Force Pembe Panter

2016 ADAC F4’ün üçüncüsü, çiçeği burnunda ADAC GT yarışçısı Mike David Ortmann sayesinde 2017’de Berlin kökenli yarış takımı Mücke Motorsport’un 2017 sezonundaki F4 ve GT3 araçlarına (Audi R8 GT3’lerden birinin turuncu olması dışında) pembe rengi veren Avusturya kökenli su teknolojileri firması Best Water Technology’den (BWT) bahsetmiştik.

Motorsporları tutkunları olarak pembe renge alışık değiliz ancak 2017'de göre göre durum değişecek. Fotoğraf Mücke Motorsport'un 5 Mart 2017'de Lausitzring'deki testleri esnasında çekildi. Asfalttaki pembe panter'e de dikkat.
Motorsporları tutkunları olarak pembe renge alışık değiliz ancak 2017’de göre göre durum değişecek. Fotoğraf Mücke Motorsport’un 5 Mart 2017’de Lausitzring’deki testleri esnasında çekildi. Asfalttaki pembe panter’e de dikkat.

Söz konusu firma, 2016’da Almanya Binek Otomobiller Şampiyonası DTM’deki Mercedes ekiplerinden Mücke Motorsport’un Christian Vietoris ve Lucas Auer (2013’te Mücke ile F3 Avrupa’da yarışmıştı) kullanımındaki 2 Mercedes-AMG C63 DTM’lerini de pembeye boyamıştı.

Pembe üzerine su tanecikleri ve kocaman Marka logosu, Mücke Motorsport'un Mercedes'leri üzerinde ilk defa 2016'da gözükmüştü.
Pembe üzerine su tanecikleri ve kocaman Marka logosu, Mücke Motorsport’un Mercedes’leri üzerinde ilk defa 2016’da gözükmüştü. Tasarım 2017’de Mücke’nin aynı sponsorla kullandığı ile aynıydı.

2 Mart 2017 günü gözler Barcelona’daki sezon öncesi testlerindeyken Auto Bild’in internet sitesinde ise Force India Pembe mi olacak? haberi çıktı ve Alman otomobil dergisi, 2014’ten beri takımın rengi olan turuncu-siyah-gri renkle görmek için kendimizi hazırladığımız Force India VJM10’u photoshop’ta boyayarak pembe bir Formula 1 aracının nasıl görüneceğini biz tutkunlara gösterdi.

Auto Bild kaynaklarına dayandırdığı haberinde yukarıdaki photoshop'lu görseli kullanmıştı. Yaptıkları değişiklik sadece tanıtımda ve testlerde gri renkli bölgeyi pembeye boyamaktı. Doğal olarak gözümüze hoş gelmedi.
Auto Bild kaynaklarına dayandırdığı haberinde yukarıdaki photoshop’lu görseli kullanmıştı. Yaptıkları değişiklik sadece tanıtımda ve testlerde gri renkli bölgeyi pembeye boyamaktı. Doğal olarak gözümüze hoş gelmedi.

14 Mart 2017 günü ise GP2 sezon öncesi testleri koşulur ve Formula 1 gündemi sakinleşirken, Türk saatiyle 15:22’de BWT ile sponsorluk anlaşmalarını duyurdular. Siyah arka ve ön kanat ile tabanın oluşturduğu sınırların içinde pembe gövdeye sahip aracın sidepodlarındaki mavi BWT logosu ve su damlacıkları 2017’de Mücke Motorsport’un kullanacağı halin aynısıydı. Ayrıca eski 2017 deseninde aracı çevreleyen turuncu çizgiler yerine Mücke ile BWT ortaklığının koyu pembe – gri çizgileri yerleştirilmişti.

Auto Bild'in haberi nedeniyle sürpriz olmadı ancak epey tepki aldı yukarıdaki görsel.
Auto Bild’in haberi nedeniyle sürpriz olmadı ancak epey tepki aldı yukarıdaki görsel. Bence şahane gözüküyordu!

