Takım İçi Rekabet Dosyası – Monako GP

Takım içi rekabet dosyası geçen yarışlara bakmakta ne kadar iyi olsa da sürprizlerle dolu F1’de tahmin yapmak için yetersizmiş, bugün bunu neredeyse acı bir biçimde tecrübe edecektim. Yarıştan önce beraber izlediğim arkadaşımla sırayla birer pilot seçtik (kimin önce seçeceğini her seferinde taş-kağıt-makas ile belirledik) ve böylece iki farklı kişinin seçtiği 11 pilot çiftimiz oldu. Her çiftte yarışı önde bitireni seçen o çifti kazanmış oluyordu. Ben tabii bu istatistiği tutmanın verdiği rehavetle artık son sıralara gelmişken van der Garde’nin karşısında Pic’i, Chilton’un karşısında da Bianchi’yi seçmiş oluyordum, iki sayıyı cepte görerek. Bu yarışta ikisi için de işler ters gitse de, Bottas beklediğim gibi kazandırmıştı. Tabii hep pilotları aynı takımdan seçmedik ancak Marussia, Caterham, Williams ve McLaren pilotlarını birbiri ile eşleştirmişiz. Perez son turlarda kamikazelik yapmasa, az daha iddiayı kaybediyordum. İlk seçimini Hamilton’dan yana kullanan arkadaşıma da burdan selam ederek yazıya devam etmek istiyorum.

Tekrar hatırlatayım, değerlendirme şöyle çalışıyor, eğer bir pilot:

-Sıralama turlarında takım arkadaşından iyi bir yer elde etmişse 2 puan

-Yarışı takım arkadaşından önce bitirmişse 4 puan

-Yarıştaki en hızlı turu takım arkadaşınınkinden hızlı ise 1 puan alıyor.

 

Red Bull

pilot Q R FL MON Total
VET 1 1 1 7 40
WEB 0 0 0 0 2

Mercedeslerin arasına pit esnasında girmeyi başaran Red Bull ikilisi bu sefer lastiklerden şikayetçi değildi. Webber harika bir yarış çıkarsa da, Vettel hep onun önündeydi. Yarış sonunda iki pilot da Mercedes’in stratejisini ve startını tebrik etti, hatta Webber “bu startı mutlaka tekrar izleyeceğiz” dedi.

Ferrari

pilot Q R FL MON Total
ALO 1 1 1 7 32
MAS 0 0 0 0 10

Massa’nın sıkıntılı haftasonu Alonso için de pek iyi değildi. Yarış içinde genelde baskı altında olan Alonso, daha sonra Perez ve Sutil’i “kaybedecek bir şeyi olmayan pilotlar” olarak nitelendirecekti.

Lotus

pilot Q R FL MON Total
RAI 1 1 1 7 36
GRO 0 0 0 0 6

Perez ile olan kazadan sonra inanılmaz bir biçimde puan almayı başaran Raikkonen halinden memnun değil, tıpkı bu hafta da süpürdüğü takım arkadaşı Grosjean gibi. Yarışlarına kaza damga vuran ikiliden Grosjean gözünü Kanada’ya dikerken, Raikkonen Perez’in arcade modunda yarışmasından dert yanıyordu.

Mercedes

pilot Q R FL MON Total
HAM 0 0 1 1 23
ROS 1 1 0 6 19

Monaco’da tam olarak kendi evinde kazanan Rosberg gibi, Hamilton da performansından memnun olsa gerek. Tıpkı Red Bull gibi epey iyi iş çıkaran ikiliden Rosberg, Hamilton’dan bir adım öndeydi hep, en hızlı tur hariç.

McLaren

pilot Q R FL MON Total
BUT 0 1 1 5 27
PER 1 0 0 2 15

Pistin arcade boy’u Perez yarış boyunca heyecan verici işler yapsa da, Iceman’a toslayarak biten yarış sonunda elinde bir şey kalmadı. O kazanın verdiği fırsatı Button Alonso’yu geçerek iyi değerlendirdi, ve Bahreyn’in aksine bu kez Perez’i açıkça eleştirmedi, şimdilik. Raikkonen kazasında Perez, bence, hatalı görünse de Button’ın bu kez medyada açıkça Perez’i eleştirmemesi, fikirlerini bir şekilde takım içinde belirtmesi gerekiyor. Şimdilik işler iyi gibi, yalnız eskiden bildiğimiz, pilotlara sakal bıraktırmayan “McLaren disiplini” pek kalmamış ha?

Force India

pilot Q R FL MON Total
DIR 0 0 0 0 19
SUT 1 1 1 7 23

di Resta yarış boyu trafikle uğraşıp puan almayı başarsa da, günün yıldızı Sutil idi. Monako’da hep iyi yarışmış (ki daha önceki güzel performansı Raikkonen tarafından mahvedilmişti) Sutil, hem “diğerlerinin birincisi” oldu, hem de beklenmedik geçişler yaparak, kendi deyimiyle, Monako’da geçişin mümkün olduğunu gösterdi.

Toro Rosso

pilot Q R FL MON Total
RIC 0 0 0 0 22
VER 1 1 1 7 20

Yarışın en iyi geçişlerini yakın plandan izleyen Vergne, Grosjean maduru takım arkadaşını süpürürken oldukça iyi bir performans gösterdi.

Sauber

pilot Q R FL MON Total
HUL 1 1 0 6 30
GUT 0 0 1 1 12

Pek ortalarda gözükmeyen Sauber pilotlarından Hulkenberg arayı açarken Gutierrez de “önemli olan kazasız belasız finişe varmak” fikri ile yarışıyordu.

Williams

pilot Q R FL MON Total
BOT 1 1 0 6 28
MAL 0 0 1 1 14

Daha önceden “Monako’da ömür boyu yarışmama” cezası alan (nasıl kurtulduğunu tahmin edin)  Maldonado yine temiz bir yarış çıkartamazken, aracını sağ salim finişe getiren Bottas bu yarış itibari ile takım arkadaşını ikiye katlıyordu.

Marussia

pilot Q R FL MON Total
BIA 0 0 0 0 34
CHI 1 1 1 7 8

Oldukça problemli yarışan ikiliden yarışı tamamlamayı başaran Chilton tüm puanları da topladı. Böylece sezonun ilk bölümünde diş gösteremediği rakibini süpürmüş oldu.

Caterham

pilot Q R FL MON Total
PIC 0 0 0 0 32
GVG 1 1 1 7 10

Tıpkı Chilton gibi van der Garde de takım arkadaşının yarış dışı kalmasının avantajından sonuna kadar yararlandı.

 

Genel Durum

pilot Total
VET 40
RAI 36
BIA 34
ALO 32
PIC 32
HUL 30
BOT 28
BUT 27
HAM 23
SUT 23
RIC 22
VER 20
ROS 19
DIR 19
PER 15
MAL 14
GUT 12
MAS 10
GVG 10
CHI 8
GRO 6
WEB 2

 

 

Hakan