Onayı Kalkan Seri Şampiyonu’nun Eski Kıtalar Macerası: Bruno Baptista

Formula 4 basamağından kariyerine devam eden pilotlar hakkındaki haberlerimiz sadece Marvin Dienst ile sınırlı değil. Sıradaki haberimiz Max Verstappen, Genç Seriler ve Süper Lisans Puanı başlıklı yazımızın tarihinde FIA Onaylı olup, sonra kaybeden ve tarihindeki ilk 3’ülerini konuk etmediğimiz F4 Sudamericana’nın 2014 yani ilk şampiyonu Bruno Baptista hakkında. Haberimizi vermeden önce kendisini tanıyalım.

F4 Sudamericana'da kullanılan Signatech şasisinde serinin ilk "campeon"u Bruno Baptista böylece Avrupa'da kariyer peşinde koşacaktı.
F4 Sudamericana’da kullanılan Signatech şasisinde serinin ilk “campeon”u Bruno Baptista böylece Avrupa’da kariyer peşinde koşacaktı.

F4 şampiyonluğunun ardından 2015’te Avrupa macerası başlayan Brezilyalı, Koiranen GP ile Formula Renault 2.0 NEC’in tamamında, Formula Renault 2.0 ALPS’in 7 etkinliğinden son 4’ünde ve Eurocup Formula Renault 2.0’ın 2 etkinliğinde yarıştı. Fin takımın NEC’teki tam sezon pilotları günümüzün Renault genç pilotu Jack Aitken şampiyon (ortalama pozisyon 4.22), Jake Hughes (ortalama 4.29) ise 2.yken, kendisi ortalama 12.56 pozisyon ile 13. sıradaydı. Ne yazık ki pilot ALPS ve Eurocup’ta da takım arkadaşlarından ortalama pozisyon olarak geride kalınca (Dan Ticktum, Anton de Pasquale, Stefan Riener diye artıyor liste) Finliler ile ilişkisi bitti ve Eurocup’ın son 3 etkinlik yani 7 yarışında Hollandalı MP-Sport ile sezon sonuna geldi. Ardından pek parlak olmayan sonuçlarını nötrlemek için Jerez, Motorland Aragon, Monza, Paul Ricard gibi pistlerde Eurocup Formula Renault 2.0 ve Formula Renault 2.0 ALPS testlerine  JD Motorsport ve Fortec katıldı. Sevinçli haber ise 1 Aralık 2015 günü gelecek, Fortec ile Eurocup ve NEC şampiyonalarında yarışmak için anlaşacaktı ve Avrupa kariyeri devam ediyordu.

Baptista Fortec ile böyle el sıkışmıştı.
Baptista Fortec ile böyle el sıkışmıştı.

2016 yani yeni sezonun ilk macerası da Baptista’nın Toyota Racing Series’e Victory Motor Racing adına katılmasıydı. 5 etkinlik ve 15 yarıştan oluşan sezonunun tamamına katılmış 3 pilottan biriydi. Şampiyonada 11. sıradaydı ve ortalama pozisyonu 8.75’ti (her yarışa katılan 19 pilot vardı). Takım arkadaşı Brendon Leitch şampiyonayı 5.27 ortalama pozisyonla 3. bitirirken, diğeri 19. sırada ortalama 14.7 ile bitiren Julian Hassas’tı.

Toyota serilerinin güzel yanı, yarışan pilotun bayrağını devasa bir şekilde arka kanatta barındırması. Araçta görülen Sketchers, Baptista'nın destekçileriden.
Toyota serilerinin güzel yanı, yarışan pilotun bayrağını devasa bir şekilde arka kanatta barındırması. Araçta görülen Skechers, Baptista’nın destekçileriden.

