En Zayıf Halka

Start’ta 4. sıraya düşmesine rağmen yarış devamında lider takım arkadaşı Nico Rosberg’i hata yapmaya zorlayarak galibiyeti koparan Lewis Hamilton, Felipe Massa’nın 26 yarış arayla gelen podyumu, Vatteri Bottas’ın zibilyon tane geçişi 2014 İtalya Grand Prix’inin öne çıkan konu başlıklarıyken; Rosberg’in 2 kere Rettifilo’yu düz geçmek zorunda kalmasının kasti olduğu bile söylendi yarış haftasonunun ardından.

Tüm bu gelişmelerin arasında ise 2006 – 2012 yılları arasında Williams takımının CEO’luğunu yapmış, süregelen başarısızlıklar dolayısıyla da istifasını sunmuş Adam Parr’ın attığı iddialı tweet kayboldu: Bildiğimiz Formula 1’in son yılını yaşıyoruz. 2015’te 8 takım mücadele edecek ve bazı takımların 3 arabası olacak.

adamparr

2010 sezonu başlamadan önce 13, sezon başlarken USF1 projesinin patlamasıyla 12 olan Formula 1 takımı sayısı; günümüz hali olan 11’e 2012 Kasımında satışa çıkarılan ancak müşteri bulamayarak tarihin tozlu sayfalarına geçen HRT sayesinde 2013 sezonu başlarken erişmişti. Peki takım sayısını 8’e indirecek olan zayıf halkalar kim? İlk olarak akla Marussia ve Caterham geliyor ancak sayı çok daha fazla ve şimdi detaylı olarak inceleyelim.

Marussia: Puan hayatta kalmaya yeter mi?

Her ne kadar Marussia 2014 Monaco Grand Prix’inde Jules Bianchi’nin kazandığı 2 puan ile sevinmiş olsa da; 2014 Belçika Grand Prix’i öncesi perşembe günü Marussia’nın 1.5 sezondur pilotluğunu yapan Max Chilton yerine yedek pilot Alexander Rossi’nin geçirileceği duyurusu tamamen duygusal sebeplerdendi.

Motor Racing - Formula One World Championship - Hungarian Grand Prix - Preparation Day - Budapest, Hungary
24 Saat içerisinde birbirinin koltuklarına takıma para kazandırmak için oturan 2 pilot. Yüzlerinin güldüklerine hiç bakmamak gerekir aslında.

Marussia internet sitesinde 21 Ağustos 2014 günü Sözleşmeden doğan problemler çözülene kadar kalıbıyla yetinse de İngiliz pilotun temsilcileri Max Chilton Belçika’da koltuğundan feragat etmeye gönüllü oldu. Takım için daha gerekli olan kaynaklar için koltuğunu satacak. Takım şu an yeni yatırımcılarla konuşuyor ve sorunun Monza’ya kadar çözülmesi bekleniyor. açıklamasını yapmıştı. Geceleyin Chilton’un destekçileri kesenin ağzını açınca Marussia U-Dönüşü yaparak Rossi’yi sadece ilk serbest antrenmanlarda denemekle yetindi. Monza’da ortalık Marussia adına sakin görünse de, finansal sorunlar benzer hikayeleri hortlatabilir.

Caterham: Gölge Patronla Hamleler

Caterham cephesinde ise olaylar Tony Fernandes’in 2014 pilot kadrosunu tanıttığı basın toplantısında Arka sıralarda olursak, dükkanı kapatırız. anlamına gelen sözleriyle başlamıştı. 24 Mayıs 2014 günü (Marussia Monaco’dan puan almadan 1 gün önce) Bloomberg’in Caterham Group’un (Caterham Cars ve Formula 1 takımı) 589 milyon $ satışa çıkarıldığı söylentisi hemen resmi sitede reddedilse de 2 Temmuz 2014 günü İngiliz takım İsviçre – Ortadoğu kökenli yatırımcılara satılmıştı ve halen Colin Kolles danışmanlığındaki ekip tarafından yönetilmekte İngiliz Yarış Yeşili‘nin taşıyan ekip.

Ancak yeni yönetimin de başı belada olduğunu yıllardır arkasında durdukları Alexander Rossi’yi kovmalarından, kendilerine bağlı GP2 takımının kadrosunu 2 kere değiştirmelerine rağmen durumlarının parlak olmamasından, 38 çalışanlarının görevlerine son vermelerinden ve sonunda çalışanların haklarını alamadıkları gerekçesiyle mahkemeye başvurmasından anlıyoruz.

2014 İtalya Grand Prix'i haftasonu çekilmiş fotoğrafta Kobayashi'nin tekrar koltuğa dönme sevincini farketmemek elde değil.
2014 İtalya Grand Prix’i haftasonu çekilmiş fotoğrafta Kobayashi’nin tekrar koltuğa dönme sevincini farketmemek elde değil.