İnternet sitelerindeki duyuruda sadece aracın değil, 2017 pilotları Sergio Perez ve Esteban Ocon’un kasklarının da pembe olacağı söylendi. Tahminimce Christian Vietoris’in 2016’da kullandığı komple pembe kask da olabilirdi gelecek, Lucas Auer’inki gibi kısmen BWT; kısmen de Avusturya bayrağı.

2016 DTM sezonunda Nürburgring'deki 2. yarışı 2. sırada bitiren Lucas Auer pembe kaskların neye benzeyeceğini de gösteriyor. Yarış tulumları ise DTM'de beyaz üzerine BWT tonlarındaki çizgilerden ibaretti.
2016 DTM sezonunda Nürburgring’deki 2. yarışı 2. sırada bitiren Lucas Auer pembe kaskların neye benzeyeceğini de gösteriyor. Yarış tulumları ise DTM’de beyaz üzerine BWT tonlarındaki çizgilerden ibaretti.

Ayrıca pilot tulumlarının pembe olacağı esprisi dönse de twitter’da, 2017’de Mücke Motorsport’un montlarındaki gibi siyah ana renk üzerine açık pembe, koyu pembe, gri düz çizgilerden oluşan sade tulumlar bekliyorum takımdan.

Ancak Force India yarış tulumlarında Mike-David Ortmann'ın üstündekiyle aynı tonlar görmek daha olası.
Ancak Force India yarış tulumlarında Mike-David Ortmann’ın üstündekiyle aynı tonlar görmek daha olası.

Force India’nın bu büyük değişikliği Formula 1 camiasında doğal olarak ilk saniyeden itibaren yankı uyandırdı. Tarihteki pembe yarış arabaları, Power Rangers’tan domuzcuklara ve The Simpsons’a uzanan çizgi filmler, sakız ve şekerlemeler, başlıca Barbie bebek olmak üzere oyuncaklar, Esteban Ocon’un instagram’ında resmini paylaştığı ve Mücke’nin de 2017’deki sosyal medya yazılarında kullanıp; aynı zamanda Mücke’nin ADAC F4’te maketini yanlarında gezdirdikleri The Pink Panther (pembe panter) gün boyu paylaşıldı.

Takımın değişikliğine twitter’dan gelen tepkileri özetlersek;

Mercedes takımı 2004 yapımı gençlik filmi Mean Girls’ten bir replik, Çarşambaları pembe giyiyoruz ile selam verdi ve Force India’dan Biz bunu yarın yazacaktık planlarımızı bozdunuz anlamında bir karşılık aldı.

2017 için Renault’a geçen Nico Hülkenberg aracın fotoğrafının üzerine yazdığı tweet’te İşte şimdi Force India’dan neden ayrıldığımı anladınız yazarken, Alman pilota eski takımı Hello Kitty kostümü giymiş biriyle yanyana poz verdiği bir fotoğrafın üstüne Ama biz senin şirin minik pembe şeyleri sevdiğini sanıyorduk cevabı verdi.

Nico Hülkenberg'in yukarıdaki tweet'i ve Force India'nın misillemesine karşılık Alman pilot gülmekten ağlama smiley'iyle cevap verdi bu sabah.
Nico Hülkenberg’in yukarıdaki tweet’i ve Force India’nın misillemesine karşılık Alman pilot gülmekten ağlama smiley’iyle cevap verdi bu sabah.

Renk kardeşleri Mücke Motorsport kendi sosyal medya hesaplarında Force India’nın renk değiştirdiğini duyurdu (bence gelecekteki ortaklığa da işaret) ve F1 takımı ile BWT’yi tebrik etti. Ayrıca BWT Motorsport ailesinde olduklarından gurur duyduklarını belirtti.

Sosyal medyadan sponsorlarını ve Force India'yı kutlayan Mücke'nin bu tebriğinden bir ortaklık da çıkabilir.
Sosyal medyadan sponsorlarını ve Force India’yı kutlayan Mücke’nin bu tebriğinden bir ortaklık da çıkabilir.

