Ecdat Nereye Gidiyor?

Birinci dünya savaşının başlamasına neden olarak Avusturya – Macaristan İmparatorluğu tahtının varisi Franz Ferdinand’ın 28 Haziran 1914’te Saraybosna’da uğradığı suikast gösterilir. O günlerin imparatoru ise Franz Ferdinand’ın babası Karl Ludwig’in büyük kardeşi Franz Joseph’tir ve kendisinin oğlu Rudolf intihar ettiği için imparatorluk Ludwig’in soyundan devam edecektir. Franz Joseph 1916’da öldüğünde tahta Ludwig’in diğer oğlu Otto’nun (Franz Ferdinand’ın kendisinden önce ölen küçük kardeşi) oğlu 1. Charles geçer (Karl). Ancak savaşı kaybeden taraftadır ve yeni kurulmuş Avusturya yönetimine yol açmak için 2 sene oturduğu tahtından feragat edip, İsviçre’ye gider. Avusturya yönetimi ise Charles (Karl) ve ailesinin ülkeye girişini yasaklamakla kalmaz, tüm Habsburg soyunu sürgün eder ve ünvanlarını kullanmalarını yasaklar Avusturya içinde.

1911’de çekilmiş fotoğrafta 2 imparator var: Biri Avusturya – Macaristan’ı o dönemde yönetmiş Franz Joseph ve onun ölümünden sonra tahtı devralacak 1. Charles (Karl).

1922’de Portekiz’in Maderia adasında ölen 1. Charles (Karl), son Avusturya – Macaristan imparatoruyken, büyük oğlu Otto von Habsburg imparatorluğun son veliaht prensidir. İçten içe kendisini Avusturya İmparatoru olarak gören ama İspanya’dan ABD’ye kadar farklı yerlerde ve Monaco ile Malta gibi farklı ülke pasaportlarıyla vatansız olarak yaşayan Otto, 1965’te Doktor Otto Habsburg-Lothringen (soyadı, hanedanının ismidir) adını kullanmak şartıyla Avusturya vatandaşlığına kabul edilir. 1935’te Belçika’da yaptığı siyaset bilimi doktorasına ek olarak Tüm Avrupa birleşsin. fikrini savunduğu pratik siyasetle uğraşarak 89 yaşına kadar yaşar. Ancak babasından geçen Habsburg – Lorraine hanedan liderliğini ölmeden 4 sene önce 2007’de büyük oğlu Karl Habsburg-Lothringen’e devredecektir.

Avusturya – Macaristan’ın son resmi veliaht prensi, modern Avusturya’ya göre Doktor Otto Habsburg-Lothringen, siyasi düzen aynı kalsaydı İmparator olacaktı. Yandaki ise oğlu, fotoğrafın çekildiği 1999’da gayri resmi veliaht Karl.

Karl babasının fikir ve eylemlerini devam ettirmek, televizyon programcılığı, siyaset (usülsüz para yardımı nedeniyle kısa sürmüş), medya odaklı yatırımcılığın yanında Avusturya Hava Kuvvetleri’nde de pilot olarak askerlik hizmetini yapar. Ayrıca soyunun itibarının geri kazandırılması, sürgün zamanı el konulan malların geri iade edilmesi, Habsburg hanedan üyelerinin başkanlık seçimine katılma yasağının kaldırılması gibi konularda çalışmaları bulunmaktadır.

“İşte imparator geldi.” modunda poz veriyor Habsburg hanedanının güncel lideri Karl. Arkasında ise yazımızın konusu Ferdinand Habsburg ve Karl’ın kardeşi, Budapeşte’de gazetecilik yapan Georg.

Eğer Avusturya – İmparatorluğu günümüze de sürseydi Karl’ın 21 Haziran 1997’de Salzburg Avusturya doğumlu oğlu Ferdinand Habsburg da veliaht prensi olacaktı ancak şu an hanedanının yaptığı toplantılara katılmak ve yarış pilotluğu yapmak dışında bir eylemi bulunmuyor. Zaten Avusturya – Macaristan İmparatorluğu son dönem soyağacını anlatmamızın nedeni de, son imparatorun torununun oğlu olan arkadaşımızın Carlin takımıyla 2017 F3 Avrupa’da yarışacak olması.