Formula 1 pilot kadrosunda da dengeyi tutturamadı yeni yönetim: Kamui Kobayashi yerine arabayı geliştirmek amacıyla Belçika GP’sinde koltuğa oturtulan Andre Lotterer’in (Ancak Alman pilotun kendisine tahsis edilen Ingolstadt plakalı RS6’yı gözümüze gözümüze sokması Audi’nin Formula 1 koltuğu için çıkıntı yaptığını da belirtiyor) performansı beğenilince Monza’da da yarıştırılması düşünüldü. Ama potansiyel Caterham pilotlarından Roberto Merhi’nin ilk serbest antrenmanlarda piste çıkacağının kesinleşmesi (arkası kuvvetli olan günümüz Renault 3.5 pilotunun Formula 3 şampiyonluğu olsa da süperlisans alabilmesi için kendini Formula 1 arabası direksiyonunda kanıtlaması gerekti. Singapur’da da benzer hikayeyi görebiliriz.) Lotterer’in yarışa çıkmayı reddetmesine yol açtı. Sonucunda Kobayashi’ye geri dönüldü ve para uğruna tükürülen yalandı.

Monaco’da elde ettiği 11.lik sayesinde pilotlarda 17. sırada (Kobayashi’nin önünde) olan Marcus Ericsson’un Belçika sıralama turlarında Lotterer’e, İtalya sıralama turlarında ise Kobayashi’ye geçilmiş olması ise dikkat çekici bir durum (ceza puanı sıralamasında ise 5 ile lider). İsveçli pilotun arkasındaki destekçiler Paramızın karşılığını alamadık. dedikleri an hem Marcus’un hem yeni Caterham’ın işi zor.

2014 İngiltere Grand Prix’inden itibaren yeni Caterham’ın takım patronluğunu yürüten eski Formula 1 pilotu Christijan Albers’in 9 haftanın ardından (Monza haftasonu içerisinde) özel nedenler ve aileye zaman ayırma ihtiyacı ile beklenmedik şekilde görevini Manfreddi Ravetto’ya bırakması süreç içerisinde yaşanan son zorluk.

"Yeni Caterham" diyebileceğimiz ekibin 9 haftalık yönetici kadrosu. Christijan Albers - Manfredi Ravetto - Colin Kolles
“Yeni Caterham” diyebileceğimiz ekibin 9 haftalık yönetici kadrosu. Christijan Albers – Manfredi Ravetto – Colin Kolles

Gölge patron Colin Kolles’un çalışmalarının nereye varacağı merak konusu. Part-time dişçi Alman Jordan’ın (2005) Midland (2006) ve Spyker (2007) yollarından geçerek Force India’ya dönüşüm sürecinde (2008 sonuna kadar) takım patronuydu. Formula 1’de son projesi HRT’yi adam etmeye çalışmaktı ve Thesan Capital takımı alana kadar yönetmişti (2010-2011).

— Andre Lotterer’in Kolles’un 2009 LeMans ekibinde yarışması

— Albers’in 2005-2006-2007’de Formula 1’de, 2008’de DTM’de, 2009-2010-2012’de LeMans’ta Kolles’un yönettiği takımlarda yarışması

— Resmi patron Manfreddi Ravetto’nun Kolles zamanı HRT’de üst düzey yöneticilerden olması

— 2 Temmuz sürecinde takıma COO (şef operasyon şefi) Simon Shinkins’in 2008’de Force India’nın üretim şefliğini yapması

Colin Kolles’un gölge patronluğunun kanıtları… Ancak planlar pilot karmaşalarındaki gibi sekteye uğrarsa, Caterham diye bir takımı göremeyebiliriz.

Sauber: Sonlanamayan Yatırımcılar

Grid’deki 11. yılına giren Sauber’in adı BMW ile evliliği sonlandırıldığı andan beri finansal kriz, satın alındı, yatırımcılar kombinasyonlu başlıklarla anılmakta. 2009 sonbaharında Avrupa ve Ortadoğu’dan ortakların bulunduğu gizemli Quadbak Investments BMW’den Sauber’i satın almak istemiş, ancak sonucunda Peter Sauber kurduğu takımını geri almıştı. İlk önce Sergio Perez ile ardından Esteban Gutierrez ile gelen Carlos Slim’in kaynakları takıma yeterli gelmemiş olacak ki 2013 Temmuz’da Sergey Sirotkin’in 2014’te yarışması içeriğiyle beraber Rus yatırımcı haberlerini duyduk. Sirotkin 2009 Ferrari ve 2013 Sauber araçlarını kullanarak süperlisans için gerekli tecrübeleri kazanmaya çalıştı ancak takıma yarış pilotu yerine test pilotu olarak katıldı. Sochi’de düzenlenecek Rusya Grand Prix’inde ilk serbest antrenmanlara Sauber direksiyonunda katılacak olması ise; Sauber’in Rus eliyle kurtuluşunu hazırlayabilir.

