmer’in katılma olasılığı da var.

McLaren

McLaren’lar Singapur’da 8 ve 9. sırada sıralanarak Renault telsizinin dediği gibi Hülkenberg’in gerisinde kaldılar. Yüksek yere basma kuvvetli Monaco’da Button ve Vandoorne’un kazayla yarış dışı kalmasıyla puanı kaçırmışlardı. Azerbaycan’da Alonso McLaren’in ilk puanını almıştı. 2017’de ilk defa 2 arabayla puan kaptıkları yarış Macaristan, aynı zamanda Alonso’nun altıncılığı ile sezonun en iyi sonucuydu. İspanyol pilotun analizimizin girişinde belirttiğimiz 1. olabilirdik hissiyatı, sıralama sonuçları ve Alonso’nun sıralama sonrası yaptığı açıklamalar göz önüne alındığında iki arabayla puan mümkün görünüyordu. Fakat McLaren’in iki araçla puan hayalleri ilk viraja girerken bitti.

???? Onboard with @fernandoalo_oficial for that chaotic start . #SingaporeGP #F1 #Formula1 #Alonso

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Birinci viteste kalkış yapmasına rağmen şahane bir şekilde piste tutunmayı başardı ve yarış çizgisinin geçtiği sağ tarafa doğru makas atarak önündeki Hülkenberg ve Bottas’ı geçti. Ardından pistin dışındaki, yağmurda kaygan olması mümkün sarı boyalı alana çıkma cesareti göstererk Ricciardo’yu da geçti. İlk viraja tam Vettel ve Hamilton arkasında üçüncü sırada giriyordu ki Raikkönen ve Verstappen kendisine vurdu.

Alonso bu kazadan sonra Vettel’in yarış dışı kalması hesap edilince ikinci sırada yer almak yerine ilk güvenlik aracında 12. olarak sıralandı. Yukarıda görülebileceği gibi aracının taban ve radyatör kısımlarında ağır hasar vardı. Ayrıca ağır hasardan dolayı telemetri sistemi de arızalanmıştı ve takım aracın durumunu göremez haldeydi. Güvenlik aracı hızında bir şekilde turlarına devam etmiş olsa da konvoy hızlandığı vakit onlara yetişemeyecek kadar yaralanmıştı ve aracı garaja çekmesi söylendi. Takım patronu Eric Boullier’in açıklamalarına göre Alonso’nun egzos borusu delinmişti darbeden dolayı ve aracı yarış hızını karşılayamayacak kadar hasarlıydı.

Singapore airlines ?

A post shared by Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial) on

Günün ilerleyen saatlerinde Alonso uçarken çekildiği fotoğraflardan birinin altına yarışın sponsorlarından Singapore Airlines’ın ismini yazdı ve çok güzel bir ironiyi ortaya koydu. Ondan önce de ilk turu ikinci sırada götürebileceğini belirtti. Yarış sonrası açıklamalarda İspanyol pilotun kaza olmasaydı podyumu garanti olarak gördüğü, hatta yarışı kazanabileceğine inandığını da belirtmek gerekiyor. Yarışta kalsaydı podyumdaki üçlü ile şahane mücadele edeceğine de inanıyorum.

Sezonun ikinci yarısı başladığından beri Belçika’da ve İtalya’da mekanik sorun ve Singapur’da kazadan dolayı puan alamayan Alonso’nun durumu kendi mekanikerlerini de üzmüş görünmekteydi (Alonso’nun mekanikerlerinden Giuseppe Marciante Önümde arabam bozuk bir şekilde dururken yarış izlemekten sıkıldım. ve Marc Cox Singapur 2017 bitti ve arabam acınacak halde. Bunu hak etmedik. Ne zaman ara vereceğiz? yazması çok üzücü ve takımın ne kadar kötü durumda olduğunun kanıtı.)Buna rağmen Alonso’nun açıklamaları 2018 için umut doluydu. Red Bull ile aynı motora sahip olmalarının, kendi şasilerinin ne kadar sağlam olduğunu anlamalarını sağlayacağını belirtmesi önemliydi.

