2013’ün En İyisi Kim?: Sky Sports F1’in Twitter Anketi

Interlagos’ta koşulan Brezilya Grand Prix’inin son turu 19 yarışlık ve 8 aylık Formula 1 sezonunun bitişini simgeliyordu. Zaten bitime 3 yarış önce, Hindistan Grand Prix’inde şampiyonluğu garantilemişti Sebastian Vettel ve geriye kalan yarışlar üstünlüğünü daha da ileri götürmek için yarıştı. Ardı ardına 9 zafer, 2000’li yılların başındaki Ferrari-Michael Schumacher başarılarını bile kıskandıracak düzeyde kabul edilebilir. Alman pilotun 155 puan gerisinde de son yılların değişmez şampiyona ikincisi Fernando Alonso yer alıyor.

2013-brazilian-grand-prix-podiumSezon içinde bahsedecek sınırsız konusu olan Formula 1 basını ise, sezonun bitmesinden 3 gün sonra ise sezon analizlerine başlayarak ileride yaşayacağı aksiyon eksikliğine biraz olsun hazırlanmaya çalışıyor. Yılın pilotları, pilotların senelik yorumu, yılın olayları, yılın yarışları… Sessiz dönemin ilk konuları… Hepsini bir araya katınca bunların hepsinin okumanın, derinlemesine incelemenin Mart ayının ortasına kadar devam edecek sessiz dönemde 1 haftamızı alacağını da söyleyebilirim.

skyt

skyt2

Formula 1’in İngiltere’deki resmi yayıncısı, malum ortamlardan da dünya çapında takip edilen Sky Sports F1 geçtiğimiz gün, yani 26 Kasım’da, twitter sayfasından takipçilerine “Sezonun en iyi pilotu kim?” diye sorarak sessiz dönemdeki incelemelerin ilkine imza attı. Takipçilerin #Skyf1 hashtag’i yazarak katılabildiği 5 saatlik ankette, pilot ismi ve nedenini de paylaşan bir tweet atmaları gerekiyordu.

skyt3300’den fazla takipçilerin katıldığı (150’ye kadar birebir saydım da tahmini rakam veriyorum) ve twitter hesabını yöneten kişinin beğendiği farklı pilot içerikli cevapları retweet’lediği anketin ilk etap sonucunda öne çıkan 4 pilot Nico Hülkenberg, Romain Grosjean, Fernando Alonso ve beklendiği gibi sezonun şampiyonu Sebastian Vettel’i barındırmaktaydı. Takipçiler bu 4 pilotu ayrietten hashtag ile belirtmekteydi. Böylece ikinci etapta alınan oy oranlarıyla, anket sonuçlandırılmıştı.

Nico-Hulkenberg-21-620x413Sezon boyunca takımdan parasını alamayan Sauber pilotu Nico Hülkenberg ankete oyların %20’sini alarak 4. sırada giriş yapmıştı. Hulkenberg’i seçen kişilerin düşüncelerinde ortak payda Alman pilotun yavaş Sauber aracıyla aldığı parlak sonuçlardı. Bunun yanında sezonun ikinci yarısındaki performansı övülüyordu. Daha iyi bir takımda, daha iyi bir arabayla yarışırsa bundan daha iyi sonuç alacağını düşünenler de bulunuyordu. Takımın 2013 sezonundaki 57 puanının 51’ini kazanan Alman pilotun takım arkadaşı Esteban Gutierrez’e sağladığı üstünlük ise sebeplerden sonuncusuydu ama henüz kış testlerinde yağmurda araba kullanma tecrübesini tatmış Gutierrez’i nedenlere katmak bence sağlam temellere dayanan bir neden değildi.

