“Yeni bir maceraya atılma zamanı”: Pujolar Transferi

Geçtiğimiz gün, 28 Kasım 2013’te Formula 1 basınının çok dikkate almadığı bir transfer dedikodusunu yazdı İngiliz Formula 1 gazetecisi Adam Cooper kişisel internet sitesinde. Cooper’ın kalemine göre Williams takımının şef yarış mühendisliği görevini 1 senedir sürdüren İspanyol mühendis Xevi Pujolar, 2003 sezonundan beri bulunduğu takımdan Scuderia Toro Rosso’ya transfer oluyordu.

pujolar tweet1

Autosport, ESPN F1 gibi internet tarayıcımı açtığım an daldığım haber sitelerinde ve takımların internet sitesinde henüz ayrıntılı haber olmaması Cooper’ın yazısının bir dedikodu olduğu düşünülebilir. Ancak dün gece Pujolar twitter profilinden “Yeni bir maceraya atılma zamanı. Kendimi tamamen motive olmuş hissediyorum.” diyerek transfer haberini onaylıyordu ve bunu sadece İngilizce değil İspanyolca da söylemişti. Bunun yanında “Toro Rosso’ya mı gideceksin?” sorusuna da “Evet öyle.” diye cevap veriyordu. İspanyol (Katalan olma ihtimali yüksek aslında) mühendisin aldığı tebrikler o kadar çoktu ki, altlarına “Çok teşekkürler.” yazarken twitter tarafından kısa bir süre engellendi.

pujolar tweet2Pujolar’ın twitter profilinde ise en çok dikkatimi çeken ise “İnsanların senin çalışmalarını takdirle karşılamasından mutluyum ve gurur duyuyorum.” diyerek anne şefkatiyle yaklaşan bir tweet’i ama bu Pujolar’ın annesi tarafından değil, eşi tarafından yazılmıştı (ki söz konusu hesaba tıkladığımızda açıklamalar bölümünde Katalanca “İş kadını, anne ve bir mühendisle evli” yazmakta). Demek ki “Her güçlü erkeğin arkasında, güçlü bir kadın vardır.” efsanesi gerçekmiş.

Böylece kırmızı boğalarla ilişkisi 2000 senesinde F3000 takımlarından RSM Marko – Red Bull Junior Team’in (Red Bull’un motorsporları danışmanı Helmut Marko’nun kurduğu bir takımdı RSM Marko) yarış mühendisliğine dayanan Pujolar, tekrardan kırmızı boğalar için bu sefer İtalya’da çalışacak. Linkedin profilinde “Baskı altında, zorlu koşullarda, hatta önlenemez kaotik durumlar içinde çalıştığım ve bu koşulları atlatabilmek için yol gösterebildiğim takım çalışmalarında görev almayı severim.” Yazan şef mühendisimizin Faenza kökenli Toro Rosso’da da aynı seviyede bir görevde devam edeceğini düşünüyorum.

XeviPujolarWilliams2012Maldonado-1

Peki 1 hafta önce bahsettiğim Pastor Maldonado’nun takımdan yollanması, Venezuela’lı pilotun 2 sene boyunca yarış mühendisliğini sürdürmüş (2011-2012)  ve pilotunu basına karşı da korumuş (arşivde Maldonado’ya değinmiştim) Pujolar’ın yollanmasında bir etken olabilir mi?  2010 yılında kendi ülkesinin takımı HRT’de görev yapması dışında, 10 yıldır Williams’ta görev yapmış bir mühendis için böyle küçük bir sebep geçerli değil. Sanıyorum ki kendisine Toro Rosso cephesinden cezbedici bir teklif gelince anında değerlendirmeye karar vermiş. Tabi şu an bulunduğu takım gelecek sezonlarda kendisine Red Bull’da bir görev anahtarı olabileceği gibi, İngiltere’deki devasa mühendis havuzundan istifade edemeyen (mühendisler İngiltere’de eğitim görürken çoğunlukla, ailelerini bahane gösterip İtalya’ya gelmeye çekiniyorlar) Ferrari de dibindeki yetişmiş (ve rahatça İtalyanca konuşabilecek) bir mühendisten istifade etmenin hayallerini kuruyordur eminim.

Felipe Massa Rob Smedley Ferrari Turkey

Bahsetmeden geçmeyelim. Felipe Massa ile beraber 2013 sezonu sonunda Ferrari’den ayrılacak olan yarış mühendisi Rob Smedley’in de aynen arkadaşlık ettiği pilot gibi adı Williams takımıyla anılıyordu. Konumuz Pujolar’ın transferiyle Smedley için Williams’ta da bir pozisyon açılmış oldu. 2006 sezonu ortasından beri Massa’nın kulağından ayrılmayan Smedley’in, Ferrari’de olduğundan daha yüksek bir konumda (şef yarış mühendisi) İngiliz takımda çalışacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.

pujolardenemeAncak ben bu yazıyı kaleme aldığımda Xevi Pujolar’ın adı Williams takımının resmi sitesinde ve Linkedin profilinde şef yarış mühendisi olarak geçiyordu. Yarış mühendislerine takımı anlattığı bölümde yer vermeyen Rob Smedley için ise bir söz söyleyemiyorum. Tecrübeli mühendislerin hangi sıfatla görev yapacakları, gidecekleri takım belli olmasına rağmen; zamanla kesinleşecektir.

 

Tunç Aras