Motor Testleri ve LeMans

Geçen hafta cumartesi akşamı Ferrari’nin 2014 sezonunda kullanacağı 059/3 kodlu V6 motorunun detaylarını anlatmıştım sizlere. Laboratuar’dan basın mensuplarının önüne çıkmasından hemen hemen 6 gün geçen bu İtalyan makinanın ilk laboratuar dışı ziyareti olmadığını biliyoruz bu hareketin.

Aralık ayı başlarında Formula 1 basınını kısa bir süre meşgul eden bir gelişme yaşanmıştı. Spordan kazandığı tecrübeleri biriktirerek 10 yılda bir ultra egzotik arabalar geliştirmeye harcayan şahlanan atın, 2013’ün bahar aylarında gün yüzüne çıkan LaFerrari’ye 2014’te kullanacağı motoru takarak Fiorano’da test ettiği söylentilerini duymuşsunuzdur. Hafıza tazelemek için video’yu paylaşalım şimdi.

Söylentilerin dayanak noktası ulaşılması ve seyretmesi hiç de zor olmayan Fiorano pistine uzanan kameralardı: Emanuele Distefano isimli bir Ferrari hayranı arkadaşımız Fiorano’da çektiği test görüntülerini youtube’da 27 Kasım 2013 günü “Kamoflajlı Ferrari  Fiorano’da 2014 V6 Turbo Motorun Testini mi Yapıyor?” başlığıyla paylaşarak kuyuya ilk taşı atmıştı. Kendi blogunda yine aynı tarihte yayımladığı yazıda “Acaba üretim sonrası yapılan birçok sıradan testten biri mi, yoksa gelecekte piyasaya çıkacak yeni bir Maranello üretimi makina mı? İlk bakışta LaFerari ile benzerliği görmemek elde değil. Kamoflajlar üzerinde olmasaydı hiç şüphemiz olmayacaktı.” cümlelerini de yazıyordu. İlk paylaşımın ardından videonun tüm dünyada yayılmasıyla detaylı incelemelere ve farklı görüşlere elverişli bir ortam gelişti.

Şimdi ilk video’nun yayımlanmasından 2 gün sonrasına, 29 Kasım’a doğru zamanımızı ayarlayalım. İspanyol Formula 1 takipçisi Joselete twitter üzerinden yayımladığı fotoğrafta Fernando Alonso’nun üretim öncesi aynı pistte test ettiği siyah gövde rengine sahip (ama kamoflajla desteklenmiş) LaFerrari ile kamoflajlı test arabamızı karşılaştırıyordu.

BaQptuUCIAATCB3Fotoğrafta da görebileceğiniz gibi 2 makina arasında tek bariz fark, güncel olanın tavanında açılan kocaman hava girişi. Gözlerim yanıltabilir ancak bir diğer fark da arka tarafta benimsenen daha agresif çizgiler… Belirtmeden geçmeyeceğim, LaFerrari yerine F150 prototipi de diyebiliriz motor testi yapılan arabaya, hatta daha doğru bir nitelendirme olur.

BaV5jt2CQAAWAjF.jpg largeVideo’da ise Distafone’nin dediği üzere 2’si yavaş, sonu hızlı olmak üzere 3 turdan oluşan müzik dinletisi bulunuyor. Sesleri dinlediğimizde motordan alışıldık tıkırtılar değil, turbo cuf cuflamalarını da fark etmemek zor. Sevindiğim nokta şu ki; daha önce sesi dinletilen Mercedes V6 (Monza’da bir tur canlandırıldı), Honda (sadece ses ve maksimum devirden rolantiye iniş çıkışlardan oluşuyor) ve Renault’un (erken vites değiştirmeler) çıkardığı elektrik süpürgesinden bozma seslerinden daha çok; 80’li yılların canavar turbo motorlarını andırıyor Ferrari’nin test V6’sı.

