İspanya’nın Terk Edilmiş Oval Pisti

İspanyol pilot Alonso ay sonunda Indy 500 yarışında oval piste çıkmaya hazırlanırken, biz de biraz geçmişe gidip İspanya’nın ilk resmi yarış pistlerinden olan ve oval bir plana sahip Autódromo de Sitges-Terramar pistine göz atalım dedik.

Pist oval pistlerin popüler olduğu 1900’lü yılların başında inşa edilmiş. İki kilometre uzunluğundaki pist o zamanlara uygun olarak tamamen betondan inşa edilmiş. Hatta o kadar sağlam bir işçilikle inşa edilmiş ki uzun yıllardır kullanılmamasına rağmen bugün bile az hasarla da olsa öylece durabilmekte.

Barcelona’nın kuzeyinde kalan pist, cumhuriyetimizin ilanından bir gün önce, 28 Ekim 1923’te açılmış. Yapımı ise 300 gün sürmüş. İlk yarışın kazananı ise Albert Divo olmuş. Fakat pilotların bir kısmı pistin oval bölümü hakkında şikayetlerde bulununca, Katalan Federasyonu pistin zemininde ufak değişiklikler yapmış.

Pistin korkunç derecede eğimli kısmı gerçekten muazzam. O zamanlar hiçbir güvenlik önlemi olmadan buradan tam gaz geçildiğini düşününce insan ürkmüyor değil.

Pistte son bilinen resmi yarışlar 1950li yıllarda yapılmış ve o günden sonra pist bir daha kullanılmamış. Pistin bugünkü sahipleri ise, pisti çevreleyen tavuk çiftliğindeki tavuklar.

Ve tabi ki böyle ilginç bir hikayesi olan, orjinal yapıdaki pisti duyan Red Bull, deyim yerindeyse rahat durmamış. Efsane pilot Carlos Sainz, Audi R8 ile pist üzerindeki deliklerden kaçarak bir gösteri turu atmış. 42.6 saniye olan pist rekoru da bu sürüşle Carlos Sainz’a ait.

Videoyu paylaşmayı da ihmal etmiyoruz. İyi seyirler.

Oltan İzmirli