Alonso’nun sıralama sonrası açıklamalarında Çok gelişti. Beni de zorluyor ama halen onun önündeyim. dediği Vandoorne kalkıştaki kazalardan sıyrılmayı başardı. İlk turda iki sıra yükselmişti ve damalı bayrağı gördüğü konum da 7.likti. Kvyat’ın sebep olduğu güvenlik aracı altında girdiği pitten çıktıktan sonra Hayır ben güvenlik aracı çizgisinden önde geçtim. kafasıyla Massa’nın önünde yer alma çabası ve tekerlek tekerleğe gelme olayı seyircileri de heyecanlandırmış olsa da burada hatalı olan Massa’ydı.

Vandoorne’un yarışın en iyi beşinci zamanını Palmer ile 1:46.722 saniye olarak yapması ama İngiliz rakibinden 5 tur sonra bu değeri gerçekleştirmesi McLaren’in Singapur’daki gücünü bir şekilde ortaya koymakla beraber; ideal zamanda Hamilton’dan 1.474 saniye ve Sainz’den 0.035 saniye geride beşinci olması da McLaren’i umutlandırmış olmalı. Ayrıca kısa Formula 1 kariyerinin en iyi derecesinin Singapur’daki 7.likten daha iyi olmasını da McLaren’in ön krikosunun arızalanması ve Palmer’e oranla pitte 6.1 saniye daha fazla zaman geçirmesiydi. Palmer Vandoorne arasındaki farkın 3.129, Palmer Perez arasındaki farkın 1.9 saniye olduğu düşünüldüğünde beşinciliği kapıyor ve Sainz’e yaklaşık 1.5 saniye yaklaşıyordu. Bu arada kesinlikle McLaren turuncusu güzel gözüküyor geceleri (2013’te kaleme aldığımız McLaren Renk Macerası yazımızı okuyabilirsiniz konu hakkında.).

Williams

Singapur’u sevmeyen takımlardan birinin Williams olmasının göstergesi tüm antrenmanlarda Massa’nın sıralama turu ilk seansta elenme konumu eşiği olan 14-15’lerde gezerken, Stroll’un da her zaman elenme potası içinde olmasıydı. İngiliz takımın sıralama turu daha da kötü ilerledi. Massa ilk bölümdeki hızlı turlarından birinde duvarları biçerek jant başta olmak üzere arka sağ tarafına ağır zarar verdi. Elenme grubundan yaklaşık 0.3 saniye uzaktaydı. Takım pilotunu birebir eleştirmek yerine Belki de daha önceki Porsche Supercup yarışındaki enkazdan kaynaklanmıştır. cümlesini kullanarak moralleri bozmamaya çalıştı.  Takım arkadaşı ise Singapur’u halen keşfetme aşamasındaydı. İlk seansta eleneceğini hissedip zorlamaya başladı ve bu durum kendisini hızlandırmak yerine hatalara sürükleyerek yavaşlattı. Bu sebeple Massa’nın 0.714 saniye gerisindeydi.

24 saat sonra yarış sonuçlarına baktığımızda Avusturya’daki gibi felaket bir sıralama turu geçiren Williams takımının bir şekilde düzelmesini görmekteydik. Yarışa 18. başlayan Stroll geçiş lastiklerini kullanmayı tercih etti. İlk tur kazasının da etkisiyle 13. sıraya yükselen pilot Williams’ın 2.8 saniye piti ve geçiş lastikleri sayesinde 38. turdan itibaren sahip olduğu 8.liği korumayı başardı. Böylece Massa’nın puan aldığı 8 yarışa karşın sadece 5 yarışta puan almış olmasına rağmen aradaki puan farkını üçe indirdi.

Stroll’un Massa’ya karşı üstünlüğü Lars Baron’un karesinden daha fazlaydı. Çaylak Kanadalı Massa’nın üç sıra önünde yarışı bitirdi.

Massa ise yarıştan sonra yanlış olduğunu ifade ettiği yağmur lastiği ile başlama kararı sebebiyle yarışının tamamını puan potası dışında savaşarak geçirdi. Ocon ve Magnussen’in yağmur lastiklerini geçiş lastiğiyle değiştirme kararını erken alması kendisini 11. sıraya çıkarmıştı ama iki rakibine de geçilmesi yanlış lastikle başlama kararını, bir de üstelemesinin ne kadar zarar verdiğini gösteriyordu kendisine.

Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz Vandoorne ile güvenlik aracı altındaki mücadelesi, sıralama turlarında aracına verdiği sert darbe ve analizimizin devamında paylaşacağımız Magnussen’i duvarda sıkıştırması takımın tecrübeli Brezilyalı’sının Singapur’da dağınık bir hafta sonu geçirdiğini gösteriyor.

Kubica’nın Williams İlgisi

Palmer’in Williams takımına yakışacağını Renault bölümünde anlatmıştık ancak Williams koltuğuna göz kesmiş pilot sadece Palmer değil. Geri dönme hedefiyle Renault ile programa başlayan ve olayı Macaristan’da sezon içi testlerine katılmaya kadar ilerleten malulen emekli Polonyalı pilotun Williams ile Malezya veya Japonya Grand Prix’lerinde teste çıkacağı söylentileri Singapur hafta sonunda duyuldu. Bunu sağlayacak olan kişi ise 2016 dünya şampiyonu Nico Rosberg. Emekli Alman pilot 15 Eylül 2016 günü Robert’i Formula 1’e döndürme yolunda olacağıma heyecanlıyım. O ve Lewis beraber yarıştığım en hızlı pilotlar. yazarak desteğini resmileştirdi ve alttaki fotoğraf üçlünün yollarının kesiştiği 2000 yılı karting şampiyonalarından biriydi.

Haas

Antrenman ve sıralama turlarında Haas her iki arabasıyla sadece dipteki Sauber ve kendilerinden biraz daha yavaş Williams’ın önündeydi. İngiliz rakiplerinde gözüken strateji ayırma taktiğini Haas da uyguladı. Yarışa 15. başlayan Grosjean geçiş ve 16. başlayan Magnussen yağmur lastiğini taktı. Bu sebeple Grosjean antrenman turlarında sebep olduğu maceraların tam tersi olaysız bir yarış geçirerek kendisini Ocon’un önüne atmayı başardı ve yarışı dördüncü sırada tamamladı. 58 turdan 28’inde Ocon’un Grosjean’dan hızlı olmasına rağmen Fransızın hemşehrisinden 1.513 saniye önde yarışı bitirmesinin sağlayıcısı sadece lastik kararı değildi. Grosjean’ın en hızlı tur zamanı Ocon’dan 0.040, ideal tur zamanı 0.014 saniye daha hızlıydı. Ayrıca Grosjean 29.049 saniye zaman kaybı ile en iyi pitstoplarda Hamilton’un ardından ikinci sıradaydı. Sadece dört lastik değiştirme süresine bakıldığında pitleri Ocon’dan 0.03 saniye öndeydi. Böylece Grosjean sezondaki puanlarını 26’ya çıkararak Stroll’u 2 Massa’yı 5, Hülkenberg’i 8 puanla takibi sürdürdü ilk 10’a girme yolunda.

Grosjean’ın temposu nispeten kendisinden iyi olan Ocon’dan önde olmasını küçük detaylar sağladı.

Magnussen’e geçtiğimizde ise puan için sürekli savaşan, büyük taşaklı bir pilot görüyoruz Singapur performansında. Yukarıda Ocon ve Massa ile mücadelesinin bağlantısı vardı. O turdan bir tur önce Ocon’u geçişi resmen konumu söke söke almaktı. Doğal olarak mekanikerleri ve yarış mühendisinden de alkış aldı.

Ünlü üçlü mücadelede Massa’yı da geçmişti sonucunda ama sadece kendi mekanikerlerini değil Grosjean’ınkileri de şok etti. Ha Massa’nın düzlükte arabama çarptı demesi de ilginçti Magnussen için. Duvarı delmesini bekliyordu belki de rakibinin.

Tabi bu anlar Danimarkalı pilotu gerginleştirmişti aynı zamanda. 30’lu turlarda daha önce geçtiği Ocon’u yine kovalamaya koyulmuşken kendisine ayar belirten yarış mühendisine sert bir şekilde Kapa çeneni. (Sainz’den farklı olarak lütfen demedi.) diye seslendi.