Başka Motor Testleri

Ferrari’nin Fiorano testleri ortaya çıktıktan hemen sonra Formula 1 basınının gözünü İtalya’dan Fransa’ya çevirmesine sebep olan bir söylentiye geçelim şimdi. Red Bull Racing, Lotus F1 Team, Toro Rosso (yeni anlaşma) ve Caterham’a motor sağlayan üretici Paris yakınlarındaki Viry-Châtillon kasabasında bulunan fabrikasında geliştirdiği “Energy F1” lakaplı motorunu geçtiğimiz temmuz ayında tanıtmıştı.

Ancak dyno testleri yeterli gelmemiş olmalı ki ilk sezon öncesi teste kadar yeni motorlarını Dallara tasarımı WSR 3.5 (World Series by Renault) şasisine takıp Magny Cours’ta test ettiler. Her ne kadar “söylenti” sıfatını taşısa da bu durum, 3.4 litrelik Zytek üretimi ZRS03 yerine 2014 motorunu takmak zor olmayacaktır. Test sürücüsünün kim olduğu ise belli değil.

1022256-16507231-640-360

Renault artık bir fabrika takımı değil ve Formula 1 arabasıyla yapılacak kısıtlı testleri, benzer teknolojiye sahip herhangi bir şasiyle test yapması hiç sorun olmaz.

HondaLemanssm2015’te Formula 1’e McLaren’a motor sağlayarak girecek Honda’nın ise ne yaptığını Japonya gibi uzak mekanlarda olduğu için takip etmek oldukça zor. Ancak canı istediğinde LeMans sayesinde bağlantıda olduğu takımlarla iletişime geçip sıradan bir LMP1 şasisine ürününü yerleştirebilir. Strakka Racing isimli İngiliz takımıyla başlayabilirler.

Başka Seriler?

Ferrari’nin 2014 motoru testine ve diğer üreticilerin eylem söylentilerine baktıktan sonra tekrar Ferrari’ye geri dönelim bir Autosport haberiyle.

Şahlanan At’ın Formula 1 harici spor aktivitelerinin sorumlusu Antonello Coletta İngiliz dergisine “Ferrari’nin tüm fırsatları değerlendirmesi ve pencereden içeriye bakması oldukça normal. Gelecekte nelerin var olacağını anlamak bizim için önemli.”  sözleriyle 2014’te devreye girecek yeni LMP1 kurallarını dikkatlice incelediklerini belirtmişti 5 Aralık 2013 günü.

Ferrari333SPRoadAtlanta1994-MS1“Ancak şu an Formula 1’e odaklanmış durumda olduğumuz için başka bir sporla ilgilenmemiz mümkün olmayabilir. Ama ileride LeMans’ta olmayacağız veya olacağız diyemeyiz.” sözleriyle gelecekte LeMans için açık kapı bırakan Ferrari’nin eğer söz konusu seride yarışacaksa kendi arabasını tasarlayacağı ve 059/3 kodlu 2014 Formula 1 motorunu kullanacağı yine Coletta’nın açıklamalarında okunabilir.

Ferrari’nin LeMans’a açık kapı bırakmak konusunda yalnız değil ama. Renault’un eski operasyon şefi Carlos Tavares de 2014 V6 motor üzerinde hafif değişiklikler yaparak Alpine adı altında dayanıklılık serilerine girebileceklerini Haziran’da belirtmişti 2014-2015 arasında motorumuzun başarılı olduğunu görüp ardından 2016’da LeMans’ı düşünebiliriz. Artık Formula 1 motorları 5000 km gidebilecek ömre sahip olmak zorunda. Mesafe dayanıklılık yarışlarına oldukça yakın.” cümleleriyle.

Aslında değişen Formula 1 motor kurallarına motor üreticilerinin genelinin ses çıkarmamasının nedenlerinden biri taze motorların tek spora odaklanmadan daha esnek hazırlanabilmesi. Küçük hacimli güçlü motorlara destek olan elektrik motorları ve enerji geri kazanım sistemleri de günümüz modasına uygun.

 

                                            Tunç Aras