Force India takımı İtalya Sicilya’daki Palermo şehrinin logo ve kendi evindeki formasında pembe siyah renklerini barındıran Unione Sportiva Città di Palermo futbol İtalyanca Yeni desenimizi beğendiniz mi? diye sordu ve takımdan İtalyanca O harika rengi seçtiğiniz için tebrik ederiz. yanıtını aldı.

Pembe Force India hakkındaki twitter diyaloglarından en güzeli Palermo ile Force India arasında yaşandı.
Pembe Force India hakkındaki twitter diyaloglarından en güzeli Palermo ile Force India arasında yaşandı.

Force India’nın internet sitesindeki duyuruya dönersek takım patronu Dr Vijay Mallya BWT’nin Formula 1’e gelmesi devasa bir haber ve 10 yıllık tarihimizdeki en önemli ortaklıklardan biri. Takım olarak sağlam sonuçlarımızla ne kadar yol kat ettiğimizi gösteriyor ve bunu somut bir ticari başarıya dönüştürüyor. 2017 araçlarımız hoş bir mat renkle sonlandırılmış enerjik desenle yarışacak. Arabalarımızın rengini değiştirmek Formula 1’e yeni başlamış BWT’nin niyetini açıkça gösteriyor ve ortaklığımızın gücünü belirtiyor. derken açıklamasında, BWT CEO’su Andreas Weißenbacher Sahara Force India ile birlikteliğimiz markamızı küreselleştirme stratejilerimizin önemli bir parçası ve dünya çapında bilinirliliğimizi arttıracak. Yaşam iksirimiz su hakkında en iyi standartlara ulaşmaya yarayan kalite, sağlık, güvenlik ve hijyenin çetin gereksinimlerini karşılama ve yeni teknolojilerin geliştirilmesini sağlama konusunda her gün gösterdiğimiz tutkuyu,  Motorsporları’nın 1. Ligi olan Formula 1 ile paylaşıyoruz. diyerek açıklamayı kapatıyordu.

Formula 1'in kurt pazarlama uzmanı Mark Gallagher'dan övgü almak Force India'nın doğru yolda olduğunu gösteriyor.
Formula 1’in kurt pazarlama uzmanı Mark Gallagher’dan övgü almak Force India’nın doğru yolda olduğunu gösteriyor.

Force India’nın köklerini oluşturan Jordan takımının en başarılı dönemleri 1990’ların ikinci yarısında takımın pazarlama lideri olan ve şu an konferanslar düzenleyip, BBC’nin Formula 1 ekibinde yer alan Mark Gallagher’in dediği gibi Force India yeni deseniyle kocaman logolu yeni bir sponsora sahip olması, güncel bir desen kullanmaları ve uzaktan anlaşılacak bir araçlar yarışacakları için tebriği hak ediyor. 2016 sezonunda Sergio Perez’in 2 podyumu sayesinde sezonu, kendilerinden köklü Williams takımı önünde ve mahşerin 3 atlısı Mercedes-Red Bull-Ferrari arkasında dördüncü sırada bitirerek tarihlerinin en iyi sonucunu yaşamışlardı. Ayrıca kökleri Jordan’ın en başarılı sezonu olan 1999 (Heinz-Harald Frentzen’in 2 zafer dahil 5 podyumu ve takımlar şampiyonasında 3.lük) en çok bu kadar yaklaşmışlardı. Rakiplerinden köklü İngiliz takımı McLaren’in tarihlerini temsil etmekten çok Virgin’in ilk sezonu ve Arrows’un 90’lar sonu – 2000’ler başı rengini andıran deseni, dayanıksız ve güçsüz Honda motoru nedeniyle çizilen karizması ve halen isim sponsorluğu bulunmaması olgularına baktığımızda; Force India doğru eylemler uygulamış ve başarılarına devam edecekmiş izlenimi çiziyor. Hele ilk tanıtımlarında düz renge sahip olduğu için beton duvara benzettiğim köpekbalığı yüzgecini pembe üzerine farklı tonlarda çizgilerle süslemeleri ve çocuklar için pamuk şeker kadar gözalıcılığa sahip desenle, Formula 1 takipçilerini sıkmadan yollarına devam ediyor.

Tunç ARAS