İşte bu kabalığı kendisine belki de bir puana mal oldu çünkü bitime 8 tur kala MGU-K (Frenden enerji geri dönüşüm) problemiyle yarış dışı kaldı. Buna rağmen son turlarında Ocon’dan daha hızlıydı. Ha Magnussen bundan rahatsız mıydı? Hayır. Yarışmaktan zevk aldığı da okunuyordu tweet’inden.

Duygusal Grosjean

31 yaşındaki Fransız pilot 2012’den beri gazeteci Marion Jollès ile evli ve 2013’te doğmuş Sacha ve 2015’te doğmuş Simon isminde iki çocuğu bulunuyor. Büyük oğluna verdiği söz üzere çizime yarış hafta sonu turu attırmış ve ilk durak otelmiş.

Ardından mekanikerlerinden Rob Dob’un eline resmi tutuşturmuş. Araç burnu, Grosjean’ın tulumları ve pistin kısa düzlüklerinden birine anısını bırakmış.

Sıralama öncesi Grosjean resmi küçülttürmüş veya photoshop’lattırıp sonradan yerleştirmiş ama bir şekilde kokpitte yer buldurmuş. Sıralama turlarında çizimin gücünden faydalanıp sıralama turları ikinci seansa kalmış. Ardından da puan almış. Formula 1 pilotunun aile sevgisini görmek, duygusallığını görmek beni de duygulandırdı açıkçası. Bahsetmesem olmazdı.

Sauber

İspanya ve Kanada istisnaları dışında Sauber sezonun genelini son iki sırada geçirdi. Singapur 2017’de Ferrari’nin daha bir kilometre yarış turu atmadan iki aracıyla yarış dışı kalmasına karşın, Sauber’in tek arabasıyla yarışı bitirmesi analizimizde son sırada yer almasını engelledi. Tabi yine de yarışları felaketti. Sauber’in twitter hesabı felaketi önceden görüp, soğuk ter ve yağmur emojisi paylaştı.

Yarışa yağmur lastikleriyle başladılar. Muhtemelen ilk viraj veya Vettel’in enkazlarına çarparak lastiklerini patlattılar ve ikinci tura girerken yağmur lastiklerini yeni yağmur lastikleriyle değiştirdiler. Eğer geçiş lastiklerine geçselerdi avantajlarına olacak bu pit, hatalarının daha fazla büyümesine yol açtı. Wehrlein bu yağmur lastikleriyle 21. tura kadar devam etti ve tercihi bu sefer geçiş lastiğiydi. 28. turda herkes gibi ultra yumuşak lastiklere geçti. Magnussen ve Massa’nın kuru zemin lastiklerine 24. turda geçtiğini hesaba kattığımızda Wehrlein yağmur lastikleriyle üç tur daha sürünmenin ardından kuru zemin lastiklerine geçseydi yine bir pit eksik yapacaktı. Sonrasında tüm yanlış kararlara ve iki tur geride olmasına rağmen (tur bindirilen tek pilottu) damalı bayrağı öndekilerin yarış dışı kalmasıyla 12. bitirdi. Kendisinden 8 tur erken geçiş lastiğine geçmesiyle avantaj kazanan, 27. turda yumuşak lastiklere geçen ama bu hamurla tutunamayınca ultra yumuşak lastikle yoluna devam eden, tüm macerasına rağmen kendisinden önde olan ama bunu bir anda Anderson köprüsünde duvara girerek harcayan Ericsson’dan daha iyi bir sonuçtu bu.

Yarış sonrası İsviçre takımının internet sitesinde yapılan açıklamalarda takım patronu Frédéric Vasseur ile pilotların açıklamalarının birbirine çok benzemesi ise bir o kadar ilginçti felaket yarıştan sonra. Ekonomik zorlukları, mühendislik ekibini daha yeni güçlendirmeye başlamaları, takıma 2 yarışta puan kazandıran Wehrlein ve takımın finansörlerinin ülkesinden Ericsson’un gidici konumda olması, Fiat Chrsyler Grubu’nun Alfa Romeo motor adlandırmasıyla takımı yemek istemesi ve Ferrari genç pilotlarını yerlerine koyma isteği önümüzdeki 6 yarışta belirsizlik oluşturmaya ve iyi yönetilmezse baş ağrıtmaya devam edecektir.

