Baştan Ayağa Pascal Wehrlein

Henüz 20 yaşını tamamlamamış Mercedes yedek pilotu esmer Alman Pascal Wehrlein’in ismini çoğumuz ekonomik sıkıntılar yaşadığı söylentileri dolanan, Toyota rüzgar tünelini kullanmış başlıca Caterham olmak üzere takımların sonlarını beklemek zorunda kaldığı için 2015 arabası VJM08’i Barselona’daki ikinci testlere yetiştiremeyen Force India’nın 2014 aracında 2 gün boyunca yer alacağı haberleri ardından duyduk.

Pascal’ın içinde bulunduğu söz konusu Force India gelişmesinin ardından Arkadaşlarımız Force India ile yapacağı testler Pascal için Formula 1 bilgisini geliştirme yolunda büyük bir şans ve aynı zamanda bu Mercedes-Benz ailesi içindeki güzel iş ilişkisini gösteriyor. açıklamasını yapan Mercedes-Benz motorsporları direktörü Toto Wolff test-geliştirme-yedek pilotları Pascal için Geçen seneki Abu Dhabi testlerinde yaklaşımıyla bizleri etkilemişti ve eminim Force India’ya verdiği geri bildirimler de işe yarar olacaktır. cümlesini de kurmuştu. Peki Wolff’un cümlesine inanalım mı? İşte bunun cevabını bulmak için Alman pilotu tanıyalım biraz.

Açık Tekerlekten Binek Otomobillere

18 Ekim 1994 tarihinde Sigmaringen kentinde doğan Wehrlein 2004’ten 2009’a kadar sürdürdüğü ve 2006 DMV (Almanya Motorsporları Federasyonu’nun kısaltması) Yılın Kart Sürücüsü, 2007 DMV Yılın Kart Sürücüsü, 2008 DMV Federal Şampiyonu, 2009 DMV Kart şampiyonu gibi başarılardan sonra (Sky Sports F1’de 44 zafer, 82 podyuma sahip olduğu yazıyor) 2010 sezonunda Formula 4 ve Formula Ford kategorilerin eşleniği olarak nitelendirebileceğimiz ADAC Formula Masters serisine terfi etmişti.

Haziran 2008 tarihli bir fotoğraf, Pascal Wehrlein'in sitesinden alınma... Karting günlerinde.
Haziran 2008 tarihli bir fotoğraf, Pascal Wehrlein’in sitesinden alınma… Karting günlerinde.

Söz konusu seride ilk yarışında podyuma çıkan ve 6. yarışında zafer kazanmayı başaran (ki ikinci 2 yarışlık seri olan Sachenring’in ilk yarışında 2. olmanın hemen ardından zafer gelmişti) Pascal, sezonun ilk yarısındaki performansını gösteremese de 4 podyum ve 147 puan ile (şampiyon Richie Stanaway’in 168 puan arkasında) 6. sırada tamamlayacaktı.

ADAC Formel Masters günlerinden... Kask tasarımına dikkat edelim.
ADAC Formel Masters günlerinden… Kask tasarımına dikkat edelim.

Ertesi sene aynı takımda aynı seride yarışmaya devam eden Alman pilot tecrübelenmesinin getirisi ile 21 puan fark ile şampiyon olmayı da başarmıştı: 24 yarışın 8’ini kazanmış, 13 kere podyuma çıkabilmişti. Bu başarısı kendisine F3 EuroSeries’te koltuk bulmasına yardımcı olacaktı.

2012 sezonunda Raffaele Marcielo (Ferrari genç pilotu, Sauber yedek pilotu, 2015’te de GP2’de olacak), Carlos Sainz Jr. (artık Formula 1 pilotu olduğunu biliyoruz), Alex Lynn (Artık Williams geliştirme pilotu oldu, ama seride tam sezon yarışmamıştı) gibi önemli genç pilotlara karşı yarıştıktan sonra sezonu ikinci kapatacaktı; 10 podyum ve 1 zafer ile… Gelecekte DTM’de beraber yarışacağı, Mercedes genç pilotu, şu an Force India test pilotluğu görevini üstlenen Daniel Juncadella’nın 14 puan gerisindeydi. Aynı sene Macau Grand Prix’inde yarış birincisi Antonio Felix de Costa’nın 3.4 saniye arkasında 4. bitirmişti (3- Alex Lynn, 5-Felipe Nasr, 7- Carlos Sainz Jr., 8- Raffaele Marcielo).

