2013’ün “silly season”u

Aslında 2014 için boşalacak olan bir Red Bull koltuğu dedikoduları yeterince hareketlendirecekken, Ferrari’den inanılmaz ve kendilerinden pek beklenmeyecek bir hamle geldi. 2014 için kurdukları Alonso-Raikkonen takımı şimdiden “Süper Takım” olarak adlandırılmaya başladı bile. Bu ikilinin pistteki kabiliyetleri zaten su götürmezken kafaları esas meşgul eden şey Alonso’nun takım arkadaşları ile pek iyi olmayan geçmişi gibi daha derin konular oldu. Pek dillendirilmeyen bir soru ise “Massa’ya ne olacak”, ona da geleceğiz.

 

Olayların ilk patlak verdiği günlerde bu yazıyı yazsam şimdiki kadar çok şeyi bir araya getiremezdim. Bu yazı benim görüşlerimden çok olayların patlak verdiği günden beri yaptığım derleme şeklinde olacak.

singapore-2013-podium
2014’ün süper takımı, 2014’ün yenilmesi gerekenleri ile

Eylül’ün başında Red Bull meselesi hallolup dikkatler Ferrari’ye çevrildiğinde öne çıkan isimler Massa, Hulkenberg, di Resta, Raikkonen idi. Eh, bunlardan birini seçme şansınız olsa Britanyalı, Alman ya da Brezilyalı değilseniz kimi seçeceğinizi hepimiz biliyoruz sanırım. di Resta’nın adı diğerleri kadar sık duyulmazken Hulkenberg daha sonra Ferrari’den “olmuyor…” SMS’i alacaktı. Alonso da o sıralarda “kim gelirse gelsin benim için önemli değil” gibi politik cevaplar veriyordu. Massa ile mutlu olduğunu da özellikle belirtmişti. Raikkonen ihtimali için de ilk uyarı 1978 dünya şampiyonu Mario Andretti’den gelmişti: “İki tane 1 numara ile nasıl olacak”. Andretti’nin de dediği gibi bu takımın alışıldık tercihlerine epey tersti.

Massa “2014’te Ferrari’de değilim” der demez, Raikkonen’in sözleşme detayları ortaya çıkmıştı bile. Aynı gün bir uyarı da Jackie Stewart’tan geldi. Bu kez uyarılar bir kademe artıp Alonso’nun 2014’te gidebileceği yerleri bile ima etmişti. Alonso’nun net bir şekilde 1 numara olmak istediği sır değil, buna göre Stewart zaten şu anda yapabildiği en iyi şey 2.lik olan Alonso’nun risk almaktan çekinmeyeceğini düşünüyordu. Aynı gün zaten takımdan da resmi açıklama geldi. Raikkonen 2 yıl için Ferrari’deydi. Kontratın ise 20 milyon avroluk olduğu söyleniyordu.

 

Tabii hemen takımın iki pilotun durumunu açıklaması gerekiyordu. stafano Domenicali Ferrari’de ilk kez duyduğumuz “eşit statü” vaadetmişti pilotlara. Eh, bu lafın Alonso tarafından pek hoş karşılanmayacağı kesin olsa da eşitliğin diğer tarafında Raikkonen olunca o da pek itiraz edemezdi. Domenicali ayrıca bunu Alonso’nun huzurunu bozmak için yapılmadığını da belirtmek zorunda kaldı.

 

Schumi ve DC iki farklı yorum bildirdi
Schumi ve DC iki farklı yorum bildirdi

 

