The Backmarkers: 2016 Kuralları

The Backmarkers 2016 Kural Sayfası

 

Bu sayfada 2015 yılında ilkini düzenlediğimiz “The Backmarkers” isimli tahmin ligimizin kuralları yer almaktadır. Lige katılacağını bildiren katılımcılarımız bu kuralları kabul etmiş sayılır.

1.     Puanlama yöntemi

 

Yarışmada katılımcılara her yarış öncesi seçtikleri pilotlar puanlar kazandırır.

Bir pilot:

– sıralamalarda takım arkadaşını geçti ise 2

– yarıştaki en hızlı turu takım arkadaşınınkinden hızlı ise 1

– yarışı takım arkadaşının önünde bitirdiyse 4 puan alır.

Bu puanlamada gerçekleşebilecek bazı özel durumlar ve o durumların karşılıkları aşağıda listelenmiştir:

– Pilotun sıralamalarda alacağı puan cumartesi günkü derecesi ile hesaplanır. Örneğin Button 14, Alonso 16. olduktan sonra Button 5 sıra cezası alıp yarışa Alonso’nun gerisinde başlasa dahi, 2 puan Button’ın hanesine yazılır.

– Yarış için alınacak puanda ise FIA’nın resmi yarış sonucu esas alınır. Örneğin yarış bittikten sonra 10 saniye cezası alan Sainz, Verstappen’in gerisine düşerse puanları da Verstappen alır.

– İki pilotun birden diskalifiye edilmesi durumunda, ikisinin de puanı diskalifiye edilmemişler gibi hesaplanır. Bu durumda daha çok tur tamamlamış olan pilot yarışı önde tamamlamış kabul edilir.

– İki pilotun da ilk turu tamamlayamaması, dolayısıyla tur zamanına sahip olmamaları durumunda ikisinin birden tamamladıkları sektörlere bakılır. Örneğin Palmer ilk 2 sektörü, Magnussen sadece 1. sektörü tamamladıktan sonra ikisi de turu tamamlayamadan yarışa veda ederler ise ilk sektör dereceleri karşılaştırılır ve en hızlı tur puanı ona göre dağıtılır. İlk turda yarış dışı kalmaları durumunda ikisi de en az bir sektör tamamlamamışlarsa bu kategoriden puan verilmez.

 

2.     Sıralama Yöntemi

 

Katılımcılar, topladıkları puanlara göre sıralanırlar. Yarışta elde ettikleri sıra, katılımcılara bir sonraki yarış için bazı yükümlülükler getirir.

 

3.     Seçim Yöntemi

 

Bir yarışın sonucu, sonraki yarışın seçim sırasını belirler. Bir yarış sonucunda sıralama A B C D E F şeklinde gerçekleşmişse, sonraki yarışta seçim sırası F E D C B A şeklinde gerçekleşir. Seçimler üç tur halinde yapılır. Bir katılımcı aynı takımdan iki pilotu da seçemez.

 

4.     Yarış Galibinin Sorumlulukları

 

4.1  Draft Yorumu

Yarış galibi, sonraki yarış için seçim aşaması bittiğinde ilgili sayfada “draft yorumu” yazmakla yükümlüdür. Bu yorum Cumartesi günü sıralama seansı başlamadan yazılmalıdır.

4.2  Takım Dondurma

Yarış galibinin takım dondurma görevi, takım sayısının artması ve katılımcı sayımızın değişmemesi nedeniyle ortaya çıkmıştır. Yarış galibi, yarış bitiminden sonraki Pazartesi Tsi 23:59’a kadar dondurulan takımı belirler.

5.     Draft Yorumu Kuralları

Draft yorumu ilgili yarışta draft aşaması bittikten sonra herhangi bir formata bağlı olmadan yapılabilir. Yarış galibi isterse yorum yükünü devredebilir, ancak bu beraberinde ceza getirecektir.

6.     Takım Dondurma Kuralları

Takım dondurma, N. yarışın galibi tarafından (N+1). yarışta pilotları seçilemeyecek bir takım belirtilerek yapılır. Bu dondurma işlemi N. Yarıştan sonraki Pazartesi Tsi 23:59’a kadar yapmakla yükümlüdür.

  • Bir takım üst üste iki yarış dondurulamaz.
  • Bir takım sezon boyunca en fazla iki keredondurulabilir.

7.     Cumartesi Jokeri = Christian Horner

Bir katılımıcı sıralama turları bittikten sonra pilotlarından birini seçilmemiş pilotlardan biri ile değiştirebilir. Değişiklik cezaya tabidir ve iki yarış üst üste gerçekleştirilemez. Bırakılan pilotun Cumartesi puanı katılımcıya eklenmez. Alınan pilotun Cumartesi puanı katılımcıya eklenir. Bir katılımcının bıraktığı pilotu başka bir katılımcı joker ile seçebilir. Bu durumda tabi olunan ceza ilk takasa verilen cezadan azdır.