F3 Avrupa'daki 2. sezonu 2013 Monza sıralama turları: Pascal pole pozisyonu kaptıktan hemen sonra poz veriyor.
F3 Avrupa’daki 2. sezonu 2013 Monza sıralama turları: Pascal pole pozisyonu kaptıktan hemen sonra poz veriyor.

Pascal için bugünkü maceralı günlerin başlangıcı ise 2013 yılı denebilir. İkinci defa F3 Avrupa’da yarışması planlanan Alman pilot 3, 2, ve 1. olduğu 3 yarışın ardından DTM’de tam sezon yarışmak için çekilmiş ve seride tarihin en genç pilotu olmuştu (16 Mart 2013 itibariyle 18 yaş 188 günlüktü).

Mercedes'in 2013 DTM pilotlarının hepsi bir arada, Pascal en sağda!
Mercedes’in 2013 DTM pilotlarının hepsi bir arada, Pascal en sağda!

DTM olayındaki ilginç bir detayı da paylaşmak gerekir. Pascal Formula ADAC’ta ve F3 Euro Series (2012’te FIA European F3 Series olarak isim değiştirmişti) Mücke Motorsport adına yarışırken (ADAC’taki takımın ismi ADAC Berlin-Brandenburg e.V. olmasına rağmen Mücke Motorsport kapsamındaydı), kendisine DTM’de yarışma şansı veren de aynı takımdı. Ayrıca Avrupa F3 serilerinde Pascal’ın arabasının motoru Mercedes iken, DTM’de Mercedes C serisi direksiyonuna oturması tesadüf eseri değildi. Ralf Schumacher emekliliğini açıkladığında belirlenen 6 Mercedes koltuğundan boşalana tak diye konan Almanın Mücke Motorsport’taki takım arkadaşının ise Juncadella olması Mercedes’in Ben bunları DTM’de pişireyim biraz, yarışmayı unutmasınlar, boş koltuk olursa Formula 1’e bile çıkartırım. düşüncesinde olduğunu gösteriyordu.

Ve DTM'de ilk zafer sevinci: Tarihin en genç zafer kazanan DTM pilotu!
Ve DTM’de ilk zafer sevinci: Tarihin en genç zafer kazanan DTM pilotu!

Her ne kadar ilk DTM sezonunu sonuncu kapasa da (kendisi 22. olurken takım arkadaşı Juncadella 16. bitirmişti sezonu) 2. DTM sezonunda Mercedes’in diğer arabalarını yarıştıran HWA’ya geçen Pascal, sezonun EuroSpeedway Lausitz’de yapılan 8. yarışını kazanmayı başararak tarihin en genç DTM pilotu ünvanına tarihin en genç zafer kazanan DTM pilotu ünvanını da ekleyecekti. DTM defteri sezonu 8. olarak kapanırken 7 Mercedes arabası arasında 2. sıradaydı.