İtalya Grand Prix’i analizinde de değindiğimiz bu konuların bir işaretçisi analizimiz yapıldığında yaşandı. Ferrari’nin genç pilotu, yılmaz twitter favorileyicisi, geçen sene GP3 ve bu sene F2’de performansını merakla takip ettiğimiz Monaco efsanesi Charles Leclerc’in Malezya, ABD, Meksika ve Brezilya’da takımla birinci serbest antrenmanlara çıkacağı açıklandı. Ardından pilotun koltuk testi yaparken fotoğrafları da gösterildi. Yalnız takımın durumu düzeltilmezse olası bir Wehrlein ve Ericsson’un yerine yetenekleri kanıtlanmış Giovinazzi ve Leclerc’in konulması onları yıldızlaştırmak yerine çamaşır makinesine döndürür.

Ferrari

Ferrari’yi incelemek için yarış günü denk geldiğim İtalyanca (Gerçi hesap İspanyol menşeydi) yarış başlangıç anını göstermek isterim.

Bu görüntünün 40. saniyesinde İtalyanlar Vettel’in 180 derece geri dönmüş halini gördüklerinde Ne felaket, ne felaket. dediler. Ardından devam eden cümlelerinde Raikkönen’in agresif kalktığını ve Verstappen’e çarptığını savundular.

Fin pilot burada çok sağlam bir kalkış yaparak görevini yerine getirmişti ve kaza olmasaydı görevini yerine getirerek Verstappen’i geçmiş şekilde ilk virajı dönecekti. Burada Raikkönen’i suçlayanların gözlüğe değil, teleskopa ihtiyacı vardı.

Ferrari’nin tarihinde ilk defa (İlk başta bunu diyen vardı ama 1975 İspanya Grand Prix’inde Lauda ve Reggazoni’nin kazası paylaşıldı. İlk değil.) ilk turda iki aracının birbiriyle çarpışarak yarış dışı kalması, 2015 Meksika Grand Prix’inden neredeyse iki sene sonra ilk defa iki aracıyla puan alamadan yarışı bitirmesinde Raikkönen’in suçlu olmadığının altını çizdik. Her ne kadar Ferrari Verstappen’i konu hakkında İlk önce Kimi’ye vurdu ve sonra Vettel’e vurdu. demenin ardından yarıştan sonra Bir önceki tweet gerçekleri tanımlar. Daha fazla konuşmaya gerek yoktur. yazarak suçlamalarına rağmen Verstappen’de de suç yoktu ki bunu Red Bull bölümünde anlattık.

Yarıştan sonra olayı inceleyen hakemlere göre ise kimsede suç yoktu, normal bir yarış kazasıydı. Ama daha önce Red Bull bölümünde Vettel’i agresif olmakla suçlayan Verstappen’in sözlerinin altına imzamı atmıştım ve olayda Alman pilotu suçluyorum. Aşağıdaki video’yu 1:17’de başlamaya doğru ayarladım sebebini kısaca anlatacağım (Şu an video site gömmesinden açılmıyor ancak bağlantıyı kopyalayıp, youtube’dan 1:17’ye çekebilirsiniz.).

Vettel burada ikinci viteste kalkıyormuş gibi gözüküyor. Auto Motor und Sport yazarları da ilk başta bunu savunuyorlardı ancak ardından Vettel’in birinci viteste başlayıp, ikinci vitese geçtiğini  (Ama bunun Raikkönen’den önce gerçekleştirdiğini.) kabul ettiler.

Kalkışta birinci vitesi kullanmak isterken anlık kaydıktan sonra ikinci vitesi seçen ve bu sebeple aracını öksürtürken gördüğümüz Vettel’in ilk hatası kalkış vites seçiminde yaşadığı tereddüttü. Hamilton’un tereddüt etmeden ikinci viteste kalkışı ve kazandığı yerler bakıldığında durum anlaşılıyordu. Vettel’in ikinci hatası da tereddütüyle bağlantılıydı.