Toyota’nın ardından asıl serisine geri dönen Brezilyalı, 2017 NEC’te takımında tüm yarışlara katılan tek kişiydi Fortec adına ve sezonu 12.18 bitirme pozisyonuyla 12. bitirdi. Aynı takımda yarışmış Ferdinand Habsburg 11. (ortalama 7), Nikita Troisky 14 (ortalama 11.75), Vasily Romanov 16. (ortalama 9.89) ve Alexander Vartanyan 22. (ortalama 13) sıradaydılar. Eurocup’ta ise Baptista; 2017’yi F3 Avrupa Şampiyonasında geçirecek olan, tüm yarışlara katılarak sezonu 10. bitirmiş (ortalama 8.307) Habsburg’un 3 sıra gerisinde 10.82 ortalamayla Fortec macerasını noktalıyordu. Kendisinden az yarışa katılan diğer Fortec pilotlarının klasmanda Baptista’nın gerisinde olması normal ama aynı zamanda ortalama olarak da gerideydiler (Romanov ortalama 14, Troisky ortalama 10.89, Vartanyan ortalama 14). Brezilyalı pilotun kariyerine nasıl devam ettiğini anlatmadan önce, son tura girerken hangi eylemleri yapmasa daha iyi sonuç alacağının görüntüsünü de atmak gerekir;

Haberimizin tarihine yaklaştığımızda artık Avrupa’ya alışmış ve sonuçlarını göreceli olarak iyileştirmiş Bruno Baptista’nın karşısında yeni bir maceranın ışığı vardı: Yas Marina’da düzenlenen 3 günlük GP3 testleri. Jenzer Motorsport ile çıktığı ilk gün aynı takımla 4 yarışa çıkmış Alessio Lorandi’den en hızlı turu ortalama 0.8 saniye yavaş kalırken, gün geneline göre ortalarda yer alacaktı Baptista. Testin ikinci günü Jenzer ile devam edecek ancak önceki gün daha iyi form gösterdiği 3. Jenzer testçisi ve 2016 İtalya F4 şampiyonu Marcos Siebart’ın gerisine düşecek; Lorandi ile de arasındaki fark epey açılacaktı. Testin son günü ise DAMS ile Aitken’in karşısına çıktı ve sabah 0.8 saniye olan en hızlı turlar farkını akşam seansında 0.1’e kadar indirdi. Ayrıca ilk defa 1.56’lı turlar atabilmişti ve ortalamanın üzerinde bir performansa sahipti Brezilyalı.

Kasım 2016'da ilk defa GP3 arabası kullanıp, Yas Marina'yı da keşfeden Brezilyalı pilotu 2017 sezonunda sarı-lacivert DAMS ile bol bol göreceğiz. Dikkatli gözler Sketchers'ı farkedecektir yine.
Kasım 2016’da ilk defa GP3 arabası kullanıp, Yas Marina’yı da keşfeden Brezilyalı pilotu 2017 sezonunda sarı-lacivert DAMS ile bol bol göreceğiz. Dikkatli gözler Skechers’ı farkedecektir yine.

Kariyerini böylece özetlediğimiz Bruno Baptista’nın 2017’de GP3’e Fransız DAMS ile adım atacağı ise 2 Şubat 2017 günü açıklandı. Takım patronu Jean-Paul Driot’un da açıklamalarda söylediği gibi testlerdeki formu beğenilen Baptista, bu sayede Avrupa’daki açık tekerlekli seriler kariyerine devam edebildi. Hedefim bu sene potansiyelimi gösterebilmek ve birkaç podyuma çıkmak. Takımda kazanacak zihniyet var ve önümüzdeki yılda kendime güveniyorum. DAMS profesyonellikleri ve kararlılığı benim ilgimi çekendi. diyen pilotun 2017 sezonunda karşısında 2016 GP3’ü aynı takım adına 1 podyumla 12. sırada bitiren ve asıl sükseyi Haas takımının test geliştirme pilotu seçilmesiyle yapan Amerikan Santino Ferruci’ye ek olarak geçtiğimiz günlerde Sauber’in geliştirme pilotu olarak seçilen ve 2016 GP3’te de Arden adına 2 puan toplayıp; şampiyonayı 21. Bitiren Kolombiyalı Tatiana Calderon olacak. Ferruci’nin agresif tarzını ve 1 senelik tecrübesini göz önüne aldığımızda Baptista’nın Amerikan rakibine çaylaklık senesinde çok yakın performans göstermesi geleceğini koruyacaktır. Ayrıca Brezilya kaynaklarından öğrendiğime göre babası Adalberto Baptista’nın 2011-2013 arasında Sao Paulo FC’nin klüp başkanlığı yaptığı Bruno; sezon içinde Facebook’ta paylaştığı aşağıdaki Brezilya Porsche yerel serisi gibi geçişler seyrettirecek olursa tadından yenmez. Takipteyim.

https://www.facebook.com/brubap/videos/1643995619183686/

Tunç ARAS