Motorsporları Zirvesine Yolculuk

2014 yılı Pascal için yeni bir seride zafer kazanmayı başarmanın yanında 11 Eylül günü Portimao kentindeki Algarve International pistinde 2012 aracı Mercedes-Benz W03 ile Formula 1 testini getirecekti: resmi sitesinde yer alan ismiyle Genç Pilot Değerlendirme Testi. Atılan 109 tur, 506.632 km tecrübesi vardı içeriğinde. Buna ek olarak takım merkezi Brackley’de 30 boyunca, 12000 km’den fazla tur atarak Nico Rosberg ve Lewis Hamilton dışında W05 Hybrid’i en iyi bilen pilot olma derecesine erişmişti. Wolff’un o günlerde, hakkında Formula 1 arabasını ilk kullandığı an büyük ilerleme kaydetti. Beklediğimiz üzere etkileyici ve düzenli bir test geçirmesine çok mutlu olduk. dediği Alman pilot DTM zaferini kazandıktan bir gün sonra Mercedes-Benz’in resmi yedek pilotu olarak açıklandı, 15 Eylül 2014 günü. Wolff kararı Wehrlein’in W05 Hybrid hakkındaki tüm prosedürlere yarış pilotlarından sonra en çok aşina olan pilot olmasına ve Algarve’deki performansa bağlarken; DTM zaferinin açıklamanın katalizörü olduğunu düşünmek de yanlış değil. Açıklamayla beraber Singapur GP’sinden itibaren yedek pilot olarak takımı nereye giderse takip edecekti.

 

Abu Dhabi testlerinde Pascal denediği Formula 1 arabalarına W05'i de ekliyordu, 24 numara ile.
Abu Dhabi testlerinde Pascal denediği Formula 1 arabalarına W05’i de ekliyordu, 24 numara ile.

23 Kasım 2014’te Abu Dhabi Grand Prix’i ile Formula 1 sezonu bittiğinde, Pascal için Formula 1 arabası dolu günler devam edecekti. McLaren’in Honda motoru ile ilk defa tur attığı testler olarak anımsayacağımız 2 günlük Abu Dhabi testlerinin ikinci gününde arabayı ilk gün Rosberg’den devralan Pascal 96 tur ile günün en çok tur atan pilotu olmakla kalmayıp, 1:42.624 ile testlerin en iyi zamanını elde edecekti. Pascal bu testler boyunca 2015 Pirelli lastiklerinin sert-yumuşak-süper yumuşak tüm türlerini test etmiş, 2015 kurallarına uygun yeni parçaların ayarlanmasına yardım etmiş, saat 09:00’da attığı ilk turdan itibaren sorunsuz bir gün geçirmiş; takımın resmi sitesinde yapılan gün izleniminde W05 Hybrid ile ilk pist tecrübesinde muhteşem bir iş başardı, simülasyondaki çalışmalarını dönüştürerek. övgüsünü almıştı.

2 günlük test seansonda LAT objektiflerine araba dışında da yakalanacaktı.
2 günlük test seansonda LAT objektiflerine araba dışında da yakalanacaktı.

Pascal tarafından ise Bu arabayı ilk, hayatımda da ikinci kez Formula 1 arabası kullandığım bu günden epey keyif aldım. Planlanmış test programımızı tamamladık ve sorun yaşamadık. DTM’den Formula 1 arabasına geçiş büyük fark yaratıyor. En çok zorluk çıkaran kısım bu farklılıktı, özellikle frenler… Muhteşem bir araba! Kendimi gün sonunda en hızlı olarak görmek çok güzeldi ama herkes farklı bir test programı takip ettiği için bunun önemi yok. Önemli olan şey gün içinde kendimi geliştirmem ve tam bir test programını yürütmem. Sene başından beri simülatörle çalışıyordum ve orada çalışmak çok zevkliydi. Umarım 2015 yılında böyle devam eder ve çok daha fazla şey öğrenirim. cümleleriyle yorumlanmıştı.