Kötü kalkış yaptığını biliyordu. İç güdüsel olarak Verstappen’e karşı yerini savunmaya geçti ama Raikkönen’i hesaba katmamıştı ve üçlü kaza gerçekleşti. Alman pilot tereddüt etmeden kalkış yapsa veya virajı dışarıdan dönmeye çalışsaydı ne Ferrari’ler ilk turda yarış dışı kalırdı, ne Verstappen yarış dışı kalırdı, ne de Singapur’da Mercedes mucizesi gerçekleşirdi. Vettel ile Hamilton arasında geçiş töreninde gözüken gerginlik farkı ve aşağıdaki videoda anlaşılabilen Ferrari takım üyelerinin gerginliği hatalar yaptırıyordur kanımca.

Sonucunda cuma gecesi Charles Leclerc’in simülatör gezintileri sayesinde edinilen verilere hazırlanarak atılan çok sağlam bir Sebastian Vettel pole turu, Raikkönen’in son zamanlarındaki en iyi kalkışlarından biri ve yarış dışı kalmalarına rağmen pit duvarından ayrılmayan mühendislerinin emeği boşa gitti basit hatalarla.

Singapur’dan sonra konuşulan en önemli konu Vettel’in şampiyonluk şansının bitip bitmemesiydi ve yarıştan sonra başlıca twitter olmak üzere sosyal medya kaynaklardan okuduğum yorumlar Artık Hamilton şampiyon. tarzındaydı. Henüz İtalya Grand Prix’i sonrasında okuldaki arkadaşlarıma Hamilton liderliği aldıktan sonra bırakmaz. diyen biri olarak ben de o tarz yorum yapanlardan biri olabilirim.

Ancak Vettel 2010’da son 6 yarışta 31 puan farkla gelip, 4 puan farkla; 2012’de ise 9 yarış kala 42 puan gerideyken ve 3 puanla şampiyonluğu kazanmıştı. Daha önce yapması, tekrar yapabileceğini gösteriyor. Tabi geri dönüşlerinde Fernando Alonso’lu Ferrari’ye karşı, 2009’dan beri sezon içinde şahane gelişim gösterdiğini tecrübe ettiğimiz Red Bull kullanırken; şimdi elinde 2007’den sonraki şampiyonluk mücadelelerinde son yarışların kaybedeni Ferrari’ye sahip olması şampiyonluk olasılığını azaltıyor. Ancak unutulmamalıdır ki henüz İtalya Grand Prix’inde 3 Eylül 2017 günü Jean Todt şampiyonluğu dayanıklılığın belirleyeceğini belirtmişti. Hamilton’un geri kalan 6 yarışta bir veya iki kere yarış dışı kalması liderliğin el değiştirmesine sebep olacaktır. Ateş bizi çağırıyor, sezon yeni başlıyor. bile diyebiliriz.

Böylece perşembe gününden pazar akşamına kadar yarışı şekillendiren anları incelemiş olduk ve gündemdeki konulara da değindik. Bunun dışında yarış hafta sonunda aldığım notları paylaştıktan sonra Singapur’dan ayrılacağım. Williams’ın pist üstü aerodinamisti Paul Williams 100. yarışına çıktı. Abimizin üzerinde Williams’ın yüksek yere basma kuvvetli pistlerde neden tek tur açısından saçmaladığını çözmek gibi zor bir görevi var.

Burada Sainz ve Perez’in muhabbetine Force India ekibi Ne hakkında konuşuyorlar? Galiba yeni sözleşmeleri hakkında. yorumunu yaptılar. İşin ilginci ikisinin ismi Renault için geçiyordu.

Oconla Perez’in samimiyeti de görülmeye değerdi yarış öncesi gösteri törenini beklerken. Force India burada sanıyoruz Esteban’ın anlatacak şahane hikayeleri var. diyordu. Arka fonda Verstappen ile Alonso birbirlerine taktik verirken, birbirlerini bıçakladığını gördüğümüz Toro Rosso – Renault ve Williams sosyal medyacıları da koyu muhabbetteydi.