Ferdinand Habsburg’un twitter’ında gezerken bulduğum fotoğraf Habsburg konferansında çekilmiş. Arkadaki tabloda sondan bir önceki imparator Franz Joseph yer alıyor ve Ferdinand Habsburg’un atalarına benzerliği dikkat çekiyor. Yandaki kişi ise Franz Joseph’in büyük büyük torunu Eduard Habsburg.

Tam ismiyle Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg, 24 Mart 2017 tarihinde Hungaroring’de düzenlenen F3 sezon öncesi antrenmanlarında zaman tablosundaki haliyle Ferdinand Habsburg; soyağacı sayesinde Avusturya Arşidükü, Macaristan, Bohemya (günümüz Çekya’sının batı tarafı) ve Hırvatistan Prensi ünvanına sahip. Motorsporları açısından bakarsak da Avusturyalı pilotumuzun; 2012 ve 2013 Aşağı Avusturya eyaleti şampiyonluğu, 2013 Rotax Macaristan şampiyonluğu ve Orta Avrupa 2.liği, 2014 Rotax Avusturya şampiyonluğu gibi ünvanlar ile beraber 2014’te Formula Renault 1.6’da açık tekerlekli ilk şampiyonasını yaşadığını görmekteyiz. Habsburg, Ralf Aron’un 2. bitirdiği şampiyonada 4 podyumla 4. sıradaydı. Ardından daha güçlü araçlara alışmak için Victory Motorsport adına Toyota Racing Series’e katılacak ve 2 kere podyuma çıkıp, takım arkadaşlarından ortalama bitirme pozisyonu olarak kötü olsa da, 6. Bitiren en iyi konumdaki Victory pilotu Damon Leitch’ten 4 sıra geride; en iyi 2. olacaktı.  Formula Renault 2.0 NEC’te 5 ve Eurocup Formula Renault 2.0’da 3 etkinlik ile devam edecekti yıla Habsburg. Ama Eurocup’ın Silverstone’daki 2 yarışında start alamayacak, çünkü ilk yarışın ikinci turunda kendisini havalarda bulacaktı.

Ferdinand, uçabildiğini bize 2015’te Silverstone’da göstermişti. Olayın video’su için; https://www.youtube.com/watch?v=koXb6eGtCq0

Bir önceki sene olduğu gibi Ferdinand Habsburg 2016 yılına da Toyota Racing Series’te başladı. Bu sefer Giles Motorsport’un en iyi pilotuydu şampiyona konumu olarak. 4. bitirdiği şampiyonada yapılan ilk yarış dahil olmak üzere 2 galibiyetin olduğu 4 podyuma sahipti. Ayrıca Eurocup 2.0’a 2. kere bu sefer tam sezon Fortec adına katılacak ve yazılarımızda konu aldığımız 2017 GP3 pilotu takım arkadaşı Bruno Baptista’nın 4 sıra önünde 10. olacaktı ve sonucunu 2 podyumla süsleyecekti, bu sefer istikrarlıydı da ve şampiyonayı daha yukarılarda bitirebilirdi. Eğer ilk ve son etkinliğine katılsaydı FR 2.0 NEC’te ilk 5’e de girebilirdi istikrarıyla, şampiyonayı 10. bitirmek yerine çünkü ortalama bitirme pozisyonu 7, yarışların hepsine katılarak 5. bitirmiş Sacha Fenestraz’ten 1.13 pozisyon daha iyiydi. Habsburg kariyer zirvesini ise 2016’da katıldığı son şampiyona olan alternatif Avrupa F3 şampiyonası EuroFormula Open’da yaşadı. 2 galibiyetin bulunduğu 4 podyuma sahipti ve şampiyonayı 2017’de GP3’te geçirecek Leonardo Pulcini ardında 2. bitirdi. Galibiyet sayısı şampiyon İtalyan pilottan az olsa da 3.5’a 3 ortalama bitirme pozisyonuyla ondan daha istikrarlıydı ki F3 Avrupa şampiyonasında Carlin tarafından tercih edilmesini geçen seneye nazaran sahip olduğu istikrar sağladı. 2017 yılına girişini sağlayan ve 3. Kere yarıştığı Toyota Racing’de aldığı sonuçlar parlak olmasa da, artık terfi ettiği için pek de önemli değildi.