Tek Araba Diye Yola Çıkarken 2 Araba Kullanmak

Sahara Force India takımı Pascal Wehrlein’in 19 Şubat günü başlayacak önümüzdeki Barselona, İspanya’daki test seansında takım için arabayı kullanacağını belirtmekten memnuniyet duyar. cümlesiyle duyurmuştu Alman pilotun 2 gün yapacağı testi Force India takım 18 Şubat 2015 günü. Açıklamada Pascal’ın Mercedes’in resmi pilotu olmasına ve Mercedes DTM pilotu olmasına atıfta bulunuyordu aynı zamanda. Takımın açıklamasına göre genel amaç 2015 lastiklerini anlamak üzerine kuruluydu ama Pascal’a Formula 1’i öğrenmeye ve Mercedes ile Abu Dhabi’deki testte gösterdiği güçlü performansı devam ettirme şansı verdikleri de belirtiliyordu. Takım patronu Dr. Vijay Mallya’nın Pascal’a test şansı vermelerinin Mercedes-Benz ile güçlü iş ilişkilerinden kaynaklandığını belirtmesi de olayda Mercedes’in büyük etkisinin olduğunu gösteren yegane etmendi. İşin ilginci Mallya Mercedes’e önemli katkılarından dolayı teşekkür etmeyi ihmal de etmiyordu. Toto Wolff’un konu hakkındaki düşüncelerini de yazımıza giriş bölmesi olarak koymuştuk.

Ve Pascal bu sene kullandığı 3. farklı aracı VJM07-02 ile piste çıkıyor!
Ve Pascal bu sene kullandığı 3. farklı aracı VJM07-02 ile piste çıkıyor!

Ve gelelim Barselona testleri ilk günü 19 Şubat 2015’e (24 saatlik nizamiye nöbetinde gelişmeleri takip etmeye çalışmıştım, Nöbetçi Subayı masasında). Pascal planlandığı gibi VJM07’nin direksiyonuna yerleşmişti 19’unda ve 21’inde de orada olacaktı. Ancak sabah seansında ağır grip olduğu için sadece 10 gün tur atabilen Lewis Hamilton ve boyun ağrısı nedeniyle Hamilton yerine geçemeyen Nico Rosberg aradan çekilince bir anda Mercedes direksiyonunda da bulacaktı kendini.

Pascal böylece gün sonunda 2 farklı arabayla atılmış 2 dereceye sahip olacaktı. VJM07-02 ile attığı 149 km’lik 32 turun en iyisi 1:28.329 iken, yakıt sistemi sorunu nedeniyle erken biten akşamında W06 Hybrid direksiyonunda en iyisi 1:28.489 olan 218.785 km’lik 48 tur atacaktı (ilk derecesi günün en iyi 8., ikincisi ise 9. derecesiydi).

Barselona testlerinin ilk gününde ilk "asıl takımına" çağrılıyor Pascal sürpriz bir şekilde ve W06 ile drift yapmayı kafasına koyuyor alman pilot.
Barselona testlerinin ilk gününde ilk “asıl takımına” çağrılıyor Pascal sürpriz bir şekilde ve W06 ile drift yapmayı kafasına koyuyor alman pilot.

Force India cephesinden Alman pilotun sabahki performansı hakkında açıklama takımın şef yarış mühendisi Tom McCullough’tan geliyordu: Her ne kadar planlanmamış bir sürücü değişikliği yaşasak da temel hedeflerimize ulaştık gün sonunda. Pascal anında takıma yerleşti ve sabah test ettiğimiz parçalar hakkında güzel geri bildirimler vermeyi başardı. Pascal’ın Mercedes ve Force India sitesine konan gün hakkındaki düşünceleri ise %90 örtüşüyordu. Pascal Force India’ya test şansı verdikleri için teşekkür ediyor, takımın oldukça iyi ve misafirperver olduğunu belirtiyordu. Klasik bir Formula 1 test pilotu sözünü kullanarak arabaya hemen alıştığını ve oldukça rahat hissettiğini de söylüyordu. Öğleden sonra Mercedes garajına geçmesine en az biz kadar da şaşırmıştı Alman pilot. Ama Mercedes’in resmi sitesine Ama ben buradayım ve sürmek istiyorum, bu fırsatlara hazırım. diyerek şaşkınlığının yanında açlığını da gösteriyordu.

Ve Barselona testinin 3. gününde Force India ile yarım kalan işlerini tamamlarken, pite dalıyor Pascal.
Ve Barselona testinin 3. gününde Force India ile yarım kalan işlerini tamamlarken, pite dalıyor Pascal.