 

2013'te Sauber takımının garajında gözüken Sirotkin, 11 senedir kesintisiz olarak Formula 1'de olan Sauber'in kurtuluşu olabilir.
2013’te Sauber takımının garajında gözüken Sirotkin, 11 senedir kesintisiz olarak Formula 1’de olan Sauber’in kurtuluşu olabilir.

Sirotkin’in serbest antrenmanda direksiyonda bulunacağı duyurulduğu gün İsviçreli takımın kurtuluş yollarından birinin tıkandığı söylentileri de dolaşmaktaydı. Tommy Hilfiger ve Polo Ralph Lauren markalarıyla servetini yaratan Kanadalı milyarder Lawrence Stroll, Sauber’i satın almak istese de takım patronu Monisha Kaltenborn konu hakkında Monza’da yorum yapmaktan kaçarken; Sauber’in kurucusu Peter Sauber’in Stroll ile fiyat konusunda anlaşamadığı yazılmaktaydı El Mundo Deportivo haberinde.

Lotus – Team Enstone: Son Zayıf Halka

2010 yılında Renault’un elindeki Formula 1 hisselerinin %80’ini alarak Lotus takımının temelini atan Genii Capital’in; takımı kademeli bir şekilde elinden çıkarmak istediği bilinen bir gerçek. Haziran 2013’te Lüksemburg’lu yatırım şirketi Lotus’un %2’sini emlak zengini Andy Ruhan’a satmış, Ocak 2014 günü ise %10 oranında hisse Rus teknoloji firması Yota’ya devredilmişti. Kasım 2013 tarihli yazımda ilk önce Quantum – Infinity isimli yatırımcı grubun, %35 hissesi satın almaya çalışma öyküsünü anlatmıştım. Ancak görüşmeler mutlu sonla bitmemişti.

http://f1grid.com/?p=301

Tüm bu hisse trafiklerine ek olarak Pastor Maldonado’nun yarıştırılması karşılığında Venezuelalı petrol şirketi PDVSA’nın İngiliz takıma verdiği parasal destekler biliniyor ki 2014 Monaco Grand Prix’inde Genii Capital patronu Gerard Lopez; desteğin devam edeceğini belirtmişti. Ancak 2013 sezonunun 4. bitirilmesinde büyük katkısı olan şampiyon pilotlarını borçlanmalarından dolayı kaybeden (24 milyon $) Lotus’un, aynı sene içerisinde 107.9 milyon $ zarar açıkladığını da kayda geçirmek gerekiyor.

Gerard Lopez ve arkasındaki güç PDVSA, Team Enstone'un 2015'te gridde olabilmesi için beraber çalışacaklar.
Gerard Lopez ve arkasındaki güç PDVSA, Team Enstone’un 2015’te gridde olabilmesi için beraber çalışacaklar.

Lopez Monza haftasonunda gazetecilere yaptığı açıklamada 2014 aracı E22’de aynen 2011’deki egzoz sistemleri gibi hata yaptıklarını (şu an hataları deniz aslanı – mors dişlerine sahip olmaları) itiraf ederek, 2015’te tekrar yükselişe geçebileceklerini söylemişti. Ama açıklamanın devamında bulunan Bu sene gider ve gelir düzeyimiz denk. Kar bile elde edebiliriz. cümlesi; 2014 sezonunu 8 sırada götürmeye devam ederlerse (12 yarışın 2’sinde puan kaptılar) hayal gözüküyor. Maldonado’nun Marcus Ericsson’u takiben 19. sırada puansız olarak bulunması; PDVSA’nın Boşuna destek oluyoruz bu adama. demesine yol açarsa 2015’te bulunmaları tehlikede.

Birleşme Senaryoları

2015 sezonunda takım sayısını 8’e değil de makul seviyelere düşürerek 3 arabalı takımların ortaya çıkmasını engelleyecek alternatif çözüm ise birleşme senaryoları.

— Yazılarımda konu aldığım yarışamayan takım Epsilon Euskadi ile HRT’nin birleşmesi 2010 senesinde gündeme gelmişti.

— Yarışamayan ekiplerden bir diğeri Stefan GP’nin de HRT’yi satın almak için girişim yaptığı aynı sene içinde iddia edilmişti.

— 2012 – 2013 kışında Marussia ile Caterham birleşmek için pazarlığa otururken; patron Graem Lowdon 2013 sezonu başlarken yaptığı açıklamada; görüşmelerin sürdüğünü ancak istenen sonucu alamadıklarını itiraf etmişti.

— 2013 Kasım ayında Auto Motor und Sport Marussia’nın sahibi Andrei Cheglakov’un Sauber’le birleşmek için görüştüğünü yazmıştı.

— Şu an Mercedes’in motorsporları direktörü, eski Williams yöneticisi olan Toto Wolff ise Aralık 2013’te Marussia’nın Williams ile de birleşmek için teklif götürdüğünü belirtmişti ki Claire Williams, takımının bağımsız kalmasını istediği için görüşmeler sonuca bağlanamamıştı.

Tunç Aras

One comment

Comments are closed.