CH için herhangi bir kullanıcının önceliği yoktur. Whatsapp grubunda isteğini ilk belirten kullanıcı değişikliği gerçekleştirebilir. Aynı yarışta en fazla iki katılımcı CH kullanabilir. İkinci katılımcı, ancak ilk katılımcı tarafından serbest bırakılan pilot ile değişiklik yapabilir.

 

8.     Cezalar

 

  • Draft yorumu yükünü yerine getirmeyen katılımcı, bir sonraki yarış ilk tur seçimine uygulanmak üzere 3 sıra cezası alır. Örneğin, 4. Sıradan seçiyorsa ilk tur 4. Sıra seçimi 3 sıra geriye atılır. Örnek bir tablo aşağıda verilmiştir.
orijinal cezadan sonra
1 2 3 1 2 3
A A A A D A
B B B B B B
C C C C C C
D D D E D D
E E E F E E
F F F A F F

 

  • Takım dondurma yükünü yerine getirmeyen katılımcı, bir sonraki yarış ilk tur seçimine uygulanmak üzere 3 sıra cezası alır.
  • CH kullanan katılımcı, bir sonraki yarış ilk tur seçimine uygulanma üzere 4 sıra cezası alır. Eğer joker ile seçtiği pilot o yarış için dondurulmuş bir takımdan ise, cezası 8 sıraya çıkartılır.
  • Aynı yarışta ikinci CHyi kullanan katılımcı, bir sonraki yarış ilk tur seçimine uygulanmak üzere 3 sıra cezası alır.
  • Bir katılımcı birden çok ceza aldıysa aldığı cezalar toplanır ve ilk tur seçimi toplam kadar geriye itilir. İlk tur seçimi en fazla 18. Sıraya kadar ötelenebilir. İlk tur seçimi 18. Sıraya ötelendikten sonra uygulanması gereken cezalar hala varsa da uygulanmaz.

9.     Dünya Şampiyonası ve Alt Şampiyonalar

Dünya şampiyonası takvimdeki bütün yarışları içerir. İsimleri coğrafi olsa da belirleme kriterlerinin coğrafi olmadığıa lt şampiyonalar ise aşağıdaki gibi bölünmüştür.

9.1  Avrupa Şampiyonası

Avrupa şampiyonası İspanya, Monako, Avrupa, Avusturya, İngiltere, Macaristan, Almanya, Belçika ve İtalya GP’leri kapsar.

9.2  Asya Şampiyonası

Asya şampiyonası Çin, Bahreyn, Japonya, Abu Dabi ve Rusya GP’leri kapsar.

9.3  Amerika Şampiyonası

Amerika şampiyonası Kanada, ABD, Brezilya ve Meksika GP’leri kapsar.

9.4  Okyanusya Şampiyonası

Okyanusya şampiyonası Avustralya, Singapur ve Malezya GP’leri kapsar.

10.                      Ödüller

Dünya şampiyonasını kazanan katılımcıya o sezonu şampiyon bitirmiş aracın 1:43 modeli hediye edilir. Katılım bedeli diğer katılımcılar tarafından karşılanır. Bedel karşılama tablosu, totalda 8.21e bölünmüş bedelin aşağıdaki şekilde dağıtır:

sıralama 1 2 3 4 5 6 total
pay 0 1 1.25 1.5625 1.953125 2.441406 8.207031

 

Karşılanan bedel, ödülün kargo ücretini içermez. Kargo ücreti her katılımcı tarafından 1/6 oranın da karşılanır.

Dünya şampiyonasını kazanan katılımcı aynı zamanda tüm alt şampiyonaları da kazanırsa “golden slam” ödülü olarak model araç 1:43 yerine 1:18 ölçeğinde alınır.

Dünya şampiyonasını kazanan katılımcıya üzerinde ismi yazan kupa verilir. Kupa, sonraki sezon boyunca kendisinde kalır.

Alt şampiyonaların galiplerine sonraki sezon boyunca kendilerinde kalacak kupaları takdim verilir

 

11.                      Katılımcılar ve Koordinasyon

2016 şampiyonası için aşağıdaki kişiler katılımcıdır:

Hakan K.

Oltan İ.

Tunç A.

Doğan A.

Çağrı E.

Hatice K.

Koordinasyon görevleri aşağıdaki gibidir:

Dünya şampiyonası: Hakan K.

Avrupa şampiyonası: Hatice K. ve Çağrı E.

Asya şampiyonası: Oltan İ.

Amerika şampiyonası: Tunç A.

Okyanusya şampiyonası: Doğan A.

Koordinatörler ilgili şampiyonanın ödül organizasyonundan sorumludur.