Force India ile 21 Şubat 2015 günü ikinci tecrübesini yaşayan Pascal, bu sefer tam bir gün geçirerek; 377 km boyunca 81 tur atacaktı. 1:27.333’lük en hızlı turu 11 pilot arasında günün en iyi 8. zamanı olsa da McCullough Alman pilotun performansından memnun gözüküyordu. İngiliz mühendis ara sıra sağanak yağışlarla dağılan seansta günü Bugün değişen koşullara adapte olmak ve sahip olduğumuz zamanı verimli kullanmaktan ibaretti ve bunu başardık. Pascal ilk tam test gününde mekaniker ve mühendislerini tanımaya başlayarak, takımla bütünleşti. Hiçbir yanlış adım atmayarak; oldukça olgun ve sağlam bir iş çıkardı. Değişen koşulların üstesinden geldi, çok düşük zemin sıcaklığının kendisini etkilemesine izin vermedi. Her ne kadar kötü hava koşullarına sahip olsa da; ayar çalışmaları ve uzun sürüşleri gerçekleştirdiğimiz için oldukça verimliydi. şeklinde yorumlayacaktı.

Twitter’da Dönen Pascal Muhabbetleri

Yazımızın içinde Force India ve Mercedes’in birbirlerine teşekkür ettiklerini, aradaki güzel iş ilişkisi ve iş birliğine dikkat çektiklerini de anlatmaya çalışmıştım. Hadi onların da detaylarına inelim…

Testlerin ilk gününde Force India Onu biraz daha kullanmamıza ses çıkarır mısınız? Pistte tur atmaya çıkacağız. diyor Mercedes’e…

1

İlk günün ilk saatlerinde ise Mercedes’in tweetçisi Mercedes ailesinin Susie Wolff, Lewis Hamilton ve Pascal Wehrlein ile tam kadro direksiyon başında olduğunu duyuruyor ve ardından Lotus’u unuttuklarını farkediyor. Olayı Mercedes-Benz ailesinin yeni bir üyesisiniz, ama hadi gelin bize katılın. diyerek toparlıyor.

3

İlk test günü Hamilton ve Rosberg yeterli zindeliğe sahip olmayınca Pascal’ı ödünç alıyor Force India’dan Mercedes; bunu arkadaşlarımız kelimesini kullanarak yapıyor hem de. Ve ardından Pascal için W06’yı hazırlıyorlar.5

Gün sonunda Mercedes Pascal’ın 2 araba ve 78 tur atarak meşgul bir gün geçirmesine rağmen, her türlü mükemmel bir iş başardığını yazıyor.

6Pascal’ın Force India ile planlanan ikinci gününde ise Force India’nın Tüm sistemler düzgün. 20 yaşındaki pilot garajdan çıkıyor. tweet’ini Hadi onları alt üst et! cümlesiyle alıntılıyor Mercedes.

7

İlerleyen saatlerde ise Alman takım kendi test programı hakkında tweet atmanın ardından kendi yedek pilotunu unutmayarak; Bu arada Pascal arkadaşlarımız Force India ile 57 kere Catalunya pistini dolanmış bulunuyor. diyordu. Force India ise Bu çocuk kötü bir sürücü değil, ona göz kulak olmalısınız diye cevap atarken; böylece Mercedes’in Pascal’ı radarına aldığını da öğreniyorduk.

Başka Yönleriyle Pascal

2014 yılı Alman pilot için sıradışı bir yıl: İlk DTM zaferi, ilk Formula 1 testi, Mercedes ile imzalanan anlaşma… Buna Barbados’ta düzenlenen 2014 Race of Champions’u da katabiliriz. Her 4 gruptan 2’şer pilotun eleme bölümüne zıplama şansını kaptığı etkinlikte Group D’yi ikinci bitiren Pascal; çeyrek finalde NASCAR pilotu Robby Gordon’u, yarı finalde F3 Avrupa şampiyonu Esteban Ocon’u geride bırakıyordu. Finalde ise karşılaşacağı rakip eski Formula 1 pilotu olduğu kadar, eski Mercedes DTM pilotu David Coulthard olmuştu. Sonucunda Coulthard’ın tecrübesiyle yenişemeyip, ikinciliğe razı geldi Wehrlein… 20 yaşındaki bir pilota göre sağlam performans!