Bu ikili hakkında Coulthard, Alonso’nun Kimi sayesinde sürüşünü apayrı bir yere taşıyacağı ve yenilmez olacağını düşünüyordu. Kimi tarafından mağlup edilse dahi bunun en fazla kendini daha çok zorlamasına neden olacağını söyledi. Ortalığın karışacağını düşünmüyordu. Schumacher ise görüşünü kısa ve öz bir biçimde ifade etmişti: “Patlamaya hazır bir bomba gibi”. Mark Webber’e göre ise bu hem kısa dönemde hem de Vettel’i alabilmek için mükemmel bir hamle idi. Buna göre Raikkonen’in gelişi Alonso’yu özellikle sıralama turlarında daha iyi olmaya zorlayacak ve bu güçlü paket, tekrar kazanan bir Ferrari iki yıl sonra Vettel için oldukça cazip olacak. Ferrari başkanının daha sonraki açıklamaları da Vettel kısmı hariç bu yöndeydi. Massa ise takımın önümüzdeki yıl içinin zor olduğunu düşünüyordu. Bu arada sürpriz bir biçimde Alonso’nun adı 2014’te McLaren ile anılmaya başladı. Öyle ki Whitmarsh “değişiklikten çekinmeyiz” der demez iki pilot da “2014’te takımda olacağımı düşünüyorum” şeklinde konuştular. Button’ın sözleşmesi zaten bitiyor ve zaten yüklü bir kontratı var. Ancak artık yaşı da ilerlemişken ve şu halde ikinciliği bir galibiyet olarak görmeye başlamışken, iki taraf için de alınmayacak bir risk değil bu transfer.

 

Eh, Raikkonen’in Alonso’ya oldukça problem çıkartacağı açık . 2006’da bir hafta arayla “takım benim şampiyonluğumu engellemeye çalışıyor” ve “takım halinde çok iyi çalışıyoruz” sözlerini söyledikten sonra 2007’deki McLaren macerası da unutulmadı. Renault’daki Singapur galibiyeti de onun takımın tek kozu olma isteğinin bir örneği. Ancak Raikkonen’e kimsenin “Alonso senden daha hızlı, anlaşıldı mı” demesini beklemiyor herhalde. 2007’deki şampiyonluğundan sonra Ferrari kariyeri düşüşe geçen Raikkonen ise bu kez o doymuşluğunun avantajı ile geliyor Ferrari’ye. Rahat bırakıldıkça kimse ondan sorun çıkmasını beklemiyor, ancak kimse Massa olmasını da beklemiyor. Alonso’nun 2, Raikkonen’in 1 şampiyonluğu olsa da o 1 şampiyonluğun Ferrari’de olması taraftarın gözünde çok daha değerli. Büyük çoğunluk olaylı bir 2014 beklese de, olay olmamasının sadece iki yolu var: Alonso olgunlaşmıştır ya da Ferrari orta sıralarda gezinir. İlki sanırım daha büyük ihtimal.

 

Ya Massa?

Ferrari’den ziyade Rob Smedley’den ayrılması ilginç olacaktır “Felipe, baby”nin. 2008’de son yarışta kaçan şampiyonlula zirve yapan kariyeri 2009’deki kaza ile kesilmiş, geri dönme çabalarına da 2010’da “Okay. So Fernando is faster than you. Do you understand that message?” son vermişti. Takım içi rekabet dosyamızı takip ediyorsanız zaten durumun farkındasınızdır. Uzun süredir Ferrari’den ayrılan pilotlar tepedeki takımlara gitmedi. Irvine olsun, Barrichello olsun, Schumacher ve Raikkonen bile tepede devam etmedi. Dolayısı ile Massa’yı üst düzey bir takımda görmek biraz zor gibi düşünüyorum. Şu anda ortada Sauber, Williams ve Lotus var gibi. Lotus için çok kazançlı bir hamle olmaz, ama 2014 için Massa’dan daha iyi bir seçenekleri yok gibi görünüyor. Pusuda yatan Sauber’in maddi sıkıntıları bilinmekte. Williams için ise yeni bir Barrichello olacak olsa da gerçek Barrichello’dan da istediklerini elde ettiklerini söylemek güç. Massa nereye giderse gitsin, yanında Rob Smedley’i de götürürse şaşırmamak gerek.

 

 

 

 

Son yılların en bilindik Pilot-Mühendis ikilisi
Son yılların en bilindik Pilot-Mühendis ikilisi