Arşidük pilotumuzun F3’e girişini Carlin internet sitesinde müjdeleyen haber 7 Aralık 2016 tarihli ve başlıkta Habsburg’un İngiliz takımda yarışacağı duyurulan ilk pilot olduğunu görüyoruz. Söz konusu haberde EuroOpen’da aldığı galibiyetlere atıf yapılırken, takım patronu Trevor Carlin de belirtilen şampiyonada çok zorlu bir rakip olduğunu itiraf etmiş ve erkenden anlaşma imzalanmasının sebebini Avusturya’lı pilotu daha iyi yetiştirmek olarak açıklamış. Carlin takımının diğer pilotları ise Force India genç pilotlarından (aynı zamanda Habsburg’un uzun zamandır rakibi) Jehan Daruvala,  genç serilerde parmak ısırtan başarılara sahip, McLaren’in çılgın genci Lando Norris ve Jake Dennis (teste tur attı) olacak. Hungaroring’deki testlere göz attığımızda ise özellikle 2. gün Avusturyalı pilotun en iyi turlarının ortalamalarda olduğunu görüyoruz.

Ferdinand Habsburg’un sosyal medya hesapları “DoubleEagle62” iken araç numarası da 2017’de senelerdir kullandığı 62 numarayı taşımaya devam edecek arabasında.

Peki başlıkta sorduğumuz Ecdad nereye gidiyor?’un cevabı nedir? 2016’daki istikrarlı sonuçları devam ettiği takdirde ve Silverstone’da başına gelen uçuş denemelerini tekrarlamadığında Ferdinand Habsburg’u ilk 10 içinde göreceğimizi düşünüyorum şampiyonada. İlk bakışta Lando Norris kadar yetenekli olduğunu düşünmesem de; Avusturyalı pilotun hem gelecek yarışlardaki performanslarını, hem de profesyonel yarış pilotuna göre ergence ve komik gelse de aslında Habsburg Hanedanı sembolü olan sosyal medya nicki @DoubleEagle62’yi (Çift Kartal) takip etmeye değer buluyorum. Eğer önümüzdeki senelerde ünvanı kadar sürüşü de dikkat çekerse bir prensi Formula 1’de de görebiliriz.

Habsburg – Lorraine hanedanının gelişimi bu tablodan takip ediliyor. Lorraine’siz Habsburg’lar ise anne ve babalardan, Kanuni’nin meşhur rakibi 5. Charles’a (Şarlken’e bağlanabiliyor). Taç işareti olanlar Kutsal Roma Cermen ve Avusturya İmparator’u olanlar.

Not: Lorraine dük’ü 1. Francis ile Kutsal Roma Cermen (Holy Roman Empire) imparatorlarından 6. Charles’ın kızı Maria Theresa’nın 1746’da evlenmesiyle Habsburg – Lorraine hanedanı oluşmakta. Bu evlilik 1. Francis’i Kutsal Roma Cermen İmparatoru yapar ve tarihsel olayların devamında soy Ferdinand Habsburg’a kadar gelir.

 

1914’te yukarıdaki sınırlarla dahil oldu Avusturya – Macaristan İmparatorluğu 1. Dünya Savaşına.

Ferdinand’ın at yerine Volkswagen motorlu Dallara F317 koşturacağı 2017 F3 Avrupa şampiyonası takvimine baktığımızda 30 yarıştan oluşan 10 etkinlikten 2 adedinin 1914 yılındaki Avusturya – Macaristan sınırında kaldığını görmekteyiz. Bunlar Spielberg’deki Red Bull Ring ve Budapeşte’deki Hungaroring. Ancak Ferdinand’ın köklerinin geçici olarak yönettiği bölgeleri kattığımızda Milano’daki Monza, Kuzey Hollanda’daki Zandvoort da dahil oluyor ve gayri resmi veliaht prensliğini yaptığı mekan oranı 1/5’ten (%20), 4/10’a (%40) çıkıyor. Bu yüzden İmparatorluk kavramı çok sıradışı.

Habsburg’luların bir şekilde yönettiği Orta Avrupa’daki topraklar da bu haldeydi.

Tunç ARAS