Hamilton dördüncü şampiyonluğunu kazanmaya çalışırken 2016’daki takım arkadaşı bir şampiyonluk elde ettikten sonra, geri kalan sayıyı çocuklarıyla kapatmayı hedefliyordu. İkinci kızı dünyaya geldi.

Rafael Nadal’ın hemşehrisini kutlaması gözlerden kaçmadı. Bunun yorumlarında dönen muhabbetlerden biri Sainz’in Nadal kadar uzun olup olmamasıydı. Hayır uzun değil. Baba oğul Sainz’dan küçük olanın babasından farklı yöne saçlarını tarafığı ve burnunun daha düzgün olduğunu da görebiliyorum.

Mark Sutton Singapur’un Formula 1’de neden bulunduğuna dair en iyi kareleri çekmiş.

Williams arabaları üzerinde 180 derece kamera vardı. Ayrıca gelecekte kullanılmak üzere 360 derece kameralar da piste yerleştirilmişti. Bunlar görselliği arttıracaktır.

Yarışı kazanan Hamilton’un vejetaryen olmasının esprisi çok yapıldı. Hamilton’un kısaltması HAM olarak kaskında yazıyordu ancak eğlenceli bir kişilik HAM’ın hamburger kısaltması olduğunu biliyordu ve onu yapay et olan Quorn markasıyla değiştirdi.

Zengin çocuğu Lance Stroll puanını takım üyeleriyle ve arkadaşlarıyla kutladı. Aralarında Super Formula pilotu Nick Cassidy de vardı.

Great day, better crew

A post shared by Lance Stroll (@lance_stroll) on

Haas üniformasıyla test yaptıktan sonra Ferrari üniformasını giyerek Ferrari garajında yer alan Antonio Giovinazzi’nin yanında Formula 1’in tanınmış İtalyanlarından (Açıkçası duyduğum ilk İtalyan pilottur kendisi.) Giancarlo Fisichella’nın bulunması sevindiriciydi.

Gönlümün yarışın sürücüsü Palmer’in arabasında konumlama arızası vardı. Sıralamalardan sürekli düşüyordu ve aynı zamanda tur zamanları da seçilemiyordu. Yarış bitince liderliğe bile yükseldi. Bu adamda ilginç bir enerji var, hayırdır acaba nedir?

LAT arşivinde görülebileceği gibi lastikleri tutmak için geliştirilen kablolar işini yaptı ve Raikkönen’in arka tekerleklerinin havaya uçmasını önledi.

Eğer o kablolar işini yapmasaydı 1985 Monaco Grand Prix’inde Sainte Devote’de çarpışan Nelson Piquet ve Ricardo Patrese’nin kazasında fırlayan tekerlekleri Singapur’da görecektik.

1996 şampiyonu Damon Hill’in Kevin Magnussen’i övüşü şahaneydi: Magnussen taşaklarımı em dedi. Ama sıkıntı şu ki çok büyükler.

İtalya analizimizde Renault twitter hesabıyla Alonso’nun flörtünü paylaşmıştık. Singapur’da da Renault Alonso’ya yazmalarına devam etti. Yarış dışı kalan İspanyol pilota Yakında dostum yakında. dendi.

Yarıştan önce yapılan bir anket Verstappen’in yarın ne yapacağını soruyordu. %65 Vettel’i pist dışına atacağını düşünürken, %35’i ikinci zaferini alacağını belirtti. Ankette ilk seçeneği oylamıştım ve sonra tekrar baktığımda şaştım.

Malezya’daki hedefim ise her zaman Alain Prost’un yanında bulunan kıvırcık sarı saçlı Renault çalışanını bulmak.

Böylece yarış analizimize noktayı koyabiliriz. Bir sonraki yarış Singapur’un hemen tepesindeki Malezya. 29 Eylül ile 1 Ekim 2017 arasındaki hafta sonu görüşelim o zaman. Sıralama cumartesi 12:00 ve yarış pazar 10:00’da.

Tunç ARAS

 

 

 

 

 

One comment

Leave a Reply