Bir eski, bir yeni Mercedes DTM pilotu ROC 2014'te ilk 2 sırada. Bu arada Pascal'ın kaska dikkat edin demiştim, değil mi?
Bir eski, bir yeni Mercedes DTM pilotu ROC 2014’te ilk 2 sırada. Bu arada Pascal’ın kaska dikkat edin demiştim, değil mi?

Peki Pascal’ın hobileri arasında Futbol, snowboard, wakeboard ve masa tenisi olmasının yanında; torna-freze teknisyenliği üzerine eğitim aldığını (Almanca Feinwerkmechaniker diye geçiyor) söylediğimizde tepkiniz ne olacak merak ediyorum.

Kendisini Formula 1’de Görebilir Miyiz?

W03 ile Algarve’de atılan 109 tur, 506.332 km

W05 ile Abu Dhabi’de atılan 96 tur, 533.184 km

VJM07-02 ile Barselona’da atılan 32+81 yani toplamda 113 tur, 527.145 km

W06 ile Barselona’da atılan 48 tur, 218.785 km

Yukarıda Pascal Wehrlein’in 2 farklı takımın 4 farklı şasisiyle attığı tur dökümünü görebiliyoruz, toplamda 1785.446 km’lik bir Formula 1 tecrübesi bu 11 Eylül 2014’ten itibaren geçen 5 aylık süreçte. 20 yaşındaki çoğu pilotun ulaşmayı hayal edemeyeceği veriler bunlar ki Pascal’ın bu kadar turu boşuna attığını düşünmek komik olacaktır.

Hiç şüphesiz 2013 yılında kendi arabalarını DTM’de kullanan Daniel Juncadella’ya motor sağlama anlaşması yaptıkları Williams’ta Silverstone (lastik testlerinin yapıldığı zamanlar) testi ayarlayan, ardından İspanyol’u Force India’ya test pilotu olarak Force India’ya yerleştiren Mercedes yetkilileri; Wehrlein’de önceki taktiğin daha gelişmişini uyguluyor. Bunda ise amaç belli: kendi yetiştirdikleri bir pilotu, kendi takımlarına oturtmak (Bahsedilen kişi Pascal olsa da günümüzde geri planda kalmış Juncadella için de böyle bir plan gözüküyor). Uzun vadede ise şampiyon olmak!

Sırasıyla Paddy Lowe, Lewis Hamilton, Toto Wolff, Andy Nico Rosberg, Pascal Wehrlein ve Andy Cowell W06'nın tanıtım etkinliğindeler. Mercedes Pascal'ın oradaki yerini tutmaya çalışacaktır!
Sırasıyla Paddy Lowe, Lewis Hamilton, Toto Wolff, Andy Nico Rosberg, Pascal Wehrlein ve Andy Cowell W06’nın tanıtım etkinliğindeler. Mercedes Pascal’ın oradaki yerini tutmaya çalışacaktır!

Ancak Mercedes ve Alman pilotun önünde gelecekte Formula 1’de yarışmak için bir engel var, 2016 yılında devreye girecek Süperlisans puanları kuralı. 2015 yılı için süperlisans’a sahip olan Wehrlein için problem 2016’da başlıyor. An itibariyle F3 sayesinde 30 puana sahip pilot (baraj 40) 2016 içinse söz konusu 30 puanı da kaybedecek. Ama Mercedes’in şimdiden FIA ile konu hakkında görüşmesi üreticinin 20 yaşındaki pilotu; ellerinden gelen her türlü imkanı kullanarak yarıştıracaklarına delalet. Yerimde olsam Mercedes motoru takan takımların tüm pilotlarını Pascal’a dikkat etmeleri konusunda uyarırım!

 

 

Tunç Aras