234277

Sezonu takım arkadaşı Kimi Raikkönen’in 2 sıra gerisinde ve 51 puan farkla 7. sırada bitiren Lotus pilotu Romain Grosjean ise anketin podyumuna ayak basan ilk kişiydi. Oyların %25’ini alan Fransız pilotun takım arkadaşına geçilmesine rağmen “en iyilerden” gösterilmesinin nedenini de beklentilerin üzerinde bir başarı göstermesine bağlıyorum. Grosjean lehinde oy kullananlar en çok gelişme gösteren pilot olarak görmekteydi kendisini. Sürekli kaza yapan, Martin Brundle’ın “Bu çocuk beni endişelendiriyor.” diye bahsettiği pilot; artık en olgun ve istikrarlı pilotlardan biri olarak anılıyordu. Dikkatimi çekenler ise Grosjean’in grid’deki en neşeli pilotlardan biri olduğunu söyleyenlerin yanında podyuma çıktığında herkesten çok daha fazla yüzünün güldüğünü yazan bir bayandı.

podium1-lg

Red Bull kullanmayanların arasında en çok puan toplayarak sezonu ikinci kapayan ve oyların %25’ini alan Fernando Alonso (Sky yazarlarının gönüllerinin ikincisi, Grosjean ile aynı oya sahip), Sky Sports’un da anketinde ikinci bitiriyordu. Alonso için yapılan anket yorumlarında gözüme çarpanlar ise şöyleydi: “Çoğu zaman 4. en hızlı arabayla sezonu 2. kapadı.” İspanyol olduğunu tahmin ettiğim Felipe Zaragoza adlı takipçi. “Evinde kazanmak her zaman önemlidir. Alonso İspanya’da kazandığı için sezonun en iyi pilotu.” Diyen Alonso tarafları da bulunuyordu ankette. İspanyol pilotun asla pes etmeme zihniyetini övenler de vardı. Ancak genel kanı Alonso’nun Ferrari’yi sırtlaması, geri sıralardan başlayarak istikrarlı olarak puan ve podyum kapabilmesiydi.

Sebastian-Vettel-Belgian-Grand-Prix

“Bu adamın kazanamadığı şey kaldı mı bu sene?” tweet’i ise Sky’ın “Yılın En İyi Pilotu” anketinde Sebastian Vettel’in kazandığını gösteriyordu ve anket sonucuna hiç şaşırmamıştı İngiliz yayıncılar. Her ne kadar matematiksel hesaplamayla oyların %30’unu aldığı çıkarımını yapabilsek de tek tük daha önce saydığım 3’lü dışında da pilot isimlerinin sayıldığı ankette Vettel’in oyunun %26-27 civarı olduğunu tahmin ediyorum. “9’u ardı ardına 13 tane galibiyetle sezonu bitirdi.” şeklindeki yorum takipçilerin çoğunun Vettel’i neden anketin birinciliğine taşıdığına bir cevap olmuştu. Genel kanı Vettel’in mükemmel bir arabası olduğuna ve bunu en iyi şekilde kullandığına işaret ediyordu. “İyi araba her zaman yeterli değildir. Webber’e bakın. Vettel her zaman Pirelli lastiklerini daha iyi kullandı.” anket katılımcılarından biri referans olarak gösterilebilirdi. Sanırım ankete katılan tek Türk Batuhan Kocamal da “Alonso’cuyum ama Vettel’in kullanışı mükemmel.” demekteydi. “Vettel herkese parmak gösterdi.”, “Her ne kadar Alonso ve Hamilton’un Vettel ile aynı arabayı kullanması durumunda Vettel’i geçeceklerini düşünsem de ona oy veriyorum.” ise Vettel’i kapsayan tweet’lerden dikkatimi çekenlerdi.

“Koskoca takipçi anketi 4 pilottan mı bahsediyor arkadaş?” diye sorduğunuzu duydum, o duruma da değinmek gerekir. Ankette yazılanları incelememe göre adı en çok geçen 5. pilot olan Lewis Hamilton için “Takım arkadaşı Rosberg’i geçti. Mercedes’in 2. Olmasını sağladı takımlarda.” denmekteydi. Jules Bianchi’nin Marussia kullanışı, Fernando Alonso’nun Minardi kullandığı dönemlere benzetiliyordu katılımcılar tarafından. Diğer Marussia çaylağı Max Chilton sezonun tüm yarışlarını tamamladığı için övgü alıyordu. Bottas da arabasının kapasitesini aştığı için, takım arkadaşına karşı başarılı bir mücadele geçirdiği için bahsi geçen pilotlardandı.

 

Tunç Aras