Takım İçi Rekabet Dosyası – İspanya GP öncesi

İki F1 pilotunu karşılaştırırken, karşılaştırmanın tıkandığı belli başlı noktalar vardır: “ya onun arabası iyi, bakma sen”, “o sene lastik şeetmeseydi şeyolmayacaktı” falan derken, en sonunda muhabbet “ya onu bunu bırak da bi şumayer vardı noldu duruyo mu o”na gelir. Bütün bunların olmadığı, üstelik daha geçen yıl Schumacher’in bile olduğu takım içi rekabet dosyası, bir pilotun en önemli karşılaşmasına, en zorlu rakibine göre durumuna ışık tutuyor.

Değerlendirme şöyle çalışıyor, eğer bir pilot:

-Sıralama turlarında takım arkadaşından iyi bir yer elde etmişse 2 puan

-Yarışı takım arkadaşından önce bitirmişse 4 puan

-Yarıştaki en hızlı turu takım arkadaşınınkindne hızlı ise 1 puan alıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Alonso’nun Massa’ya, Glock ve Kovalainen’in şimdi ismini hatırlamadığım takım arkadaşlarına olan inanılmaz üstünlükleri bu ölçekte de sayısal olarak ortaya çıkmıştı.

Bu yazıda, sezonun Avrupa öncesi kısmının değerlendirmesi olacak. İlerleyen zamanlarda da her yarış sonrası bu tabloyu güncellemeye çalışacağım. Yazı takım takım gidecek, en sonda da genel durumu bulacaksınız.

Red Bull

pilot AU MAL ÇİN BAH TOTAL
VET 6 7 7 7 27
WEB 1 0 0 0 1

“Multi 21” olayı, sonra Vettele “kızarım sana haa” tarzı ikazlar ve yukarıdaki tablo, Webber’in takım içindeki durumunu gözler önüne seriyor. Sezonun bu ilk kısmında Vettel pilotlar klasmanını önde götürürken, Webber’in kendi başına yarattığı en büyük sansasyon geriden gelip puan almak oldu. Takım içinde Webber’in mutlu olduğunu kimse düşünmüyordur herhalde, ancak sezonun ortasını geçtikten sonra, takımlar şampiyonasında iddiayı sürdürmek istiyorsa takım, Webber’i de mutlu edecek önlemler alacaktır ve en azından “7-0” lar pek görülmeyecektir. Zira şu an Webber’in düştüğü durum, tecrübeli pilotun karşısına atılmış çaylak durumundan başka bir şey değil. Eh, gridin yaşlı kurdu da en azından bu durumdan kurtulmak için elinden geleni yapacaktır.

Ferrari

pilot AU MAL ÇİN BAH TOTAL
ALO 5 0 7 7 19
MAS 2 7 0 0 9

Bu yıl Massa biraz form tutmuşa benzese de, Çin itibari ile alıştığımız tabloya döndük tekrar. Hatırlarsanız sezonun ilk yarışında Massa sıralamalarda Alonso’yu mağlup ettiğinde “Massa bilmem kaçıncı kez Alonso’dan önde başlayacak” şeklinde bir şaşkınlığa neden olmuştu. Takım içi rekabet dosyasının en tahmin edilebilir tablolarından biri olan Ferrari’de sayılar yavaş yavaş yerine oturuyor.

Lotus

pilot AU MAL ÇİN BAH TOTAL
RAI 7 2 7 6 22
GRO 0 5 0 1 6

Bu yıl bambaşka bir Raikkonen izliyoruz. 2005 Avrupa GP’ye tanık olanlar için bu kadar “güven veren” bir Raikkonen izlemek apayrı bir tattır şüphesiz. Raikkonen’in bu hayranlık uyandıran performansı süredursun geçtiğimiz yılın serseri mayını Grosjean pek dikkat çekmiyor (geçen yıl da zaten sağa sola çarparak çekmiyor muydu?). Raikkonen şampiyonluğun kokusunu hissettikçe Grosjean’ın kaderi bu tablonun dibi olarak görünüyor. Belki bir ara “Leave Kimi Alone” diye bir video çeker, Youtube’a koyar da izleriz ha?.

Mercedes

pilot AU MAL ÇİN BAH TOTAL
ROS 0 3 0 3 6
HAM 7 4 7 4 22

3 yıldır Schumacher’i mağlup eden Rosberg, bu kez baltayı taşa vurmuş görünüyor. Takımın en iyi döneminde gelen ve inanılmaz hızlı uyum sağlayan Hamilton, daha ilk yarışta Rosberg’i süpürdü bile. İlk 4 yarış sonucunda devamlı Hamilton’ın gerisinde kalan Rosberg, Hamilton’a istese bile “Bu benim takımım” diyemez. 3 yıldan sonra şu tablo, Rosberg için tam bir hayal kırıklığı.

McLaren

pilot AU MAL ÇİN BAH TOTAL
BUT 6 2 7 3 18
PER 1 5 0 4 10

Button kariyerinin kısa bir bölümü hariç (o da 2009’a denk geliyor) hiç bir zaman “kopup giden” bir pilot olmadı. Şu anki tabloda da, Perez için işler o kadar da kötü değil, zira Button bu tabloda, eh neredeyse eminim, kopup gidemeyecek. “Agresif değil” diye eleştirilse de, Perez’in aslında iyi bir iş çıkarttığı ortada. Üstelik, takım öndekilerle arayı kapatırsa ve Perez aracı Button’ın pek yapmadığı gibi zorlamaya başlarsa, bu sefer işlerin Button için iyi gitmediğinden bahsedeceğiz. En eğlenceli takım içi rekabetlerden biri olacağa benziyor, hatta çoktan “Perez böyle giderse bi sakatlık çıkartacak” dedi bile Button.

Force India

pilot AU MAL ÇİN BAH TOTAL
DIR 2 0 7 4 13
SUT 5 7 0 3 15

Eğer özellikle takım içi rekabeti takip eden biriyseniz, Force India en sevdiğiniz takım olabilir. Yıllardır pilotları arasında bariz bir fark olmayan Force India’da ilk iki yarışta hiç gitmemiş gibi önde olan Sutil’e, Di Resta cevap vermeye başlamış görünüyor.

Toro Rosso

pilot AU MAL ÇİN BAH TOTAL
VER 7 5 1 0 13
RIC 0 2 6 7 15

Force India gibi Toro Rosso da takım içi rekabetin yakın geçtiği ilgi çekici bir takım. Force India’dan farklı olarak bu rekabeti bize hemen hemen her yıl farklı pilot çiftleri ile sunuyorlar.

Sauber

pilot AU MAL ÇİN BAH TOTAL
HUL 2 7 7 6 22
GUT 5 0 0 1 6

Gutierrez, çaylak olmanın ne demek olduğunu bu tabloya bakarak anlayabilir. Henüz ilk yarışında Hulkenberg’e üstünlük kursa da, sonraki yarışlarda aradaki tecrübe farkının sayılara vurulmuş halini görebiliyoruz. Yine de sezonun ilerleyen zamanlarında Gutierrez’in daha çok puan almasını beklesek çok şey istemeyiz.

Williams

pilot AU MAL ÇİN BAH TOTAL
MAL 0 2 2 4 8
BOT 7 5 5 3 20

Yukarıdaki tabloyu gördükten sonra lütfen geçtiğimiz yıl İspanya GP’yi kimin kazandığını hatırlayın. Pastor Maldonado bir şekilde bir yarış kazanmış olsa da, aracın üzerindeki “Come visit Venezuela, we’re damn hot!” reklamının üzerine bu tablo Bottas’ın değil de Maldonado’nun çaylak olduğunu düşündürmüyor mu? Şu anda elde ettiği mutlak sonuçlar pek göze çarpmasa da, bu bağıl ölçeğe göre Bottas, F1’in en ümit veren çaylağı durumunda, sarı bir yıldız gibi parlamakta.

Marussia

pilot AU MAL ÇİN BAH TOTAL
BIA 7 7 7 7 28
CHI 0 0 0 0 0

Bianchi’nin bu performansı inanılmaz, etkileyici olabilir. Ancak bu değerlendirme yapılırken en önemli nokta şu olmalı. Diğer pilot Max Chilton.

Caterham

pilot AU MAL ÇİN BAH TOTAL
PIC 7 7 7 6 27
GVG 0 0 0 1 1

Tıpkı Marussia gibi kendi çalıp kendi oynayan Caterham’da bu sayılar çok fikir veremiyor malesef. “Acaba hangi çaylak geleceğin şampiyonu olur” diye şöyle bir baksak, Marussia ya da Caterham pilotları için şimdi bir şey söyleyemeyiz.

 

Genel Durum

Bianchi’nin İspanya öncesi domine ettiği listede, görünürde rakibi kolay lokma olmayan Vettel en etkileyici işi çıkartmış görünüyor.

pilot TOTAL
BIA 28
VET 27
PIC 27
RAI 22
HAM 22
HUL 22
BOT 20
ALO 19
BUT 18
SUT 15
RIC 15
DIR 13
VER 13
PER 10
MAS 9
MAL 8
GRO 6
ROS 6
GUT 6
WEB 1
GVG 1
CHI 0

 

Sonsöz: Eh, aylardır yazmaya yazmaya, kişisel olmayan yazılarla uğraşa uğraşa blog yazmayı biraz unutmuşum. Ancak içimdeki F1 yazısı yazma ateşinin sönmediğini farkettiren Tunç’a ve her daim bu ateşe sahip olduklarından emin olduğum Oltan, Çağrı ve Doğan’a çok teşekkür ediyorum.

 

Hakan